«Πίνουν το αίμα του Ηρακλή»

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της προσφυγής του ΠΟΤ Ηρακλή κατά της απόφασης της Super League 2.

Την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια θα πρέπει να αποσύρει ο ΠΟΤ Ηρακλής ως τις 19 Αυγούστου για να μην αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Αυτό προέκυψε από το Διαιτητικό Δικαστήριο τη Δευτέρα (07/08). Η προσφυγή των Κυανόλευκων κατά της απόφασης της SL2 (προθεσμία 30 ημερών και απαγόρευση μεταγραφών) απορρίφθηκε και μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση της υπόθεσης και σας παρουσιάζει τις θέσεις των δύο πλευρών...

Η προσφυγή συζητήθηκε ενώπιον πενταμελούς επιτροπής. Πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Αυγέρης, μέλη οι Γιάννης Μαρούδης, Κατερίνα Καρφάκη και διαιτητές οι Δήμητρα Θωμά, Γιώργος Καμποσιώρας. Η πρόσθετη παρέμβαση που άσκησε η πλευρά του Μπόγκνταν Μάρα ματαιώθηκε, γιατί δεν είχε πληρωθεί το παράβολο. Τον ΠΟΤ Ηρακλή εκπροσώπησαν οι Βαγγέλης Χατζηιωάννου, Βασίλης Γκαγκάτσης και τη Super League 2 ο Αντώνης Βουγίδης.

Ο Χατζηιωάννου αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της υπόθεσης και είπε για την ένσταση εκπροθέσμου:

«Είναι απαράδεκτη η στάση της SL2. Εμείς δεν είμαστε αντίδικοι, αλλά μέλος της και είχε την υποχρέωση να μας προστατεύσει, αλλά και να τηρήσει τον κανονισμό. Μία τυπική απόφαση θα έπαιρνε, αλλά υπάρχει σφοδρή αντιδικία και βγαίνει ο πρόεδρος, Πέτρος Μαρτσούκος δημόσια και μιλά για εκπρόθεσμη προσφυγή. Ποιος του δίνει το δικαίωμα να μιλά εναντίον μέλους;

Η απόφαση της SL2 λήφθηκε στις 19 Ιουλίου. Η ΠΑΕ ήταν απούσα από τη διαδικασία. Παρασταθήκαμε στην τηλεδιάσκεψη, αλλά αποχωρήσαμε όταν ήρθε το θέμα του Ηρακλή για συζήτηση για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Η απόφαση είναι μη νόμιμη. Στις 12/07 δόθηκε αναβολή για τις 7/8, αλλά ο πρόεδρος επανέφερε το θέμα στις 17/07. Μόνο με απόφαση του ΔΣ μπορούσε να το πράξει. Την επομένη μετά την τηλεδιάσκεψη της 19ης Ιουλίου υποβάλαμε αίτηση στη λίγκα για να δούμε από πότε μετρά η προθεσμία των 30 ημερών. Η απόφαση μας κοινοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου και εμείς ασκήσαμε την προσφυγή εντός τεσσάρων ημερών και όχι πέντε.

Δεν ζητάμε από τα πολιτικά δικαστήρια να υποκαταστήσουν τα αθλητικά. Ακολουθήσαμε την ακυρωτική - αναιρετική διαδικασία. Αν γίνει δεκτή η αίτησή μας, πάλι εδώ θα έρθει η υπόθεση Μάρα. Ο ΠΑΟΚ δύο φορές πήγε με τον Δώνη στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά κρίθηκε ότι οι αγωγές δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του άρθρου 35».

Ο Γκαγκάτσης είπε από την πλευρά του για την παράσταση της Super League 2:

«Η λίγκα ενήργησε ως πειθαρχικό όργανο. Δεν μας κάλεσαν ούτε σε απολογία. Ο πρόεδρός της παραμέρισε την απόφαση αναβολής για 7/8 και την έφερε ως θέμα αιφνιδίως νωρίτερα. Η απόφαση είναι μη νόμιμη. Ακόμα και η παράσταση πάσχει νομιμότητας, γιατί οι πειθαρχικές επιτροπές δεν εκπροσωπούνται στις εφέσεις ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων».

Για το θέμα του εκπροθέσμου:

«Παρέλειψε η λίγκα στο δικόγραφό της την παρένθεση του άρθρου 7 παρ.2 που μιλά για αποδεδειγμένη γνώση του προσφεύγοντα στην προθεσμία έφεσης. Αναφέρεται η διάταξη στην περίπτωση που ο προσφεύγων δεν ανήκει στα προς κοινοποίηση πρόσωπα. Δεν αφορά μέλη που δεν ήταν παρόντα στη λήψη απόφασης, αλλά σε τρίτους. Έχετε πάρει απόφαση και δεν έχετε κάνει δεκτή έφεση γιατί δεν κοινοποιήθηκε η απόφαση με το διατακτικό».

Για την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια:

«Ζητήσαμε ακύρωση και να κριθεί η υπόθεση από την αρχή στο αρμόδιο όργανο. Τι παραβιάσαμε; Επίλυση επιδιώκουμε, όχι ακύρωση. Η προσφυγή μας αφορά επίλυση διαφοράς. Αν δεν είχε αναβληθεί η αίτηση επανεξέτασης λόγω αναβολής που ζήτησε η πλευρά Μάρα, τώρα δεν θα είχαμε λόγο συζήτησης. Ποια διάταξη παραβιάσαμε και θέλουν το κεφάλι του Ηρακλή; Μέχρι και στην Ε.Ε. της ΕΠΟ συζητήθηκε το θέμα. Μόνο αν υπάρξει αδράνεια ή άρνηση της λίγκας, επιλαμβάνεται η ΕΠΟ. Σαν νομοθέτες, μάλιστα, «βάφτισαν» την αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδο ως τρέχουσα.

Λένε ότι η απαγόρευση μεταγραφών αφορά την τρέχουσα περίοδο, γιατί η προσφυγή έγινε στις 30 Ιουνίου. Είναι σοβαρές αιτιάσεις αυτές; Οι αποφάσεις ισχύουν από τη λήψη τους, εκτός αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη. Η λίγκα αντιδικεί με μέλος της, αλλά δεν σκέφτεται ότι στο μέλλον σχεδόν όλα τα μέλη και δη τα παλιά θα έρθουν στην ίδια θέση. Αντί να επιλύσει η Ε.Ε. της ΕΠΟ το θέμα με μια διάταξη, αντιδικούμε σε κάτι που υπέβαλε νόμιμα ο Ηρακλής και θέλουν να του πιουν το αίμα».

Ο Βουγίδης είπε από πλευράς διοργανώτριας:

«Η κατάθεση της προσφυγής είναι εκπρόθεσμη. Το θέμα της προσφυγής του Ηρακλή συζητήθηκε στις 19 Ιουλίου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της ΠΑΕ, έμειναν σε όλη τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Δεν μετείχαν στην ψηφοφορία, αλλά έλαβαν γνώση. Η διάταξη είναι σαφής. Δεν υπάρχει υποχρέωση κοινοποίησης της απόφασης.

Στην προκήρυξη έχει συμφωνηθεί η αποφυγή της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια. Έχει παραβιαστεί το άρθρο 35 του ΚΑΠ. Σε πρώτη φάση εμείς δώσαμε προθεσμία 30 ημερών για απόσυρση, διαφορετικά θα ακολουθήσει αποβολή. Υπήρξε πρόσκληση για ΔΣ και αυτό πήρε την απόφαση. Στις 12/07 που έγινε το πρώτο συμβούλιο, δόθηκε προθεσμία στην ΠΑΕ ως τις 7 Αυγούστου, γιατί η αίτησή του στο Διαιτητικό είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 18 Ιουλίου. Αναβλήθηκε, όμως, οπότε νόμιμα το ΔΣ επιλήφθηκε του θέματος. Εάν δεν είχαμε πράξει τα δέοντα, θα είχαμε κυρώσεις ως διοργανώτρια.

Στις 20/07 η Ε.Ε. της ΕΠΟ αποφάσισε ότι η απαγόρευση μεταγραφών αφορά στην τρέχουσα περίοδο και αυτό δεν το προσέβαλε η ΠΑΕ».

Ο Χατζηιωάννου συμπλήρωσε:

«Λέγονται ανακριβή στοιχεία. Εδώ και 10 μέρες ζητάμε τα πρακτικά του ΔΣ και δεν μας τα δίνουν σκόπιμα. Λένε ότι ήμαστε παρόντες. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Η πρόσκληση του ΔΣ έγινε στις 17 Ιουλίου. Ο μάντης... Κάλχας ήταν η λίγκα και ήξερε ότι θα έπαιρνε αναβολή η υπόθεση Μάρα; Ο ποδοσφαιριστής Κανακούδης προσέφυγε τον Απρίλιο στα πολιτικά δικαστήρια κατά απόφασης του Διαιτητικού. Μπορεί ο παίκτης να προσφύγει και όχι η ΠΑΕ;».

Στη δευτερολογία του ο Γκαγκάτσης τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμια απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ. Ήταν μια συζήτηση. Ποια απόφαση να προσβάλουμε; Συζητούσαν από πότε θα ξεκινήσει η αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδος».

Last modified onΤρίτη, 08 Αύγουστος 2023 10:21

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep