«Χρονιά ντροπή για Πανσερραϊκό»

Ο Ηλίας Σαββίδης μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για την ομάδα του Πανσερραϊκού. Ο Ηλίας Σαββίδης μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για την ομάδα του Πανσερραϊκού.

Ο Ηλίας Σαββίδης μίλησε στην ΕΡΑ Σερρών για την εικόνα διάλυσης του Πανσερραϊκού και τόνισε πως δεν πρέπει με τίποτε η ομάδα να πάει στο τοπικό. 

Για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο Πανσερραϊκός αυτή τη σεζόν και την εγκατάλειψη της ομάδας από τον Ιανουάριο μίλησε στην ΕΡΑ Σερρών ο Ηλίας Σαββίδης, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχει ανδείξει η ομάδα των Σερρών και αυτή την σεζόν ασχολήθηκε ενεργά με τα τμήματα των ακαδημιών. 

Η συνέντευξή του στην ΕΡΑ Σερρών και τον Βασίλη Αναστασιάδη. 

Για το πώς ξεκίνησε η φετινή χρονιά και τι έγινε μετά:

«Αισθάνομαι και το πιστεύω ότι ο Πανσερραϊκός μαζί με τέσσερις πέντε άλλες ομάδες, είναι από τις μεγαλύτερες επαρχιακές ομάδες στην Ελλάδα. Δεν θα βαρεθώ να το λέω συνέχεια αυτό. Αυτό που έγινε φέτος είναι μεγάλη ντροπή για την ιστορία και το μέγεθος του Πανσερραϊκού. Το ποιος φταίει είναι άλλο θέμα. Θλίβομαι πάρα πολύ και είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος, δεν ξέρω αν υπάρχει χρόνος για να βοηθήσω την ομάδα ή να κάνω κάτι. Όταν ήρθα, η φετινή χρονιά ήταν ότι το καλύτερο. Επέστρεψα μόνιμα στις Σέρρες. Μου έκαναν πρόταση για να αναλάβω κάποιο πόστο στην ομάδα. Στην αρχή τα πράγματα λειτουργούσαν φανταστικά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλά. Ήρθα με τόσο ενθουσιασμό, ήμουν πολύ χαρούμενος όταν μπήκα στην ομάδα και υπήρχαν προδιαγραφές η ομάδα να βγει Α’ Εθνική.

Στην πορεία στράβωσαν πολλά πράγματα και γύρισαν όλα τούμπα και η απογοήτευση μου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Εγώ από την πλευρά μου τα έβλεπα αλλά έκανα υπομονή. Ή έπρεπε να φύγω νωρίτερα ή έπρεπε να κάτσω. Έκαστα, όσο μπορούσα να κάτσω. Από εκεί και πέρα δεν πήγαινε άλλο. Δεν υπήρχε λόγος να μείνω, όχι γιατί δεν ήθελα να μείνω και η ομάδα πήρε το δρόμο που πήρε. Κάποιος άνθρωπος ήρθε, επένδυσε εδώ τα λεφτά του, από κάποιο διάστημα και μετά ο συγκεκριμένος θεώρησε ότι του είπανε πολλά ψέματα και τον «παίξανε» από πίσω κάποια πράγματα και από κάποιο διάστημα και μετά, τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου παράτησε την ομάδα και η ομάδα ήταν ένα ακυβέρνητο καράβι».

Για το ξεκίνημα της ομάδας με δύο μεγάλα ονόματα του Πανσερραϊκού, τον Ηλία Σαββίδη και τον Δημήτρη Αϊβαζίδη και τον προπονητή στη Νέων Τάσο Σαββίδη:

«Γενικά στο ξεκίνημα είχαμε ένα τιμ πάρα πολύ καλό στην ομάδα. Εμένα μου αρέσει να λειτουργώ με ποδοσφαιροανθρώπους, με ανθρώπους δηλαδή που να είναι γνώστες του αντικειμένου κι όχι επειδή είμαστε Σερραίοι, περάσαμε έξω από το γήπεδο κι έλα να πιάσεις δουλειά στον Πανσερραϊκό. Στην αρχή έγιναν πολύ καλές κινήσεις. Εγώ κοιτάω το κομμάτι της ικανότητας αλλά και αυτό του χαρακτήρα, του ανθρώπου. Μπορεί κάποιος να ήταν μεγάλος παίκτης αλλά εγώ κοιτούσα πρώτα το κομμάτι του χαρακτήρα για να έρθει στην ομάδα. Είχα κάνει πρόταση για αυτά τα παιδιά γιατί ήξερα τι άνθρωποι είναι πρώτα από όλα και αυτό με ενδιέφερε και μετά αν είναι όνομα μεγάλο. Είχα στο μυαλό μου να έρθουν κι άλλα παιδιά του Πανσερραϊκού, κάποιοι οι οποίοι γνωρίζουνε. Να κάνουμε ένα σωστό τιμ».

Για το πλάνο με την αξιοποίηση των Σερραίων παικτών:

«Το πρώτο μέλημα ήταν να βρούμε παιδιά από το Νομό Σερρών για να μπορέσουμε να έχουμε μια υγιής ομάδα. Αυτό ήταν το πλάνο γιατί εγώ έκανα σκάουτιγκ και για την Κ19 αλλά και για την πρώτη ομάδα. Το πρώτο μέλημα δεν ήταν να γίνει σκάουτιγκ για παίκτες από άλλους Νομούς αλλά από τους Σερραίους παίκτες και στην πορεία να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Γιατί, δεν μπορείς να αγοράζεις, να αγοράζεις συνέχεια. Ο Πανσερραϊκός δεν είναι ούτε Ολυμπιακός, ούτε ΠΑΟΚ, ούτε Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ. Να δίνει χρήματα και σε έξι μήνες αν δεν κάνει ο παίκτης να αποκτά άλλον. Θέλαμε δικά μας παιδιά από εδώ όπως ήμασταν κι εμείς κάποτε εκείνα τα χρόνια. Αυτό ήταν το πλάνο. Με τον προπονητή τον κ. Αμανατίδη και το τεχνικό διευθυντή κ. Κυπαρίσση προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε αυτό το πλάνο».

«Ξαφνικά τα πράγματα γύρισαν ανάποδα»

«Αυτό ήταν το πλάνο μας έως ότου τα πράγματα γύρισαν ανάποδα για κάποιος λόγους είτε για το θέμα του Στέβιτς, γιατί ο επενδυτής, ο κ. Χειρίδης δεν ξέρω αν γνώριζε για αυτό το θέμα. Το πρόβλημα άρχισε από τότε. Είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται και οι 300.000 είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό για να το δώσει κάποιος, δεν μπορούν να γίνουν μεταγραφές στην ομάδα και εκεί πάνω χάλασαν τα πάντα κι άρχισε η ομάδα να παίρνει την κατιούσα. Στην αρχή κάναμε όλοι υπομονή, εμείς και οι παίκτες αλλά δεν γινόταν κάτι το διαφορετικό».

Για την αποχώρησή του:

«Εγώ βασικά και το λέω αυτό για πρώτη φορά, δεν έφυγα γιατί ήμουν απλήρωτος. Εγώ έφυγα γιατί δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα στην ομάδα. Είδα ότι θίγεται και η δική μου προσωπικότητα και πήγα να διασφαλίσω και το άτομο μου αλλά και το μέγεθος του ονόματος μου. Δεν μπορούσα να περάσω πλέον κάποια πράγματα στην ομάδα και δεν υπήρχε λόγος να μείνω. Για αυτό το λόγο έφυγα και το οικονομικό ήταν σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα είμαι επαγγελματίας, αυτή είναι η δουλειά μου αλλά πραγματικά ήταν σε δεύτερη μοίρα»

Πόσα από την φετινή σεζόν δεν άρεσαν;

«Κάποια πράγματα που γίνονταν μέσα στην ομάδα. Παράδειγμα ένα που όχι μόνο με πείραξε αλλά ήθελα να… βαράω τον τοίχο, να χτυπάω το κεφάλι μου συνέχεια. Δεν μου άρεσε ο ποδοσφαιριστής που πέταξε τη φανέλα κάτω όταν έγινε αλλαγή (ο Τάσος Κρητικός στο παιχνίδι στην Καλαμαριά). Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος, θα στο πω όπως θα ενεργούσα εγώ, να τον πιάσει από το λαιμό γιατί προσέβαλε μια φανέλα. Δεν την έβγαλε όταν έγινε αλλαγή να την αφήσει στον πάγκο όπως κάνουν όλοι. Αυτός επιδεικτικά την έβγαλε και την πέταξε κάτω. Ήταν δανεικός από τη Λάρισα. Αν αυτό το κάνει στη Λάρισα ο συγκεκριμένος παίκτης, γνωρίζεις πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν θα πάει στο γήπεδο, δεν θα περνάει ούτε έξω από την πόλη. Θα φεύγει δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Εδώ τίποτα, για το… καλό της ομάδας. Ποιο καλό της ομάδας; Όταν υπάρχει αρρώστια στην ομάδα, δεν υπάρχει καλό της ομάδας.

Στην ομάδα δεν υπήρχε υγεία κι εγώ επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα και είμαι στο χώρο πολλά χρόνια και ξέρω πως λειτουργεί μια ομάδα, από τη στιγμή που δεν ήταν στο δικό μου χέρι να τον πιάσω από το λαιμό και να τον διώξω από την ομάδα, το λέω στον αέρα αυτό, και κάποια άλλα που είδα, σηκώθηκα κι έφυγα. Εγώ είχα εισηγηθεί τιμωρία αλλά δεν μέτρησαν την γνώμη μου. Από τη στιγμή που έγινε αυτό εγώ δεν μπορούσα να κάτσω όταν κάπου αλλού και σε μεγαλύτερα μεγέθη είτε στον Ολυμπιακό είτε στην Εθνική ομάδα που ήμουν και με σεβόντουσαν και μίλαγα και με ακούγανε ευλαβικά, δεν μπορώ επειδή έτυχε και ήρθαν κάποιοι περιστασιακοί άνθρωποι στον Πανσερραϊκό, χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο να το περάσουν έτσι. Εμένα με πείραξε ο τρόπος. Δεν μπορεί να ξεφτιλίζεται η ομάδα έτσι και να μην γίνεται τίποτα. Δεν μπορούσα να αντέξω και κάποιες άλλες καταστάσεις. Είδα περιστατικά που με πείραξαν».

«Έγκλημα αν πέσει στο τοπικό»

«Πώς να λειτουργήσει η ομάδα έτσι; Αυτό ονειρευόμασταν για αυτήν την ομάδα; Εμείς που θέλουμε να είναι η ομάδα πρώτη στην Α εθνική; Δεν μπορώ να διανοηθώ ο Πανσερραϊκός να παλεύει για την παραμονή του στη Β εθνική και τώρα να κινδυνεύει αν δεν βρεθεί λύση να πέσει τοπικό. Δεν υπάρχει αυτό. Γιατί θα είναι έγκλημα αν πέσει η ομάδα στο τοπικό. Δεν είναι παράδοξο όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα να πέσει μια ομάδα στη Γ εθνική. Γιατί και η ΑΕΚ έπεσε στη Γ και η Γιουβέντους έπαιξε Β εθνική στην Ιταλία, μεγέθη τεράστια. Το θέμα είναι να υπάρχει υγεία στην ομάδα»

«Αδιαφορία στις Σέρρες για τον Πανσερραϊκό»

«Όλα είναι πιθανά γιατί υπάρχει αδιαφορία. Γιατί αυτή η αδιαφορία; Οι επιχειρηματίες του Νομού φοβούνται να αναλάβουν ή δεν τους ενδιαφέρει η ομάδα; Δείτε το παράδειγμα της Παναχαϊκής. Μια ομάδα που λειτουργεί με υγεία στη Β εθνική, από τις μοναδικές με υγεία, με χαμηλό μπάτζετ, με ανθρώπους που είναι γνώστες του ποδοσφαίρου, όπως ο Κατσουράνης, ο Χαλκιάς , ο Κυριακίδης και οι άνθρωποι που είναι εκεί, οι επιχειρηματίες εμπιστεύτηκαν αυτά τα παιδιά. Στις Σέρρες δεν υπάρχει αυτό.

Να μαζευτούν κάποιοι επιχειρηματίες, οχτώ με δέκα άνθρωποι, να λειτουργεί η ομάδα αλλά να μην έχουν όλοι άποψη. Να έχει άποψη ο καθένας για το κομμάτι που του αναλογεί, αυτό που ξέρει να κάνει. Ο καθένας στο ρόλο του και στο χώρο του. Όλοι έχουν το ρόλο τους και ο καθένας σέβεται τη δουλειά του άλλου. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος στη διοίκηση που δεν είναι γνώστης αλλά δίνει τα λεφτά του και να έχει άποψη για το αριστερό ή το δεξί εξτρέμ. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα».

«Δεν μας έδιναν σημασία οι φορείς»

«Δεν υπήρχε τίποτε. Στην αρχή απογοητεύτηκα με αυτά που είδα αλλά όταν ξεκινάς από το μηδέν και τα ξέρεις αυτά, κοιτάς μπροστά να σώσεις την κατάσταση. Δεν με πείραξε το ότι η ομάδα δεν είχε βοηθητικά γήπεδα για προπόνηση. Αυτό που με τρέλανε εμένα και με πείραξε όταν πηγαίναμε σε φορείς των Σερρών να μιλήσουμε για την κορυφαία ομάδα του Νομού δεν έδιναν σημασία. Αυτό με πείραξε. Δεν έδειξαν εμπιστοσύνη σε εμάς που αναλάβαμε την ομάδα. Εκεί κάπου απογοητεύτηκα και είδα ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα. Επίσης έβαλαν κάγκελα στο γήπεδο που εγώ δεν έχω συναντήσει ανάλογα κάγκελα στα άλλα γήπεδα. Λες και ο κόσμος είναι φυλακισμένος. Που είμαστε; Σε αρένα;»

Για τις πολλές μεταγραφές που έγιναν το Δεκέμβριο:

«Το άκουσα αυτό από όλους. Το πρόβλημα δεν είναι όταν έρχονται πολλοί παίκτες. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος. Δηλαδή οι 13 με 14 παίκτες που ήρθαν, ήταν αρκετά καλοί σε ικανότητα αλλά δεν υπήρχε χρόνος να δέσουνε. Ήταν λάθος, όχι γιατί δεν ήταν καλοί παίκτες αλλά γιατί υπήρχε λίγος χρόνος και ο Πανσερραϊκός δεν μπορούσε να περιμένει ».

Για τον υποβιβασμό της ομάδας:

«Είναι αδικία που αγωνιστικά ο Πανσερραϊκός έπεσε αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, με την ομάδα μετά από ένα διάστημα να είναι ακυβέρνητο καράβι, με παίκτες, όλο το τιμ και υπαλλήλους απλήρωτους και πάλι όμως μπορούσε να σωθεί η ομάδα. Η ομάδα έπεσε ψυχολογικά κι όχι αγωνιστικά. Το ψυχολογικό κομμάτι ήταν που επηρέασε το αγωνιστικό. Πιστεύω ότι αγωνιστικά ήμασταν αρκετά καλοί. Παίζαμε καλό ποδόσφαιρο. Για το απλήρωτοι δεν το λέω σαν δικαιολογία γιατί απλήρωτη είναι όλη η Β εθνική όχι μόνο ο Πανσερραϊκός.

Εδώ βέβαια ήταν πέντε μήνες και ίσως αυτοί οι παίκτες θεωρούσαν ότι αυτό είναι το α και το ω. Βέβαια παίξανε τα παιδιά και μπράβο τους μέχρι το τέλος αλλά πιστεύω ότι αν ήταν περισσότερο θετικοί στο να σωθεί η ομάδα θα το κατάφερναν. Ο τραυματισμός του Γκούρτσα ήταν σημαντικός γιατί ο Δημήτρης είναι κεφάλαιο για την ομάδα αλλά το βάζω σε γενικό πλάνο και λέω ότι η ομάδα μπορούσε να σωθεί γιατί είχε και καλούς παίκτες αλλά και σαν ομάδα ήμασταν καλοί»

Για τη δεύτερη ομάδα:

«Βασικά ο Τάσος Σαββίδης τράβηξε όλο το κουπί. Εμείς από την αρχή κάναμε το πλάνο μας. Φέραμε τους παίκτες. Δεν υπήρχε τόσο πίεση στην Κ19. Η μόνη πίεση ήταν να συγκροτήσουμε μια καλή ομάδα γιατί μαζέψαμε τους παίκτες τελευταία στιγμή. Οι μεταγραφές ήταν μέχρι 30 Οκτωβρίου κι εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε την ομάδα 15 Οκτωβρίου. Έγινε μια πολύ καλή ομάδα. Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Κ19 και δίνω μια συμβουλή σε οποιονδήποτε αναλάβει το σύλλογο να κοιτάξει αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά πραγματικά αξίζουν».

Αν μπορεί ο Πανσερραϊκός να στηριχτεί στη Γ εθνική σε αυτά τα παιδιά:

«Βέβαια μπορεί, γιατί να μην μπορεί; Δεν το κατάλαβα. Εμείς παίξαμε 18 ετών Α εθνική. Αυτοί γιατί να μην παίξουν 19 ετών Γ εθνική; Πιστεύω σε αυτά τα παιδιά και η Γ εθνική είναι μια κατηγορία που δεν είναι όπως παλιά, είναι πλέον ένα εύκολο πρωτάθλημα»

Για την επόμενη μέρα. Το ότι ακούγεται το όνομα του Χρήστου Καραθανάση:

«Ναι, έχω ακούσει κι εγώ το όνομα του. Προσωπικά δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Όποιος κι αν αναλάβει το σύλλογο, πρέπει η ομάδα να αγωνιστεί στη Γ εθνική και να μην έχουμε άλλα παρατράγουδα, να κοιτάξουμε όλοι μας όσο μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, είτε αν αναλάβει κάποιος την ομάδα είτε ο Ερασιτέχνης, να αφήσουν τις όποιες, αν έχουν, κόντρες και να δούνε το καλό της ομάδας. Βέβαια το θέμα είναι αν μπορεί μόνος του ο Ερασιτέχνης να κρατήσει την ομάδα. Όχι αν θέλει. Εγώ πιστεύω ότι θέλει. Μπορεί όμως μόνος του;»

«Το νούμερο ένα πρόβλημα αυτό του Στέβιτς»

«Δυστυχώς δεν μου αρέσει έτσι όπως μιλάω για την κατάσταση του Πανσερραϊκού αλλά πρέπει να δεχτούμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι ο Πανσερραϊκός είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ κακή κατάσταση. Προσβολή ονόματος, της ιστορίας του, όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση αν υπάρχει θέληση. Όταν θέλεις βρίσκεις τη λύση. Βέβαια εύχομαι να βρεθεί κάποιος να λύσει το δύσκολο θέμα του Στέβιτς γιατί όλα τα άλλα μπορεί να τα φέρει βόλτα κάποιος ή κάποιοι αλλά τα λεφτά του Στέβιτς είναι πάρα πολλά για μια ομάδα. Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του συλλόγου. Η καταστροφή είναι πολύ κοντά και ίσως δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Βλέπω κορόνα-γράμμα το τι θα γίνει. Δεν ξέρω αλήθεια. Δυστυχώς τα πράγματα δεν τα βλέπω καλά. Είναι μια προσωπική μου διαίσθηση».

Αν ρωτούσε τη γνώμη του ένας υποψήφιος επενδυτής τι θα έλεγε;

«Ναι, να ασχοληθεί και πρέπει για το καλό της ομάδας γιατί ο Πανσερραϊκός είναι Πανσερραϊκός. Σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βάλει το κεφάλι του στη φωτιά, αξίζει όμως. Θεωρώ ότι όλα τα άλλα οικονομικά λύνονται, το θέμα του Στέβιτς δεν ξέρω πως θα λυθεί. Ο Πανσερραϊκός είναι πολύ μεγάλο όνομα. Οι προδιαγραφές υπάρχουν για να γίνουν πολλά στην ομάδα αλλά να πας από το μείον 10, γιατί η ομάδα δεν βρίσκεται στο μηδέν, βρίσκεται στο μείον 10, στο πέντε, θέλεις να περάσεις κάποιες διαδικασίες. Αυτές είναι βουνά: το θέμα του Στέβιτς, να συγκροτήσεις ομάδα, γενικά θέλει πολλά για ανέβει επίπεδο.

Λέμε πρέπει ο κόσμος να στηρίξει την ομάδα. Να μην μείνουμε στο «πρέπει», τώρα χρειάζεται το «θέλω» να βοηθήσω την ομάδα. Ο κόσμος θα πει «θέλω να στηρίξω τον οποιονδήποτε;» Θα στηριχτεί ο επενδυτής με οποιονδήποτε τρόπο; Θα πάει σε μια ομάδα στο Νομό να πει «θέλω αυτούς τους παίκτες» και η ομάδα να πει «πάρτους για το καλό του Πανσερραϊκού»; Εμείς που πήγαμε φέτος να πάρουμε παίκτες από τα χωριά, μας τους έδιναν κι έλεγαν «επιτέλους ο Πανσερραϊκός μας θυμήθηκε». Γιατί τόσα χρόνια ο Πανσερραϊκός δεν έδινε σημασία στους παίκτες από το Νομό».

«Επανεκκίνηση της ομάδας»

«Εύχομαι ο κόσμος να βοηθήσει την ομάδα όσο μπορεί ο καθένας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν την ομάδα, είναι «άρρωστοι» με την ομάδα. Εύχομαι από την καρδιά μου να βρεθεί ο επενδυτής να κάνει καλό στην ομάδα, να κάνει μια επανεκκίνηση της ομάδας. Το θέμα είναι όταν πέφτεις να μπορείς να σηκωθείς. Εκεί είναι η παλληκαριά. Δεν μπορείς να φανταστεί το πόσο συμπαθούν τον Πανσερραϊκό στην Αθήνα. Όλοι το εκτιμάνε και τον σέβονται πάρα πολύ και αισθανόμουν πολύ περήφανος όταν τα άκουγα αυτά. Θα είμαι δίπλα στην ομάδα. Θέλω να είμαι στην ομάδα και θα κάνω ότι χρειάζεται για να βρει το δρόμο του ο Πανσερραϊκός».

Πηγή: ert.gr

Last modified onΠέμπτη, 28 Ιούνιος 2018 21:12

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep