«Δώστε μας χρόνο…»

Από 8 έως 15.000 ευρώ κοστίζει το κλειστό κύκλωμα σύμφωνα με τη Football League. Όλα όσα είπε ο Στέλιος Σφακιανάκης.

Το FL news σας ενημέρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (14/09) σχετικά με τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 25 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, την παράταση από πλευράς Υπουργείου για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα και την εύρεση τηλεοπτικής στέγης. Τίποτα από τα δύο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, οπότε όλα δείχνουν αναβολή.

Εκτός, όμως τα δύο παραπάνω ζητήματα, ο Στέλιος Σφακιανάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μίλησε για πολλά ακόμα. Για την Επιτροπή που θέλει να συστήσει σχετικά με τα «ύποπτα» ματς, το θέμα της βίας, τις σχέσεις με Super League, Πολιτεία, το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει επιθυμία να μοιραστεί αναμνηστικό στους δημοσιογράφους, αφού όπως είπε: «Ένα μικρό αναμνηστικό ενόψει της επανόδου μου, επειδή δεν ξέρω πόσο θα καθίσω! Αν το όνειρό μου γκρεμιστεί, θα φύγω. Δεν ήρθα εδώ για να κάτσω 10-15 χρόνια…».

Το FL News σας παρουσιάζει τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της διοργανώτριας. Αρχικά είπε:

«Συγκινούμαι που βλέπω οικεία πρόσωπα. Να ξέρετε ότι διαχρονικά φιλίες μπορεί να μην έχω στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχω όμως εκτίμηση σε πάρα πολλούς από εσάς, ίσως σε όλους. Δεν έχω με κανέναν αντιπαράθεση ή αντιπάθεια. Αισθάνομαι πολύ οικεία μαζί σας και πολλές φορές σκέφτομαι ενοχικά, μήπως υπάρχει μέσα μου ένα απωθημένο δημοσιογραφικό. Θα σας λέω «φίλοι μου». Δεν με πειράζει η οποιαδήποτε κριτική τοποθέτηση αμφισβήτησης ή και λοιδορία αρκεί να είναι στα πλαίσια μίας κοινωνικά αποδεκτής δεοντολογίας και ως προς την έκφραση και ως προς τη συμπεριφορά.

«Το πρωτάθλημα δύσκολο να ξεκινήσει, γιατί δεν προλαβαίνουν οι ομάδες, οι ΠΑΕ σε όλα τα γήπεδα να βάλουν τις κάμερες που ζήτησε η ΕΕΑ. Αιφνιδιαστικά δύο ημέρες πριν το Κύπελλο ζήτησε να μπουν κάμερες σε όλα τα γήπεδα με ένα έγγραφο που ήρθε σε μένα περίπου 20 μέρες πριν λήξει η προθεσμία»

Επανήλθα στην προεδρία, γνωρίζοντας ότι θα έχω τη δική σας κριτική τοποθέτηση, αμφισβήτηση, αλλά και στήριξη στα όποια καλά μπορέσω να κάνω. Έχω κάποιες σχέσεις τις οποίες έχω αρχίσει να υλοποιώ. Τίποτα από αυτά που μου έχουν συμβεί μου έχουν αφήσει πικρία. Σας δίνω το λόγο μου. Όλοι είστε για μένα οικείοι, φίλοι. Οι ευθύνες είναι πολλές που έχω αναλάβει. Φτάσαμε σε ένα πρωτάθλημα, κληρώσαμε με ό,τι έχει συμβεί. Το πρώτο που πραγματευόμαστε είναι γιατί δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα δύσκολο να ξεκινήσει, γιατί δεν προλαβαίνουν οι ομάδες, οι ΠΑΕ σε όλα τα γήπεδα να βάλουν τις κάμερες που ζήτησε η ΕΕΑ. Αιφνιδιαστικά δύο ημέρες πριν το Κύπελλο ζήτησε να μπουν κάμερες σε όλα τα γήπεδα με ένα έγγραφο που ήρθε σε μένα περίπου 20 ώρες πριν λήξει η προθεσμία.

Σε αυτό αναφέρει… «χρειάζεται υποβολή εκ μέρους των ΠΑΕ βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ περί της καλής λειτουργίας στην αθλητική εγκατάσταση στην οποία θα διενεργούνται οι αγώνες των ομάδων, του προβλεπόμενου στο άρθρο 41Ε του Ν.2725/1999 συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας και του άρθρου 2 παρ. 1,3 και 5 του ν.4326/15». Αυτό ήρθε να κουμπώσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος δεν έδινε άδεια για τον αγώνα του ΟΦΗ. Εδώ υπάρχουν κάποια ζητήματα.

«Θα μου πείτε γιατί δεν έγινε, τότε που υπήρχαν και οι δαπάνες και τα λεφτά. Αυτό κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται, όχι εγώ. Δεν εγκαλούμαι εγώ 24 ώρες πριν να πληροφορούμαι ότι δεν έχω πίστωση χρόνου. Αυτό ζητάω»

Ξέρετε πολύ καλά ότι για τη Football League και τη Super League υπήρχε μία ΚΥΑ που παρέτεινε τον χρόνο και διευκόλυνε τη Super League να βάλει τις κάμερες. Σε μας αυτός ο εύλογος χρόνος – παρότι περιμέναμε τη νέα ΚΥΑ – δεν δόθηκε. Να μπουν οι κάμερες, αλλά ζητάω ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Από ό,τι πληροφορήθηκα, αν μας δώσουν 2,3 μήνες περιθώριο… Θα μου πείτε γιατί δεν έγινε, τότε που υπήρχαν και οι δαπάνες και τα λεφτά. Αυτό κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται, όχι εγώ. Δεν εγκαλούμαι εγώ 24 ώρες πριν να πληροφορούμαι ότι δεν έχω πίστωση χρόνου. Αυτό ζητάω.

Πρόθεσή μου δεν είναι να μην μπουν κάμερες ή να αποφύγουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Να μπουν και, μάλιστα, υψηλής ανάλυσης. Όμως, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όχι σε 18 ή 25 ώρες. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δαπανήσουν όλες οι ΠΑΕ άμεσα την ίδια ημέρα το ποσό αυτό. Το μεγάλο χρονικό διάστημα που έδινε τότε ήταν λάθος. Μπορούμε να ζητήσουμε ένα διάστημα ημερών ή και μηνών για να βάλουμε τις κάμερες και να αρχίσει το πρωτάθλημα κανονικά ή με μία εβδομάδα – 10 μέρες καθυστέρηση – αν υπάρχει δυνατότητα οι ομάδες που παίζουν εντός στην πρεμιέρα να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση.

«Έχουν συντελεστεί και κάποιες άλλες παραλείψεις αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση των ΠΑΕ και της διοργανώτριας. Και αναφέρομαι στις άδειες λειτουργίας των γηπέδων, οι οποίες έχουν παραταθεί ως 08/10. Θα έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί οι εκθέσεις – αυτοψίες, προκειμένου να δουν τις ελλείψεις στο σύστημα το οποίο όντως συμπεριλαμβάνεται στις προϋποθέσεις άδειας»

Βέβαια, αν υπάρχει η δυνατότητα να μπουν νωρίτερα, ας καθυστερήσει μία εβδομάδα. Αυτά θα τα πω ως πρόταση στο συμβούλιο και θα αποφασίσει εκείνο. Όμως, ένα έγγραφο που θα ζητά εύλογο διάστημα να υπάρξει συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες, το θεωρώ εύλογο να γίνει. Για κάποια επί μέρους στοιχεία, τις σχέσεις των καμερών με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα ήθελα οι συνεργάτες μου, ο κύριος Φίλιας και ο κύριος Τομπούλης να σας πουν δυο λόγια…».

Ο Τομπούλης ανέφερε:
«Το όλο θέμα οφείλεται σε μία στενή ερμηνεία των διατάξεων που έχει προκύψει μέσα από κάποιες συγκυρίες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας εγκαταστάσεων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αποτελείται από το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Δεν νοείται η χρησιμότητά του αν δεν γίνεται διαχωρισμός του ενός συστήματος από το άλλο. Το σύστημα με τις κάμερες καταγράφει δεδομένα και εφόσον κάποιος συντελέσει κάποιο παράπτωμα εκεί μπαίνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Η αιτιολογική έκθεση του 4326 κάνει λόγο για συλλειτουργία του συστήματος αυτού για να έρθουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορούμε να παραγάγουμε ένα προϊόν βελτιωμένο, αναβαθμισμένο και εκεί νομίζω θα υπάρξει προσέγγιση και συμφωνία. Πιστεύω ότι θα έχουμε τηλεοπτική πλατφόρμα φέτος»

Έχουν συντελεστεί και κάποιες άλλες παραλείψεις αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση των ΠΑΕ και της διοργανώτριας. Και αναφέρομαι στις άδειες λειτουργίας των γηπέδων, οι οποίες έχουν παραταθεί ως 08/10. Θα έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί οι εκθέσεις – αυτοψίες, προκειμένου να δουν τις ελλείψεις στο σύστημα το οποίο όντως συμπεριλαμβάνεται στις προϋποθέσεις άδειας. Να γνωρίζουν οι ομάδες αν τα γήπεδά τους είναι κατάλληλα ή όχι. Υπάρχει και μία έλλειψη συντονισμού συνεργασίας με την τεχνική υπηρεσία της ΓΓΑ. Στη Super League είχαν γίνει κάποιες άτυπες συσκέψεις για ανταλλαγή απόψεων. Εδώ στην περίπτωσή μας αυτό δεν έγινε. Το μόνο έγγραφο που λάβαμε ήταν της αναβολής.

Να υπογραμμίσω ότι τα 5 γήπεδα διαθέτουν κλειστό κύκλωμα. Υπάρχει ζήτημα με τα Δημοτικά Στάδια. Υπάρχει γραφειοκρατία για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Το κόστος είναι συνυφασμένο με το χωροταξικό σχέδιο. Θεωρώ ότι κυμαίνεται μεταξύ 8.000 – 15.000 ευρώ».

Τα τηλεοπτικά

Ακολούθως ο Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην τηλεοπτική στέγη…
«Βρίσκομαι σε διαπραγμάτευση με τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία εκτιμώ ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα κάποιων ημερών θα ευδοκιμήσει. Διαπραγματευόμαστε πολλά πράγματα. Αν έχουμε βιωσιμότητα, αν αναβάλουμε ματς, αν έχουμε έντονο και παράνομο στοιχηματισμό. Πρέπει να αναλάβουμε κάποιες ευθύνες που δεν αναλαμβάνονται, ούτε σε πέντε ημέρες, ούτε σε 10. Να συνεκτιμήσουμε γεγονότα. Την πρόταση συνολικά θα την ανακοινώσω στο ΔΣ. Θα είναι αμφίδρομη.

«Η Επιτροπή για να μην πλανάται στον αέρα η αντίληψη ότι είναι στημένο το ένα, στημένο το άλλο, θα παίρνουν τα στοιχεία της Sportradar, γι’ αυτό θα πρέπει ο δικαστικός να μπορεί να διεισδύσει στα κείμενα και να εκτιμά αν πρέπει να παραπεμφθεί στην πειθαρχική ή όχι. Αυτό γιατί υπάρχει μια αμφισβήτηση προς τη Sportradar»

Υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορούμε να παραγάγουμε ένα προϊόν βελτιωμένο, αναβαθμισμένο και εκεί νομίζω θα υπάρξει προσέγγιση και συμφωνία. Πιστεύω ότι θα έχουμε τηλεοπτική πλατφόρμα φέτος».

Ο παράνομος στοιχηματισμός και η επιτροπή

Σχετικά με τον παράνομο στοιχηματισμό ο πρόεδρος της διοργανώτριας είπε:
«Είχα πει ότι θα υλοποιήσω τις 12 θέσεις που είχα εξαγγείλει. Ο παράνομος στοιχηματισμός μας δημιουργούσε προβλήματα. Όταν έχεις 23 ή 27 ματς σε μία σεζόν δεν μπορείς να λες ότι το προϊόν σου είναι εύκολα προτιμώμενο από ένα κανάλι. Προτίθεμαι να συστήσω μία επιτροπή, η οποία εφόσον δεν προσκρούει συνταγματικά, θα γίνει με την έγκριση της πολιτείας και της ΕΠΟ. Θα είναι ανεξάρτητο όργανο, δεν θα επιβάλει ποινή. Θα συγκροτείται κατά την άποψή μου από τρία μέλη. Πρόεδρος θα είναι, αν θέλει και η Πολιτεία, ανώτατος εν ενεργεία δικαστικός. Αν η πολιτεία δεν θέλει, τότε θα είναι ανώτατος δικαστικός συνταξιούχος. Τα άλλα θα είναι δικαστές ή δικηγόροι αθλητικού δικαίου.

«Ένα μικρό αναμνηστικό ενόψει της επανόδου μου, επειδή δεν ξέρω πόσο θα καθίσω! Δεν είναι αυτοσκοπός αυτή η θέση. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοσκοπός μου να υπηρετώ όλη τη ζωή μου το ποδόσφαιρο, ούτε να κάτσω 10,15 χρόνια εδώ»

Μιλήσαμε με τη Sportradar και εκκρεμεί μία περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα ουσίας. Η Επιτροπή για να μην πλανάται στον αέρα η αντίληψη ότι είναι στημένο το ένα, στημένο το άλλο, θα παίρνουν τα στοιχεία της Sportradar, γι’ αυτό θα πρέπει ο δικαστικός να μπορεί να διεισδύσει στα κείμενα και να εκτιμά αν πρέπει να παραπεμφθεί στην πειθαρχική ή όχι. Αυτό γιατί υπάρχει μια αμφισβήτηση προς τη Sportradar. Εμείς δεν είμαστε συμβεβλημένοι, είναι η ΕΠΟ.

Η Επιτροπή θα εκτιμάει κατά πόσο ένα παιχνίδι είναι αναγκαίο να παραπεμφθεί άμεσα στα πειθαρχικά όργανα ή δεν υποκρύπτει κάποια στοιχεία που να την πείθουν ότι πρέπει να παραπεμφθεί. Άρα αφαιρώ μία αρμοδιότητα από τα ΔΣ. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση, κάποια από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αν στέρξει η πολιτεία και το νομοθετήσει ή συμβάλει σε αυτή την αντίληψη, θα πάμε καλύτερα για να μη σέρνεται αυτό όλο το χρόνο. Οι παραινέσεις κάθε χρόνο σε παίκτες και προπονητές δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στις εκτιμήσεις της Sportradar».

Το πρόβλημα της βίας

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της βίας, ο Σφακιανάκης είπε:

«Δεν είπα ότι διαφωνώ με το πρόσωπο του Υφυπουργού ποτέ. Ίσως να του στείλω και γράμμα να μου δώσει παράταση»

«Βλέπω και στη Γ’ Εθνική και στα ερασιτεχνικά να οξύνονται τα πνεύματα. Προκειμένου να προχωρήσω σε προτάσεις που θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τη σκέψη και την προοπτική δράσης της Super League και της ΕΠΟ ζήτησα την άδεια από τον καθηγητή, τον κύριο Πανούση να κοινοποιήσω και στο ΔΣ την πρότασή του.

Θα σας πω πώς διατυπώνεται: «αθλητική βία αλά ελληνικά, χουλιγκανισμός χωρίς εξωραϊσμούς, πολιτεία χωρίς αρετή και τόλμη και αλήθειες χωρίς κουκούλες». Είναι αρκετά μεγάλη η μελέτη. Ένα άλλο θέμα σημαντικό, και παρίσταται εδώ ο εισηγητής, δόκτωρ Ταχματζίδης, θεωρώ ότι η βία αντιμετωπίζεται με μία εκπαιδευτική και παιδαγωγική δράση στην οποία είναι συνοδοιπόρος. Μας ανέπτυξε ένα θέμα που δεν ήταν μόνο καθοδήγησης, αλλά συμπεριφοράς των λεσχών. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία, ώστε να υλοποιηθεί η πρωταρχική άποψη που έλεγε ότι διαφωνώ με τον Υπουργό…».

«Δεν θέλω να μετεξελίσσεται ο υφυπουργός σε πειθαρχικό όργανο, να επιβάλει ποινές. Δεν μου άρεσε. Έστω και αν είναι του ΠΑΟΚ η θύρα 4 που έγινε 4Α, ή η θύρα 13 που πήγε απέναντι»

Όταν στο τέλος της συνέντευξης ο Σφακιανάκης ζήτησε να μοιραστεί στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ένα αναμνηστικό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένα μικρό αναμνηστικό ενόψει της επανόδου μου, επειδή δεν ξέρω πόσο θα καθίσω! Δεν είναι αυτοσκοπός αυτή η θέση. Ο ρόλος μου εδώ είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοσκοπός μου να υπηρετώ όλη τη ζωή μου το ποδόσφαιρο, ούτε να κάτσω 10,15 χρόνια εδώ. Ένα στόχο έχω, ένα όνειρο. Όταν μου γκρεμιστεί το όνειρο θα φύγω. Με τίμησαν 14 ΠΑΕ, αυτές θα υπηρετήσω, αλλά δεν θα γίνω μόνο ο κήρυκάς τους. Θα γίνω και αυτός που θα μπορέσει να τους εμπλουτίσει τη σκέψη».

Σφακιανάκης για Κοντονή…

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αναφέρθηκε και στον Υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή, λέγοντας:

«Δεν διαφωνώ προσωπικά. Δεν έχω καμία αντιπαλότητα. Διαφωνώ σε κάποιες λογικές και πολιτικές. Διαφωνώ στο εύρος προστασίας του αυτοδιοίκητου. Αυτή είναι μία λογική, τη θεωρώ μεγάλη κατάκτηση. Ετέθη και στην UEFA η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου. Δεν είμαι τιμητής ή υπερασπιστής. Απλώς θεωρώ ότι το αυτοδιοίκητο γι’ αυτούς που μετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις εφόσον δεν συγκρούεται με συνταγματικές διατάξεις… Είναι βίωμά μου. Η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση είναι υπέρτερη της προσαρμογής του καταστατικού με την UEFA και τη FIFA; Τότε, κι εγώ διαφωνώ με το μνημόνιο, δεν υλοποιώ τίποτα. Φτιάχνω μία νομοθετική ρύθμιση και λέω ότι καταργείται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο γιατί έτσι μας αρέσει, ή επαναφέρω τον 75 του 75. Δεν είπα ότι διαφωνώ με το πρόσωπο του Υφυπουργού ποτέ. Ίσως να του στείλω και γράμμα να μου δώσει παράταση.

Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία εγώ που τα μέλη του ΔΣ να προσκομίζουν ποινικό μητρώο ή να έχουν τις ρήτρες που έχουμε εμείς. Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία η οποία να μην έχει καμία παροχή παρά μόνο υποχρεώσεις του Υπουργείου Εμπορίου. Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία στον ελληνικό χώρο που να θέλει τόση μεγάλη προσπάθεια να κάνει τις 500 χιλιάδες 300»

Αν έρθει μία κυβέρνηση και αλλάξει το νόμο και πει οι ΠΑΕ χάνουν λεφτά ή δεν υπάρχει μετοχικό κεφάλαιο, ή οτιδήποτε θα το αποδεχτούμε; Ή δώσει την εξουσιοδότηση στον Υφυπουργό, στον εαυτό του, όχι να κλείνει θύρες, όχι να επιβάλει ποινές, αλλά να επαναφέρει ένα άρθρο του 75 που λέει ότι ο υφυπουργός ορίζει και την έδρα του παιχνιδιού. Υπήρχε αυτό, εγώ πήγα το παιχνίδι Ολυμπιακού – ΑΕΚ στη Ρόδο. Σ’ αυτό διαφωνώ. Νομοθετική ρύθμιση, η οποία να αναφέρεται στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, στη βία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων… καμία αντίρρηση.

Θα στερήσω εγώ το δικαίωμα από το κράτος να νομοθετεί; Όχι. Αυτή την ανεξαρτησία, αυτό το κομμάτι του αυτοδιοίκητου επαίρομαι ότι προασπίζομαι. Δεν θέλω να μετεξελίσσεται ο υφυπουργός σε πειθαρχικό όργανο, να επιβάλει ποινές. Δεν μου άρεσε. Έστω και αν είναι του ΠΑΟΚ η θύρα 4 που έγινε 4Α, ή η θύρα 13 που πήγε απέναντι. Ούτε οι ποινές μου αρέσουν.

«Προτίθεμαι να προτείνω στο ΔΣ, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την εντολή της ΕΕΑ, ένα περιθώριο 15-20 μέρες, ένα μήνα; Όσο μας δώσει το υπουργείο»

Για το δημόσιο συμφέρον να αυστηροποιήσει τους νόμους. Κι εκεί έχω ένα παράπονο και θα το καταθέσω. Επαίρονται κάποιοι ότι έχουν τη σοφή και ολοκληρωμένη άποψη για το ποδόσφαιρο… Είμαστε ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού. Το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 500 χιλιάδες στη Β’ Εθνική και μία ανώνυμη εταιρεία συστήνεται με 24 χιλιάδες. Άρα δεν είμαστε τέτοιες ανώνυμες εταιρείες.

Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία εγώ που τα μέλη του ΔΣ να προσκομίζουν ποινικό μητρώο ή να έχουν τις ρήτρες που έχουμε εμείς. Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία η οποία να μην έχει καμία παροχή παρά μόνο υποχρεώσεις του Υπουργείου Εμπορίου. Δεν ξέρω καμία ανώνυμη εταιρεία στον ελληνικό χώρο που να θέλει τόση μεγάλη προσπάθεια να κάνει τις 500 χιλιάδες 300. Επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου εγώ το έκανα και μείωσα την εγγυητική στο 50%. Με λυπεί, δεν με ενοχλεί κάτι. Ξεχνούμε οι περισσότεροι ή από συμφέρον ή από φόβο ή από ανασφάλεια ή από ανευθυνότητα».

Αναβάθμιση και… περιοδικό

«Επιθυμώ να αναβαθμίσω και τη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Θέλω να συνδεθείτε όλοι online με τη Football League. Είμαι δέκτης όλων αυτών τα οποία γράφετε. Η αναφορά μου προς εσάς δεν θα γίνει ποτέ. Προσπαθώ τηλεοπτικά να ανταποκριθώ, αλλά όσο ενδιαφέρον και να έχει με παίρνει ο ύπνος. Σκοπεύω να συστήσω εδώ, εφόσον τελειώσω τη διαπραγμάτευση με τα τηλεοπτικά και τις χορηγίες, που ελπίζω να είναι σύντομα, να συστήσω επιτροπή που θα εκδίδει περιοδικό και θα έχει πέντε θεματικές ενότητες. Δεν θα ασχολείται μόνο με τη Football League.

«Εφόσον υπάρξει εξαίρεση, μπορούμε να αρχίσουμε το πρωτάθλημα. Θα πάει πίσω μόνο αν δεν υπάρξει στέγη τηλεοπτική. Είμαι σε συζήτηση. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι σε καλό δρόμο, αλλά ούτε αυτό θέλω να πω»

Θεωρώ τη Football League ως ένα παρεμβατικό όργανο το ποδοσφαίρου το οποίο μπορεί να κομίσει και ενημέρωση και ιδέες και πρωτοποριακές απόψεις, γιατί υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, δυστυχώς, σε όλες τις εκφάνσεις του, στα περισσότερα πρόσωπα, αγκυλώσεις. Αυτές θέλω να τις βγάλω».

Για το αυτοδιοίκητο:

«Διαφωνώ όχι μόνο με τον κύριο Υπουργό, αλλά και με τον κύριο Κουτσοκούμνη, γιατί δεν προσδιόρισε σε ποιο εύρος η νομοθεσία προσκρούει και υπερισχύει του αυτοδιοίκητου. Όταν έχει μπει στην τροποποίηση του 15 ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση υπερισχύει των διατάξεων και των καταστατικών της ΕΠΟ, αυτό εννοώ. Μόνο γι’ αυτή τη διάταξη μιλάω, για τίποτε άλλο».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους…

Ποια γήπεδα δεν έχουν κάμερες;
Τομπούλης: «Νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος. Έχει το γήπεδο του Άρη, της Καλλονής, του Πανθρακικού, του Απόλλωνα στη Νέα Σμύρνη, του ΑΟΧ και του Κισσαμικού στα Περιβόλια, ο ΟΦΗ έβαλε, ο ΑΟ Τρίκαλα ξέρω ότι σύντομα θα το έχουν εγκαταστήσει. Δεν έχει ο Πανελευσινιακός, ο Αγροτικός, το Αιγίνιο, η Σπάρτη, η Καρδίτσα, οι Σέρρες, η Λαμία, ο Αχαρναϊκός, το Αίγιο και η Καλλιθέα.

«Εγώ δεν έχω κόντρα με τον Υπουργό. Έχω διαφωνίες. Διαφωνώ σε μία πολιτική αντίληψη. Δεν είναι το κυρίαρχο για μένα, ούτε αυτοσκοπός η θέση του προέδρου, ούτε η παρέμβασή μου στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου»

Σφακιανάκης: «Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν είναι υποχρεωτικό για εμάς».

Τομπούλης: «Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η ΚΥΑ 1801 έχει εκδοθεί κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 41γ παρ. 6α από το νόμο 4326 του 15 παρ.7 που είχε τροποποιήσει τον 41γ. Τον Αύγουστο ο 4410 αντικατέστησε το 41γ την παράγραφο 6α όπου μεταξύ άλλων έχει ως πεδίο εφαρμογής στο εδάφιο ΣΤ οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται σε αγώνες πρωταθλημάτων α’ κατηγορίας ποδοσφαίρου και Α1 κατηγορίας μπάσκετ».

Σφακιανάκης: «Μία ΠΑΕ Α’ Εθνικής έβαλε κάμερες και μετά πήγε στην εταιρεία που εκδίδει εισιτήρια, έκανε σύμβαση και το συνέδεσε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε; Αλλά δεν χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα; Δεν είναι στη Β’ Εθνική οι υποδομές τόσο εύκολες και το χρήμα δεν ρέει με την ίδια αντίληψη.

Όταν έχουμε 45 εκατ. περίπου στη Super League και εμείς κινούμαστε σε ένα εύρος του 5%, τα 2,4 τα περσινά ήταν σε σχέση με τη Super League 5%. Αυτό το ποσοστό, γιατί όταν έδινε ο ΟΤΕ 2,8 μικτά και με κάτι μπαράζ έφτανε τα 3 εκατ. είναι στο 5%. Έτσι, υπολειπόμεθα πάρα πολύ και σε δυνατότητες που έχουν οι πρόεδροι. Τους επιβάλουμε μέσα σε 10-15 ημερών να βάλουν κάμερες για να αρχίσει το πρωτάθλημα. Δεν είναι εφικτό και προτίθεμαι να προτείνω στο ΔΣ, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την εντολή της ΕΕΑ, ένα περιθώριο 15-20 μέρες, ένα μήνα; Όσο μας δώσει το υπουργείο».

Το πρωτάθλημα πότε θα ξεκινήσει;

«25 του μήνα… Ε, να το πάμε λίγες ημέρες πίσω δεν έχω αντίρρηση αν το αποφασίσει το ΔΣ».

Πέρυσι που πέρασε ο νόμος δεν δόθηκε ένας χρόνος παράταση στην ΕΠΑΕ;

«Να κάνω κριτική για το προηγούμενο συμβούλιο; Οι περισσότεροι που κάνουν κριτική ήταν και στο προηγούμενο συμβούλιο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πάντα το έλεγε. Όταν υπήρχε πρόβλημα με τα γήπεδα είχε πει ότι ήταν η τελευταία παράταση και μετά δόθηκαν άλλα δύο χρόνια. Εγώ εισηγούμαι στο συμβούλιο να τις βάλουμε τις κάμερες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ζητάω χρόνο για να τις βάλουμε. Όχι μόνο υπενθύμιση δεν είχαμε, αλλά η ΕΕΑ μας έστειλε χαρτί Παρασκευή μεσημέρι για τα ματς του Σαββατοκύριακου.

«Στέλνω ένα χαρτί, δεν μου απαντά και εμμέσως μου απαντά η ΕΕΑ, ενώ η κυρία Ζαφειροπούλου παίρνει μία ΠΑΕ απευθείας και λέει ότι πρέπει να κάνετε αυτό. Γιατί δεν το λέει στον φορέα; Εάν το έλεγε σε μένα θα το κοινοποιούσα. Έτσι, κοινοποίησα άκομψα το έγγραφο της ΕΕΑ. Δεν έχω έγγραφο από την πολιτεία. Αυτά είναι αποκύημα του εγγράφου της ΕΕΑ»

Αφορά τη βία, τον έλεγχο και συνδυαστικά των καμερών το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τους φιλάθλους. Δεν αρνήθηκα ότι αυτά είναι θέματα της πολιτείας. Αυτές είναι νομοθετικές διατάξεις τις οποίες ασπάζομαι, αποδέχομαι, επικροτώ, ίσως πολλές φορές τις χειροκροτώ κιόλας».

Αν ως τις 25 Σεπτεμβρίου δεν έχει βρεθεί λύση στα τηλεοπτικά, θα αρχίσει το πρωτάθλημα;

«Θα παραταθεί μία εβδομάδα η έναρξη, αν δεν ευδοκιμήσει».

Πιστεύετε ότι θα συγκινηθεί ο υπουργός;

«Έστειλα ένα χαρτί αρκετά ευγενές στην κυρία Ζαφειροπούλου, ζητώντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά είδα ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε μικρότερο διάστημα. Και με 1,5 μήνα ή έναν κάμερες μπορούν να μπουν. Εγώ θα ζητήσω για ένα τρίμηνο. Εφόσον υπάρξει εξαίρεση, μπορούμε να αρχίσουμε το πρωτάθλημα. Θα πάει πίσω μόνο αν δεν υπάρξει στέγη τηλεοπτική. Είμαι σε συζήτηση. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι σε καλό δρόμο, αλλά ούτε αυτό θέλω να πω».

Άρα 25 Σεπτεμβρίου δεν θα ξεκινήσει;

«Το πρωτάθλημα 25 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει εφόσον έχουμε τελειώσει το θέμα της στέγης. Εάν όχι, θα ζητήσω να εγκρίνει το ΔΣ μία παράταση. Φυσικά η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι κάμερες».

Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να εκτονωθεί η κόντρα που υπάρχει και με τον υπουργό και γενικά με το κλίμα πόλωσης αν δεν ολοκληρωθούν οι εκλογές στην ΕΠΟ;

«Εγώ δεν έχω κόντρα με τον Υπουργό. Έχω διαφωνίες. Διαφωνώ σε μία πολιτική αντίληψη. Δεν είναι το κυρίαρχο για μένα, ούτε αυτοσκοπός η θέση του προέδρου, ούτε η παρέμβασή μου στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Η άποψή μου είναι να προσδιοριστεί η σχέση πολιτείας με θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και μέχρι πού φτάνει το αυτοδιοίκητο. Ούτε αυτό δεν έχει προσδιοριστεί.

Με την πολιτεία θέλω συνεργασία, χωρίς να την προσωποποιώ. Στέλνω ένα χαρτί, δεν μου απαντά και εμμέσως μου απαντά η ΕΕΑ, ενώ η κυρία Ζαφειροπούλου παίρνει μία ΠΑΕ απευθείας και λέει ότι πρέπει να κάνετε αυτό. Γιατί δεν το λέει στον φορέα; Εάν το έλεγε σε μένα θα το κοινοποιούσα. Έτσι, κοινοποίησα άκομψα το έγγραφο της ΕΕΑ. Δεν έχω έγγραφο από την πολιτεία. Αυτά είναι αποκύημα του εγγράφου της ΕΕΑ».

Αν δεν υπάρξει εκτόνωση της κόντρας συνολικά, θα δείτε φως στο τούνελ;

«Η Ένωση υπαναχώρησε στο θέμα των κλειστών ωρών. Συγκατένευσε για τις κλειστές ώρες. Το έθεσα στον κύριο Στράτο το θέμα και μου απάντησε ότι τότε δεν μπορούσε. Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με τη συμπεριφορά της Super League τα τρία τελευταία χρόνια απέναντι στη Football League»

«Εγώ θα υποδείξω έναν δημόσια ως αντίκλητό μου, ο οποίος θα πάει να ψηφίσει. Εγώ είμαι έτοιμος, βρίσκοντας ένα άτομο από το ΔΣ ένα μέλος που δεν θα σηματοδοτεί, γιατί ούτε σηματωρός, ούτε καθοδηγητής είμαι. Οι εκλογές στην ΕΠΟ είναι οριακές σε σχέση με τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Τα δύο μέλη θα μπουν με ελεύθερες υποψηφιότητες, χωρίς παρεμβατισμούς. Θα τεθούν υπό την κρίση των μελών του ΔΣ και των εκπροσώπων των ΠΑΕ. Μπορώ να κάνω και μυστική ψηφοφορία για να μην έχουν τα ενοχικά σύνδρομα που πιθανόν να υπάρχουν λόγω της έντασης. Θα μπουν σε διαδικασία οι δύο. Ο ένας, βέβαια, θα είναι ο αντίκλητός μου και θα τον υποδείξω εγώ δημοσίως».

Με τον κύριο Κοντονή επιχειρήσατε να έρθετε σε επαφή;

«Όχι, έστειλα έγγραφο. Θα παρακαλούσα εγώ τον κύριο Κοντονή να αίρει την επιστολή; Πριν έρθει η απάντηση έστειλα επιστολή στη ΓΓΑ στις 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα».

Για το αν ισχύει ακόμα η συμφωνία με τη Super League για την οικονομική ενίσχυση:

«Έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις γι’ αυτό. Αυτές οι παρανοήσεις προέκυψαν από μία διάταξη νόμου, το άρθρο αυτό του νόμου δεν προσδιορίζει χρόνο, μέγεθος και διάρκεια. Τα πρώτα χρόνια υπήρχε μία συμμόρφωση. Η Ένωση υπαναχώρησε στο θέμα των κλειστών ωρών. Συγκατένευσε για τις κλειστές ώρες. Το έθεσα στον κύριο Στράτο το θέμα και μου απάντησε ότι τότε δεν μπορούσε. Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με τη συμπεριφορά της Super League τα τρία τελευταία χρόνια απέναντι στη Football League.

Το ποδόσφαιρο της Football League δεν υπολειπόταν από κάποιες ομάδες, οι οποίες αλλάζουν στάτους (δύο άνοδο, δύο υποβιβασμό και τέσσερις που προβιβάζονται από τη Γ’ Εθνική), όπως είναι δομημένα τα πρωταθλήματα. Και στα τηλεοπτικά πρέπει να υπάρχει αυτή η ολότητα του ποδοσφαίρου. Εάν η Super League ενστερνιστεί αυτή την άποψη, θα ευδοκιμήσει και το τηλεοπτικό και το οικονομικό και όλα».

Last modified onΠέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2016 02:43

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep