Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

«Η άλλη όψη της ιστορίας»

Ο Γιώργος Μητσιμπόνας πανηγυρίζει το γκολ κατά του Ηρακλή στη νίκη της Πρωτομαγιάς του 1988 που έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΛ. Ο Γιώργος Μητσιμπόνας πανηγυρίζει το γκολ κατά του Ηρακλή στη νίκη της Πρωτομαγιάς του 1988 που έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΛ.

Εξι απίστευτα γεγονότα από την χρονιά που η ΑΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος.

Πίσω από τους λαμπερούς πανηγυρισμούς πάντα υπάρχουν γεγονότα που φανερώνουν τον κόπο κάθε επιτεύγματος. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1987-88 από την ομάδα της Λάρισας έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές και οι πράξεις τους δείχνουν πως χρειάζεται να δώσει κανείς πολλά για να φτάσει σε τόσο μεγάλες επιτυχίες. Το μεγαλείο του Γιάτσεκ Γκμοχ και των ποδοσφαιριστών φανερώνεται σε αυτές τις ιστορίες που «αλιεύθηκαν» από άγνωστη πηγή που σίγουρα θα επιθυμούσαμε να την αναφέρουμε αν την γνωρίζαμε. Κυρίως γιατί αξίζει και αναδεικνύει ακόμη μια όμορφη πτυχή της ιστορίας.

Π ριν από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ ο Μιχάλης Ζιώγας είπε στον Γιάτσεκ Γκμοχ «Δεν χάνουμε από τον Ολυμπιακό και θα σκοράρω». Ο Πολωνός τεχνικός για τον προκαλέσει του είπε «Αν δεν χάσουμε, βάλεις γκολ και πετύχεις κι άλλα 8 στο β' γύρο όπως έβαλες στον α' γύρο, θα σου χαρίσω αυτό το δαχτυλίδι». Του έδειχνε ένα πανάκριβο διαμαντένιο δαχτυλίδι που τελικά δεν πέρασε στην κατοχή του Μιχάλη Ζιώγα παρότι σκόραρε στο 2-2 με τον Ολυμπιακό και σημείωσε ακόμη οκτώ γκολ στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.

.

Σ τις καθιερωμένες συζητήσεις ανάμεσα στην διοίκηση και τους αρχηγούς για τα πριμ στόχων ο τότε αρχηγός της ΑΕΛ Γιάννης Γκαλίτσιος είχε ρωτήσει ποιες θα ήταν οι απολαβές τους σε περίπτωση που κατακτούσαν το πρωτάθλημα. «Πάρτε εσείς το πρωτάθλημα κι εμείς θα πουλήσουμε και τα σπίτια μας...».

.

Πριν την αναμέτρηση με τον Ηρακλή στο Αλκαζάρ που «έδινε» τίτλο οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ είχαν αποσυρθεί στο ξενοδοχείο. Λίγες ώρες πριν φύγει η αποστολή για το γήπεδο συγκεντρώθηκαν μόνοι τους σε ένα από τα δωμάτια χωρίς να υπάρχουν δίπλα τους άνθρωποι της διοίκησης ή του τεχνικού επιτελείου. «Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, πάμε να γράψουμε ιστορία», ήταν τα λόγια που είπαν και λίγες ώρες αργότερα κράτησαν τον όρκο τους.

.

Μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Λεβαδειακό με 1-0 η αποστολή της ΑΕΛ πήρε το δρόμο της επιστροφής με τον Γιάτσεκ Γκμοχ να μην μπορεί να πιστέψει πως χάθηκε αυτό το παιχνίδι. Η ήττα έβαζε σε αμφισβήτηση την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Πολωνός τεχνικός δεν είχε καμία όρεξη για φαγητό όταν η ομάδα σταμάτησε στο Μπράλο. Δεν κάθισε στο τραπέζι και βγήκε έξω για να πάρει αέρα και να περπατήσει. Οταν επιβιβάστηκαν πάλι στο λεωφορείο τον αναζήτησαν χωρίς επιτυχία. Η ομάδα αναχώρησε χωρίς αυτόν, αλλά τελικά εντοπίστηκε 2-3 χιλιόμετρα μακρύτερα.

.

Η ΑΕΛ πάλεψε μέχρι το τέλος της σεζόν την κατάκτηση του νταμπλ, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας με ήττα 3-1 στο Αλκαζάρ που ακολούθησε αυτή του ΟΑΚΑ με 1-0 από τους Πράσινους. Οι «βυσσινί» ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι και προηγήθηκαν με γκολ του Αλεξούλη, ωστόσο το γκολ του Σαραβάκου στο 45’ δεν τους άφηνε πολλά περιθώρια για ανατροπή του σκορ του πρώτου αγώνα. Χωρίς να τους έχει πει τίποτα ο Γιάτσεκ Γκμοχ κατέβασαν ταχύτητα γιατί ακολουθούσε ματς πρωταθλήματος. Για να τους κρατήσει σε εγρήγορση ο Πολωνός τεχνικός και να μην επικρατήσει η απογοήτευση από τον αποκλεισμό για τον αγώνα με τον Εθνικό που πήρε στο ξενοδοχείο κάποιους παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα βάλει νεαρούς στο παιχνίδι. Το κόλπο έπιασε, οι «βυσσινί»... ταρακουνήθηκαν και η ΑΕΛ χωρίς αλλαγές επικράτησαν άνετα του Εθνικού με 3-0.

.

Ο Γιάννης Αλεξούλης στη διάρκεια του αγώνα με τον Ηρακλή συγκρούστηκε με τον Βακαλόπουλο και έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο. Ο γυμναστής του «γηραιού» έτρεξε κοντά του και του έσωσε τη ζωή -όπως λέει και σήμερα ο τότε αμυντικός χαφ της ΑΕΛ-, καθώς του είχε γυρίσει η γλώσσα. Υπέστη διάσειση και έπαιξε το υπόλοιπο ματς χωρίς ουσιαστικά να έχει συνείδηση του τι κάνει. Κάπως έτσι έβγαλε την... ασυνείδητη ασίστ στον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα για το ιστορικό πλέον βολ πλανέ που έγραψε ιστορία! Μετά το τέλος του ματς, ο Αλεξούλης διακομίστηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν για πολύ και βγήκε για να συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς για τον τίτλο.

.

Last modified onΤρίτη, 01 Μάιος 2012 23:30

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep