Το 1983... έπεσαν 21 ομάδες

Η Β' Εθνική επιστρέφει σε έναν όμιλο με υποβιβασμό 12, όπως έγινε για πρώτη φορά από το 1983-84 και τότε... έφερε προσφυγή της Παναχαϊκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυριότερη ένσταση, πάντως, ήταν πως αυτή η αναδιάρθρωση και ο υποβιβασμός 21 ομάδων της Β' Εθνικής δεν έγινε με την προκήρυξη του πρωταθλήματος όλων των κατηγοριών, αλλά με απευθείας υπουργική απόφαση που άλλαζε τα δεδομένα του ποδοσφαίρου.

Η έναρξη των αγώνων κατάταξης στην Football League είναι το τελευταίο στάδιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησε πριν από μια τριετία και ουσιαστικά είχε ως σκοπό να μειωθούν οι επαγγελματικές κατηγορίες και οι ΠΑΕ. Την σεζόν 1982-83 είχε συμβεί το αντίθετο, αφού τότε ενοποιήθηκε η Β' Εθνική που ήταν σε δύο ομίλους, αλλά με σκοπό να δημιουργηθεί και μια επιπλέον κατηγορία με επαγγελματικό χαρακτήρα που θα είχε δύο ομίλους των 20 ομάδων. Πάντα η αναστάτωση για τις αλλαγές φέρνει αντιδράσεις και τότε ήταν φυσικό να υπάρχουν πολύ περισσότερες, αφού από την Β' Εθνική υποβιβάστηκαν 21 ομάδες και από την Α' Εθνική οι τέσσερις τελευταίες.

Η κυριότερη ένσταση, πάντως, ήταν πως αυτή η αναδιάρθρωση δεν έγινε με την προκήρυξη του πρωταθλήματος όλων των κατηγοριών, αλλά με απευθείας υπουργική απόφαση που άλλαζε τα δεδομένα του ποδοσφαίρου.

Η οριστική εφαρμογή της αναδιάρθρωσης μπορεί να αποφασίστηκε το 1982 , αλλά η ΠΑΕ Παναχαϊκή που τότε αγωνιζόταν στην Α' Εθνική έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης 347/82 του Υφυπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Α) Η οριστική απόφαση ήρθε τον Μάιο του 1983 και έκρινε πως η μείωση του αριθμού των ομάδων της Α' Εθνικής από 18 σε 16 δεν συνιστά νομοανεπίτρεπτη προσβολή κεκτημένου δικαιώματος.

Β) Η Βουλή έδωσε εξουσιοδότηση ειδικά για την περίοδο 1982-83 να θεσπίσει ρύθμιση κατά παράκληση και από την προκήρυξη του πρωταθλήματος ορίζοντας έναρξη αυτής την φετινή περίοδο.

Η προσφυγή της Παναχαϊκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάστηκε στις αρχές Μαϊου και τότε οριστικοποιήθηκε πως θα υποβιβαστούν οι 21 ομάδες και θα δημιουργηθεί επαγγελαμτικό ποδόσφαιρο και για την Γ' Εθνική.

Γ) Το ποδόσφαιρο που έχει αποτελέσει αντικείμενο πλείστων νομοθετικών διατάξεων έχει εξελιχθεί επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα σε άθλημα έντονου κρατικού ενδιαφέροντος του οποίου η ρύθμιση δεν περιορίζεται στα πλαίσια των έννομων σχέσεων του ιδιωτικού δικαίου. Επομένως δεν αποτελεί προσβολή της συνταγματικής ελευθερίας η ρύθμιση επειδή παρεκκλίνει από τους ορισμούς της προκήρυξης του πρωταθλήματος στην οποία είχαν προσχωρήσει οι συμμετέχουσες σε αυτό ομάδες.

Δ) Δεν υπάρχει κακή χρήση της διακριτικής εξουσίας της Διοίκησης.

Ε) Για τις άλλες κατηγορίες ισχύει ότι ορίζει η υπουργική απόφαση. Δηλαδή η Β' Εθνική θα γίνει σε έναν όμιλο με 20 ομάδες. Για να γίνει αυτό θα υποβιβαστούν φέτος

– Από την Β' Εθνική 21 ομάδες, από τον 11ο κάθε ομίλου και κάτω, ενώ οι 10οι των δύο ομίλων θα δώσουν μεταξύ τους αγώνα και θα υποβιβαστεί ο τελευταίος.

Η Γ' Εθνική στο προσεχές πρωτάθλημα θα έχει δύο ομίλους των 20 ομάδων.

Η Παναχαϊκή τελικά υποβιβάστηκε ως 16η στην Β' Εθνική και μάζι της έπεσαν ο Μακεδονικός, η Καστορία και η Ρόδος.

Από την Β' Εθνική υποβιβάστηκαν

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Αιολικός - Πανελευσινιακός – Παναιγιάλειος – Εθνικός Αστέρας – Ηρόδοτος – ΑΟ Χανιά – Ιωνικός – Αχαϊκή – Βύζας Μεγάρων – Ατρόμητος Πειραιά – Φωστήρας – Πανηλειακός

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Κοζάνη – ΑΠΕ Λαγκαδά – Πανθρακικός – Κιλκισιακός – Τρίκαλα – Εορδαϊκός – Θήβα – Νάουσα – Αλεξανδρούπολη – Φλώρινα – Αναγέννηση Γιαννιτσών

Last modified onΣάββατο, 25 Απρίλιος 2015 23:01

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep