«Δεν είχα κίνητρα να παραμείνω»

Ο Παναγιώτης Διλμπέρης μιλά για την απόφαση του να αναλάβει την Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης

Εντύπωση σε πολλούς προκάλεσε η κίνηση του Παναγιώτη Διλμπέρη να συνεχίσει την καριέρα του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Ο πρώην τεχνικός του Πανσερραϊκού, με δηλώσεις του στο «Metropolis 95,5», μιλά για την απόφαση αυτή, για το τι τον έκανε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά και για τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Football League.

Αναλυτικά, ο Παναγιώτης Διλμπέρης μίλησε:

Για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στο να φύγει από την Ελλάδα:

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να μηδενίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν που με άνδρωσε και μου έδωσε την δυνατότητα να είμαι ποδοσφαιριστής στον Ηρακλή και αργότερα προπονητής σε ιστορικές ομάδες. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά και μερικά δεν με ικανοποιούν όπως και πολλούς. Σίγουρα η επόμενη χρονιά, στη Β’ Εθνική κυρίως, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ο καθένας μας όμως σε κάποια στιγμή της προσωπικής του αναζήτησης θα ψάξει να βρει κίνητρα. Ένιωσα ότι δεν έχω κίνητρα. Δεν έβλεπα έναν ορατό στόχο που θα με κρατούσε ζωντανό. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι θα είμαι πιο δημιουργικός».

Για το πρωτάθλημα της Football League και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από αυτό:

«Η επόμενη χρονιά στη Β’ Εθνική θα έχει 16 ομάδες. Από αυτές εγώ διακρίνω ότι μόνο η Καλαμαριά και η Παναχαϊκή δεν θα έχουν προβλήματα, άσχετα με το ποιες ομάδες ορίζονται ως φαβορί. Οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν τεράστια προβλήματα. Αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχει ευθύνη των κυβερνήσεων, των Υπουργείων, προέδρων που έχουν περάσει και έχουν καπηλευτεί τις χορηγίες, των προπονητών που δεν φρόντισαν ποτέ να έχουν ένα fair play μεταξύ τους και μια αγάπη για το ποδόσφαιρο και φυσικά ευθύνη των ποδοσφαιριστών που υποβαθμίσανε το προϊόν χρονιά με χρονιά. Η επόμενη χρονιά θα έχει ακόμα περισσότερα προβλήματα εάν δεν γίνει μια ριζοσπαστική κίνηση από την κυβέρνηση. Θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες του πρωταθλήματος. Όταν υπηρέτησα εγώ το 2006 για πρώτη φορά την κατηγορία αυτή είχε ποδοσφαιριστές και αξίες τεράστιες. Πρέπει όλοι να σκύψουν πάνω από αυτή την κατηγορία για να μην υποβαθμιστεί. Άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι ότι παρακμάζει και η Super Leaugue και δημιουργεί ένα έμβολο προς τα κάτω.

Για μένα είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Αρχικά χρειάζεται κυβερνητική παράμβαση έτσι ώστε να βρεθούν χορηγοί. Όχι να δώσει το κράτος χρήματα. Δεν θα πάρουμε τα χρήματα του Έλληνα πολίτη. Πρέπει να βρεθούν χορηγίες από ανθρώπους που είναι μέσα στο ποδόσφαιρο, λειτουργίες μέσα από το ποδόσφαιρο, βλέπε στοίχημα, τηλεόραση. Επιπλέον, οποιοσδήποτε παράγοντας θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έχει ευθύνη. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κλείνει το μαγαζί και να φεύγει μεσούσες της χρονιάς και ξαφνικά 40-50 οικογένειες να βρίσκονται στο δρόμο. Αμέσως μετά θα πρέπει να βελτιωθούν και οι συνθήκες, π.χ οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Μετά θα πρέπει οι ίδιοι οι προπονητές ίσως και μέσα από μια κρυφή συνάντηση, να πουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να ενστερνιστούν την άποψη αυτή για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια. Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν έτσι ώστε να υπάρξει μια ελπίδα».

Για την κατάσταση στον Ηρακλή:

«Ο Ηρακλής ήταν η ομάδα που μου έδωσε την τεράστια ευκαιρία. Είμαι δεμένος χειροπόδαρα με τον Ηρακλή και θλίβομαι με αυτό που συμβαίνει. Όλο αυτό έγινε γιατί υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που λέγεται Ηρακλής. Ο Ηρακλής γι ακόμα μια φορά έπεσε κατηγορία εξωαγωνιστικά που ήταν μια τεράστια αδικία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Παπαθανασάκης σφυρίζει αδιάφορα. Ο Ηρακλής θα αναγκαστεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θλίψη αλλά δεν θα σβήσει, είναι αξία ό,τι και να συμβεί. Απλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια ανθρώπου που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και δεν ακούει τις φωνές όσων αγωνιούν γι αυτή την ομάδα».

Για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του:

«Εκείνο τον καιρό που έλεγα ότι ήθελα μια νέα πρόκληση ήταν ακόμα οι διαπραγματεύσεις με τη Ρότσεστερ Ράινος και θεωρώ ότι για ανθρώπους που δεν μπορούν να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας ή αν κάτι τους προβληματίζει πρέπει να αλλάξουν δρόμο. Έτσι λειτούργησα και εγώ και μέσω του ποδοσφαίρου θα έπρεπε να αναζητήσω κάτι καινούργιο. Ήρθε η συμφωνία τελικά και περίμενα και ένα μήνα έτσι ώστε να βγει η βίζα και να πάω και εγώ εκεί».

Για το πώς προέκυψε αυτή η πρόταση και πως πήρε την απόφαση να πάει:

«Αρχικά στο Ρότσεστερ υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες. Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο είχα την πεποίθηση να δοκιμάσω κάτι και εκτός Ελλάδας, χωρίς να θέλω να μηδενίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάντα υπήρχαν επαφές και δικά μου βιογραφικά σε διάφορες κατευθύνσεις προσπαθώντας να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Εκεί στο Ρότσεστερ υπήρχε ο Γιώργος ο Κυριαζής που είναι τέως συμπαίκτης μου και πολύ καλός φίλος. Έτσι έγιναν οι πρώτες επαφές και μετά μπήκαμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και είπαμε ότι και αυτοί μπορούν να βγουν κερδισμένοι και εγώ να κάνω ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Την απόφαση την πήρα γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει μια κρίση σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα οδηγούσε σε κάποιες προβληματικές καταστάσεις σε ότι αφορά και τον επαγγελματικό στάδιο αλλά και τις φιλοδοξίες μου. Θεώρησα λοιπόν ότι θα έπρεπε να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό».

Για το πρωτάθλημα που αγωνίζεται η Ρότσεστερ:

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το ποδόσφαιρο και ο Έλληνας προπονητής θεωρούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκό ένα προϊόν που δεν είναι τόσο εμπορικό. Όποιο πρωτάθλημα θεωρείται περίπου ίσο με το ελληνικό τότε εκεί μπορείς να χτυπήσεις την πόρτα για δουλειά. Στην Αμερική για να πας δεν είναι εύκολο πράγμα. Θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι χρήσιμος είτε είσαι οδοκαθαριστής είτε είσαι προπονητής. Οι Αμερικανοί έχουν μια κουλτούρα που ασχολούνται με ό,τι τους φέρνει διακρίσεις, σήμερα ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Κοντά σε αυτό έρχεται και το αντρικό».

[googlead][/googlead]

Last modified onΤετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 13:49

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep