«Ασυνεπής ήταν η Καλλιθέα»

Ένταση και απειλές μηνύσεων μετά το τέλος της εκδίκασης της προσφυγής της Καλλιθέας κατά της Football League και των Καραϊσκάκη Άρτας, Απόλλωνα Πόντου, Σπάρτης.

Το τελευταίο της χαρτί για την παραμονή έπαιξε την Τετάρτη (25/07) στο Διαιτητικό Δικαστήριο η Καλλιθέα. Η αθηναϊκή ομάδα με νομικό δίδυμο την Ελευθερία Ρίζου (ήταν μεταξύ των δικηγόρων του Λεωνίδα Λεουτσάκου στην προσφυγή Λυχναρά) και τον Αργύρη Λίβα στράφηκε κατά της διοργανώτριας και ζήτησε την ακύρωση της επικύρωσης, επιδιώκοντας την αποβολή τριών ΠΑΕ. Του Καραϊσκάκη Άρτας, του Απόλλωνα Πόντου και της Σπάρτης. Ωστόσο, η προσφυγή της λίγες ώρες αργότερα απορρίφθηκε.

Από την εκδίκαση φάνηκε ότι οι «κυανόλευκοι» δεν είχαν πιθανότητες δικαίωσης. Μάλιστα, μετά το φινάλε ο Γιάννης Αβραντίνης (είχε κληθεί ως μάρτυρας της Καλλιθέας, αλλά δεν του επετράπη να καταθέσει) απείλησε με μηνύσεις, τόσο τη δικηγόρο της Football League, Κατερίνα Αργυρίου, όσο και τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης, Αντώνη Βουγίδη!

Η Αργυρίου είχε καλύψει νωρίτερα τους Καραϊσκάκη Άρτας, Απόλλωνα Πόντου που επέλεξαν το ΙΚΑ για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παικτών τους, όπως και τη Σπάρτη για την οποία η αθηναϊκή ΠΑΕ υποστήριξε ότι άφησε απλήρωτη την ασφάλεια για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών (η προκήρυξη προβλέπει αποβολή). Η λίγκα προσκόμισε βεβαίωση εξόφλησης από τους Λάκωνες, όμως η Καλλιθέα ζητούσε επιτακτικά την προσκόμιση παραστατικών που δεν είχε λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι η Αργυρίου επεσήμανε ότι αν κάποια ΠΑΕ δεν ήταν συνεπής, αυτή ήταν η Καλλιθέα. «Έπρεπε να έχει αποβληθεί, γιατί άφησε απλήρωτη την ασφάλεια 3,5 μήνες», είπε. Βέβαια, η λίγκα σε πρόσφατο ΔΣ είχε αναφέρει ότι μόνο οι ΠΑΕ Πανσερραϊκός, Αναγέννηση Καρδίτσας, Παναιγιάλειος ήταν ασυνεπείς, γι’ αυτό η Καλλιθέα αναρριχήθηκε στη βαθμολογία και τερμάτισε 13η.

Σημειωτέον ότι η προσφεύγουσα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να αποδείξουν ότι ήταν συνεπείς με παραστατικά, αλλά ο πρόεδρος της έδρας, Δημήτρης Γεώργας ανέφερε: «Πάτε να αντιστρέψετε το βάρος. Εσείς πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι ήσασταν συνεπείς».

Το FL News ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που έδωσε το «παρών» στην εκδίκαση της προσφυγής της Καλλιθέας και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

Αρχικά τέθηκε θέμα κατά πόσο η προσφυγή της Καλλιθέας ήταν εμπρόθεσμη, δηλαδή αν βάσει του νέου κανονισμού λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αυτή έγινε εντός 5 ημερών. Ο Λίβας τόνισε ότι η επικύρωση έγινε 6 Ιουλίου και η προσφυγή στις 16, ενώ η Ρίζου σημείωσε πως ο νέος κανονισμός αναρτήθηκε στις 20/07. Σε εκείνο το σημείο ο νομικός του Καραϊσκάκη Άρτας (έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της λίγκας και κατά της Καλλιθέας), Δημήτρης Τσαούσογλου ανέφερε ότι ο δικονομικός κανονισμός ισχύει από 1η Ιουλίου.

Ρίζου: «Να αποβληθούν Καραϊσκάκης, Απόλλων Πόντου»

Πρώτη αγόρευσε η δικηγόρος, Ελευθερία Ρίζου, η οποία είπε ότι βάσει προκήρυξης έπρεπε να αποβληθούν οι Καραϊσκάκης Άρτας, Απόλλων Πόντου:

«Το άρθρο 12 της προκήρυξης προβλέπει ότι οι ΠΑΕ πρέπει να ασφαλίζουν τους ποδοσφαιριστές τους σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλισης και όχι στο ΙΚΑ. Θα αποδείξουμε εγγράφως, γιατί δεν αρκεί η ασφάλιση στο ΙΚΑ. Προβλέπει δε ρητά το άρθρο 4 παρ.1 του ΚΑΠ ότι «η συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα διεξάγεται βάσει των προκηρύξεών τους». Σε παραβίαση της προκήρυξης υπάρχει συνέπεια της βαθμολογικής κατάταξης.

Στο άρθρο 12 της προκήρυξης αναφέρεται ότι όλα τα μέλη της Ένωσης οφείλουν να συνάπτουν ασφαλιστικά συμβόλαια για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ποδοσφαιριστών. Η υπογραφή των συμβολαίων υποχρεωτικά γίνεται πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Ο Απόλλων Πόντου και ο Καραϊσκάκης Άρτας δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση και για τον λόγο αυτόν έπρεπε να καταταγούν τελευταίες στη βαθμολογική κατάταξη.

Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα η Καλλιθέα να πέσει κατηγορία. Πιστεύουμε ότι η Football League έσφαλε, γιατί οι ομάδες αυτές δεν έχουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης».

Λίβας: «Πολλές αιτήσεις, καμία απάντηση»

Ο Αργύρης Λίβας εξέφρασε ερώτημα αν ο Καραϊσκάκης Άρτας και ο Απόλλων Πόντου έχουν πληρώσει το ΙΚΑ, ενώ υποστήριξε ότι παρά τα διαρκή αιτήματα στη λίγκα, δεν πήρε ποτέ απαντήσεις μέσω παραστατικών, τόσο για τις δύο ΠΑΕ, όσο και για τη Σπάρτη. Αναλυτικά είπε:

«Εκτός από τις δύο ομάδες τίθεται και ένα ερώτημα προσχηματικό, αφού έχουν ΙΚΑ, γιατί να πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση. Πρώτον η επιλογή και της λίγκας και των ομάδων και του ΠΣΑΠ έγινε γιατί οι παροχές της εταιρείας είναι καλύτερες, πιο πρόσφορες.

Δεύτερον, καταθέτουμε το υπ’ αριθμ. 27/11/17 έγγραφο της διοργανώτριας που αναφέρει: «Για να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειάζονται 100 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον. Αν οι παίκτες ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ για 100 ημέρες δεν θα είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η παράγραφος καταδεικνύει, γιατί έπρεπε να πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση και όχι στο ΙΚΑ.

Τρίτον, η προκήρυξη υπερισχύει του Νόμου. Μόνη περίπτωση να είναι ανίσχυρη μία διάταξη αυτής είναι, όπως αναφέρει το άρθρο 7 του ΚΑΠ, να έρχεται σε αντίθεση με τον ΚΑΠ ή τους άλλους κανονισμούς της ΕΠΟ. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το άρθρο 12 δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Νόμου, άρα υπερισχύει όποιας άλλης διάταξης. Εκτός των άλλων η προκήρυξη είναι μεταγενέστερο έγγραφο από τον Νόμο. Δεν αφαιρεί κάτι από τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή. Ίσα ίσα και ποιοτικά και ποσοτικά ενισχύει την ασφάλιση.

Δεν κατέστη δυνατό να πάρουμε έγγραφα παρά τις πολλές αιτήσεις και δεν ξέρουμε αν ήταν ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ. Και ασφαλισμένοι να ήταν έχουν παραβιάσει το άρθρο 12 της προκήρυξης και η εγκαλουμένη έσφαλε και έπρεπε να αποβάλλει τις ομάδες. Πρέπει να είναι και ενήμερες οι ΠΑΕ.

«Γενικόλογη τοποθέτηση για Σπάρτη»

«Η Σπάρτη δεν ήταν στο ΙΚΑ. Βάσει του άρθρου 12 πρέπει να καταβάλλονται τα ασφάλιστρα κάθε τρίμηνο και πριν την επικύρωση να υπάρχει εξόφληση. Δεν ξέρω η Football League αν έχει να προσκομίσει αποδείξεις, αλλά εμείς παρά τις αιτήσεις μας και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και της προηγούμενης ενημέρωση δεν είχαμε καμία. Μόνο γενικόλογη τοποθέτηση ότι το λογιστήριο μας είπε ότι είναι εντάξει.

Οποιαδήποτε βεβαίωση της Football League δεν απαιτείται για να αποδειχτεί ο ισχυρισμός τους ότι έχουν εξοφλήσει. Να μας προσκομίσουν πότε έγιναν οι πληρωμές και ποια ποσά. Γιατί το λογιστήριο μπορεί να λέει στο τέλος με μία απλή βεβαίωση ότι η τάδε ομάδα έχει εξοφλήσει, αλλά αν η εξόφληση γίνει εκπροθέσμως είναι αντίθετη με το άρθρο 12».

«Όλοι συνεπείς, η Καλλιθέα όχι»

Ακολούθως αγόρευσε η Κατερίνα Αργυρίου, η οποία κατέθεσε ένσταση έλλειψης δικαιοδοσίας και εκπρόθεσμης προσφυγής. Όπως είπε, αρμόδια είναι η επιτροπή εφέσεων, αφού το θέμα αφορούσε κατ’ εξοχήν αγωνιστικά θέματα. Και σημείωσε:

«Στο άρθρο 89/2725 δίνεται η δυνατότητα να επιλεγεί η ιδιωτική ασφάλιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ποδοσφαιριστών. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι υπάρχει υποχρέωση. Ρυθμίζει, μάλιστα, ως πρωταρχική μορφή ασφάλισης το ΙΚΑ».

Έδρα: «Ήταν και οι τρεις ομάδες ασφαλισμένες;».

Αργυρίου: «Η Σπάρτη ήταν σε ιδιωτική. Ο Απόλλων και ο Καραϊσκάκης Άρτας ήταν στο ΙΚΑ και υπάρχει και ασφαλιστική ενημερότητα. Για τη Σπάρτη με βεβαίωση του λογιστηρίου μας, εξόφλησε τις δύο δόσεις και το υπόλοιπο της τρίτης στις 5/7/18. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι εξοφλήθηκαν ασφάλιστρα πέντε μηνών.

Η προσφυγή θα πρέπει να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου και λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος της Καλλιθέας, γιατί εξόφλησε τις τρεις τελευταίες δόσεις και το υπόλοιπο της 4ης στις 5/7/18, άρα αυτοδικαίως θα πρέπει να αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Για αγωνιστικούς λόγους υποβιβάστηκε, αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι οι άλλες ομάδες θα πρέπει να αποβληθούν, η Καλλιθέα αυτοδικαίως θα αποβληθεί. Όφειλε ασφάλιστρα 3,5 μηνών»!

Τσαούσογλου: «Από τους πλέον συνεπείς»

Την πλήρη λίστα με όλες τις καταβολές στο ΙΚΑ μηνιαίως εμφάνισε ο δικηγόρος του Καραϊσκάκη Άρτας, Δημήτρης Τσαούσογλου. Μάλιστα, είπε ότι όλοι είναι ασφαλισμένοι έως και τον Φεβρουάριο του 2020! Αναλυτικά είπε:

«Η Καλλιθέα έπρεπε να κάνει την προσφυγή της μέσα στο πενθήμερο. Εμείς τηρήσαμε το άρθρο 89/2725 που λέει ότι οι ομάδες δύνανται να ασφαλιστούν και στο ΙΚΑ. Θέλαμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς με τον νόμο. Έχω την ΑΠΔ κάθε μήνα και τις καταβολές. Ως και τον Μάιο είναι όλα πληρωμένα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στην ιδιωτική ασφάλιση. Έχουμε μια διάταξη αναγκαστικού δικαίου, η οποία δεν μπορεί να καταργήσει ποτέ μια ιδιωτική σύμβαση μεταξύ κάποιων ομάδων. Τηρούμε τον νόμο και τίποτε άλλο.

Η προκήρυξη σε δύο σημεία αναφέρει ότι είναι δυνητική η υπαγωγή στην ιδιωτική ασφάλιση. Και στο άρθρο 3παρβ. εδ.β και στο άρθρο 4παρ.2. Ο ποδοσφαιριστής ασφαλίζεται από την 1η ώρα της περιόδου. Έχω έγγραφα του ΙΚΑ που όλοι οι ποδοσφαιριστές μας είναι ασφαλισμένοι ως τον Φεβρουάριο του 2020.

Η αρχή της έντασης…

Μέλος του Διαιτητικού ρώτησε ακολούθως τον Λίβα αν η Καλλιθέα ήταν συνεπής στην πληρωμή των ασφαλίστρων. Ο δικηγόρος της ΠΑΕ απάντησε: «Έχω ενημέρωση ότι πλήρωσε εμπροθέσμως». Τότε, η Αργυρίου απευθυνόμενη στην έδρα είπε ότι είχε έγγραφο καταβολής και εκεί υπήρξε ένταση, γιατί διέκοψε την αγόρευσή του.

Λίβας: «Με έχει ενημερώσει η ΠΑΕ ότι έχουμε εξοφλήσει εμπροθέσμως».

Έδρα: «Δώστε μου ένα χαρτί που να το αποδεικνύει»,

Λίβας: «Η αγαπητή συνάδελφος με μεγάλη σπουδή δίνει το καταθετήριο της Καλλιθέας. Από ό,τι έχω καταλάβει πολλά πράγματα γίνονται εν κρυπτώ – όχι από την επιτροπή σας – κι εμείς λέμε ότι οι τρεις ομάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Αντί να έρθει για τη Σπάρτη που είναι το αντικείμενο της δίκης, δεν μας το προσκομίζει.

Πρώτον έπρεπε να μας είχαν απαντήσει στις αιτήσεις μας. Δεύτερον, έδωσε η γραμματεία προθεσμία για υπόμνημα και δικαιολογητικά. Ούτε τότε το έκανε. Και πριν την έναρξη της διαδικασίας, πάλι. Ευελπιστούμε ότι θα μας δώσετε προθεσμία για υπόμνημα όταν καταθέσει η συνάδελφος, ο Καραϊσκάκης και ο Πόντος τα δικαιολογητικά για να τα αξιολογήσουμε. Είδα να τρέχει και να σας δίνει το καταθετήριο».

Έδρα: «Θέλω ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι εσείς έχετε πληρώσει τις εισφορές».

Λίβας: «Επειδή το αντικείμενο της δίκης δεν είναι αυτό, δεν είμαι πρόχειρος να σας το δώσω αυτή τη στγμή».

Έδρα: «Στις 6 Ιουλίου είχε πληρώσει η Καλλιθέα;».

Αργυρίου: «Στις 5/7 πλήρωσαν 10.000 ευρώ».

Έδρα: «Επομένως ήταν εντάξει στις 5/7;».

Αργυρίου: «Σύμφωνα με την προκήρυξη όχι, γιατί εξόφλησαν ασφάλιστρα 3,5 μηνών».

Έδρα: «Στις 5 Ιουλίου, όμως τα είχαν πληρώσει όλα».

Αργυρίου: «Στις 5/7 πλήρωσε ασφάλιστρα 3,5 μηνών και μετά δεν είχε άλλη οφειλή».

Έδρα: «Αν όντως εξόφλησε, γιατί αποβλήθηκε η Καλλιθέα;».

Αργυρίου: «Για αγωνιστικούς λόγους έπεσε η Καλλιθέα».

Γεώργας: «Αντιστρέφετε το βάρος»

Ο Λίβας ακολούθως ανέφερε ότι: «Νομίζω ότι δεν δικάζομαι εγώ σήμερα. Οι αντίδικες ΠΑΕ και η Football League να προσκομίσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι είναι νομότυποι».

Γεώργας: «Εσείς αντιστρέφετε το βάρος. Πρώτα ο καθένας πρέπει να αποδείξει ότι είναι εντάξει ο ίδιος».

Λίβας: «Εδώ κληθήκαμε να δικάσουμε μία συγκεκριμένη υπόθεση».

Γεώργας: «Η Καλλιθέα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι είναι εντάξει και μετά προχωράμε παρακάτω».

Λίβας: «Θα το κάνω στην προθεσμία που θα δώσετε. Είναι δεδομένο ότι σε τρία διαφορετικά σημεία η λίγκα και οι ΠΑΕ έπρεπε να έχουν αποδείξει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αντί αυτού ήρθε η συνάδελφος να τρέξει και να μας πει ότι δεν είναι εντάξει. Εμείς θα αποδείξουμε ότι η Καλλιθέα είναι εντάξει.

Τι μπορώ να κάνω; Έχω κάνει αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Πίστη και στη Football League και δεν μου δίνουν τις αποδείξεις, κατά την προσωπική μου άποψη για ευνόητους λόγους. Να τις ζητήσετε εσείς και να μας τις παραδώσετε».

Έδρα: «Εσείς πέσατε αγωνιστικά. Παλεύετε τώρα, ερμηνεύοντας το άρθρο 12 να πείτε ότι ήταν υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση. Και λέτε για τη Σπάρτη ότι δεν έχει πληρώσει. Συνεπώς όσα είπε η κυρία ότι πληρώσατε τελευταία στιγμή, ίσως δεν παίζει κάποιο ρόλο. Μου είπατε ότι έπεσε για αγωνιστικούς λόγους. Άρα η Καλλιθέα ήταν εντάξει στο θέμα της ασφάλισης. Δεν πάσχει στο θέμα ασφάλισης».

Αργυρίου: «Πάσχει στο ότι εξόφλησε ασφάλιστρα 3,5 μηνών και όχι τριών. Να σημειώσω ότι η διοργανώτρια κάνει έλεγχο στην ιδιωτική εταιρεία. Σαν υποχρέωση αυτό δεν προκύπτει για το ΙΚΑ. Ο παραβάτης ευθύνεται προς το Δημόσιο».

«Να δούμε αν είναι πλαστά τα πενηντάρικα;»

Ο Τσαούσογλου προσκόμισε τις αποδείξεις του Καραϊσκάκη Άρτας και ζήτησε από την έδρα να υποχρεώσει την Καλλιθέα να πράξει το ίδιο».

Έδρα προς την Αργυρίου: «Είπατε για τη Σπάρτη. Θα μας φέρετε κάποιο έγγραφο;».

Η Αργυρίου προσκόμισε βεβαίωση, αλλά όχι και τα παραστατικά, με αποτέλεσμα ο Λίβας να αντιδράσει και να πει: «Η βεβαίωση δεν λέει τίποτα απολύτως. Πρέπει να δούμε τα παραστατικά με τις ημερομηνίες και τα ποσά».

Γεώργας: «Μήπως να δούμε και τα πενηντάρικα αν ήταν πλαστά;».

Αργυρίου: «Ο συνάδελφος την προσβάλει ως πλαστή;».

Λίβας: «Μην καταχράζεστε την καλοσύνη μου. Κύριε πρόεδρε αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να αντικρούσουμε, τότε είναι άνευ αντικειμένου η δίκη».

Αβραντίνης: «Θα σας κάνω μήνυση»

Ο Γιάννης Αβραντίνης που είχε κληθεί ως μάρτυρας, αλλά δεν του επετράπη να καταθέσει, έγινε έξω φρενών και φώναζε: «Είναι απάτη καραμπινάτη στο δικαστήριο. Είναι τραγικό. Τα παραστατικά μας τα λένε όλα. Είναι οξύμωρο».

Έξω από την αίθουσα ο Αβραντίνης επιτέθηκε φραστικά στην Αργυρίου και της φώναζε: «Θα σας κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Είστε φορέας και λέτε δεν έχω εξοφλήσει. Δεν φέρατε παραστατικά. Ντροπή και σε σένα και στον Βουγίδη»!

Ρεπορτάζ της εκδίκασης φιλοξενείται και στο σημερινό (26/07) φύλλο της εφημερίδας «Live Sport».

Last modified onΠέμπτη, 26 Ιούλιος 2018 05:06

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep