«Θέλω πάντα να κερδίζω»

Ο Πάκο Ερέρα παρουσιάστηκε στον Άρη, μίλησε για τη φιλοσοφία του και χαρακτήρισε στοίχημα τους Θεσσαλονικείς.

Τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής του Άρη έκανε τη Δευτέρα (11/06) ο Πάκο Ερέρα. Ο Ισπανός αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του, στα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι παίκτες, αλλά και στη φιλία του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τι τον συμβούλευσε.

«Να πάρεις παίκτες με καρδιά», ήταν η συμβουλή που έδωσε ο Βαλβέρδε στον Ερέρα, όπως είπε ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως η προετοιμασία πιθανόν να γίνει στην Ολλανδία. Αναλυτικά:

Το πρώτο σχόλιο του Ερέρα:

«Ευχαριστώ τον Άρη για το ενδιαφέρον. Δεν ήταν στις σκέψεις μου το ενδεχόμενο και η απόφαση να έρθω. Όταν, όμως είδα πόσο έντονο ήταν το ενδιαφέρον και τις εικόνες από το γήπεδο, που βγάζει ζεστασιά, αποφάσισα να πω το «ναι» και να έρθω σε μία ομάδα εκτός της πατρίδας μου. Αξιολόγησα θετικά την πρόταση και κατέληξα σε αυτή την απόφαση για την οποία είμαι χαρούμενος».

Για τις επαφές με τον Θόδωρο Καρυπίδη και πού βαδίζει, τόσο για την αποσυμφόρηση του ρόστερ, όσο και για την ενίσχυση:

«Πριν από ένα μήνα έγινε η πρώτη εππαφή. Ακολούθησαν 2,3 συναντήσεις. Θεώρησα πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον και έτσι αποφάσισα να έρθω. Αποτελεί στοίχημα για μένα ο Άρης και μου αρέσουν τα στοιχήματα. Την τελευταία εβδομάδα και στο τριήμερο της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη συλλέγω πληροφορίες για το ρόστερ. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να γίνει συλλογή στοιχείων και για τους παίκτες που θα έρθουν. Μέχρι τώρα συλλέγω πληροφορίες».

Αν θα δημιουρήσει ένα αντίστοιχο σύνολο με αυτό που είχε ο Άρης όταν το ισπανικό στοιχείο ήταν έντονο και αν θα έρθουν πολλοί Ισπανοί:

«Ο Κίκε Ερνάντεθ είναι φίλος μου. Μίλησα μαζί του πριν έρθων και μου είπε να μην το σκεφτώ καθόλου και να πάρω θετική απόφαση. Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία. Δεν έχει σημασία το σύστημα, αν θα είναι 4-4-2 ή 4-3-3. Το πιο σημαντικό είναι να έχω καλούς παίκτες και η φιλοσοφία. Αυτή είναι να κερδίζω, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο και ελκυστικό για τον κόσμο.

Ο πρώτος που θέλω να διασκεδάζει με το ποδόσφαιρο που θα παίζουμε είμαι εγώ. Στον βωμό μίας νικης δεν θα διστάσω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, αλλά η βασική είναι το επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε με διάφορους παίκτες. Θέλουμε να φέρουμε τους καλύτερους δυνατούς. Επιθυμία μου είναι να έρθουν Ισπανοί, αλλά δεν θα με πείραζε να έρθουν και άλλοι αποδεδειγμένα καλοί, όπως από την Αργεντινή ή την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να υπάρχουν και γηγενείς παίκτες».

Για τον στόχο του Άρη:

«Ανεξαρτήτως αντιπάλου θέλω πάντα να κερδίζω. Στο τέλος θα δούμε πού θα φτάσουμει. Η διάθεση του προέδρου, η δυναμική αυτή της ομάδας και η διάθεσή μου είναι να φτάσει ο Άρης όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν μπορώ να μιλήσω για θέσεις. Δεν έχω ακόμα στα χέρια μου ολοκληρωμένο το ρόστερ ή πληροφροίες για άλλες ομάδες στο πρωτάθημα. Τον μήνα αυτόν θα συλλέξω στοιχεία και θα μπορέσω να πω περισσότερα».

Αν θα ταυτιστεί με τον κόσμο και θα δώσει την καρδιά του για τον Άρη:

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους παίκτες είναι ότι πρέπει να πάρουν τα θετικά από την πίεση του κόσμου. Στο γήπεδο αυτοί παίζουν και πρέπει να αφήσουν εκτός την αρνητική πίεση και να κρατήσουν τα θετικά vibes από την πίεση του κόσμου. Αν κάποιος επηρεάζεται αρνητικά από την εξωτερική πίεση, δεν είναι παίκτης που κάνει για τον Άρη. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητήσουμε παίκτες με πιο ισχυρή προσωπικότητα».

Για τον Βαλβέρδε και αν ο Άρης αποκτήσει παίκτες από τη Μπαρτσελόνα:

«Συζητάμε μόνιμα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, δύο, τρεις φορές τον μήνα. Όταν ήμουν τεχνικός διευθυντής στην Εσπανιόλ και τον έφερα, δημιουργήθηκε μια μεγάλη φιλία. Η Β' Μπαρτσελόνα είναι μία ακόμα ομάδα που θα επιδιώξουμε να πάρουμε παίκτες. Πριν λίγο καιρό υποβιβάστηκε, οπότε δεν έπεται ότι όλοι αξίζουν να παίζουν στον Άρη».

Αν ο Άρης είναι κοντά να ανακοινώσει παίκτες:

«Ότι υπάρχει ανάγκη για ονόματα το κατανοώ. Δεν νιώθω, όμως αυτή την πίεση. Με ενδιαφέρει να μην κάνει η ομάδα λάθος και να φέρει τον σωστό παίκτη. Κρατάω μία ατάκα του Ερνέστο Βαλβέρδε που μου είπε: «Να διαλέξεις παίκτες με καρδιά». Ίσως ανακοινωθεί κάτι την ερχόμενη εβδομάδα, δεν ξέρ. Με ενδιαφέρει να μην γίνει λάθος. Χρειάζεται υπομονή σε αυτές τις καταστάσεις και ο χρόνος θα μας ανταμείψει».

Αν έχει καταλήξει στον αριθμό παικτών που θα μείνουν και ένα σχόλιο για τα έργα στο γήπεδο:

«Η απόφαση δεν είναι απόλυτα δική μου. Έχω εμπιστοσύνη σε όλο το τιμ. Μπορεί ο πρόεδρος να κάνει μια επαφή που δεν θα έχει αίσιο τέος. Σε λίγες ημέρες θα έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα για όσους μείνουν, ώστε να δω που θα γίνει ενίσχυση.

Για να παράγει η ομάδα καλό ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει και καλό χορτάρι. Χρειάζεται η διαδικασία που βλέπουμε. Πρέπει να είναι εξαιρετικός. Επιθυμία μου είναι να παίξει ο Άρης ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά το πιο σημαντικό είναι η νίκη. Αν νικά ο Άρης και ο αντίπαλος υπερέχει προφανώς μπορεί να αλλάξω σε αμυντική τακτική. Στο τέλος της ημέρας εγώ είμαι προπονητής και κρατώ τα κλειδιά της επιτυχίας της ομάδας».

Αν ο Ραούλ Μπράβο θα είναι στην ομάδα:

«Δεν έχει διευκρινιστεί παρόλο που υπάρχει θετικό κλίμα. Άρα δεν έχει διευκρινιστεί και ο ρόλος. Θα μείνει ο προπονητής τερματοφυλάκων, ο Τέλμο θα είναι γυμναστής και θα έρθει ένας ακόμα στο τιμ».

Αν θα είναι προπονητή και τεχνικός διευθυντής:

«Όταν δούλεψα ως τεχνικός διευθυντής προηγήθηκε μια περίοδος όπου είχα δύο ρόλους, γιατί οι ομάδες το είχαν ζητήσει. Επιθυμία μου είναι να είμαι προπονητής. Αν χρειαστείν να αναλάβω και αυτό το πόστο, δεν αμφιβάλλω ότι θα το φέρω εις πέρας. Γενικά βρίσκομαι εδώ, ενώ μπορούσα να κάνω διακοπές, γιατί θέλω να συμβάλλω ενεργά στη δημιουργία της νέας ομάδας».

Για τον Καρυπίδη:

«Είδα έναν άνθρωπο με πάθος και διάθεση να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Αυτές τις ημέρες δούλευα από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και ήταν συνεχώς παρών. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει την ομάδα μεγάλη. Μια ομάδα που θα δίνει και θα δείχνει πράγματα στον κόσμο».

Αν θα έχει την εποπτεία των ακαδημιών και αν θα κρατήσει τους υπάρχοντες υπεύθυνους ή θα φέρει άλλους:

«Είναι πάθος μου και μου αρέσει να δουλεύω να νεαρούς παίκτες. Όταν ήμουν στη Θέλτα τη δεύτερη σεζόν, όταν ανέβηκε η ομάδα, προωθήθηκαν οκτώ παίκτες από τις ακσδημίες. Ο Ιάγο Άσπας, ο Γιόνι, ο Μάγιο, ο Μίνα. Δυο φορές τον μήνα κάναμε συγκέντρωση με τους προπονητές των ακαδημιών για να περάσω την ιδέα μου για το ποδόσφαιρο και μία κοινή μεθολογία. Δεν ξέρω αν θα έχω αυτή τη δυνατότητα στον Άρη. Θα ήθελα να ανεβάζω παίκτες από τις ακαδημίες».

Για τον Χοσέ Αρνάιθ και αν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ονοματολογία:

«Δεν θέλω να λέω ονόματα. Συζητάω με όλο το ισπανικό ποδόσφαιρο για παίκτες υψηλού επιπέδου. Αν δεν τα καταφέρω, θα πάω σε πιο χαμηλό επίπεδο. Θεωρώ ανέφικτη την περίπτωση του Αρνάιθ. Προέρχεται από επέμβαση στη Γερμανία, θα γυρίσει σε τέσσερις μήνες, οπότε δεν ενδιαφερει».

Ποιος άλλος θα μπει στο τιμ:

«Δεν θα είναι Ισπανός. Ο μόνος θα είναι ο Τέλμο. Με ενδιαφέρει να είναι είναι ένα άτομο με στυναίσθηση του τι εστί Άρης και να βοηθήσει με περαιτέρω πληροφορίες για την ομάδα και τη λειτουργία της».

Πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία και πού θα γίνει:

«Το πρώτο θα γίνει στο βουνό. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα καλό γήπεδο. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η φυσική κατάσταση την οποία μπορείς να δουλέψεις και με τη μπάλα. Γίνονται συζητήσεις για ένα αθλητικό κέντρο στην Ολλανδία όπου θα μείνει η ομάδα 7-10 ημέρες. Θέλω να δώσουμε 3,4 φιλικά εκτός Ελλάδας».

Ακολούθως ρωτήθηκε ο συνεργάτης του, Τέλμο ντε Αντρές για το πώς αποφάσισε να ακολουθήσει τον Ερέρα και ποια είναι η φιλοσοφία του:

«Με τον Πάκο ξεκινήσαμε το 1995 στη Μπανταχόθ και στη Μέριδα. Είμαστε από την ίδια πόλη. Έχουμε επαγγελματική και φιλική σχέση. Δεν είχα αμφιβολίες να έρθω. Ο Άρης έχει πρεστίζ και στην Ισπανία και σε άλλες χώρες. Το δείχνει ο κόσμος. Περίπου 40 άτομα μας υποδέχτηκαν. Είχαμε πληροφορίες ότι δεν είναι μια μικρή ομάδα, αλλά μία ομάδα με υπόβαθρο, δυναμική και μεγάλη.

Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία. Δεν διαχωρίζουμε τη φυσική κατάσταση από το υπόλοιπο κομμάτι. Πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα του τεχνικου, τακτικού και αγωνιστικού κομματιού με τη φυσική κατάσταση».

Last modified onΔευτέρα, 11 Ιούνιος 2018 15:22

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep