Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64

Καθηλώνουν τα play off

Το φινάλε της κανονικής σεζόν στη Football League ήταν απλά το κυρίως γεύμα

Τα 21 πιθανά σενάρια πριν την 42η αγωνιστική τα λένε όλα. Όπως και οι 9 αλλαγές στην κατάταξη κατά τη διάρκεια της τελευταίας στροφής. Το… επιδόρπιο, όμως αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά από το 2009, οπότε τα play off μπήκαν στο καλεντάρι του πρωταθλήματος, ο πρωτοπόρος έχει μόλις έναν βαθμό διαφορά από τον τελευταίο. Όσο για τους συμμετέχοντες; Παναιτωλικός, Ολυμπιακός Βόλου, Ηρακλής και Νίκη Βόλου ήταν για πολλούς φαβορί για την απευθείας άνοδο, όμως καλούνται να βρεθούν ξανά στη σέντρα και σε ένα «καυτό» 20ήμερο να διεκδικήσουν το 4ο εισιτήριο της ανόδου.

Προβλέψεις, φυσικά, δεν μπορούν να γίνουν. Ωστόσο, τα όσα προηγήθηκαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος προμηνύουν μία αμφίρροπη σειρά αγώνων. Το παρασκήνιο – κακά τα ψέματα – θα συντροφεύσει και αυτή τη διαδικασία και όλοι εύχονται να μην συνδυαστεί από επεισόδια, που είδαμε σε αρκετές μεταξύ τους αναμετρήσεις. Η ευχή του Σπύρου Καλογιάννη για ένα φινάλε σε κλίμα fair play, χωρίς σκιές και επεισόδια δεν έπιασε. Την ίδια έκανε και μετά την κλήρωση των play off και ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστεί…

Φορμαρισμένος, αλλά με ελλείψεις

Πριν ακόμα ξεκινήσει το πρωτάθλημα η ομάδα του Αγρινίου χαρακτηριζόταν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την απευθείας άνοδο. Με ρόστερ επιπέδου Super League, χωρίς οικονομικά προβλήματα και γηπεδικές εγκαταστάσεις – κόσμημα, ο Παναιτωλικός «πλήρωσε» το πολύ κακό ξεκίνημα της σεζόν. Η συνταγή με τον Νίκο Καραγεωργίου αποδείχτηκε αποτυχημένη και τα «καναρίνια» πέταξαν έναν ολόκληρο γύρο.

Τον Ιανουάριο ήρθε περαιτέρω ενίσχυση και η αντεπίθεση ξεκίνησε με τον Μάκη Χάβο στην τεχνική ηγεσία. Το αήττητο σερί μετρά αισίως 19 αγώνες, με τον Παναιτωλικό να κλείνει τη χρονιά με δύο διαδοχικές εκτός έδρας νίκες, αλλά να χάνει την απευθείας άνοδο στην τριπλή ισοβαθμία από την Καλλονή.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην ομάδα του Αγρινίου στο Καυτανζόγλειο ήταν έντονες. Παρόλα αυτά ο Παναιτωλικός στάθηκε στο ύψος του και έφυγε με τη νίκη από την έδρα του Ηρακλή. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι «κυανοκίτρινοι» προτιμούσαν στα play off να έχουν αντίπαλο τον «Γηραιό» από την Καλλονή.

Οι Αγρινιώτες βοήθεια από τους οπαδούς τους στα εκτός έδρας ματς δεν θα έχουν. Εκεί που ποντάρουν, όμως είναι στο ευνοϊκό πρόγραμμα, καθώς θα δώσουν τρία διαδοχικά παιχνίδια στο γήπεδό τους και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν κεφάλι στη βαθμολογία. Μεγάλο πρόβλημα; Ο πρώτος τους σκόρερ, Μίλαν Μπόγιοβιτς χάνει όλη τη διαδικασία των μπαράζ ανόδου, με την απουσία του να είναι εμφανής στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος.

«Κλειδί» ο αγώνας της πρεμιέρας με τη Νίκη Βόλου στο Πανθεσσαλικό, εκεί όπου η τεχνική ηγεσία δεν υπολογίζει και στους Μίρνες Σίσιτς, Μανώλη Στεφανάκο… Εννοείται ότι το κίνητρο για την επάνοδο είναι μεγάλο λόγω του… εξαψήφιου πριμ που περιμένει τους ποδοσφαιριστές αν επιτευχθεί ο στόχος. Σημειώνεται ότι στα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με τους προσεχείς του αντιπάλους, ο Παναιτωλικός συγκέντρωσε 11 πόντους.

Θέλει σωστή διαχείριση

Επεισοδιακό ήταν το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιώργο Βαζάκα στην τεχνική ηγεσία μετρούσαν τέσσερις διαδοχικές νίκες, αλλά η ισοπαλία στη Μυτιλήνη αποδείχτηκε καταστροφική. Η ομάδα του Βόλου έμπλεξε στη διαδικασία των μπαράζ ανόδου και καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το τέλος της κανονικής σεζόν. Τον αγώνα με την ΑΕΛ Καλλονής ακολούθησαν ανακοινώσεις, καταγγελίες και πολλά ακόμα, όμως οι Θεσσαλοί είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν μπροστά και να μη μείνουν στα όσα διαδραματίστηκαν στο φινάλε του πρωταθλήματος.

Η πρεμιέρα των μπαράζ ανόδου βρίσκει τους «ερυθρόλευκους» να δοκιμάζονται στο Καυτανζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή. Ένα ματς που μυρίζει μπαρούτι, καθώς ο αγώνας των δύο ομάδων λίγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος είχε απασχολήσει περισσότερο για όσα έγιναν εκτός αγωνιστικού χώρου παρά για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του 90λεπτου. Επεισοδιακά ήταν και τα ντέρμπι με τη Νίκη Βόλου, που αμφότερα έληξαν ισόπαλα.

Ο Ολυμπιακός Βόλου ποντάρει πολλά στη βοήθεια των οπαδών του κατά τη διάρκεια των play off. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να δώσει εισιτήρια σε κανέναν από τους συνδιεκδικητές της ανόδου.

Η κλήρωση των play off βρίσκει τους «ερυθρόλευκους» να είναι οι μόνοι που δεν έχουν διαδοχικά παιχνίδια εντός ή εκτός. Βέβαια, λόγω της κοινής έδρας με τη Νίκη Βόλου, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν θα φύγουν από τη βάση τους στον δεύτερο γύρο των μπαράζ ανόδου. Οι ποδοσφαιριστές του έχουν την εμπειρία να αντεπεξέλθουν, όμως ο τεχνικός, Γιώργος Βαζάκας θα στερηθεί σε όλη τη διαδικασία τον έμπειρο αμυντικό, Θανάση Κωστούλα λόγω τραυματισμού.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν ο Ολυμπιακός Βόλου βρέθηκε για 10 αγωνιστικές σε τροχιά απευθείας ανόδου. Τι του στοίχισε; Σίγουρα οι πολλές αλλαγές προπονητών. Ξεκίνησε με τον Γιώργο Βαζάκα, συνέχισε με Σούλη Παπαδόπουλο, Σάββα Παντελίδη και κλείνει τη χρονιά με τον πρώτο… Με την ολοκλήρωση της χρονιάς θα έχει δώσει 52 επίσημα ματς!

Ανανέωση και… φωνές

Οι ομάδες που συμμετέχουν στα μπαράζ ανόδου είχαν μόλις μία εβδομάδα ξεκούρασης πριν ριχτούν ξανά στη μάχη. Ο Ηρακλής, πάντως, έχασε πολύτιμο χρόνο και το δικό του στοίχημα είναι να παρουσιαστεί έτοιμος και ήρεμος για τα παιχνίδια του Ιουνίου. Μετά το επεισοδιακό ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, ο «Γηραιός» έκλεισε επεισοδιακά και την αυλαία της κανονικής περιόδου. Διακοπή στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, πολλά νεύρα και ήττα, που τον έφερε στην 6η θέση.

Ο τεχνικός, Γιάννης Χατζηνικολάου μετά το τέλος της κανονικής σεζόν είδε την πόρτα της εξόδου, με τη διοίκηση να δίνει το τιμόνι σε έναν προπονητή που έχει το κίνητρο να πετύχει. Ο Σίνισα Γκόγκιτς ένιωσε αδικημένος με τη φυγή του από τον Εργοτέλη και πλέον έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως ξέρει να ανεβάζει ομάδες. Έχει αντίπαλο τον χρόνο παρότι γνωρίζει τα δεδομένα της κατηγορίας και από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι ρίχνει το βάρος στην ψυχολογία, τονίζοντας στους ποδοσφαιριστές ότι έχουν όλες τις δυνατότητες να τερματίσουν στην πρώτη θέση των μπαράζ ανόδου.

Η αλλαγή προπονητή είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και την ψυχολογία των «κυανόλευκων». Ωστόσο, μετά την κλήρωση υπήρχαν φωνές (ανεπίσημα) για την κλήρωση. Ο Ηρακλής στην πρεμιέρα υποδέχεται τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τους Παναιτωλικό, Νίκη Βόλου και Ολυμπιακό Βόλου εκτός έδρας. Η κόπωση από τα διαδοχικά ταξίδια θεωρείται δεδομένη και ο Ηρακλής καλείται να την ξεπεράσει. Φυσικά, οι ποδοσφαιριστές του θα πρέπει να παρουσιαστούν ήρεμοι στους αγώνες με τους «ερυθρόλευκους» που χαρακτηρίζονται υψηλής επικινδυνότητας.

Όλα για την άνοδο

Λείπει από τη μεγάλη κατηγορία τα τελευταία 47 χρόνια. Βρέθηκε για 12 αγωνιστικές στην πρώτη τριάδα και παρότι μετρά ένα αήττητο σερί 14 αγώνων με τον Απόστολο Χαραλαμπίδη στον πάγκο, τερμάτισε στην 7η θέση. Βάσει της βαθμολογίας η Νίκη Βόλου παρουσιάζεται ως αουτσάιντερ στα play off, όμως οι «κυανόλευκοι» έχουν αποδείξει ότι δεν πρόκειται να αποδειχτούν οι φτωχοι συγγενείς των αγώνων του Ιουνίου.

Οι Νικιώτες είναι οι μόνοι που φέτος δεν έχασαν από κανέναν εκ των προσεχών αντιπάλων. Αν, λοιπόν, επαναλάβουν τα κατορθώματα και στα μπαράζ ανόδου, τότε θα «χτυπήσουν» την επιστροφή στη Super League. Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο, με τον πρόεδρο, Ανδρέα Πάτση να αρνείται να πληρώσει την κάλυψη της εγγυητικής επιστολής και να καλείται διαρκώς να τακτοποιεί χρέη προηγούμενων διοικήσεων.

Το ατού της Νίκης Βόλου είναι ότι γνώριζε πριν την 42η αγωνιστική ότι θα διεκδικήσει την άνοδό της στα μπαράζ παρότι βρέθηκε για 12 αγωνιστικές στην πρώτη τριάδα. Οι οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές είναι δεδομένες, όμως ο Ανδρέας Πάτσης τους έστειλε μήνυμα συσπείρωσης. Ζήτησε να ξεχάσουν τα προβλήματα όσο θα διαρκούν τα play off, να τα δώσουν όλα για την άνοδο και στο τέλος όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Πριμ – μαμούθ μην περιμένει κανείς για πιθανή επίτευξη του στόχου. Βάσει εσωτερικού κανονισμού θα πριμοδοτηθεί ο κάθε ποδοσφαιριστής, ενώ οι «κυανόλευκοι» θα κληθούν να ξεπεράσουν και την κόπωση, καθώς έχουν δώσει ήδη 44 παιχνίδια.

Η Νίκη Βόλου χαρακτήρισε ευνοϊκό το πρόγραμμα. Στον πρώτο γύρο των μπαράζ δεν αποχωρίζεται το Πανθεσσαλικό και γλιτώνει τις μετακινήσεις, οπότε έχει την ευκαιρία να κάνει την αντεπίθεσή της.

Ξέρουν από play off…

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι Ολυμπιακός Βόλου, Παναιτωλικός, Ηρακλής και Νίκη Βόλου μετέχουν στα μπαράζ ανόδου της Football League. Υπάρχουν, όμως κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχουν ζήσει ξανά τη διαδικασία αυτή και ορισμένοι εξ αυτών έχουν πανηγυρίσει την άνοδο.

Στον Ηρακλή ο Ουκάρ Κένταλ είχε μετάσχει στα μπαράζ ανόδου ως ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ και είχε ανοίξει σαμπάνιες στο φινάλε. Έναν χρόνο νωρίτερα ο συμπαίκτης του, Αντώνης Νατσούρας δεν τα κατάφερε με τους Κρητικούς. Τότε, είχε συμπαίκτη του στην ομάδα του Ηρακλείου τον Πάτρικ Ογκουνσότο, του Ολυμπιακού Βόλου πλέον. Την άνοδο με τον Πλατανιά πανηγύρισε πέρυσι και ο Χρήστος Παληγεώργος, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στον «Γηραιό».

Στον Παναιτωλικό υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μετείχαν στο παρελθόν σε play off ανόδου. Ο Γιάννης Ιωάννου πέρυσι διεκδικήσε την άνοδο με την Παναχαϊκή και βρέθηκε αντίπαλος με τον τωρινό συμπαίκτη του, Γιάννη Τακίδη που υπερασπιζόταν την εστία της Καλλιθέας.

Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική (02/06)

Νίκη Βόλου - Παναιτωλικός
Ηρακλής - Ολυμπιακός Βόλου

2η αγωνιστική (05/06)

Παναιτωλικός - Ηρακλής
Ολυμπιακός Βόλου - Νίκη Βόλου

3η αγωνιστική (09/06)

Παναιτωλικός - Ολυμπιακός Βόλου
Νίκη Βόλου - Ηρακλής

4η αγωνιστική (12/06)

Παναιτωλικός - Νίκη Βόλου
Ολυμπιακός Βόλου - Ηρακλής

5η αγωνιστική (16/06)

Ηρακλής - Παναιτωλικός
Νίκη Βόλου - Ολυμπιακός Βόλου

6η αγωνιστική (19/06)

Ολυμπιακός Βόλου - Παναιτωλικός
Ηρακλής - Νίκη Βόλου


Η βαθμολογία

1. Παναιτωλικός 1
2. Ολυμπιακός Βόλου 1
3. Ηρακλής 1
4. Νίκη Βόλου 0

Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια έχουν ως εξής: 1. Οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια στα play off. 2. Η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια στα play off. 3. Η θέση που τερμάτισαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Last modified onΚυριακή, 02 Ιούνιος 2013 14:47

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep