Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»

Εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» παραχώρησε ο Σάββας Παντελίδης. Ο τεχνικός του Πανθρακικού αναφέρθηκε στην εφετινή πορεία της ομάδας του, ενώ έδωσε και το σύνθημα για τη νέα περίοδο.

Ο Σάββας Παντελίδη μίλησε...

 

Για την άνοδο του Πανθρακικού στη Σούπερ Λίγκα: «Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι να χτίζουμε αυτήν την ομάδα, θέλαμε να φτιάξουμε μια ομάδα καλύτερη από την περσινή, με στόχο μια καλύτερη πορεία, να τερματίσουμε δηλαδή, τουλάχιστον στις θέσεις που οδηγούν στα play off. Επειδή όμως μπήκαν στην κατηγορία λόγω των ανακατατάξεων που υπήρξαν, ομάδες που δεν είχαν την απαιτούμενη υποδομή και γενικά δεν ήταν έτοιμες και από τη στιγμή που το επίπεδο του πρωταθλήματος ήταν χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, είδαμε ξεκινώντας τις υποχρεώσεις μας, πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Λόγω του μεγάλου διαστήματος της προετοιμασίας μάλιστα, είχαμε το χρόνο να «δέσουμε» ως ομάδα, ενώ πήραμε και καινούριους παίχτες. Έτσι δικαιωθήκαμε και τελικά φτάσαμε σε αυτήν την επιτυχία, με την ομάδα να αλλάζει πλέον κατηγορία».

 

Για το αν είναι μια επιπλέον δικαίωση για τους ίδιους ότι ο Πανθρακικός όχι μόνο εξασφάλισε την άνοδο, αλλά κατέκτησε και το πρωτάθλημα της Football League: «Όχι, δε νομίζω πως έχει καμία σημασία η πρώτη ή η δεύτερη θέση. Σημασία έχει, ότι η ομάδα αλλάζει κατηγορία. Και ακόμη σημαντικότερο είναι, πως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την άνοδο, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε μέρος στη διαδικασία των play off, που και ψυχοφθόρα είναι και θα μας έκαναν πολύ μεγάλο κακό συνολικά».

 

Για τα μεγάλα κέρδη του Πανθρακικού στη διάρκεια της φετινής σεζόν: «Νομίζω ότι δίνεται η ευκαιρία σε αυτήν την ομάδα, να δημιουργήσει ένα σύνολο. Θέλω να πω με αυτό, πως δημιουργήθηκε μέσα στα αποδυτήρια μια ομάδα, με πάρα πολύ καλό κλίμα, κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια είχε χαθεί στον Πανθρακικό. Αυτό συνέβαινε και την πρώτη χρονιά μετά τον υποβιβασμό από τη Σούπερ Λιγκ, όταν οι πολλοί ξένοι, η κακή πορεία της ομάδας, ταρακούνησαν τα θεμέλια, αλλά και την περσινή, που κατά τη γνώμη μου ήταν καταστροφική για τον Πανθρακικό, όσον αφορά και το οικονομικό κομμάτι αλλά και τις επιλογές, παιχτών κυρίως. Πιστεύω πως η φετινή χρονιά πάνω απ' όλα δείχνει, τι μπορεί να γίνει σε μια ομάδα, όταν όλοι είναι πολύ κοντά και όταν δημιουργηθεί πολύ καλό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια. Και φυσικά αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε αλλά και να το επεκτείνουμε και του χρόνου».

 

Για το πότε θεώρησε πως κρίθηκε η άνοδος: «Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Πανθρακικός θα είναι στη Σούπερ Λιγκ, τις είχα μετά το παιχνίδι με τον Φωκικό, όταν έλεγα ότι μάλλον θα πάρουμε μια από τις δύο πρώτες θέσεις. Είχα πει όμως μετά το παιχνίδι στα Γιαννιτσά, ακόμη και στα παιδιά μέσα στα αποδυτήρια, πως αν στα παιχνίδια με Καλλονή, Παναχαϊκή και Πλατανιά, πάρουμε το λιγότερο εφτά βαθμούς, η ομάδα θα είναι πρωταθλήτρια. Και πράγματι έτσι έγινε και όχι μόνο εγώ αλλά και τα παιδιά άρχισαν να πιστεύουν, πως θα πάρουμε το πρωτάθλημα».

 

Για το αν δυσκόλεψε το έργο του Πανθρακικού με το αργοπορημένο ξεκίνημα του πρωταθλήματος: «Κάναμε δεκαεπτά φιλικά παιχνίδια πριν την έναρξη της χρονιάς! Η μόνη δυσκολία ήταν να κρατήσω την ομάδα, σε καλή κατάσταση. Σίγουρα κάποια πράγματα έγιναν στην τύχη... Δηλαδή και από τη δική μας την πλευρά, κάνοντας τόσους μήνες προετοιμασία, μπορεί να κάνεις σίγουρα κάποιο λάθος και η ομάδα να κάνει «κοιλιά» σε λάθος σημείο, να κουραστεί, να φορμαριστεί σε λάθος εποχή. Νομίζω ότι εμείς αυτό το πάθαμε στις πρώτες αγωνιστικές. Σίγουρα ήταν όχι απλά δύσκολο, αλλά πρωτόγνωρο, πηγαίναμε στα... «τυφλά», αλλά μάλλον κάναμε λιγότερα λάθη από τους υπόλοιπους».

 

Για τα προβλήματα που υπήρχαν στο σύλλογο στη διάρκεια της χρονιάς και πως ο ίδιος τα διαχειρίστηκε: «Δε θα μπορούσα να τα διαχειριστώ τα προβλήματα αυτά, αν δεν είχα τόσο καλούς ποδοσφαιριστές για συνεργάτες, τόσο όσον αφορά το χαρακτήρα τους όσο και την αξία τους. Αυτή ήταν η πολύ σημαντική βοήθειά τους. Ήταν τόσο μεγάλα τα προβλήματα, που ενδεχομένως μια άλλη ομάδα να μη μπορούσε να τα διαχειριστεί».

 

Για το κατά πόσο είναι δύσκολο για έναν προπονητή, να δημιουργήσει τόσο καλό κλίμα στα αποδυτήρια, όσο φαινόταν πως είχε ο Πανθρακικός σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς: «Εάν αυτά τα αποδυτήρια, είχαν περισσότερους ξένους μέσα, η ομάδα δε θα ήταν στη Σούπερ Λιγκ και είμαι βέβαιος γι' αυτό! Ήταν σημαντικό το γεγονός, πως ήταν έντονο το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, αλλά και το ότι οι ξένοι που υπήρχαν στο ρόστερ, είχαν ξαναπεράσει από την Ελλάδα, δηλαδή δεν υπήρχε κάποιος που είχε έρθει εδώ για πρώτη φορά. Το επαναλαμβάνω πως με τα προβλήματα που είχαμε, η ομάδα δε θα ήταν στη Σούπερ Λιγκ, χωρίς αυτούς τους παίχτες. Πραγματικά δεν ήταν τόσο δύσκολο για μένα, ίσως γιατί έχω περάσει πάρα πολλά χρόνια στα αποδυτήρια, έπαιζα άλλωστε ποδόσφαιρο από 15 χρονών ως και τα 37 και από τότε δεν έχω σταματήσει καθόλου. Γι' αυτό και νομίζω πως μπορώ να διαχειριστώ τους ποδοσφαιριστές αλλά και κυρίως να διαλέξω τους σωστούς χαρακτήρες, όταν τους παίρνω στην ομάδα. Ήξερα τι πήρα δηλαδή και αυτό μου έδειξαν και στη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά, που δε λύγισαν, έβαλαν τα οποιαδήποτε προβλήματα στην άκρη, έκαναν προπόνηση όπως έπρεπε και ξεπερνούσαν κάθε πρόβλημα».

 

Για τη στήριξη του κόσμου και αν ήταν ένα κέρδος για τον Πανθρακικό και το γεγονός πως οι οπαδοί του, επέστρεψαν πιο μαζικά στο γήπεδο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: «Είναι ένας κόσμος, που δεν είναι πολύ εκδηλωτικός, με αποτέλεσμα ναι μεν να μη βοηθάει πολύ την ομάδα, με την έννοια ότι δε δημιουργείται μια «καυτή» έδρα, αλλά σίγουρα δεν αγχώνει και τους παίχτες ή εμένα, στη διάρκεια του παιχνιδιού. Οπωσδήποτε θα ήθελα περισσότερους. Δουλειά μου όμως είναι να ευχαριστώ αυτούς που έρχονται αλλά και με τη δουλειά μου, να κάνω την ομάδα μου να παίζει καλύτερα, ώστε να έρχεται ακόμη περισσότερος κόσμος στο γήπεδο και να βλέπει θέαμα που ακούει και από άλλους, ότι είναι καλό. Τώρα αν συσπειρώθηκε ο κόσμος και μπορούμε αυτό να το ενισχύσουμε κι άλλο, θεωρώ πως θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, η επόμενη χρονιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες γενιές οπαδών του Πανθρακικού, παιδιά που τα 2-3 προηγούμενα χρόνια ήταν κοντά στην ομάδα, να μπορέσουμε να τα φέρουμε και πάλι στο γήπεδο και με λίγα λόγια να φτιάξουμε ένα ισχυρό πυρήνα, που να έρχεται στο γήπεδο και να στηρίζει τον Πανθρακικό είτε αγωνίζεται στη Football League είτε στη Σούπερ Λιγκ».

 

Για τη συμμετοχή του Πανθρακικού στη Σούπερ Λιγκ την επόμενη σεζόν: «Από τη στιγμή που κλήθηκα να συνεχίσω στην ομάδα, είμαι αρκετά φιλόδοξος. Γνωρίζω φυσικά, πως πλέον μπαίνουμε σε πιο δύσκολα μονοπάτια και πως θα είναι όλα αρκετά δυσκολότερα για όλους μας, αλλά «πεινάω», «γυαλίζει το μάτι μου» και μια τέτοια ομάδα θέλω να δημιουργήσω. Πιστεύω πως δεν έχω να φοβηθώ τίποτα».

 

Για το ότι ομάδες που ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα είναι και τα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό: «Σίγουρα αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο. Οι ομάδες που είναι στη Football League και ανεβαίνουν κατηγορία, δεν έχουν μια βάση παιχτών, που να έχει αγωνιστεί ήδη στη Σούπερ Λιγκ. Εξάλλου και από το φετινό μας ρόστερ, μόνο 2-3 παιδιά έχουν «γεμάτες» χρονιές στη Σούπερ Λιγκ. Άρα το 90% της ομάδας δεν έχει παραστάσεις. Σίγουρα όμως δε μπορείς να κάνεις και 20 μεταγραφές, να πάρεις τόσους καινούριους παίχτες. Επομένως μπαίνεις αυτομάτως στο πρωτάθλημα, με ένα ερωτηματικό για το τι θα παρουσιάσεις ως ομάδα. Πράγματι ισχύει αυτό λοιπόν. Κι εγώ και τα παιδιά που υπάρχουν στην ομάδα ή αυτά που θα έρθουν, λέμε το εξής: «Ήρθαμε για να μείνουμε»! Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε πάρα πολλή δουλειά. Έχουμε σταματήσει ήδη να πανηγυρίζουμε, εγώ τουλάχιστον σκέφτομαι ήδη πολύ σοβαρά την επόμενη μέρα και νομίζω πως με δουλειά και προσήλωση στο στόχο, μπορούμε να το πετύχουμε».

 

Για το κατά πόσο σκέφτεται να διατηρήσει το φετινό ρόστερ και για την επόμενη σεζόν στη Σούπερ Λιγκ: «Αν σκεφτούμε πως από τους 25 παίχτες με τους οποίους δουλεύαμε φέτος, θέλουμε να μείνουν γύρω στους 15, μιλάμε για ένα ποσοστό ανάμεσα στο 60% και 70%. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Αφενός γιατί πιστεύω πως αρκετά από αυτά τα παιδιά, μπορούν να μας βοηθήσουν και στην επόμενη κατηγορία, αλλά και επειδή δε μπορούμε για οικονομικούς λόγους, να αλλάξουμε πολλούς παίχτες. Επίσης θεωρώ πως σε μια ομάδα, πάνω από το 50% των παιχτών, πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ομάδας, του προπονητή, του κόσμου, της πόλης και αυτοί να τα διδάξουν αυτά τα στοιχεία και στους καινούριους. Αν αντίθετα έρθουν πολλοί καινούριοι, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις κάτι, χρειάζεσαι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

 

Για το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα: «Θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Το πρωί είχαμε σύσκεψη στα γραφεία της ΠΑΕ. 27, 28 και 29 Ιουνίου θα κάνουμε εργομετρικές, αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, ενώ στις 30 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη προπόνηση στο ΔΑΚ. Στις 9 του μηνός θα ξεκινήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας».

 

Για το αν έχει καταλήξει στους ποδοσφαιριστές που θα ήθελε να παραμείνουν στην ομάδα και τη νέα σεζόν: «Είναι θέμα της διοίκησης. Εγώ από τη Δευτέρα (21/5) έχω δώσει τις προτάσεις μου και τα ονόματα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις για τις ανανεώσεις των συμβολαίων, που λήγουν».

 

Για το αν έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά και τις θέσεις στις οποίες χρειάζεται ενίσχυση ο Πανθρακικός: «Έχω ξεκινήσει σχεδιασμό εδώ και 1,5 μήνα. Βλέπω σιγά-σιγά βίντεο και στοιχεία πολλών ποδοσφαιριστών. Υπάρχει ένα προσχέδιο, για το οποίο όμως απαιτούνται επιπλέον συζητήσεις και θα πρέπει να δούμε, ποιοι από τους παίχτες που θέλουμε να παραμείνουν, θα συνεχίσουν τελικά στην ομάδα. Δεν είμαι ανέτοιμος, είμαι ήδη έτοιμος, απλά δεν έχω καταλήξει στους παίχτες που θέλω να αποκτηθούν. Καθημερινά βλέπω ποδοσφαιριστές, από τις προτάσεις που μας γίνονται και τα e-mail που λαμβάνουμε. Δίνω προτεραιότητα στην ελληνική αγορά και μετά στην ξένη, καθώς εκεί εγκυμονεί ρίσκο, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό. Απλώς αυτή τη στιγμή κανείς από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν έχει καταλάβει, πως θα είναι η κατάσταση για τον ίδιο, αν δεν έχει βρει ομάδα μετά τις 15 Ιουλίου. Όσον αφορά τις θέσεις στις οποίες θέλει ενίσχυση ο Πανθρακικός, θα έλεγα πως χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 2 παίχτες σε κάθε γραμμή, που να είναι έτοιμοι να παίξουν... χτες!»

 

Για το γεγονός πως καλείται για πρώτη φορά στην καριέρα του, να καθοδηγήσει μια ομάδα στη Σούπερ Λίγκα: «Καταρχάς είναι πιο εύκολο. Για έναν προπονητή, είναι πιο δύσκολο να «διαβάσει» μια ομάδα της Football League. Πολλές φορές προσπαθούσα να καταλάβω το παιχνίδι του αντιπάλου αλλά δεν τα κατάφερνα, επειδή ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία, πολλές φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, οι ποδοσφαιριστές κάνουν ό,τι θέλουν. Ανυπομονώ να αρχίσω τις επίσημες δραστηριότητες στη Σούπερ Λιγκ».

 

Για το πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να διαθέτει ένα τόσο καλό προπονητικό κέντρο, όπως αυτό του Πανθρακικού: «Να πω ένα απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως μια οποιαδήποτε ομάδα (σ.σ. δεν αναφέρομαι στον Πανθρακικό), έχει προβλήματα οικονομικά και ζητάει από τους εδώ και 4 μήνες απλήρωτους ποδοσφαιριστές, να τους παει σε γήπεδο που απέχει μισή ώρα από την πόλη να κάνουν προπόνηση. Τότε λοιπόν είναι σίγουρο πως θα έχει απώλειες. Εδώ δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα, γιατί τα παιδιά ένιωθαν κανονικοί ποδοσφαιριστές και όχι... τσιγγάνοι. Ο προπονητής και οι συνεργάτες του, τους περιμένουν πάντα εδώ, τα ρούχα τους είναι έτοιμα, το γκαζόν κουρεμένο... Υπάρχει συνολικά μια οργάνωση κι έτσι όλοι δουλεύουν για να βγει το σωστό αποτέλεσμα».

 

Για τους συνεργάτες του: «Είναι πρώτα απ' όλα, ο Άγγελος ο Διγκόζης, που είναι ο άμεσος συνεργάτης μου. Ακόμα ο Βασίλης ο Σέγγος, ο γυμναστής και ο Θανάσης ο Ζλάτκος, ο προπονητής τερματοφυλάκων. Μεγάλη βοήθεια παρέχουν επίσης και οι φροντιστές, ο Ηλίας ο Λέου και ο Τζαφέρ, οι οποίοι έκαναν από την πρώτη μέρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Ο Αρούτ ο Πετροσιάν, ο μασέρ βοηθάει επίσης πάρα πολύ και όλοι τον ψάχνουν. Η Δήμητρα η Πολυχρονίδου, η φυσιοθεραπεύτρια και η Μένια Γκιοφτσίδου, η υπεύθυνη αποκατάστασης βοηθούν κι αυτές πάρα πολύ. Όλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους και με διευκόλυναν και εμένα».

 

Για τη στήριξη της διοίκησης στο έργο του: «Δε θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τον άνθρωπο, που βάζει τα χρήματα στην ομάδα, τον κύριο Τάσο Καραολάνη, τον οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι. Εγώ για παράδειγμα, αν ήμουν σε μια τέτοια θέση, δε θα έβαζα τα λεφτά. Ο κύριος Καραολάνης είναι ο κύριος «αιμοδότης» και αυτός που βοηθά, στο να υπάρχει η ομάδα που λέγεται Πανθρακικός. Μαζί του και οι κύριοι Σαββάκης και Τζελέπης. Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα δύο ανθρώπους. Τον Μπάμπη τον Κυρλίδη, ο οποίος έχει βοηθήσει κι αυτός πάρα πολύ τόσο την ομάδα όσο και εμένα προσωπικά αλλά και τον Χάρη τον Μπανιώτη, ο οποίος με στήριξε σε στιγμές που η πόρτα ήταν ορθάνοιχτη και ήμουν έτοιμος να φύγω. Ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν».

 

Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στον κόσμο, ενόψει της επόμενης χρονιάς, που θα βρει τον Πανθρακικό στη Σούπερ Λίγκα: «Σαν μήνυμα προς τον κόσμο, λέω το εξής. Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ όλους όσους μας στήριξαν. Και στη συνέχεια λέω το εξής: Στηρίξτε μας περισσότερο για να πάμε ψηλότερα! Όλοι μαζί μπορούμε, ούτε εγώ μόνος μου, ούτε οι παίχτες μόνοι τους, ούτε εσείς μόνοι σας. Όλοι μαζί, η πόλη, η διοίκηση και τελευταίοι εμείς, μπορούμε να οδηγήσουμε την ομάδα πολύ ψηλά».

Last modified onΣάββατο, 26 Μάιος 2012 19:30

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep