Επάνοδος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις

Ο Δρ Κώστας Ιντζόγλου γράφει στο Fl News για τους κινδύνους που πρέπει να προσέξουν οι αθλητές με την επιστροφή στη δράση.

Η επάνοδος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Super League φέρνει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Το lock down και ο εγκλεισμός ανάγκασε τους αθλητές να απέχουν από τις αθλητικές τους υποχρέωσεις και την καθημερινή προπόνηση για περίπου δύο μήνες. Η επάνοδος στις προπονήσεις δεν είναι μια σωστά σχεδιασμένη και πλήρης προετοιμασία, αλλά μια προσπάθεια σύμπτυξης του χρόνου, ώστε οι αθλητές να μπορέσουν να επαναφέρουν το σώμα τους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Η βασική διαφορά με το παρελθόν είναι ότι ο επαγγελματίας αθλητής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακολουθεί πρόγραμμα προσαρμογής με ειδικό ασκησιολόγιο και βέβαια την άσκηση, που γίνεται με την κολύμβηση και τις άλλες αθλοπαιδιές στις παραλίες κλπ. Την περίοδο του εγκλεισμού που πέρασε οι επαγγελματίες αθλητές δεν ασκήθηκαν ουσιαστικά, παρά μόνο έτρεξαν και ίσως ασκήθηκαν σε προσωπικά γυμναστήρια κλπ. Σίγουρα από όλους έλειψε η επαφή με την μπάλα και η προπόνηση με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας τους.

Έτσι, η απότομη επάνοδος στην αγωνιστική δράση επιφυλάσσει κινδύνους συχνότερων τραυματισμών και ίσως δούμε -ως γιατροί- μια αύξηση των αθλητικών κακώσεων την αμέσως επόμενη περίοδο, γεγονός που δεν θα ταιριάζει με το μήνα του Ιουνίου ιστορικά. Τα ιατρικά teams των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων είναι καλό να λάβουν κάποια απλά και απαραίτητα μέτρα, όπως:

• Αντικειμενικές ιατρικές μετρήσεις για την κατάσταση των αθλητών την πρώτη μέρα που επιστρέφουν μετά το lock down και τον εγκλεισμό (δυναμομέτρηση κ.α.).
• Προσεκτική, σταδιακή επάνοδος και σωστά σχεδιασμένες «mini-προετοιμασίες», ώστε να αποφευχθούν –κατά το δυνατό- φαινόμενα οπώς τα πρόσφατα στο πρωτάθλημα της Γερμανίας (πληθώρα τραυματισμών/ρήξεων Πρόσθιου Χιαστού την πρώτη αγωνιστική μέρα).
• Τακτικός και συχνός επανέλεγχος ανά δύο εβδομάδες, ώστε να μετράται αντικειμενικά η πρόοδος των αθλητών στη σύντομη και απότομη αυτή προσαρμογή.
• Ειδικός εξατομικευμένος σχεδιασμός προπόνησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός οτι πολλές ομάδες θα κληθούν να παίξουν ευρωπαϊκά παιχνίδια της σεζόν 2019-2020 τον Αύγουστο 2020, με διαφορετικά πλέον ρόστερ!
• Τακτικός επανέλεγχος αθλητών για covid-19 και διαρκής επαγρύπνηση του ιατρικής επιστημονικής ομάδας για συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα επαφής και βέβαια δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί χώρις επαφή! Η γενική οδηγία για την καθαριότητα των χεριών και της αποφυγής επαφής με τους βλεννογόνους του προσώπου (μάτια, στόμα, μύτη) βρίσκει εφαρμογή και εδώ. Ο κορωνοϊός εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι ιός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι οποίοι έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα (διαβήτη, υπέρταση κ.α.).

Η συχνή επανεξέταση των αθλητών για covid-19 δεν θα προστατέψει μόνο τους ίδιους τους αθλητές, αλλά κυρίως τους μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν στο σπίτι και ιδιαίτερα στο περιβάλλον τους (γονείς κλπ.). Δεδομένου οτι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες αθλητές είναι στην ηλικιακή ομάδα των 20-40 ετών, η επιστροφή στον αθλητισμό θεωρείται ασφαλής και βέβαια ευεργετική για όλη την κοινωνία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θετική επίδραση των αθλημάτων και του θεάματος που προσφέρει το ποδόσφαιρο στην ψυχολογία του κόσμου και ολόκληρης της κοινωνίας!

Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Αθλητικες Κακώσεις
minisco.gr

Last modified onΚυριακή, 31 Μάιος 2020 15:15

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep