93 χρόνια... Απόλλων

Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, πριν από 93 χρόνια ιδρύθηκε ο Απόλλων Καλαμαριάς. Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, πριν από 93 χρόνια ιδρύθηκε ο Απόλλων Καλαμαριάς.

Ο Απόλλων Πόντου συμπλήρωσε σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2019, τα 93 χρόνια από την ίδρυσή του και η ΠΑΕ θέλησε να δώσει το δικό της μήνυμα.

Ο σύλλογος της Καλαμαριάς, ο Απόλλων Πόντου, όπως ονομάζεται τα τελευταία χρόνια έγινε 93 ετών και ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες στις 24 Ιανουαρίου 1926 στην Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα χρόνια ήταν μουσικός σύλλογος, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε και θεατρικό τμήμα, αλλά και ποδοσφαιρικό που πήρε μέρος στο 1927-28 για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την Γ' κατηγορία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΑ 93 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

«Επέτειος σήμερα για τον Απόλλωνα, την ομάδα που διαχρονικά αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τον Ποντιακό και Προσφυγικό Ελληνισμό και κέρδισε τον σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων. Σαν σήμερα πριν 93 χρόνια ιδρύθηκε ο ΑΠΟΛΛΩΝ, στην Καλαμαριά, για να εκφράσει κάθε Πόντιο, που αναλογίζεται και σέβεται τις ρίζες του. Δεν χρειάζονται βαρύγδουπα λόγια, σ΄ αυτή την επέτειο, μα καθημερινές ταπεινές πράξεις ποτισμένες από την αγάπη για τον σύλλογο, με σεβασμό στην ιστορία του και με ευθύνη απέναντι σε όσα κληροδοτεί στις σύγχρονες γενιές». ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΙΝFO 

Ο Απόλλων Καλαμαριάς ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1926 στην Καλαμαριά από Πόντιους πρόσφυγες. Η αρχική ιδέα ήταν η ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπό τη διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης των Ποντίων, όπου τα μέλη θα συγκεντρώνονταν για να παίξουν μαντολίνο και κιθάρα. Έτσι επιλέχθηκε ως έμβλημα της ομάδας η κεφαλή του Απόλλωνα, θεού της μουσικής στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Αργότερα ακολούθησε η ίδρυση θεατρικού και αθλητικών τμημάτων. Τα χρώματα που επιλέχτηκαν για να αντιπροσωπεύουν το σύλλογο ήταν συμβολικά για την ποντιακή ιστορία: κόκκινο για το αίμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον εκπατρισμό των Ποντίων και μαύρο για το πένθος. Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Εμμανουήλ Μαγιόπουλος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα. Το 1927 ο σύλλογος εγγράφηκε στη δύναμη των ποδοσφαιρικών σωματείων Μακεδονίας και συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki/Απόλλων_Καλαμαριάς_(ποδόσφαιρο)

Last modified onΠέμπτη, 24 Ιανουάριος 2019 17:34

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep