Ο... πολέμαρχος της Σπάρτης

Ο Σωτήρης Αντωνίου όχι μόνο πέτυχε τον στόχο της άνετης παραμονής της Σπάρτης, αλλά την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην 6η θέση.

Στη Β' Εθνική επανεμφανίστηκε έπειτα από 28 χρόνια η Σπάρτη και έβαλε πλώρη για να ανανεώσει το ραντεβού με την κατηγορία το ταχύτερο δυνατό. Ο στόχος όχι μόνο επετεύχθη, αλλά οι «κυανέρυθροι» είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της 6ης θέσης. Ο δρόμος, βέβαια, μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένος. Η δήλωση αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προκάλεσε αναταράξεις, αλλά οι Λάκωνες δεν παρέκκλιναν του στόχου και παρά το μικρότερο ρόστερ της κατηγορίας, απαλλάχθηκαν πολύ νωρίς από το άγχος πιθανού υποβιβασμού. Καθοριστική, φυσικά, ήταν η συμβολή του προπονητή , Σωτήρη Αντωνίου.

Πήγε τον Αύγουστο του 2015 στη Σπάρτη για να την «τρέξει» στη Γ' Εθνική. Μια νεοφώτιστη τότε Σπάρτη στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, προκειμένου να δημιουργήσει μία ομάδα με μικρό μέσο όρο ηλικίας δίχως να είναι φαβορί για την άνοδο. Και όχι μόνο την «έτρεξε», αλλά κατέκτησε και το πρωτάθλημα, οδηγώντας τη στη Β' Εθνική μετά από 28 ολόκληρα χρόνια, με οκτώ βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, αήττητη «στο σπίτι του Λεωνίδα», όπως ο ίδιος αποκαλεί το γήπεδο της Σπάρτης καθώς απ' έξω δεσπόζει το άγαλμα του Λεωνίδα.

Τον Ιούνιο του 2016 ο 40χρονος ανανέωσε τη συνεργασία του με τους Λάκωνες, κρατώντας στην ομάδα του 10 «πολεμιστές» από την περσινή χρονιά και χτίζοντας πάνω σε αυτούς τη νέα Σπάρτη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες δημιούργησε μια ομάδα, τη δική του Σπάρτη με τρομερή ομοιογένεια ως προν τον βαθμό αφοσίωσης της φανέλας. Κατέρριψε ένα ρεκόρ τριετίας στην κατηγορία με ανέπαφη την εστία στα εντός έδρας παιχνίδια για 820 λεπτά, δημιουργώντας ένα άντρο στη Σπάρτη όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες. Φημολογείται ότι στα αποδυτήρια πριν τα παιχνίδια της ομάδας της Λακωνίας ακούγεται πολεμική επική μουσική με αποσπάσματα από την ταινία «Οι 300».

«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»... οι 20 του Αντωνίου

Είναι η ομάδα με το μικρότερο ρόστερ της κατηγορίας. Στα μισά και πλέον παιχνίδια του πρωταθλήματος δεν συμπλήρωνε καν 18άδα και όμως κατάφερε να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολλές ελλείψεις, προκαλώντας τους αντιπάλους με το αρχαιο ρητό των Σπαρτιατών «Ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν», που μεταφράζεται ότι οι Σπαρτιάτες δεν ρωτούν πόσοι είναι αλλά πού είναι.

Στυλ παιχνιδιού

Άκρως πρωτοποριακό για τα δεδομένα του τρόπου παιχνιδιού των άλλων ελληνικών ομάδων. Με τρεις στην άμυνα και στη μέση της τριάδας αμυντικό χαφ χωρίς μπακ καθαρά, αλλά με φουλ μπακ winger μετατρέπονται τα μπακ σε εξτρέμ. Με ένα τετράγωνο στον χώρο του κέντρου, αποτελούμενο από δύο εξάρια και δύο δεκάρια και σέντερ φορ τον 39χρονο, Ηλία Αναστασάκο, δημιούργησε μια ομάδα με 13 σκόρερ στο πρωτάθλημα, παίζοντας άκρως εντυπωαιακά για τα δεδομένα της Football League.

Στη Σπάρτη... πίνουν νερό στο όνομα του Σωτήρη Αντωνίου και τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε παιχίδι στην έδρα τους το όνομά του έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των Σπαρτιατών.

[googlead][/googlead]

Last modified onΤετάρτη, 26 Απρίλιος 2017 15:44

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep