Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Πρωταθλητής Απόλλων

Φωτογραφία από εφημερίδα του 1969 και την αναμέτρηση του Απόλλωνα με τη Δόξα στον Βύρωνα που τελείωσε με νίκη της Ελαφράς Ταξιαρχίας με 3-2. Φωτογραφία από εφημερίδα του 1969 και την αναμέτρηση του Απόλλωνα με τη Δόξα στον Βύρωνα που τελείωσε με νίκη της Ελαφράς Ταξιαρχίας με 3-2.

Η Ελαφρά Ταξιαρχία τις τρεις από τις τέσσερις φορές που επέστρεψε στην Α’ Εθνική το έκανε ως πρωταθλήτρια.

Ο Απόλλων Σμύρνης είναι από τους συλλόγους που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην Α’ Εθνική και μέχρι το 1999 λίγες ήταν οι σεζόν που έλειψε από το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Μέχρι τότε είχε υποβιβαστεί τέσσερις φορές στην δεύτερη κατηγορία και δεν επέστρεψε μόνο άμεσα, αλλά ως πρωταθλητής. Μόνο την σεζόν 1987-88 πήρε το τρίτο και «τελευταίο» εισιτήριο της ανόδου με ισοβαθμία που ευνόησε την Ελαφρά Ταξιαρχία και τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ άφησε εκτός την Καστοριά που είχε τους ίδιους βαθμούς. Στις τέσσερις προηγούμενες φορές που υποβιβάστηκε ο Απόλλων επέστρεψε άμεσα στην Α’ Εθνική και μόνο μετά την πτώση του 1999 μπήκε στην περιπέτεια των μικρών κατηγοριών που τον φιλοξένησαν για αρκετά χρόνια πριν διεκδικήσει πάλι και φέτος την επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια.

1969-70

Ο Απόλλων Σμύρνης υποβιβάστηκε το καλοκαίρι του 1969 μετά από τρία ισόπαλα μπαράζ με την Προοδευτική. Αφού δεν βγήκε νικητής στις αναμετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το κέρμα, μιας και δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη τα πέναλτι. Η ομάδα του Κορυδαλλού είχε πάρει τη δεύτερη θέση στον πρώτο όμιλο της Β’ Εθνικής και έπρεπε να «παίξει» την άνοδο της με ομάδα που ήταν στις τελευταίες πέντε θέσεις της πρώτης κατηγορίας. Τρίκαλα, Χαλκίδα και ΑΕ Λεμεσού υποβιβάστηκαν απευθείας από την Α’ Εθνική, ενώ οι δεύτεροι των ομίλων της Β’ Εθνικής έπαιξαν με τις ομάδες που ήταν στις πιο πάνω θέσεις.

Ανέβηκε και ο Ολυμπιακός Βόλου που επικράτησε στις δύο από τις τρεις αναμετρήσεις της Βέροιας. Η επιστροφή του Απόλλωνα Σμύρνης ήταν άμεση και επέστρεψε στην Α’ Εθνική με μεγάλη άνεση. Πήρε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα με διαφορά 17 βαθμών από τη δεύτερη Κόρινθο και συγκομιδή τερμάτων 100-17, ενώ έκανε μόλις μια ήττα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, στην Καλαμάτα με 2-0. Ο επιθετικός της ομάδας, Παπαγεωργίου σημείωσε 41 γκολ.

1972-73

Ο επόμενος υποβιβασμός της ομάδας της Ριζούπολης ήρθε λίγες σεζόν μετά, αυτή τη φορά για αγωνιστικούς λόγους. Πήρε την προτελευταία θέση στο πρωτάθλημα, μπροστά από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Η επιστροφή δεν ήταν τόσο άνετη, όσο την προηγούμενη σεζόν, αλλά πάλι πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή με 99 βαθμούς και συντελεστή γκολ 83-29. Η απόσταση του από τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν έξι βαθμοί, ενώ πάλι ανέδειξε τον πρώτο σκόρερ στον όμιλο του, με τον Γιάννη Υφαντή να σημειώνει 35 γκολ εκείνη τη σεζόν.

1974-75

Η επιστροφή στην Β’ Εθνική ήταν άμεση και έζησε για μοναδική φορά την εμπειρία του «ασανσέρ». Δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία και πήρε πάλι την προτελευταία θέση στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Β’ Εθνική για την σεζόν1974-75. Παίρνει πάλι την πρώτη θέση και αναβαίνει ως πρωταθλητής στην Α’ Εθνική από τον δεύτερο όμιλο της κατηγορίας. Με διαφορά εννέα βαθμών θα κάνει πάλι άνετη πορεία και άφησε πίσω της την Προοδευτική και την Αναγέννηση Καρδίτσας με 46 βαθμούς, αλλά δεν είχε σημασία, αφού την άνοδο κέρδιζαν μόνο οι πρωταθλητές των ομίλων που εκείνη τη σεζόν ήταν ο Παναιτωλικός και ο Πιερικός εκτός από την Ελαφρά Ταξιαρχία. Εκείνη τη σεζόν έγινε αναδιάρθρωση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και οι τρεις όμιλοι έγιναν δύο, με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν αρκετές ομάδες από την κατηγορία.

1987-88

Ο υποβιβασμός την ομάδας είχε έρθει το καλοκαίρι του 1986 σε ένα πρωτάθλημα που είχε σημαδευτεί από τις απεργίες των ποδοσφαιριστών στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Αυτή τη φορά υπήρχε μόνο ένας όμιλος στην Β’ Εθνική και την άνοδο έπαιρναν οι τρεις πρώτες ομάδες. Η Δόξα Δράμας είχε κερδίσει από την αρχή την απόσταση από τους διώκτες της που πάλεψαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την άνοδο που τελικά κρίθηκε στην ισοβαθμία. Ο Απόλλων Σμύρνης πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, αφού είχε το πλεονέκτημα έναντι της Καστοριάς στην τριπλή ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την δεύτερη θέση και η Ελαφρά Ταξιαρχία την τρίτη.

Last modified onΚυριακή, 19 Μάιος 2013 15:43

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep