Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

«Μεταγραφές ουσίας…»

Ο τεχνικός διευθυντής του Απόλλωνα Σμύρνης, Παύλος Μυροφορίδης μίλησε για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό και τον στόχο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας».

Ο Μυροφορίδης έπιασε δουλειά από το καλοκαίρι στους «κυανόλευκους» και μέχρι τώρα βλέπει τις επιλογές του να δικαιώνονται. Η αθηναϊκή ομάδα είναι μόνη πρώτη και ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ αναφέρθηκε στο σκεπτικό του, στην πολιτική της διοίκησης σε ό,τι αφορά στη διαιτησία και στις προσθήκες που έπονται.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μυροφορίδη:

Ένας Κοζανίτης στα 32του, στη Ριζούπολη. Από τον περασμένο Ιούλιο, ο Παύλος Μυροφορίδης έχει αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή του Απόλλωνα. Πλέον όλη του η ζωή είναι σε ρυθμούς «Ελαφράς Ταξιαρχίας». Ατελείωτες διαδρομές από το Ηράκλειο, όπου είναι το σπίτι του, στο προπονητήριο των Γλυκών Νερών και στην Ριζούπολη. Ελάχιστος χρόνος «κλεμμένος» αφιερωμένος φυσικά στην οικογένεια και κυρίως στην δίχρονη κόρη του Δέσποινα – Μαρίνα και τον γιο του Θόδωρο, ο οποίος είναι 5,5 ετών και φορά τη φανέλα του Απόλλωνα ως μέλος των τμημάτων υποδομής και τραγουδά για την ομάδα της Ριζούπολης.

Ο Παύλος Μυροφορίδης έπαιξε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην Κοζάνη και μόλις κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια συνειδητοποίησε ότι ο επαγγελματικός του προσανατολισμός ήταν κοντά στο... χορτάρι. Έτσι, άρχισε η πορεία του τεχνικού διευθυντή. Μια πορεία από τον Εορδαϊκό ως την Καλλονή και τον Πανηλειακό με τελευταίο προορισμό τον Απόλλωνα.

Τι κάνει όμως ο τεχνικός διευθυντής σε μια ομάδα; Τι προσόντα χρειάζεται να έχει; Πρέπει να έχει παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο; Φτιάχνει την ενδεκάδα και τη 18άδα; Ερωτήματα στα οποία αν κάποιος μπορεί να απαντήσει, αυτός είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο τεχνικός διευθυντής του Απόλλωνα.

Για τα περί ενδεκάδας και 18άδας δεν λέει κουβέντα. «Πάμε παρακάτω. Να μην λέμε τα αυτονόητα»,το σχόλιό του. Το βασικότερο είναι ότι δεν είναι ανάγκη να έχει παίξει μπάλα για να ξέρει από ποδόσφαιρο. Να μπορέσει να κάνει δηλαδή τις σωστές επιλογές παικτών αλλά και κάποιων στελεχών. Διότι η ευθύνη του τεχνικού διευθυντή είναι για το προπονητικό τιμ, τους παίκτες αλλά και συνεργάτες που έχουν σχέση με τα αποδυτήρια. Πρέπει να είναι αυτός που θα πάρει το βάρος της απόφασης. Γι’ χρειάζεται να έχει το θάρρος της γνώμης».

Ενίοτε ο τεχνικός διευθυντής παίζει και τον ρόλο του ψυχολόγου. Ή αν προτιμάτε του διαχειριστή. Διότι είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να έρθει αντιμέτωπος με τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές της ομάδας. Δηλαδή τις ήττες και τις νίκες. Τι είναι άραγε, δυσκολότερο;

«Να διαχειριστείς τη νίκη», λέει κατηγορηματικά ο Παύλος Μυροφορίδης και προσθέτει: «Η ηρεμία που υπάρχει και η ένταση που πρέπει να προκύψει είναι κάτι δύσκολο. Μετά την ήττα όλοι θέλουν να νικήσουν στο επόμενο ματς. Μετά τη νίκη είναι διαφορετικά. Όμως ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να πετύχει και κάτι άλλο. Να είναι κοντά σε αυτούς που μπορεί να το έχουν ανάγκη χωρίς να το λέει η κοινή λογική. Κατά κύριο λόγο αναφέρομαι στους παίκτες».

Το περασμένο καλοκαίρι, άφησε τον Πανηλειακό για να βρεθεί στο τιμ του Απόλλωνα. Όλα αυτά ύστερα από τις συναντήσεις που είχε με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Σταμάτη Βελλή.

Για τις συγκεκριμένες συναντήσεις, σήμερα ο Παύλος Μυροφορίδης λέει: «Το να μπορέσει κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βελλή και μόνο να μπορέσει να καθίσει απέναντί του είναι... ευτυχία. Κυρίως όταν δεν εργάζεσαι γι’ αυτόν. Αυτό που ξέρεις; Με τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι ότι θα σου παρέχει εργασιακή υγεία, ότι θα λειτουργούν όλα τέλεια. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να πεις ότι θέλω να δουλέψω γι’ αυτή την ομάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα αυτή την ευκαιρία».

Πήρε την ευκαιρία από τον Σταμάτη Βελλή τον περασμένο Ιούλιο και η επόμενη μέρα τον βρήκε να βάζει στόχους. «Χωρίς στόχο τίποτα δεν ξεκινά», λέει έξι μήνες μετά και τονίζει: «Απλά εγώ έχω διαφορετική άποψη ως προς το τι είναι στόχος. Το σύνηθες είναι οι ομάδες να στοχεύουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, στην παραμονή κ.λ.π. Για εμένα όλα αυτά δεν λένε τίποτα. Ο στόχος εξ αρχής ήταν να βλέπει η ομάδα μόνο το ματς που έχει μπροστά της και τίποτε άλλο. Επίσης, να μην ενθουσιάζεται εύκολα στις νίκες και να μην απογοητεύεται στις ήττες. Αν διαχειριστούμε Κυριακή με Κυριακή όλη τη χρονιά, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ακούω κάποιους που λένε ότι έχουν ως στόχο την άνοδο. Δεν ξέρω πώς μπορεί να μιλάει κανείς για κάτι τέτοιο όταν στο ποδόσφαιρο, τα πάντα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί όταν θα βρεθούν στο γήπεδο έντεκα εναντίον έντεκα».

Βέβαια ένας στόχος που τέθηκε εξ αρχής αφορά το καθαρά αγωνιστικό μέρος όπως εξηγεί: «Από την αρχή είπαμε ότι οι ομάδες χτίζονται από πίσω. Ότι δηλαδή το πρώτο μας μέλημα είναι το μηδέν στην άμυνα. Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Φτιάξαμε μια ομάδα που δέχεται δύσκολα γκολ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο στόχος είναι κάθε ματς ξεχωριστά λοιπόν, σύμφωνα με τον κ., Μυροφορίδη αν και η μέχρι τώρα συγκομιδή δείχνει τον Απόλλωνα στην κορυφή. Η εξήγησή του γι’ αυτό είναι πάρα πολύ απλή. «Η ηρεμία είναι αυτή που παίζει ρόλο. Ακριβώς αυτό που είπα πριν. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που θέσαμε ως στόχο. Να κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά. Τα υπόλοιπα προέκυψαν. Σίγουρα παίζουν πολλά ρόλο. Αυτή η ομάδα αποτελείται από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές αλλά και εξίσου καλούς χαρακτήρες. Αποτελείται επίσης από ένα διοικητικό τιμ, έναν προπονητή, έναν γυμναστή, και στελέχη που είναι γνώστες της πραγματικότητας. Γνώστες της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας. Άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, χωρίς μεγάλα λόγια και με ήρεμα αποδυτήρια. Άνθρωποι που έχουν στο μυαλό τους ότι μέρα που περνά δεν ξαναγυρνά. Γι’ αυτό και όταν η μέρα περνά προσπαθούμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι».

Μέλος της οικογένειας του Απόλλωνα είναι και ο κόσμος που σε κάθε αγώνα, πολλές φορές ακόμα και στις προπονήσεις στηρίζει τις προσπάθειες του προπονητή και των παικτών. Κόσμος απαιτητικός και δύσκολος για τον οποίο ο κ. Μυροφορίδης, επισημαίνει: «Έχω νιώσει αυτή τη δυσκολία από πρώτο χέρι και από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα στη Ριζούπολη. Αμφισβητήθηκα αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι όλα γίνονται για το καλό της ομάδας. Το καλό με τους φιλάθλους που έρχονται στη Ριζούπολη είναι ότι είναι απαιτητικοί αλλά ταυτόχρονα ξέρουν τι βλέπουν και έχουν κρίση. Δεν ξέρω αν θα κερδίσω τον σεβασμό και την αγάπη τους. Αυτό που μπορώ να τους πω είναι θα συνεχίσω να παλεύω από το πρωί έως το βράδυ για το καλό της ομάδας».

Το καλό της ομάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η πρώτη θέση στη βαθμολογία που μόνο τυχαία δεν ήρθε. Καθόλου τυχαία και δίκαια όπως λέει χαρακτηριστικά ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας μας: «Απόλυτα δίκαια. Θεωρώ ότι ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα που δεν έχει βοηθηθεί σε κανένα ματς από αυτό που λέμε εξωαγωνιστικό παράγοντα. Έχουμε αδικηθεί χωρίς να έχουμε μιλήσει γιατί αυτό έχουμε επιλέξαμε ως τακτική. Θεωρώ ότι έτσι σεβόμαστε και τον θεσμό της διαιτησίας και τον αντίπαλό μας. Γι’ αυτό δεν μου αρέσουν οι υπόνοιες. Κανείς δεν μας χάρισε τίποτα και δεν θέλουμε να μας χαρίσει κάποιος κάτι».

Οι φίλαθλοι του Απόλλωνα ονειρεύονται την επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα... σαλόνια. Το ονειρεύεται όμως ο Παύλος Μυροφορίδης; «Δεν μου ταιριάζει το όνειρο. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά στη ζωή μου γενικότερα. Απλά λέω ότι αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα είναι η σκληρή δουλειά της καθημερινότητας. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι την ημέρα που πέρασε κάναμε το καλύτερο».

Μια ποδοσφαιρική συζήτηση, η οποία μάλιστα γίνεται αρχές Δεκεμβρίου δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχει και μεταγραφική χροιά. Ο Ιανουάριος πλησιάζει και ο Παύλος Μυροφορίδης βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Ακούγονται και γράφονται διάφορα. Όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους. Αν ο Απόλλωνας κάνει κινήσεις θα είναι για να κάνουμε την ομάδα μας καλύτερη. Ούτε για εντυπωσιασμό, ούτε για να γραφτεί κάτι στις εφημερίδες. Όπως κινηθήκαμε το καλοκαίρι έτσι θα κινηθούμε και τώρα. Με γνώμονα την ουσία και τίποτε άλλο και βέβαια με βάση τις απαιτήσεις του προπονητή».

Last modified onΠαρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2012 15:15

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep