«Football League με 20 ομάδες»

  • Written by Κώστας Πάλλης
  • Published in Θέματα
  • 0 comments
Ο νομικός σύμβουλος της Football League, Αντώνης Βουγίδης, εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν στην κατηγορία και την σαφή θέση του για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ο νομικός σύμβουλος της Football League, Αντώνης Βουγίδης, εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν στην κατηγορία και την σαφή θέση του για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Ο νομικός σύμβουλος της Football League Αντώνης Βουγίδης μιλά για τις σχέσεις με τη μεγάλη κατηγορία, για τα χρήματα, την αναδιάρθρωση και την γενική της φιλοσοφία.

Η πυραμίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι σαφής και στο δεύτερο σκαλοπάτι της υπάρχει η Football League. Ο νομικός σύμβουλος της, Αντώνης Βουγίδης μιλά στο FL News για την ανάγκη ανάπτυξης της κατηγορίας, τον ρόλο που θα πρέπει να έχουν σε αυτή η ΕΠΟ και η Super League και την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι πως το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο και ενιαίο.

«Η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία είναι το φυτώριο του Έλληνα ποδοσφαιριστή και χρειάζεται όχι μόνο να το διατηρήσουμε, αλλά να το διευρύνουμε ώστε να υπάρχει τελικά ποδόσφαιρο στη χώρα μας».

Υπήρξε κάποια συνεννόηση πριν η Super League ανακοινώσει τα πλάνα της για την αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών;
«Δεν έχει γίνει καμία απολύτως επικοινωνία, πόσο μάλλον συνεννόηση και το λογικό θα ήταν η Super League να μιλήσει μόνο για την κατηγορία της και να κάνει προτάσεις για τις ομάδες της και τον τρόπο βελτίωσής της. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και κοινή γραμμή στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της νέας σεζόν ώστε να υπάρχει κοινή πρόβλεψη από τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες για τις ομάδες που θα ανέλθουν στην μεγαλύτερη κατηγορία και εκείνες που θα υποβιβαστούν. Το ίδιο άλλωστε υπάρχει ως υποχρέωση από εμάς προς την ΕΠΟ για τις προβλέψεις της Γ’ Εθνικής. Δεν γίνεται μονομερώς κάποιος να δώσει μια πρόταση».

Αν υπάρχει διαφορά και δεν προβλέπουν και οι δύο το ίδιο τι συμβαίνει;
«Ο τελικός κριτής είναι η ΕΠΟ που δίνει τη λύση και ορίζει τελικά πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και πόσες αντιστοίχως θα προβιβαστούν, εγκρίνοντας τις σχετικές προκηρύξεις. Εμείς ως Football League δεν μπορούμε αυθαίρετα να προβλέψουμε πως θα υποβιβαστεί μια ομάδα από τη Football League στο νέο πρωτάθλημα, και από τη Γ’ Εθνική Κατηγορία θα ανέλθει μόνον μια ομάδα στη Football League. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΠΟ παίρνει την απόφαση και ζητάει την αλλαγή της προκήρυξης, τόσο για τη Super League, όσο και για τη Football League».

«Η ψαλίδα είναι τεράστια ανάμεσα στις δύο κατηγορίες και νομίζω πως έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Το ένα πρωτάθλημα έχει έσοδα πάνω από 50 εκατ. Ευρώ και το άλλο στην έναρξη της σεζόν 2016-17 είχε μηδενικά έσοδα» 

Στην εξέλιξη της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η Super League μιλάει για 12 ομάδες σε όλη την Football League και άνοδο μιας ομάδας ανά χρονιά.
«Αυτό δεν είναι μπορεί να είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση από τη Football League, επειδή θα υπάρχει παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για το πρωτάθλημα. Αντίθετα είναι επιβεβλημένο και αναγκαίο να υπάρχουν δύο θέσεις για απευθείας άνοδο στην Super League».

H διαδικασία των μπαράζ που αναφέρει η Super League ανάμεσα σε ομάδες των δύο κατηγοριών για μια θέση ανόδου;
«Η ψαλίδα είναι τεράστια ανάμεσα στις δύο κατηγορίες και νομίζω πως έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Το ένα πρωτάθλημα έχει έσοδα πάνω από 50 εκατ. Ευρώ και το άλλο στην έναρξη της σεζόν 2016-17 είχε μηδενικά έσοδα, και μάλιστα υπήρχε κίνδυνος να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Με αυτή την αντιστοιχία δεν μπορείς να βάλεις μια ομάδα της δεύτερης κατηγορίας να ανταγωνιστεί μια ομάδα της πρώτης. Τα πρωταθλήματα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά και, τόσο η πρωταθλήτρια ομάδα, όσο και εκείνες που ακολουθούν πρέπει να έχουν κίνητρο».

Ποια είναι η σημασία της Football League για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία είναι το φυτώριο του Έλληνα ποδοσφαιριστή και χρειάζεται όχι μόνο να το διατηρήσουμε, αλλά να το διευρύνουμε ώστε να υπάρχει τελικά ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Τόσο η Super League, όσο και οι εθνικές ομάδες σε όλες τις ηλικίες την χρειάζονται ώστε να μην στερέψουμε από επιλογές και δούμε μετά από χρόνια το λάθος που θα έχουμε κάνει».

«Το Πρωτάθλημα θα μπορούσε να γίνει με 20 ομάδες, σε δύο ομίλους των 10 ομάδων έκαστος. Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης και τη διεξαγωγή 18 αγώνων, οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου θα συνθέσουν έναν όμιλο 10 ομάδων, από τον οποίο θα προκύψουν οι 2 πρώτοι που θα προβιβασθούν στη Super League»  

Το ιδανικό μοντέλο για εσάς για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Football League;
«Εάν η Super League αποφασίσει οριστικά να μειωθεί ο αριθμός των ΠΑΕ που συμμετέχουν σε αυτήν, και προβιβασθούν 4 ΠΑΕ στη Football League, τότε θεωρώ πως είναι εφικτό οι ομάδες να αυξηθούν από 18 που είναι σε 20. Γνωρίζουμε πως έχει περάσει η περίοδος που οι πρόεδροι των ομάδων έβλεπαν το ποδόσφαιρο ως χόμπι και είχαν την άνεση να βάλουν χρήματα που τους περίσσευαν. Πλέον χρειάζεται πιο μαζεμένη πολιτική και να απλωθεί η κατηγορία σε περιοχές που έχουν ποδοσφαιρικό κοινό και την δυνατότητα να στηρίξουν μια ομάδα. Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Football League σε δύο ομίλους θα μειώσει αρχικά τα έξοδα των μετακινήσεων και θα αυξηθεί το τοπικό ενδιαφέρον.

«Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο γενικά, αλλά ειδικά όταν μιλάμε για τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και να αντιληφθεί η Super League πως η Football League είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, αφού οι περισσότερες ομάδες έχουν περάσει αυτό το σκαλοπάτι»

Το Πρωτάθλημα θα μπορούσε να γίνει με 20 ομάδες, σε δύο ομίλους των 10 ομάδων έκαστος. Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης και τη διεξαγωγή 18 αγώνων, οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου θα συνθέσουν έναν όμιλο 10 ομάδων, από τον οποίο θα προκύψουν οι 2 πρώτοι που θα προβιβασθούν στη Super League, ενώ οι 5 τελευταίοι αντιστοίχως από κάθε όμιλο της α’ φάσης,, θα συνθέσουν έναν νέο όμιλο, από τον οποίο θα προκύψουν οι 4 ομάδες που θα υποβιβασθούν στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Θεωρώ απαράδεκτο να συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης των ΠΑΕ που αγωνίζονται στη Football League, εκτός και αν οι ίδιες οι ΠΑΕ λάβουν μια τέτοια απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση. Και είναι απαράδεκτο διότι όχι απλά θα υποβιβαστούν σε ένα έτος, 6 ή και 8 ΠΑΕ από τη Football League στην ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά αυτόματα οι ΠΑΕ αυτές διαλύονται νομικά και τίθενται σε εκκαθάριση!!!! Δηλαδή υποχρεώνουμε κάποιες ομάδες όταν ανέρχονται στη Football League να γίνουν ΠΑΕ, να εισφέρουν 300.000 ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο και ξαφνικά δήθεν για εξυγίανση, να ζητείται η μείωση των ομάδων, διαλύοντας αυτές που θα υποβιβασθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για Α.Ε. και κάποιοι μέσα από αυτές επένδυσαν τις οικονομίες τους για να δουν την τοπική ομάδα να αγωνίζεται σε μια μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Η εξυγίανση δεν πρόκειται να έρθει με μείωση του αριθμού των ομάδων, αλλά με περισσότερα έσοδα σε μια κατηγορία που βάλλεται πανταχόθεν».

«Θεωρώ απαράδεκτο να συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης των ΠΑΕ της Football League, εκτός και αν οι ίδιες λάβουν μια τέτοια απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση. Είναι απαράδεκτο διότι όχι απλά θα υποβιβαστούν σε ένα έτος, 6 ή και 8 ΠΑΕ στην ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά αυτόματα οι ΠΑΕ αυτές διαλύονται νομικά και τίθενται σε εκκαθάριση!»

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση με την Super League;
«Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο γενικά, αλλά ειδικά όταν μιλάμε για τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και να αντιληφθεί η Super League πως η Football League είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, αφού οι περισσότερες ομάδες έχουν περάσει αυτό το σκαλοπάτι, ή εδώ θα ξαναγυρίσουν σε κάποια στιγμή της ιστορίας τους. Αν θέλουμε να θέσουμε συζήτηση κατάργησης της Β’ Επαγγελματικής Κατηγορίας, θα πάμε σε άλλη βάση, αλλά μέχρι τότε πρέπει να σεβαστούν όλοι πως κάθε ομάδα που συμμετέχει στην Football League έχει ανελαστικά έξοδα το λιγότερο 500.000 ευρώ».

Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;
«Θα πρέπει να σεβαστεί η Super League τον νόμο που υπάρχει και προβλέπει την κατανομή ποσοστού μέρους των εσόδων της στις ΠΑΕ που αγωνίζονται στην Football League, για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών. Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν και οι ίδιοι πως είναι νομική τους υποχρέωση προς την κατηγορία, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι η δεύτερη κατηγορία ο φτωχός συγγενής που απλώνει το χέρι και όσο πιο γρήγορα καταλάβουν πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο, τόσο πιο εύκολα θα επιστρέψει η υγεία και ο ανταγωνισμός στις δύο κατηγορίες.

Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε κάθε χρόνο το φαινόμενο της ψαλίδας που υπάρχει, με τις ομάδες που υποβιβάζονται από τη Super League στη Football League, οι οποίες όχι μόνον δεν πρωταγωνιστούν όπως κάποιος θα ανέμενε, αλλά εγκαταλείπουν μεσούσης της περιόδου, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη Διοργανώτρια, στην οργάνωση του πρωταθλήματος, στις λοιπές ομάδες που αγωνίζονται, στους ποδοσφαιριστές που απασχολούν, κλπ. Έχει αναρωτηθεί κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό, και ποια είναι τα αίτια;».

Υπάρχουν έσοδα στη FOOTBALL LEAGUE από τα πρωταθλήματα υποδομών;
«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον ΚΑΠ αλλά και με τον Κανονισμό Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο., η Football League υποχρεούται να διοργανώνει πρωτάθλημα υποδομών Κ-19, οι δε ομάδες που μετέχουν σε αυτήν είναι υποχρεωμένες, για να αδειοδοτηθούν, να έχουν ομάδες που θα μετέχουν στο παραπάνω πρωτάθλημα.

Η UEFA διανέμει κάθε χρόνο ποσά αλληλεγγύης (solidarity payments), σε Λίγκες με συμμετέχοντες στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις (Champions League κ.α.), αλλά και σε Λίγκες χωρίς συμμετέχοντες στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις. Τα ποσά αυτά διανέμονται μέσω της Ομοσπονδίας στις Λίγκες, για διανομή στους συλλόγους. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι «η συμμόρφωση, τουλάχιστον, με την απαίτηση ενός εγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης νέων σύμφωνα με το εθνικό εγχειρίδιο αδειοδότησης που έχει εγκριθεί από την UEFA.

Η Football League, όπως προείπαμε, ως διοργανώτρια του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, διεξάγει σχετικό Πρωτάθλημα Υποδομών-Κ19 κάθε αγωνιστική περίοδο, χωρίς όμως οι ΠΑΕ να λαμβάνουν όμως οιοδήποτε ποσόν από την Ε.Π.Ο. κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε αντίθεση με τις ΠΑΕ που αγωνίζονται στην Super League, που οι ομάδες της έλαβαν έκαστη ποσό της τάξης των 350.000 ευρώ!».

Last modified onΠέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 19:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep