Αρνείται το έννομο συμφέρον

Το ρεπορτάζ από την εκδίκαση των καταγγελιών Παναχαϊκής, ΑΟΧ Κισσαμικού, Απόλλωνα Πόντου σε βάρος της Δόξας Δράμας.

Η ώρα της εκδίκασης που αφορά στην υπόθεση του αγώνα Άρης - Δόξα Δράμας έφτασε. Την Τετάρτη (09/05) ενώπιον του αθλητικού δικαστή βρέθηκαν οι Μαυραετοί, ώστε να απολογηθούν για την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση έξι ξένων από τη στιγμή που κατέθεσαν καταγγελίες οι Απόλλων Πόντου, Παναχαϊκή και ΑΟΧ Κισσαμικός. Το FL News έδωσε το «παρών» στη διαδικασία και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ...

Τη Δόξα Δράμας εκπροσώπησαν οι Αργύρης Λίβας, Δάφνη Μπατσαρά. Συνομολόγησαν την παράβαση, όμως αρνήθηκαν ότι οι καταγγέλλοντες έχουν άμεσο έννομο συμφέρον. Μάλιστα, οι δικηγόροι των «ασπρόμαυρων» σημείωσαν ότι η Super League πρόσφατα άλλαξε την ποινή για τις ΠΑΕ που δεν πάρουν άδεια και έτσι χάνεται η δυνατότητα ανόδου γι' αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-6.

Την Παναχαϊκή εκπροσώπησε ο νομικός, Δημήτρης Τσαούσογλου, τον ΑΟΧ Κισσαμικό ο Άρης Λυχναράς, ενώ ο Απόλλων Πόντου είχε στείλει υπόμνημα...

Ο Αργύρης Λίβας αρχικά ανέφερε:

«Το λάθος είναι σαφέστατο και το συνομολογούμε. Προκύπτει και από το φύλλο αγώνα και ο πρόεδρός μας το ομολογεί. Η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν λανθασμένη. Όταν έγινε αντιληπτό αλλάξαμε τον ξένο. Δεν θα κάνουμε το κρέας ψάρι».

Σε εκείνο το σημείο η Πρωτοδίκης, Μαρίνα Μπόζνου θυμήθηκε ότι: «υπάρχει απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που αναφέρει ότι και μόνο που συμμετέχει μία ΠΑΕ στον βαθμολογικό πίνακα, έχει έννομο συμφέρον». Αναφερόταν, φυσικά, στην απόρριψη (απόφαση 102/2016) του αιτήματος του Απόλλωνα για ανάλογη υπόθεση στον αγώνα με τον Πανελευσινιακό.

Ο Λίβας επικαλέστηκε την πρωτοβάθμια απόφαση και είπε: «Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταληφθούν οι δύο προνομιούχες θέσεις». Ακολούθως ανέπτυξε τη θέση της Δόξας Δράμας:

«Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΑΠ που έχει αναφερθεί και στις καταγγελίες υπήρχε ένα θέμα για τις ομάδες που δεν θα είχαν αδειοδοτηθεί και οι οποίες θα αγωνίζονταν στη Super League. Εάν υποβιβάζονταν στη Football League, το δικαίωμα ανόδου θα είχε η πρώτη επιλαχούσα ομάδα με βάση τον βαθμολογικό πίνακα, δηλαδή οι θέσεις 3-6.

Στο ΔΣ της 3/5/2018 της Super League (προσκόμισε το απόσπασμα από την ιστοσελίδα της διοργανώτριας), η απόφαση που πάρθηκε είναι να καταργηθεί η ποινή του υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτούμενες ομάδες της Super League και να επιβληθούν ποινές αφαίρεσης βαθμών και περιορισμός μεταγραφών. Για οποιονδήποτε λόγο και αν μία ΠΑΕ δεν πάρει άδεια. Επομένως το επιχείρημα ότι αν είμαι 3ος ή 4ος και υποβιβαστούν περισσότερες ομάδες, τότε έχω δικαίωμα να ανέβω, παύει πλέον να ισχύει.

Στη βαθμολογία φαίνεται, και κατά τη στιγμή της καταγγελίας και τώρα, η τεράστια διαφορά που έχουν ΟΦΗ και Άρης από την 3η θέση. Με δεδομένο ότι μένουν τέσσερις αγωνιστικές, η βαθμολογία είναι αδύνατο να ανατραπεί. Σε κάθε περίπτωση εάν θεωρηθεί ότι μία ομάδα με τον οποίονδήποτε τρόπο αποκτά δικαίωμα ανόδου αν χηρέψει μία θέση, θα την καταλάβει η 3η Παναχαϊκή.

Έννομο συμφέρον με βάση τον βαθμολογικό πίνακα δεν υφίσταται, γιατί την Παναχαϊκή δεν θα την περάσουν. Οι άλλοι δύο και να μας περάσουν δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Η δική σας απόφαση αναφέρει ρητά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για την κατάληψη προνομιούχου θέσης, για εκείνη την υπόθεση. Η 3η θέση της Παναχαϊκής δεν αμφισβητείται και κατά τη στιγμή της καταγγελίας και σήμερα που μιλάμε.

Η δεύτερη ένστασή μας είναι για καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος. Η συγκεκριμένη παράβαση διήρκησε μόνο 4-5 λεπτά και όταν έγινε αντιληπτή διορθώθηκε αμέσως».

Η Μπόζνου ρώτησε: «Η ομάδα γιατί δεν έκανε ένσταση;».

Λίβας: «Κέρδισε. Είναι δεύτερη και πολύ μακριά. Ο Άρης παρότι κέρδισε, θα μπορούσε να κάνει ένσταση για να αφαιρεθούν βαθμοί από τη Δόξα, αλλά δεν έκανε».

Έτσι, γράφτηκε στα πρακτικά ότι η Δόξα Δράμας συνομολογεί την παράβαση. Επικαλείται καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας, γιατί διήρκησε λίγα λεπτά και όταν διαπιστώθηκε, έγινε αλλαγή, όπως και έλλειψη άμεσου έννομου συμφέροντος. Βάσει της απόφασης της Super League δεν θα αυξηθούν οι προνομιούχες θέσεις».

Ακολούθως αγόρευσε ο νομικός της Παναχαϊκής, Δημήτρης Τσαούσογλου:

«Κατά τον χρόνο άσκησης καταγγελίας κρίνεται το έννομο συμφέρον. Τότε, η βαθμολογία ήταν 47 για την Παναχαϊκή και 43 η Δόξα Δράμας. Από κοντά ήταν ο Κισσαμικός και ο Απόλλων Πόντου. Όσον αφορά στον άλλο ισχυρισμό, μιλάμε για ένα οψιγενές γεγονός το οποίο ακόμα δεν έχει κριθεί.

Το άρθρο 4 του ΚΑΠ αναφέρει ότι δικαίωμα ανόδου αποκτά μία επιλαχούσα αν κάποια άλλη δεν δηλώσει συμμετοχή ή αν κάποια από αυτές που προβιβαστούν, δεν δηλώσουν. Η Παναχαϊκή έκανε την καταγγελία, γιατί έπρεπε να διατηρήσει την 3η θέση. Τότε που την άσκησε είχε τέσσερις βαθμούς διαφορά από την καταγγελλόμενη ΠΑΕ. Είχε και έχει άμεσο έννομο συμφέρον. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει. Μπορεί να μηδενιστούμε σε επόμενους αγώνες».

Ο δικηγόρος του ΑΟΧ Κισσαμικού, Άρης Λυχναράς είπε:

«Αρνούμαστε τις αιτιάσεις της Δόξας ως ανακριβείς. Δεν στηρίζονται σε διατάξεις του νόμου και υπάρχει και νομολογία. Μέχρι την οριστική κατακύρωση του βαθμολογικού πίνακα μπορεί ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν, γιατί εμπλέκονται σε διάφορες διαδικασίες ή μπορει να μην πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτόματα η 3η και 4η ομάδα έχουν άμεσο έννομο συμφέρον.

Και ο χρονικός προσδιορισμός που αναφέρει η άλλη πλευρά δεν έχει καμία νομική βάση, γιατί ο νόμος δεν κάνει διάκριση αν είναι για 1 λεπτό ή 90 λεπτά».

Ο Λίβας συμπλήρωσε:

«Επομένως ο τελευταίος, αν έχει 60 βαθμούς διαφορά και θέλει μία αγωνιστική για το τέλος, θα είχε άμεσο έννομο συμφέρον. Γι' αυτό λέει ο νομοθέτης για τη στιγμή της καταγγελίας για τη διαμόρφωση του πίνακα. Τη στιγμή της καταγγελίας ανεβαίνουν δύο και η βαθμολογία είναι συγκεκριμένη. Αν μια ομάδα δεν δηλώσει συμμετοχή τον Σεπτέμβριο, τότε δεν ισχύει ο ισχυρισμός για την επικύρωση. Αν θα δηλώσει συμμετοχή κάποιος, θα ξεκαθαρίσει τότε».

Ο Λυχναράς από την πλευρά του είπε:

«Δεν λέμε ο τελευταίος. Για τον 3ο και τον 4ο λέμε. Θα σας πω μια περίπτωση στο μπάσκετ. Η Δόξα Δράμας ενώ το πρωτάθλημα άρχιζε 10 Οκτωβρίου, 13 Σεπτεμβρίου είπε ότι αδυνατεί και έτσι ανέβηκε το Λαύριο».

Λίβας: «Άρα η διάταξη έπρεπε να λέει ότι έχει έννομο συμφέρον οποιοσδήποτε μετέχει στο πρωτάθλημα».

Όλες οι πλευρες πήραν προθεσμία να καταθέσουν υπομνήματα έως τις 12:00 της 18ης Μαΐου.

Last modified onΠέμπτη, 10 Μάιος 2018 14:19

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep