Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

Τσιβρινής: «Eφικτή η παραμονή»

Ο τεχνικός του Διαγόρα έδωσε συνέντευξη στην «ΠΡΟΟΔΟΣΠΟΡ».

Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο ομάδα που να έχει κάνει τέτοια επένδυση στο ποδόσφαιρο και να στηρίζεται σε μια «φουρνιά» 17 ποδοσφαιριστών από την ομάδα Νέων.


Από την ηλικία των 5 ετών ο Μιχάλης Τσιβρινής υπηρετεί τους «κυανέρυθρους». Από τα τμήματα υποδομής, στο πόστο του προπονητή Νέων και πλέον ως πρώτος προπονητής με στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Μπορεί να πετύχει τον στόχο αυτό; Ο τεχνικός της ομάδας της Ρόδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΠΡΟΟΔΟΣΠΟΡ» υποστήριξε ότι ο στόχος είναι εφικτός.
Φυσικά, ο Τσιβρινής μίλησε για τη φετινή προσπάθεια του Διαγόρα, το έργο που άφησε ο Ράτκο Ντόστανιτς, την εμπειρία που έζησε όταν τέθηκε αντιμέτωπος με τον Άγγελο Αναστασιάδη και το φετινό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Κ. Τσιβρινή τη φετινή χρονιά είδαμε το Διαγόρα να επιχειρεί «στροφή» στη φιλοσοφία του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να στηρίζεται αποκλειστικά στα δικά του παιδιά.

«Από το καλοκαίρι και τη συμμετοχή μας στα play off επιχειρήσαμε μια διαφορετική φιλοσοφία στην ομάδα. Έχοντας στη διάθεσή μας μόλις τρεις μέρες μέχρι το πρώτο μας παιχνίδι στη διαδικασία, είχαμε στο ρόστερ μόνο 6 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Έτσι αποφασίσαμε άμεσα την προώθηση 12 παιδιών από την ομάδα Νέων μας και πήγαμε με ένα σύνολο 20 ποδοσφαιριστών στην Αθήνα. 

Φέτος έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε το στόχο της παραμονής πιο εύκολα, καθώς καταργήθηκαν τα play out και θα υποβιβαστούν οι 3 τελευταίες ομάδες. Θα είναι πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων με τις ομάδες που θα έχουν ως στόχο την άνοδο, τον «κορμό» των αδιάφορων που θα σωθούν γρήγορα και τις 4 με 6 ομάδες που θα παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Στη συνέχεια και με την έλευση του Ράτκο Ντόστανιτς στον πάγκο του Διαγόρα η φιλοσοφία μας παρέμεινε ίδια, προωθήθηκαν και άλλοι παίκτες στην πρώτη ομάδα, ενώ συνέχεια ο κ. Ντόστανιτς παρακολουθούσε την ομάδα Νέων. Βλέποντας πως δουλεύει το πράγμα αποφασίσαμε τελικά να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική».

Θωρείτε ότι αυτό που κάνει ο Διαγόρας πρέπει να ακολουθηθεί και από τις άλλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Αυτό που έκανε ο Διαγόρας φέτος είναι κάτι το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο ομάδα που να έχει κάνει τέτοια επένδυση στο ποδόσφαιρο και να στηρίζεται σε μια «φουρνιά» 17 ποδοσφαιριστών από την ομάδα Νέων. Θα πρέπει και οι άλλες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Διαγόρα αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική επένδυση στο «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να καταλάβετε τα σχόλια του υπόλοιπου ποδοσφαιρικού κόσμου για την προσπάθειά μας είναι πολύ κολακευτικά και προσωπικά θεωρώ ότι πολύ σύντομα όλες οι ομάδες θα ακολουθήσουν το δρόμο του Διαγόρα».

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ της επαγγελματικής ομάδας του Διαγόρα και της ομάδας Νέων;

«Φυσικά, υπάρχει στενή συνεργασία από την περίοδο του Ράτκο Ντόστανιτς, με τον οποίο είχα αρκετές συχνές επαφές και συζητήσεις, όταν ήμουν προπονητής της ομάδας Νέων, ενώ το ίδιο γίνεται και με τον τωρινό τεχνικό των Νέων Γιάννη Τσακίρη. Με τα παιδιά πάντως γνωριζόμαστε αρκετά καλά, αφού μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ήμουν προπονητής τους στην ομάδα Νέων, οπότε γνωριζόμαστε αρκετά. Πάντως είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα προωθηθούν κι άλλα παιδιά στους επαγγελματίες. Η συνεργασία μας πάντως δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο προώθησης παικτών αλλά και σε θέματα τακτικής. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι ο ίδιος ενώ εξαπλώνεται και σε επίπεδο ψυχολογίας αλλά και στην ταυτόχρονη παρουσία των δύο ομάδων σε διάφορες εκδηλώσεις».

-Αυτή τη στιγμή έχουν ξεχωρίσει κάποια παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα το Διαγόρα;

«Τα παιδιά τα γνωρίζω αρκετά καλά γιατί ήμουν προπονητής μέχρι πριν λίγους μήνες. Σίγουρα κάποια από αυτά έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων λόγω ηλικίας και περισσότερων εμπειριών. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι στις παραμέτρους για να γίνει κάποιος επαγγελματίας δεν μετράει μόνο η ηλικία αλλά και το πόσο δουλεύει μέσα από τις προπονήσεις».

Θεωρείτε ότι όπως είναι τώρα ο Διαγόρας, μπορεί να επιτύχει το στόχο της παραμονής του στη Β΄ Εθνική;

Εδώ μεγάλωσα, μέσω του Διαγόρα έζησα την οικογένειά μου, γενικά έχω ζήσει πολλά εδώ πέρα. Χωρίς να το σκεφτώ καθόλου είπα το ναι στην πρόταση που δέχθηκα και μπορώ να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι κοντά σε αυτά τα παιδιά. Γι’ αυτά και μόνο είναι σημαντικό να βρεθεί λύση για το Διαγόρα και ο κόσμος από την πλευρά του πρέπει να αγαπήσει και να στηρίξει αυτά τα παιδιά.

«Έτσι ακριβώς όπως τα είπες είναι τα πράγματα. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μόνος ένας. Η παραμονή στη Β΄ Εθνική. Φέτος έχουμε την ευκαιρία να το πετύχουμε πιο εύκολα, καθώς με την τροποποίηση που έγινε πρόσφατα στην προκήρυξη του πρωταθλήματος, καταργήθηκαν τα play out και έτσι θα υποβιβαστούν οι 3 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας. Θέλουμε να τα καταφέρουμε και θεωρώ ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Όμως θα είναι δύσκολα. 

Εμείς στηριζόμαστε εξ ολοκλήρου σε νεαρά παιδιά, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες διαθέτουν πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές και είναι πιο μπροστά από εμάς. Βάζοντας όμως την άγνοια κινδύνου που μας διακρίνει και το ταλέντο των ποδοσφαιριστών που έχουμε, θα το παλέψουμε ως το τέλος. Θέλει δουλειά από όλους, αισιοδοξία και στήριξη στα νέα παιδιά. Έχουμε νεανική ομάδα, άπειρη και αυτό είναι που μας στοιχίσει πολλούς βαθμούς μέχρι τώρα. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στα διοικητικά της ομάδας γιατί πρέπει τα παιδιά να παραμείνουν στο περιβάλλον της Β΄ Εθνικής».

Ένα σχόλιο για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής;

«Το φετινό πρωτάθλημα νομίζω ότι θα είναι τριών ταχυτήτων με την πρώτη κατηγορία να απαρτίζουν οι ομάδες που θα έχουν ως στόχο τους την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Στη συνέχεια έχουμε τον «κορμό» των αδιάφορων ουσιαστικά ομάδων, που θα σωθούν γρήγορα και θα ξεμείνουν από στόχους στο μέσο της χρονιάς. Τέλος, η κατηγορία όπου θα παλέψουν 4 με 6 ομάδες για την αποφυγή του υποβιβασμού. Είναι δυνατό πρωτάθλημα, το ξαναλέω θα είναι δύσκολο για εμάς η εξασφάλιση της παραμονής, αλλά θα παλέψουμε μέχρι το τέλος».

Πως αντιμετωπίζετε τη διοικητική αβεβαιότητα στην ομάδα;

Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που παλεύει νυχθημερόν να βρει λύση στα προβλήματα. Πιστεύω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί κάποιος να αναλάβει, θα είναι πιο εύκολα για εμάς αν βρεθεί λύση άμεσα. Ούτε καν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ τι θα συμβεί αν δεν προκύψει κάτι καλό στα διοικητικά του Διαγόρα.

«Για αυτό το θέμα δεν μπορώ να πω κάτι, παρά μόνο ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που παλεύει νυχθημερόν να βρει λύση στα προβλήματα. Πιστεύω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί κάποιος να αναλάβει, θα είναι πιο εύκολα για εμάς αν βρεθεί λύση άμεσα. Ούτε καν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ τι θα συμβεί αν δεν προκύψει κάτι καλό στα διοικητικά του Διαγόρα».

Το 2012 μετράει ήδη τις πρώτες ώρες «ζωής» του. ΤΙ έχετε να θυμάστε από το 2011; Θα σας μείνει αξέχαστη η χρονιά…

«Από το καλοκαίρι φαινόταν αυτό. Όταν ανέλαβα το ρόλο του προπονητή στα play off είχα αντιληφθεί ότι φέτος θα ζούσα κάτι μεγάλο στο Διαγόρα. Δεν έχω ζήσε κάτι παρόμοιο στα 14 επαγγελματικά μου χρόνια στην ομάδα, που προηγήθηκαν. Οι ευθύνες και το βάρος είναι μεγαλύτερα πλέον, αφού οι διαφορές ανάμεσα στη Β΄ Εθνική και το πρωτάθλημα Νέων είναι εμφανείς. Στους Νέου η βαθμολογία δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο, αφού δεν υποβιβάζεται ούτε προβιβάζεται κανείς, σε αντίθεση με τη Β΄ Εθνική, όπου μία ήττα που δεν περιμένεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Δεν μπορούσα όμως να αρνηθώ την πρόταση που μου έκαναν. Μιχάλης Τσιβρινής

Βρίσκομαι στην ομάδα από πέντε χρονών, γνωρίζω την κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο ο Διαγόρας είναι το δεύτερο σπίτι μου. Εδώ μεγάλωσα, μέσω του Διαγόρα έζησα την οικογένειά μου, γενικά έχω ζήσει πολλά εδώ πέρα. Χωρίς να το σκεφτώ καθόλου είπα το ναι στην πρόταση που δέχθηκα και μπορώ να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι κοντά σε αυτά τα παιδιά. Γι’ αυτά και μόνο είναι σημαντικό να βρεθεί λύση για το Διαγόρα και ο κόσμος από την πλευρά του πρέπει να αγαπήσει και να στηρίξει αυτά τα παιδιά».

Πως νιώσατε που στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα καθίσατε δίπλα στον Άγγελο Αναστασιάδη;

«Έζησα κάτι το συγκλονιστικό στη συνέντευξη Τύπου. Με δυσκολία μπορούσα να μιλήσω, το σκεφτόμουν μέρες πριν το ματς, ωστόσο, είναι διαφορετικό όταν το ζεις. Είχα πει και στη συνέντευξη ότι την περίοδο 1990-91, εκείνη τη «χρυσή» χρονιά, αν δεν είχε συμβεί κάτι στο τέλος του πρωταθλήματος θα είχαμε κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική, που ήμασταν και το μεγάλο φαβορί. Ο Άγγελος Αναστασιάδης και εμένα που με είχε τότε παίκτη, αλλά και τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου, μας έχει σημαδέψει ποδοσφαιρικά, έχουμε πολλά πράγματα από αυτόν. Το σημαντικότερο, μας έμαθε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, όπως και στο ρητό «έντεκα εμείς ,έντεκα και αυτοί».

Όλα αυτά τα χρόνια με τον κ. Αναστασιάδη έχουμε τακτική επικοινωνία και πιστεύω ότι πήρα πράγματα από εκείνον. Πρόκειται για σπουδαία προσωπικότητα του Διαγόρα, ποδοσφαιριστής της ομάδας της δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια προπονητής. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμένα που κάθισα δίπλα του και όπως είπα εκείνη τη μέρα, αν μου έλεγε κάποιος πριν είκοσι χρόνια ότι θα καθόμουν δίπλα στον Άγγελο Αναστασιάδη, θα τον περνούσα σίγουρα για τρελό».

Την περίοδο 1990-91, εκείνη τη «χρυσή» χρονιά, αν δεν είχε συμβεί κάτι στο τέλος του πρωταθλήματος θα είχαμε κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική, που ήμασταν και το μεγάλο φαβορί. Ο Άγγελος Αναστασιάδης και εμένα που με είχε τότε παίκτη, αλλά και τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου, μας έχει σημαδέψει ποδοσφαιρικά, έχουμε πολλά πράγματα από αυτόν. Το σημαντικότερο, μας έμαθε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, όπως και στο ρητό «έντεκα εμείς ,έντεκα και αυτοί».

Αυτή τη στιγμή γίνεται σκάουτινγκ στο Διαγόρα για την εξεύρεση ταλέντων για τα επόμενα χρόνια;

«Η φιλοσοφία στο Διαγόρα είναι η επένδυση στα δικά του παιδιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις Ακαδημίες της ομάδας περίπου 190 παιδιά. Μετά υπάρχει το παιδικό τμήμα, το εφηβικό, οι Νέοι και οι επαγγελματίες. Στόχος μας είναι να διδάξουμε αυτά τα παιδιά τον ορθόδοξο τρόπο του ποδοσφαίρου, να τα κάνουμε να αντιληφθούν σωστά το ποδόσφαιρο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Τώρα στόχοι για το μέλλον έχουν εντοπιστεί από το τοπικό ποδόσφαιρο, και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ομάδες τους για να ενταχθούν στο Διαγόρα. Το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση στο τοπικό μας πρωτάθλημα, ωστόσο, δεν φτάνει μόνο το ταλέντο τους για να καθιερωθούν. Η Football League δεν έχει καμία σχέση με το τοπικό, χρειάζεται πολύ μυαλό για να σταθεί κάποιος εκεί. Γι’ αυτό καλό θα είναι οι διοικήσεις των ομάδων να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν γρήγορα επαγγελματίες».

Τι χρειάζεται για να ξαναγίνει πάλι ανταγωνιστικός ο Διαγόρας;

«Εάν όλα πάνε καλά και έτσι όπως τα ευχόμαστε, το καλοκαίρι θα πρέπει να ενισχυθούμε με μερικούς έμπειρους παίκτες που θα πλαισιώσουν τα νεαρά παιδιά. Δεν πρέπει όμως να παρατήσουμε τα παιδιά, αλλά να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν. Η ομάδα θα γίνει ανταγωνιστική όταν σταματήσουμε να παλεύουμε για την παραμονή. Τότε θα είμαστε πιο άνετοι και θα παίξουμε καλή μπάλα. Ο τελευταίος λόγος πάντως για όλα ανήκει πάντα στη διοίκηση».

Last modified onΔευτέρα, 02 Ιανουάριος 2012 23:55

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep