Ένα ταλαιπωρημένο... έμβλημα

Ο Απόλλων Σμύρνης σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό του 1931 έχοντας το σήμα του αγκυλωτού σταυρού. Ο Απόλλων Σμύρνης σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό του 1931 έχοντας το σήμα του αγκυλωτού σταυρού.

Ο Απόλλων Σμύρνης και το ταξίδι από τον αγκυλωτό σταυρό στους... Αγίους.

Ο Απόλλων Σμύρνης έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά με το έμβλημα του, αφού η πορεία του ξεκίνησε με τον αγκυλωτό σταυρό και έφτασε μέχρι τους... Αγίους. Οι ρίζες του Απόλλωνα βρίσκονται στην Σμύρνη και μπορεί η ιστορία του συλλόγου να ξεκίνησε το 1890, αλλά η ποδοσφαιρική του δραστηριότητα έχει αφετηρία 19 χρόνια αργότερα, το 1910.

Το πρώτο έμβλημα του ήταν οι τρεις δρομείς, αφού κυρίως είχε τμήματα κλασικού αθλητισμού και στη συνέχεια προέκυψε τόσο στις σφραγίδες του συλλόγου, όσο και στις εμφανίσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας το έμβλημα του αγκυλωτού σταυρού, το οποίο ήταν ένα ελληνικό σχέδιο της αρχαιότητας που συμβόλιζε το φως του ήλιου, θεός του οποίου ήταν ο Απόλλων.

Αυτό το σήμα αντικαταστήθηκε όταν στην Ευρώπη άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος επειδή είχε ταυτιστεί με την Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Στις 7 Αυγούστου 1920, στο Συνέδριο του Σάλτσμπουργκ η κόκκινη σημαία με τον άσπρο κύκλο και τη μαύρη σβάστικα έγινε το επίσημο έμβλημα των Ναζί. Το σήμα αυτό άργησε να αποκτήσει την σημερινή του σημασία και ουσιαστικά πήρε την αρνητική του διάσταση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πριν ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένας εκλεγμένος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Απόλλων εκτός από τις εμφανίσεις που συνήθως δεν είχαν σήμα σε καμία ομάδα εκείνες τις εποχές, επέστρεψε στο απλό “Α” ως αρχίγραμμα στις εμφανίσεις και στο “ΓΣΑ” (Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων) μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν υιοθετήθηκε ως σήμα το κεφάλι του θεού Απόλλωνα εμπνευσμένο από το άγαλμα του Απόλλωνα Μουσηγέτη.

Στην πορεία, ακόμη και αυτή η εκδοχή δέχθηκε πολλές παραλλαγές μέχρι να φτάσει στο σημερινό σήμα της ομάδας που στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος δέχθηκε ακόμη μια αλλαγή με τον Άγιο Απόλλωνα στην θέση του θεού της αρχαιότητας.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep