Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Μπαράζ από την... χούντα

Η ομάδα του ΟΦΗ την σεζόν 1967-68 που ήταν η πρώτη που κατάφερε να επικρατήσει σε μπαράζ με ομάδα της πρώτης κατηγορίας και να πάρει την άνοδο. Η ομάδα του ΟΦΗ την σεζόν 1967-68 που ήταν η πρώτη που κατάφερε να επικρατήσει σε μπαράζ με ομάδα της πρώτης κατηγορίας και να πάρει την άνοδο.

Το 1967-68 έγινε για πρώτη φορά αγώνας διαβάθμισης ανάμεσα σε ομάδα της ουράς της Α' Εθνικής και στους πρωτοπόρους της δεύτερης κατηγορίας.

Σε αυτή την παράδοξη ιστορία οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας μετρούν περισσότερες ανόδους και το σκορ είναι στο 4-2 υπέρ της Β' Εθνικής με τον ΟΦΗ, την Προοδευτική, τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Εργοτέλη να έχουν κερδίσει και ομάδα πρώτης κατηγορίας για να σφραγίσουν την άνοδο.

Σε περισσότερο από μισό αιώνα ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου μόλις πέντε φορές έχουν κριθεί οι θέσεις της ανόδου σε αγώνες διαβάθμισης ανάμεσα στις ομάδες των δύο κατηγορίων. Το παράδειγμα για αυτή την διαδικασία έδωσε η Δικτατορία από την πρώτη της χρονιά, ενώ ακόμη και αυτή δεν άλλαξε τον κανονισμό στη μέση της χρονιάς, αλλά περίμενε να ανακοινώσει τα σχέδια της στην αρχή της σεζόν 1967-68 και οι αλλαγές έφεραν αναμετρήσεις μετά το τέλος της σεζόν.

Σε αυτή την παράδοξη ιστορία οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας μετρούν περισσότερες ανόδους και το σκορ είναι στο 4-2 υπέρ της Β' Εθνικής με τον ΟΦΗ, την Προοδευτική, τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Εργοτέλη να έχουν κερδίσει και ομάδα πρώτης κατηγορίας για να σφραγίσουν την άνοδο. Πανσερραϊκός και Ιωνικός ήταν αυτοί που κέρδισαν την παραμονή τους στην μεγάλη κατηγορία μέσα από τέτοια παιχνίδια. Πάντως, οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές, όπως και η αύξηση της ψαλίδας με την δυναμικότητα των ομάδων.

Βέβαια σημαντικό ρόλο θα έχει η αναμονή δύο μηνών για την ομάδα της Super League, αφού το πρωτάθλημα τελειώνει στις 17 Απριλίου, ενώ τα play off της Football League δεν αναμένεται να έχουν τελειώσει πριν τον Ιούνιο.

1967-68

Το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής είχε 18 ομάδες και εκτός από τις τρεις που υποβιβάστηκαν απευθείας, έπρεπε να κριθούν και ακόμη δύο θέσεις για τους δευτεραθλητές των δύο ομίλων της Β' Εθνικής. Τις θέσεις της Προοδευτικής και του Ολυμπιακού Βόλου που υποβιβάστηκαν πήραν η Χαλκίδα και τα Τρίκαλα που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στους δύο ομίλους, ενώ ο Ολυμπιακός Λευκωσίας αντικαταστάθηκε από ομάδα της Κύπρου. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος προέβλεπε πως οι ομάδες που θα έπαιρναν την 14 και 15 θέση θα αντιμετώπιζαν τους δεύτερους των ομίλων. Με αυτό τον τρόπο προέκυψαν τα ζευγάρια Πανσερραϊκός – Καβάλα και Πανελευσινιακός – ΟΦΗ.

Καβάλα – Πανσερραϊκός

Ο Πανσερραϊκός είχε τελειώσει το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής στην 14η θέση και υποδέχθηκε την Καβάλα στο πρώτο ματς, όπου επικράτησε με 2-0 μπροστά σε 10.000 φίλους του Πανσερραϊκού που πανηγύρισαν τα γκολ του Μπιτζίδη (25', 53'). Η Καβάλα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 38ο λεπτό με τον Γκαρανάτσιο, αλλά ο Κελεσίδης απέκρουσε το πέναλτι. Η ρεβάνς που έγινε την επόμενη Κυριακή τελείωσε ισόπαλη 0-0 με γηπεδούχο την Καβάλα και έτσι η ομάδα των Σερρών διατήρησε τη θέση της στην μεγάλη κατηγορία, με την Καβάλα να παραμένει στην Β' Εθνική.

Πανελευσινιακός – ΟΦΗ

Για να λύσουν τους λογαριασμούς τους οι δύο ομάδες χρειάστηκαν τρία ματς. Στην Ελευσίνα ο ΟΦΗ ηττήθηκε με 2-1 παρότι προηγήθηκε στο 69ο λεπτό με τον Σκανδαλάλη μετά από έμμεσο φάουλ του Βουζουνεράκη. Τα γκολ του Πανελευσινιακού σημείωσαν ο Γρηγοριάδης με πέναλτι (74') και ο Κωνσταντίνου (84'). Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στο Ηράκλειο, ο ΟΦΗ ανέτρεψε το σκηνικό και επικράτησε με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Βουζουνεράκη (3', 48') και ένα του Παπαδόπουλου (61').

Αυτό το αποτέλεσμα προέβλεπε και τρίτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες που έγινε τρεις ημέρες αργότερα στα Χανιά. Την Τετάρτη 26 Iουνίου με εντολή τότε του δημάρχου Hρακλείου τα μαγαζιά έκλεισαν στις 11 π.μ. για να προλάβουν όσοι ήθελαν να πάνε στα Xανιά και να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες των παικτών του OΦH. Οι 10.000 φίλοι του ΟΦΗ πανηγύρισαν την πρώτη άνοδο της ομάδας τους στην Α' Εθνική που ήρθε με το ευρύ 3-0 με τα γκολ των Σκανδαλάκη (26'), Λεμονή (47') και Παπαδόπουλου (72').

1968-69

Το ίδιο σύστημα ίσχυσε και την επόμενη σεζόν, με την Παναχαϊκή και την Καβάλα να ανεβαίνουν απευθείας ως πρωταθλητές των δύο ομίλων, την ΑΕ Λεμεσού να δίνει τη θέση της σε άλλη ομάδα από την Κύπρο και τα ζευγάρια των μπαράζ να είναι ο Απόλλων Σμύρνης με την Προοδευτική και η Βέροια με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η ομάδα της Ριζούπολης βρέθηκε στους αγώνες διαβάθμισης επειδή ηττήθηκε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος από τον αδιάφορο Ηρακλή στην έδρα της. Αυτή τη φορά οι ομάδες της Β' Εθνικής κατάφεραν να επικρατήσουν και στις δύο κόντρες με αποτέλεσμα ο Απόλλων Σμύρνης να υποβιβαστεί πρώτη φορά στην ιστορία του από την Α' Εθνική μετά από κλήρωση.

Προοδευτική – Απόλλων Σμύρνης

Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στην έδρα της Προοδευτικής που επικράτησε με 1-0 και χρειάστηκε να ισοφαρίσει τις νίκες ο Απόλλων Σμύρνης που επικράτησε με 1-0 στη Ριζούπολη. Η τρίτη κόντρα τους έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τελείωσε με 1-1. Αυτό οδήγησε στην κλήρωση, αφού τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι. Το κέρμα ευνόησε την ομάδα του Κορυδαλλού.

Ολυμπιακός Βόλου – Βέροια

Η νίκη του Ολυμπιακού με 2-1 μέσα στον Βόλο έδωσε το προβάδισμα στους “ερυθρόλευκους” που ηττήθηκαν, όμως, στην Βέροια με 3-2 και έτσι χρειάστηκε να γίνει τρίτη αναμέτρηση στην Λάρισα. Εκεί ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε με 2-1 και επέστρεψε μετά από ένα χρόνο στην Α' Εθνική. 1988-89

Το σύστημα αυτή τη φορά ήταν εντελώς πιο περίεργο για τις ομάδες των δύο κατηγοριών επειδή οι ομάδες της Α' Εθνικής αυξήθηκαν και από 16 έγιναν 18. Ανέβηκαν απευθείας οι τρεις πρώτοι από την Β' Εθνική που πλέον ήταν σε έναν όμιλο (Ξάνθη – Πανσερραϊκός – Ιωνικός). Δικαίωμα να δώσουν αγώνες για δύο θέσεις στην Α' Εθνική είχαν οι ομάδες που τερμάτησαν στις θέσεις 4-6 της Β' Εθνικής.

Αυτές οι τρεις ομάδες μπήκαν σε ένα μίνι πρωτάθλημα έξι ομάδων - με μονά παιχνίδια - με τις τρεις τελευταίες της Α' Εθνικής διότι δεν έπεσε καμία απευθείας. Οι δύο πρώτοι του ομίλου θα έμεναν στην κατηγορία και έτσι Εθνικός, Διαγόρας Ρόδου και Απόλλων Καλαμαριάς τότε, μπήκαν σε έναν όμιλο. Τελικά επικράτησαν ο Εθνικός και ο Απόλλων Καλαμαριάς που είχε τελειώσει το πρωτάθλημα στην 16η θέση με 17 βαθμούς. Τελικά η μόνη ομάδα που υποβιβάστηκε ήταν ο Διαγόρας που στην κανονική διάρκεια ήταν στην 15η θέση με 20 βαθμούς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1 Εθνικός 10 9-2                                                                               
2 Απόλλων 7 5-2
3 Γιάννινα 4 5-6
4 Κόρινθος 3 7-9
5 Διαγόρας 3 5-9
6 Βέροια 3 5-8

2002-03

Ιωνικός - Απόλλων Καλαμαριάς 

Αυτή τη φορά υπήρξε απευθείας άνοδος για τις δύο πρώτες του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής (Χαλκηδόνα – Παηλειακός) και ο Απόλλων Καλαμαριάς που ήταν στην τρίτη θέση με 59 βαθμούς έναντι 45 του τέταρτου Φωστήρα έπαιξε μπαράζ με τον 14ο της πρώτης κατηγορίας που ήταν ο Ιωνικός σε μονό παιχνίδι. Στο ΕΑΚ του Βόλου, ο Ιωνικός επικράτησε με 2-1 χάρη στα γκολ του Ροντρίγκεζ (44', 77') και για την ομάδα του Απόλλωνα είχε σκοράρει ο Αντρέ (76').

2003-04

Ακράτητος – Εργοτέλης

Η τελευταία φορά που κρίθηκε θέση ανόδου σε αγώνα διαβάθμισης ήταν την σεζόν 2003-04. Οι δύο πρώτοι της κατηγορίας ανέβηκαν απευθείας (Κέρκυρα – Απόλλων Καλαμαριάς), ενώ ο τρίτος Εργοτέλης έδωσε αγώνα μπαράζ με τον Ακράτητο. Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο της Πολίχνης στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Εργοτέλης πήρε τη νίκη στο τελευταίο λεπτό με γκολ του Ζαν Μαρί Σιλά.

Last modified onΣάββατο, 08 Φεβρουάριος 2014 02:19

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep