Ο πρόεδρος της πρώτης προσφυγής!

Εργα και ημέρες του Φανούρη Βατσινά στον ΟΦΗ - από την υποστολή σημαιών, τις προσφυγές, τα συλλαλητήρια, το γεμάτο Παγκρήτιο, την 4αρα στον Παναθηναϊκό μέχρι τον υποβιβασμό.

[googlead][/googlead]

Η ζωή κάνει κύκλους. Με ανατροπές που δεν μπορεί να προβλέψει ούτε ο πιο διορατικός άνθρωπος. Ποιος να φανταζόταν, άλλωστε, το καλοκαίρι του 2009 ότι ο στοχοποιημένος Φανούρης Βατσινάς για τον υποβιβασμό του ΟΦΗ (ύστερα από 33 σερί χρόνια σε επίπεδο Α' Εθνικής) θα επανέκαμπτε στο διοικητικό προσκήνιο με τον μανδύα του σωτήρα λίγο πριν από τη δύση του 2017;

Κι όμως. Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν... Ο Βατσινάς που χρεώθηκε -πέραν της αγωνιστικής κατρακύλας- την υποστολή σημαιών της ομάδας και την πρώτη προσφυγή σε βάρος της ΠΑΕ, έμελλε μερικά χρόνια μετά να λάβει πρόσκληση από τους μετόχους για να ηγηθεί αντί του Φώτη Τσάλου.

Η σκυτάλη από τον Μυριοκεφαλιτάκη

Ας ξετυλίξουμε, όμως, από την αρχή το κουβάρι της ιστορίας. Μέσα Ιουνίου 2005. Ο Φανούρης Βατσινάς παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη με τον απερχόμενο παράγοντα να δηλώνει:

«Στόχος μου ήταν να παραμείνει ο ΟΦΗ σε χέρια Κρητικών επιχειρηματιών και, σε συνδυασμό με την πρόταση του κ. Φανούρη Βατσινά που ήταν η καλύτερη απ΄ όσες μου κατατέθηκαν, προχώρησα στη σχετική πώληση των μετοχών που κατέχω. Ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΦΗ, που είναι και ο μελλοντικός της πρόεδρος, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος πλέον για τις εξελίξεις που θα πρέπει να σημειωθούν στην ομάδα μας.

Από σήμερα η αγαπημένη μας ομάδα, αλλάζει σελίδα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Παρακαλώ θερμά, όλους όσοι αγαπούν τον ΟΦΗ να σταθούν δίπλα στο κ. Φανούρη Βατσινά και τους συνεργάτες του. Είναι ένας παράγοντας που μέχρι σήμερα έχει μόνο επιτυχίες στις επιχειρηματικές του προσπάθειες και είμαι σίγουρος ότι με τη συνολική βοήθεια όλων θα φέρει τον ΟΦΗ στο δρόμο των επιτυχιών που του αξίζει».

Μετακόμιση στο Παγκρήτιο

isva

Την πρώτη του σεζόν η ομάδα έσωσε την παρτίδα την τελευταία αγωνιστική. Ηταν η μέρα (14 Μαΐου 2005) που ο ΟΦΗ γέμισε το Παγκρήτιο κόντρα στον Λεβαδειακό, αν και ο Βατσινάς είχε επικριθεί εκείνη την περίοδο για το μετακόμιση στο Στάδιο αντί για παραμονή στην ιστορική έδρα, το «Γεντί Κουλέ». Η πολυπόθητη νίκη με δύο γκολ διαφορά (2-0 με σκόρερ Πιερ Ισά, Τζόζεφ Νουαφόρ) επιτεύχθηκε και οι «ασπρόμαυροι» σώθηκαν βουλιάζοντας τους Βοιωτούς του Τάκη Λεμονή.

Τέλος Μαχλάς, αυγά στην επιχείρηση

maxva

Στις 21 Ιουνίου 2006 έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση για το διαζύγιο με τον Νίκο Μαχλά. Τα αντανακλαστικά των οπαδών άμεσα. Η διαμαρτυρία τους για την υποστολή της σημαίας έφτασε μέχρι την επιχείρηση λευκών ειδών του Βατσινά στο Γάζι. Οι οπαδοί έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν πετώντας αυγά στις βιτρίνες.

Ενα χρόνο μετά καταγράφηκαν αντιδράσεις και για το τέλος της συνεργασίας με τον Κώστα Κωνσταντινίδη (29 Μαΐου 2007).

egva

Το 2006-07, πάντως, ήταν η πιο επιτυχημένη αγωνιστικά σεζόν επί των ημερών του Βατσινά. Με τον Γερμανό Ράινερ Μάουρερ στον πάγκο η ομάδα τερμάτισε 7η και κέρδισε την ευκαιρία να διεκδικήσει πρόκριση στο κύπελλο UEFA μέσω ιντερτότο δίχως, ωστόσο να τα καταφέρει.

Προσφυγή Ντεγιάνοφ

deva

Εκείνη την περίοδο, βέβαια, κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή σε βάρος της ΠΑΕ ΟΦΗ. Είχε την... τιμή ο Βατσινάς να συμβεί επί των ημερών του με τον Μετόντι Ντεγιάνοφ να προσφεύγει στη FIFA. Το παράδειγμα, του Βούλγαρου μέσου ακολούθησαν κι άλλοι στην πορεία (Μάουρερ, Σηφάκης).

Η προσέγγιση και τα «αλληλοκαρφώματα» με Εργοτέλη

ervaa

Στα χρόνια της θητείας του έγιναν και κινήσεις προσέγγισης με τον Εργοτέλη (δύο συναντήσεις σε επίπεδο διοικήσεων), αν και οι εκατέρωθεν δηλώσεις κατά καιρούς έριχναν λάδι στη φωτιά. Μάλιστα, οι «κιτρινόμαυροι» του Ηρακλείου είχε τύχει κάμποσες φορές να αφήσουν αιχμές περί ανεξαρτησίας... Ουσιαστικά έπιαναν το σφυγμό των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ που αμφισβητούσαν ότι ο Βατσινάς ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.

Το μουστάκι του Παράσχου!

Επί των ημερών του Βατσινά, πάντως, οι οπαδοί του ΟΦΗ έτυχε και να εκστασιαστούν για μία αγωνιστική επιτυχία. Ηταν 6 Απριλίου 2008, όταν οι Κρητικοί επιβλήθηκαν 4-1 του Παναθηναϊκού στο Παγκρήτιο με το επώνυμο και το μουστάκι του κόουτς Γιώργου Παράσχου να γίνονται σύνθημα!

Στο τέλος της σεζόν, όμως, ο Παράσχος δεν ανανέωσε τη συνεργασία τους με τους Κρητικούς για διαφορά 30.000 ευρώ, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής.

Συλλαλητήρια, κατάληψη, οργισμένο τέλος εποχής

silal

Η περίοδος 2008-09 ήταν το τέλος εποχής για μία ομάδα που άντεχε επί 33 χρόνια σε επίπεδο Super League. Και εξ αρχής επεφύλασε κραυγές των οπαδών.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο κόσμος του ΟΦΗ οργάνωσε συλλαλητήριο κατά του Φανούρη Βατσινά. Ενα μηνά μετά ξαναβγήκε στους δρόμους διαδηλώντας για τη «λευτεριά». Τον Οκτώβριο έγινε μέχρι και κατάληψη στο ΒΑΚ (διακόπτωντας την προπόνηση), καθώς και νέα απρόσκλητη επίσκεψη στην επιχείρηση του Βατσινά.

silva

Πλέον η κόντρα είχε μεταλλαχθεί. Δεν ήταν μία εκδήλωση δυσπιστίας. Υστερα από ανεπιτυχή εντός έδρας αποτελέσματα ο πρόεδρος φυγαδευόταν συνοδεία αστυνομικών από τα επίσημα του Παγκρήτιου (με Θρασύβουλο, Αστέρα Τρίπολης, Λεβαδειακό) προσπαθώντας να αποφύγει τους... καφέδες που πετούσαν προς το μερος του οι οργισμένοι οπαδοί.

Η πιο φιλήσυχη διαμαρτυρία ήταν το πανό που εμφανίστηκε στο πρώτο ματς (ημερολογιακά) του 2009 στο Παγκρήτιο: «Αϊ Βασίλη σε παρακαλώ, στείλε μας έναν ιδιοκτήτη αληθινό»...

astva

Με τον υποβιβασμό της ομάδας στο τέλος της περιόδου ο Βατσινάς βρέθηκε υπό ασφυκτικό κλοιό πίεσης για να παραχωρήσει τις μετοχές του και τον Ιούλιο του 2009 συμφώνησε με τον τότε δήμαρχο Γιάννη Κουράκη που είχε ως μπροστάρη στη νέα εποχή τον Νίκο Μαχλά.

Τυπικά, πάντως, η ΠΑΕ (που επί των ημερών του είχε υπαχθεί στο άρθρο 44) άλλαξε ιδιοκτησία (το 67,57% των μετοχών) στις 8 Μαΐου 2010. Ούτε τότε, όμως, μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι θα επανεμφανιζόταν ο Βατσινάς στα διοικητικά του ΟΦΗ ως δυνατός παίκτης για να ηγηθεί. Κανένας πλην του ιδίου...

[googlead][/googlead]

Last modified onΔευτέρα, 01 Ιανουάριος 2018 17:27

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep