Τους «κράτησε» η Μελίνα

  • Written by Κώστας Πάλλης - Γιάννης Σάντολης
  • Published in Ιστορία
  • 0 comments
Η αναμέτρηση της σεζόν 1988-89 ανάμεσα στην Παναχαϊκή και την Καλλιθέα ήταν σημαντική για την ιστορία και των δύο ομάδων, αφού μπορεί να υποβιβάστηκαν και οι δύο εκείνη την ημέρα, αλλά την επομένη σώθηκαν με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Η αναμέτρηση της σεζόν 1988-89 ανάμεσα στην Παναχαϊκή και την Καλλιθέα ήταν σημαντική για την ιστορία και των δύο ομάδων, αφού μπορεί να υποβιβάστηκαν και οι δύο εκείνη την ημέρα, αλλά την επομένη σώθηκαν με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων.

Παναχαϊκή και Καλλιθέα το 1989 αποχαιρετούσαν μαζί την Β' Εθνική, αλλά τους έσωσε η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων που έγινε μετά τη λήξη τους.

Λίγες ημέρες πριν μπει το καλοκαίρι του 1989 και ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα στις τρεις πρώτες κατηγορίες, η Πολιτεία και η ΕΠΟ αποφάσισαν την αλλαγή του αριθμού των ομάδων που θα συμμετείχαν στη νέα σεζόν σε κάθε επαγγελματική κατηγορία.

Μπορεί τη φετινή σεζόν να υπάρχει αναστάτωση για το πόσες ομάδες θα πάρουν τελικά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, όμως, έχουν γίνει και χειρότερα στο παρελθόν. Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στην Παναχαΐκή και την Καλλιθέα συνδέεται με την πιο περίεργη αναδιάρθρωση που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγες ημέρες πριν μπει το καλοκαίρι του 1989 και ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα στις τρεις πρώτες κατηγορίες, η Πολιτεία και η ΕΠΟ αποφάσισαν την αλλαγή του αριθμού των ομάδων που θα συμμετείχαν στη νέα σεζόν σε κάθε επαγγελματική κατηγορία.

Το κακό ξεκίνησε από την Α' Εθνική, όπου οι 16 έγιναν 18 και βέβαια αυτό έπρεπε να συμβεί και στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Η πιο σημαντική απόφαση, όμως, ήταν η αλλαγή της αρμοδιότητας για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων που πλέον θα περνούσε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην ΕΠΟ και έτσι θα καταργούσε το νόμο 1288/82.

Στις 28 Μαΐου 1989 η Παναχαΐκή υποδέχθηκε την Καλλιθέα στο γήπεδο της με ελεύθερη είσοδο για τους οπαδούς, αφού λόγω οικονομικής εκκρεμότητας δεν κατάφερε να σφραγίσει τα εισιτήρια. Η Καλλιθέα δεν είχε ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία, ενώ η Παναχαΐκή ήθελε νίκη και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να «σωθεί» τελευταία στιγμή στις ισοβαθμίες.

Στις 28 Μαΐου 1989 η Παναχαΐκή υποδέχθηκε την Καλλιθέα στο γήπεδο της με ελεύθερη είσοδο για τους οπαδούς, αφού λόγω οικονομικής εκκρεμότητας δεν κατάφερε να σφραγίσει τα εισιτήρια. Η Καλλιθέα δεν είχε ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία, ενώ η Παναχαΐκή ήθελε νίκη και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να “σωθεί” τελευταία στιγμή στις ισοβαθμίες. Η νίκη της ομάδας της Πάτρας με 3-2 δεν είχε τελικά κανένα αντίκτυπο, αφού ΕΑΡ και Πιερικός με καλύτερο συντελεστή την έβαζαν στην τρίτη θέση από το τέλος. Οι οπαδοί ήταν έξαλλοι με τον Άρη Λουκόπουλο και τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η ομάδα, ενώ υπήρχε η ελπίδα πως η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων θα έσωζε τελικά την Παναχαΐκή.

Την επόμενη ημέρα, στις 29 Μαΐου 1989 η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη μαζί με τους Γιώργο Κασιμάτη (γενικό γραμματέα Αθλητισμού), Σωτήρη Αλημίση (πρόεδρος ΕΠΟ), Πέτρο Αλάμαρα (γραμματέα της ΕΠΟ), ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων που έδιναν «έξτρα» θέσεις σε κάθε πρωτάθλημα.

Κερδισμένοι όλης της διαδικασίας ήταν ο Εθνικός με την Καλαμαριά που έμειναν στην πρώτη κατηγορία και η Παναχαΐκή με την Καλλιθέα που πήραν τις πρώτες δύο θέσεις στο μίνι πρωτάθλημα των έξι ομάδων (Καβάλα - Κοζάνη – Αναγέννηση Άρτας – Ηρόδοτος) και έμειναν στην κατηγορία.

Για τις δύο θέσεις της Α' Εθνικής έπαιξαν μπαράζ Εθνικός, Διαγόρας και Καλαμαριά που ήταν στις θέσεις του υποβιβασμού με Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Κόρινθο που ήταν στις θέσεις 4-6 της Β' Εθνικής.

Για τις θέσεις της Β' Εθνικής έπαιξαν Παναχαϊκή, Καλλιθέα, Καβάλα με τις θέσεις 4-6 της Γ' Εθνικής (Κοζάνη – Αναγέννηση Άρτας – Ηρόδοτος). Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας δεν αυξήθηκαν, έμειναν 18 σε έναν όμιλο, αλλά θα έπρεπε να καλυφθούν οι δύο θέσεις για τις παραπάνω ομάδες που θα ανέβαιναν στην Α' Εθνική.

Κερδισμένοι όλης της διαδικασίας ήταν ο Εθνικός με την Καλαμαριά που έμειναν στην πρώτη κατηγορία και η Παναχαΐκή με την Καλλιθέα που πήραν τις πρώτες δύο θέσεις στο μίνι πρωτάθλημα των έξι ομάδων (Καβάλα - Κοζάνη – Αναγέννηση Άρτας – Ηρόδοτος) και έμειναν στην κατηγορία.

Last modified onΔευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014 00:05

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep