Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

«Στα χνάρια της ιστορίας του Φωκικού»

Οι οπαδοί της ομάδας του Φωκικού παρακολουθούν αγώνα της ομάδας του Φωκικού στην δεκαετία του '60. ΠΗΓΗ: ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΦΩΚΙΚΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΑΔΕΣ Οι οπαδοί της ομάδας του Φωκικού παρακολουθούν αγώνα της ομάδας του Φωκικού στην δεκαετία του '60.

Ο Φωκικός συμπληρώνει 80 χρόνια ιστορίας και τα γιορτάζει σε ένα φιλικό αγώνα με τον Παναιτωλικό την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου.

Με λίγες ημέρες καθυστέρηση, ο Φωκικός γιορτάζει τα 80 του χρόνια το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο της Αμφισσας. Από την πόλη που άρχισαν όλα και έδωσε αρχικά το όνομα της στην ομάδα, μέχρι τον Νοέμβριο του 1964, όταν μετονομάστηκε σε Φωκικός, αφού αφορούσε όλο το νόμο Φωκίδας και όχι μόνο την πόλη της Αμφισσας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 Οι γιατροί Τάκης Λύτρας, Χαράλαμπος Λαλαούνης και τα αδέρφια Λεωνίδας, Κώστας και Ιωάννης Δενιόζος προχωρούν στην δημιουργία του Παναμφισσαϊκού. Σημαντική στα πρώτα χρόνια της ομάδας ήταν η βοήθεια του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, ο οποίος με την συμβολή της συζύγου του Εύας Πάλμερ δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό στην ομάδα. Ο Αγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στην Λευκάδα, αλλά ασχολήθηκε αρκετά με την περιοχή των Δελφών και έκανε τότε προσπάθεια για την καθιέρωση των «Δελφικών αγώνων».

Από το 1928 μέχρι τις 3 Μαϊου 1931 που υπάρχει η πρώτη καταγραφή αγώνα της ομάδας με την Ενωση Ιτέας, σίγουρα υπάρχουν και άλλες αναμετρήσεις για τις οποίες δεν διατηρήθηκαν στοιχεία. Το τυπικό μέρος της αναγνώρισης του Παναμφισσαϊκού από την ΕΠΟ έγινε στις 2 Αυγούστου 1932 και διατήρησε το όνομα του μέχρι το 1952, όπου στις 15 Μαϊου μετονομάστηκε σε Αμφισσαϊκός. Με αυτό το όνομα συμμετείχε στις πρώτες διοργανώσεις της Β’ Εθνικής τις σεζόν 1961-62 και 1962-63.

Στις 18 Νοεμβρίου 1964 η ομάδα μετονομάστηκε σε Φωκικός και συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα Φθιώτιδας – Φωκίδας που τότε ήταν κοινά. Το καλοκαίρι του 1977 ήταν ανάμεσα στις 80 ομάδες που αποτέλεσαν την πρώτη προσπάθεια για Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Το 1990-91 θα πάρει την δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής, πίσω από την ΑΣΠ Πάτρας. Την επόμενη σεζόν, όμως, κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή και παίρνει για πρώτη φορά στην ιστορία του το εισιτήριο για την Γ’ Εθνική. Υποβιβάστηκε ως νεοφώτιστος και επέστρεψε πάλι για μια σεζόν το 1995-96.

Τον Ιούνιο του 2008 κέρδισε πάλι την άνοδο του στην Γ’ Εθνική και για πρώτη φορά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν. Το 2010-11 πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα που λόγω και των ανακατατάξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο του χάρισε την άνοδο στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία. Το 2011-12 εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική την παραμονή του στην κατηγορία με τη νίκη επί της ΑΕΛ.

Ο Βαγγέλης Χοσάδας είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ εθνική από όσους έχουν αναδειχθεί από τον Φωκικό. Οι Γιώργος και Κώστας Ταμπάκης ήταν από τους παίκτες που έφυγαν από τον Φωκικό για να ενισχύσουν την Λαμία που είχε σημαντική παρουσία στην Β’ Εθνική.

Last modified onΚυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2012 11:12

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep