Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

«Τα προβλήματα προσφέρουν εμπειρία»

Ο Γιώργος Μαραντάς έκανε μια ανασκόπηση της σεζόν που τελείωσε στην Καβάλα. Ο Γιώργος Μαραντάς έκανε μια ανασκόπηση της σεζόν που τελείωσε στην Καβάλα.

Ο Γιώργος Μαραντάς μίλησε για τη δύσκολη χρονιά της Καβάλας, στην οποία βρέθηκε στην αρχή ως βοηθός και τελείωσε ως πρώτος προπονητής με ένα νεανικό ρόστερ.

«Η ομάδα όπως γνωρίζετε δημιουργήθηκε μέσα σε δέκα μέρες με βιαστικές επιλογές παικτών, χωρίς προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Κλήθηκε να κάνει πρωταθλητισμό χωρίς ουσιαστική υποδομή. Παρόλα αυτά άρχισε πολύ καλά και έως κάποιο σημείο ήταν μέσα στο στόχο τουλάχιστον των Play off».

Στις υψηλές απαιτήσεις και τον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στην αρχή της σεζόν στάθηκε ο προπονητής της Καβάλας, Γιώργος Μαραντάς, ο οποίος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε έναν απολογισμό για όσα συνέβησαν στην σεζόν που κύλησε.

-«Κάνοντας την προσωπική μου ανασκόπηση για την χρονιά που πέρασε, την περίοδο που ήμουν βοηθός των δύο αξιόλογων προπονητών που προηγήθηκαν από εμένα, αλλά και τους τελευταίους δύο μήνες που ανέλαβα χρέη πρώτου προπονητή θέλω να κρατήσω μόνο τις καλές στιγμές. Σίγουρα ήταν μία χρονιά με πολλά προβλήματα μέσα από τα οποία εκτιμώ πως απέκτησα μεγάλη προπονητική εμπειρία. Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μου με τους προκατόχους μου ήταν άριστη. Μάλιστα, με τον κ. Βασιλακάκη διατηρούμε ακόμα προσωπικές σχέσεις. Η ομάδα όπως γνωρίζετε δημιουργήθηκε μέσα σε δέκα μέρες με βιαστικές επιλογές παικτών, χωρίς προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Κλήθηκε να κάνει πρωταθλητισμό χωρίς ουσιαστική υποδομή. Παρόλα αυτά άρχισε πολύ καλά και έως κάποιο σημείο ήταν μέσα στο στόχο τουλάχιστον των Play off. Γνωρίζοντας λοιπόν καλά την ομάδα από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της αποφάσισα να αναλάβω την τεχνική ηγεσία όταν μου προτάθηκε. Το ρίσκο ωστόσο από την πρώτη μου μέρα στην ομάδα ήταν μεγάλο επειδή ο ΑΟΚ αποδυναμώθηκε αισθητά, με την αποχώρηση κάποιων ποδοσφαιριστών όπως ο N’ Nτιαγιέ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Πίστεψα όμως και πιστεύω στους ποδοσφαιριστές που έμειναν μέχρι το τέλος της σεζόν. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε το όνομα και η ιστορία του Α.Ο.Κ.».

«Προσπάθησα σε καθημερινή βάση, να περάσω την φιλοσοφία μου μέσα από τις προπονήσεις, ώστε να επιτύχω το στυλ παιχνιδιού που επιθυμώ και ταιριάζει στην ομάδα, θέτοντας κανόνες συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Προσπάθησα να διαμορφώσω την αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών μου και δούλεψα πολλές ώρες επάνω στην ψυχολογία τους»

Σήμερα

-«Ανέλαβα ουσιαστικά μία νεοσύστατη ομάδα χωρίς αγωνιστικούς στόχους, στην πιο δύσκολη στιγμή της, που στο μεγαλύτερο μέρος αποτελούταν από νεαρούς ποδοσφαιριστές, προερχόμενους από την Κ20, χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα στη μέση της σεζόν έχεις δύο επιλογές, η μία είναι να βασιστείς στην ψυχολογία και η άλλη να βασιστείς στη μεθοδολογία σου χωρίς να παραβλέψεις την ψυχολογία. Προσωπικά είχα ελάχιστο χρόνο και έτσι αποφάσισα ως επαγγελματίας προπονητής να λειτουργήσω σύμφωνα με τις προσωπικές μου αρχές και να καθοδηγήσω αυτή την ομάδα χρησιμοποιώντας όλους τους ποδοσφαιριστές που είχα στη διάθεση μου. Προσπάθησα σε καθημερινή βάση, να περάσω την φιλοσοφία μου μέσα από τις προπονήσεις, ώστε να επιτύχω το στυλ παιχνιδιού που επιθυμώ και ταιριάζει στην ομάδα, θέτοντας κανόνες συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Προσπάθησα να διαμορφώσω την αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών μου και δούλεψα πολλές ώρες επάνω στην ψυχολογία τους».

«Κρατήσαμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο ηθικά και αγωνιστικά μέχρι το τέλος. Βέβαια δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως για να διατηρήσει η ομάδα την αξιοπρέπειά και τον χαρακτήρα της υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για αυτό, ο κ. Τσαλίκης, οι φροντιστές και φυσικά το προπονητικό επιτελείο. Θέλω να τους συγχαρώ όλους για τη δύναμη που έδειξαν»

Στόχοι

-«Στόχος μου ήταν να ενώσω τους ποδοσφαιριστές ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αντιξοότητες και να βγάλω από τον καθένα προσωπικά τον καλύτερο αγωνιστικό του εαυτό εντός γηπέδου ώστε να επιτύχουμε τα καλά αποτελέσματα που θέλαμε. Από την πρώτη μέρα έθεσα συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, ατομικούς και ομαδικούς, στους ποδοσφαιριστές μου ώστε να τους δώσω κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθεια. Μόνο έτσι μπορείς να κρατήσεις μια ομάδα απλήρωτη. Άλλωστε, αυτοί οι ποδοσφαιριστές έχουν προσωπικότητα και παίζουν γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο. Κρατήσαμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο ηθικά και αγωνιστικά μέχρι το τέλος. Βέβαια δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως για να διατηρήσει η ομάδα την αξιοπρέπειά και τον χαρακτήρα της υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για αυτό, ο κ. Τσαλίκης, οι φροντιστές και φυσικά το προπονητικό επιτελείο. Θέλω να τους συγχαρώ όλους για τη δύναμη που έδειξαν».

Άνοδος

-«Οι αναρίθμητες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε προκάλεσαν μεγάλη καταπόνηση σε όλους, με συνέπεια ο ΑΟΚ να παίζει τα τελευταία του παιχνίδια αδιάφορος βαθμολογικά και όχι για την άνοδο, όπως του αξίζει. Παρόλα αυτά, οι ποδοσφαιριστές έδειξαν μεγάλο ζήλο σε κάθε αγώνα και ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις οδηγίες μου. Ειδικά οι έμπειροι μετά από τις πολλές συζητήσεις που κάναμε κατανόησαν την δύσκολη κατάσταση και βοήθησαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί η σεζόν με καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Είδα κάποιους από αυτούς να υπερβάλουν εαυτό ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό».

«Πιστεύω ότι με τη δική μου μεθοδολογία θα μπορούσα να πετύχω κάτι καλύτερο. Και γιατί όχι και για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο εάν και εφόσον η ομάδα σταθεροποιηθεί σε Διοικητικό επίπεδο και λυθούν όλα της τα προβλήματα. Τότε λοιπό και εγώ, εάν μου ζητηθεί θα συζητήσω με την ομάδα ή μπορεί να δουλέψω σε κάποια άλλη ομάδα».

Ρόστερ

-«Η ομάδα απαρτίζεται σε μεγάλο μέρος της από αξιόλογους νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να «σηκώσουν» μόνοι τους το «βάρος» των αγώνων της Football League. Χρειάζονται ομαλή προσαρμογή στη μετάβασή τους από την Κ20 στην επαγγελματική κατηγορία. Δεν μπορούν να αγωνίζονται πέντε με οκτώ ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα από την μία μέρα στην άλλη, γεγονός που κλήθηκα να αντιμετωπίσω πολλές φορές. Στην ομαλή προσαρμογή των νεαρών ποδοσφαιριστών βοηθούν οι έμπειροι παίκτες με προσωπικότητα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και φυσικά ο προπονητής. Παράδειγμα μίας τέτοιας ομαλής προσαρμογής είναι ο Ντόσης, ο οποίος αγωνίζεται ως επαγγελματίας από την αρχή της σεζόν. Άρχισε με ολιγόλεπτες συμμετοχές και σταθεροποίησε την απόδοσή του με αποτέλεσμα να αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας. Τελικά αυτά τα παιδιά έφτασαν στο σημείο να κερδίζουν αντιπάλους μεγάλης εμπειρίας και αξίας μέσα από την σκληρή δουλειά. Ευκαιρίες έδωσα σε όλους, άλλοι ανταποκρίθηκαν και άλλοι όχι, είναι στο χέρι τους να διαμορφώσουν την μελλοντική ποδοσφαιρική τους πορεία, μέσα από σκληρή δουλειά και να μην επαναπαυθούν. Αποτελούν το μέλλον του Α.Ο.Κ.».

Ευχές

-«Χαίρομαι που ήμουν μέλος αυτής της ιστορικής ομάδας και βοήθησα έστω και στο ελάχιστο την φετινή χρονιά. Προσωπικά έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που είχα και με τις τόσες πολλές δυσκολίες. Φυσικά και θα ήθελα να πετύχω περισσότερα πράγματα όπως η συμμετοχή της ομάδας στα play off αλλά όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Έχω έτοιμη την έκθεση μου για το ρόστερ αλλά και γενικό πλάνο για τη νέα σεζόν το οποίο θα παραδώσω αν μου ζητηθεί. Πρέπει όμως πρώτα από όλα να σταθεροποιηθεί διοικητικά η ομάδα και να κοιτάξει το μέλλον της κάτι το οποίο εύχομαι και είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί. Σημαντικό κομμάτι, τέλος, είναι οι φίλαθλοι αλλά και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι κατανοούσαν τα προβλήματα μας και στάθηκαν στο πλευρό μας. Υπάρχουν, επίσης, ο ερασιτέχνης, οι παλαίμαχοι και κάποιοι αφανείς ήρωες, οι οποίοι πρόσφεραν τα μέγιστα στην ομάδα. Τους ευχαριστώ πολύ».

«Ηθελα να πετύχω περισσότερα πράγματα όπως η συμμετοχή της ομάδας στα play off αλλά όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Έχω έτοιμη την έκθεση μου για το ρόστερ αλλά και γενικό πλάνο για τη νέα σεζόν το οποίο θα παραδώσω αν μου ζητηθεί. Πρέπει όμως πρώτα από όλα να σταθεροποιηθεί διοικητικά η ομάδα και να κοιτάξει το μέλλον της»

«Πρόκληση για μένα»

Μετά από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε ο προπονητής της Καβάλας Γιώργος Μαραντάς τόνισε ότι θα ήταν πρόκληση για τον ίδιο, για να αναλάβει τις τύχες μιας ομάδας όπως είναι ο Α.Ο.Κ. από την προετοιμασία και όχι στα μέσα της ποδοσφαιρικής περιόδου και για το θέμα αυτό ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής:

-«Όταν αναλαμβάνεις μία ομάδα στη μέση της σεζόν πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτείς πως θα αντιμετωπίσεις την όλη κατάσταση. Σίγουρα τον πρώτο μήνα παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και αυτό γιατί αλλάζει η ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές. Όμως σίγουρα το βασικότερο ρόλο σε έναν προπονητή παίζει ο παράγων ψυχολογία. Αυτό για να το περάσεις χρειάζεσαι χρόνο. Άρα λοιπόν θα ήθελα πάρα πολύ να είχα την ομάδα από την αρχή και για μένα αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Έτσι πιστεύω ότι με τη δική μου μεθοδολογία θα μπορούσα να πετύχω κάτι καλύτερο. Και γιατί όχι και για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο εάν και εφόσον η ομάδα σταθεροποιηθεί σε Διοικητικό επίπεδο και λυθούν όλα της τα προβλήματα. Τότε λοιπό και εγώ, εάν μου ζητηθεί θα συζητήσω με την ομάδα ή μπορεί να δουλέψω σε κάποια άλλη ομάδα. Αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Last modified onΠέμπτη, 30 Μάιος 2013 17:02

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep