Η επιστολή του Εργοτέλη στον Κοντονή

Επιστολή με την οποία ζητά διευκρινήσεις για την εκκαθάριση απέστειλε σε πλήθος αρμόδιων φορέων και προσώπων ο Εργοτέλης.

Για αβεβαιότητα που επικρατεί στα θιγόμενα ερασιτεχνικά σωματεία σχετικά με τα χρέη των ΠΑΕ, λόγω της ασάφειας στις σχετικές διατάξεις του νέου ΚΑΠ που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και σχετικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης, λόγω της μέχρι πρότινος μη εφαρμογής των νόμων και κανονισμών, κάνει λόγο το ΔΣ του ΓΣ Εργοτέλης, σε επιστολή του στον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, την οποία κοινοποίησε σε πλήθος αρμόδιων φορέων και προσώπων (ΓΓΑ, ΕΕΑ, ΕΠΟ, μέλη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τομεάρχες αθλητισμού κομμάτων, βουλευτές Ηρακλείου κλπ.).

Η επιστολή του Εργοτέλη, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Sport24.gr, έχει ως εξής: «Το 1ο θέμα έχει να κάνει με τα χρέη που τυχόν κληρονομήσει η νέα Π.Α.Ε. Όπως γνωρίζετε, μέχρι πρόσφατα βάσει του προηγούμενου ΚΑΠ, σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις ιδρύθηκαν νέες Π.Α.Ε. από το ίδιο ερασιτεχνικό σωματείο και σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις τα χρέη βάρυναν εξ’ ολοκλήρου κι αποκλειστικά τις παλιές Π.Α.Ε. και τα υπεύθυνα φυσικά πρόσωπα. Ο νέος Κ.Α.Π. επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Ε.Π.Ο. που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο ορίζει ότι η νέα Π.Α.Ε. που θα ιδρυθεί θα ευθύνεται για τις ποδοσφαιρικές και μόνο οφειλές (προς ποδοσφαιριστές, ομάδες, προπονητές κλπ.) της παλιάς Π.Α.Ε. που θα τελεσιδικήσουν έως τον προβιβασμό του ερασιτεχνικού σωματείου σε ποσοστό 50% αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την παλιά Π.Α.Ε. (τα χρέη προς το Δημόσιο βαρύνουν όπως και παλαιότερα τα φυσικά πρόσωπα που είχαν την διοικητική ευθύνη της παλιάς Π.Α.Ε.).

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν το σχετικό άρθρο (παράρτημα, άρθρο 4) αφορά ομάδες που αποχώρησαν από το πρωτάθλημα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2015-16 όπως η δική μας, δεδομένου ότι ρητά αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του παρόντος άρθρου θα ισχύσουν από την αγωνιστική περίοδο 2016-17». Το ζήτημα που τίθεται (ερμηνείας) είναι αν η ισχύς του συγκεκριμένου πολύ κρίσιμου άρθρου αφορά τον χρόνο υποβιβασμού του ερασιτεχνικού σωματείου (κάτι που μας απαλλάσσει) ή το χρόνο ίδρυσης της νέας ΠΑΕ (κάτι που μας περιλαμβάνει). Ακόμα κι η ίδια η ΕΠΟ φαίνεται να μην μπορεί προς το παρόν να πάρει ξεκάθαρη θέση γι’ αυτό το θέμα. Είναι καιρός το θέμα αυτό να ρυθμιστεί νομοθετικά με τρόπο ξεκάθαρο κι οριστικό. Φημολογείται ότι στον επερχόμενο αθλητικό νόμο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας Π.Α.Ε., η νέα Π.Α.Ε. που θα ιδρύεται μελλοντικά από το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο θα επιβαρύνεται με όλα τα χρέη της χρεοκοπημένης Π.Α.Ε. (συμπεριλαμβανομένων κι αυτών προς το Δημόσιο).

Ακούγεται μάλιστα ότι η νέα αυτή διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά για όλες τις ομάδες που έχουν ήδη υποβιβαστεί αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την εκκαθάριση και δεν έχουν ιδρύσει νέα Π.Α.Ε. (π.χ. Άρης, ΟΦΗ) ή τουλάχιστον για όσες δεν έχουν ξεκινήσει την εκκαθάριση (π.χ. Ολυμπιακός Βόλου, Εργοτέλης) κι όχι μόνο γι’ αυτές που θα υποβιβαστούν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου όπως είναι το λογικό. Φυσικά όλοι συμφωνούμε ότι κανένα τέτοιο χρέος, όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά κι οποιαδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (π.χ. δεν είναι δυνατόν να χάνουν φτωχοί άνθρωποι τα δεδουλευμένα και μάλιστα τέτοιες εποχές), όμως αυτά τα χρέη θα πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά αυτούς που τα δημιούργησαν (οι οποίοι μάλιστα πρέπει ν’ αποκλείονται από κάθε μελλοντική σχετική ενασχόληση όπως άλλωστε προβλέπει πλέον ο Κ.Α.Π.) και κανένα άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται κανένας άνθρωπος που αγαπάει το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό ν’ ασχοληθεί μ’ ένα ερασιτεχνικό σωματείο το οποίο έμμεσα θα βαρύνεται με χρέη που δεν δημιούργησε το ίδιο.

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται κανένας σοβαρός επενδυτής να εμπλακεί σε μια νέα Π.Α.Ε., όπως κι οποιαδήποτε άλλη νέα εταιρεία, η οποία προτού καλά-καλά ξεκινήσει τη λειτουργία της θα επιβαρύνεται με τα χρέη κάποιας άλλης. Είναι παράλογο, άδικο κι έρχεται σ’ αντίθεση με βασικές νομικές κι άλλες αρχές. Στο ερασιτεχνικό σωματείο που έχει έμμεση κι ηθική (αλλά όχι άμεση και νομική) ευθύνη για τα λάθη της ΠΑΕ που ίδρυσε (αλλά δεν διοίκησε) και τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκε, θα πρέπει να επιβάλλονται κάποιες αθλητικές-αγωνιστικές και μόνο συνέπειες, ενδεχομένως ακόμα σοβαρότερες απ’ αυτές που προβλέπει ο Κ.Α.Π. για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (π.χ. υποβιβασμός στην κατώτατη ερασιτεχνική κατηγορία). Δεν είναι όμως δυνατόν να φορτώνεται, έστω έμμεσα αλλά ουσιαστικά, ένα ερασιτεχνικό σωματείο με οικονομικές υποχρεώσεις ανωνύμων εταιρειών, με συνέπεια να υποθηκεύεται το μέλλον του και να οδηγείται σε παρακμή και πιθανότατα αφανισμό.

Το 2ο θέμα έχει να κάνει με την λύση κι εκκαθάριση της παλιάς Π.Α.Ε.. Όπως γνωρίζετε, βάσει τόσο του Αθλητικού Νόμου όσο και του Κ.Α.Π., οι Π.Α.Ε. που υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία διαλύονται και τίθενται σε εκκαθάριση κατά τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρείες υπό τον έλεγχο της Ε.Ε.Α. κι άλλων αρμόδιων φορέων, με την νέα Π.Α.Ε. να μην μπορεί να ιδρυθεί προτού ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της παλιάς. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι διατάξεις παραβιάστηκαν με την ανοχή της Ε.Ε.Α. και γενικότερα της Πολιτείας, με αποτέλεσμα διάφορες Π.Α.Ε. να ιδρυθούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της προηγούμενης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε, με εξαίρεση την ΑΕΚ, καμιά άλλη Π.Α.Ε. που χρεοκόπησε δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την εκκαθάριση της (Άρης, Λάρισα, ΟΦΗ κλπ.). Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε.Α. (03/02/2016), η ανοχή της στην σχετική παραβίαση δεν πρόκειται να συνεχιστεί κι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της παλιάς Π.Α.Ε. θα είναι απαραίτητη κι απαραβίαστη προϋπόθεση για την ίδρυση της νέας. Παρότι αυτό είναι κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι η απόφαση, εκτέλεση κι ολοκλήρωση της λύσης & εκκαθάρισης της παλιάς Π.Α.Ε. ανήκει ουσιαστικά στους βασικούς μετόχους και στη διοίκηση της Π.Α.Ε.

Κι οι άνθρωποι αυτοί, για πολλούς και διαφόρους λόγους, μπορεί εσκεμμένα ή μη να μην εκτελούν σωστά αυτά τα καθήκοντα τους, με συνέπεια όχι μόνο να κρατούν σε πραγματική ομηρία το ερασιτεχνικό σωματείο το οποίο δεν θα μπορεί εγκαίρως ή και καθόλου να ιδρύσει νέα Π.Α.Ε. προκειμένου να συμμετέχει ξανά σε επαγγελματική κατηγορία (οδηγώντας το σωματείο σε παρακμή κι αφανισμό όπως εξηγήσαμε παραπάνω), αλλά και να καθυστερεί ή ακόμα και ν’ αποφεύγεται η καταβολή των οφειλών προς το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Π.Α.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, όπου ο μεγαλομέτοχος (Οικογένεια Παπουτσάκη) κι εκ των διαχειριστών (Δημήτρης Παπουτσάκης) αποφάσισε στην πρόσφατη Γ.Σ. να μην προβεί σε λύση κι εκκαθάριση της Π.Α.Ε. όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, αλλά σε πώληση του ενεργητικού της εταιρείας μέσω ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 106ια).

Με άλλα λόγια, θέλει να κάνει εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία (κάτι που έρχεται σ’ αντίθεση όχι μόνο με τους νόμους και τους κανονισμούς περί Π.Α.Ε. που υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία αλλά και με τους σκοπούς του συγκεκριμένου πτωχευτικού άρθρου), με προφανή σκοπό να κερδίσει χρόνο ή ακόμα και ν’ αποφύγει την καταβολή των οφειλών προς το Δημόσιο (ανοίγοντας την ‘’όρεξη’’ και σ’ άλλους μετόχους/διαχειριστές να επιλέξουν τον ίδιο ή παρόμοιο δρόμο). Προφανώς λοιπόν είναι προς το κοινό συμφέρον, Δημοσίου κι ερασιτεχνικών σωματείων, η εκκαθάριση να διενεργείται άμεσα και να ολοκληρώνεται σύντομα υπό την αυστηρή εποπτεία ή ακόμα καλύτερα από την ίδια την Πολιτεία. Βάσει των παραπάνω, αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νόμο διατάξεις που θα προβλέπουν ότι:

1. Το σύνολο (κι όχι μόνο τα προς το Δημόσιο) των οφειλών των Π.Α.Ε. που χρεοκοπούν ναβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου κι αποκλειστικά τα φυσικά πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τη διοίκηση τους κι όχι το ιδρυτικό σωματείο ή την νέα Π.Α.Ε.. που θα ιδρυθεί στο μέλλον. Σε περίπτωση που το Υφυπουργείο κρίνει ότι η νέα Π.Α.Ε. θα πρέπει να επιβαρυνθεί με μέρος των χρεών της προηγούμενης, κάτι που θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο όπως ήδη εξηγήσαμε, αυτό να ισχύσει μόνο για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν μετά τη ψήφιση του νόμου (δηλαδή από την αγωνιστική περίοδο 2016-17 κι έπειτα) ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ομάδες ακριβώς τις σχετικές συνέπειες.

2. Οι βασικοί μέτοχοι και τα μέλη του Δ.Σ. των Π.Α.Ε. που χρεοκοπούν, καθώς κι οι συγγενείς τους α’βαθμού, να μην μπορούν να μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη μετοχική σύνθεση και διοίκηση Π.Α.Ε. ή ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου μέχρι εξόφλησης του συνόλου των οφειλών της χρεοκοπημένης Π.Α.Ε.. Οι μέτοχοι των νέων Π.Α.Ε. να ελέγχονται διεξοδικά ώστε να διασφαλίζεται όχι μόνο η οικονομική τους φερεγγυότητα αλλά κι ότι δεν έχουν καμιά σχέση με μετόχους/διαχειριστές χρεοκοπημένων Π.Α.Ε..

3. Η απόφαση για λύση κι εκκαθάριση των Π.Α.Ε. που υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία ναθεωρείται δεδομένη και να λαμβάνεται τυπικά και μόνο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τα οποία θ’ αναλαμβάνουν επίσης την ευθύνη για την διενέργεια κι ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου κατά την οποία υποβιβάστηκε η ομάδα (και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου). Ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσετε τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα μας, τα οποία αφορούν όχι μόνο τον Εργοτέλη αλλά κι άλλες ιστορικές ομάδες και μεγάλες πόλεις καθώς κι ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

Last modified onΠέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 23:16

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep