«Καμία ευθύνη της ΠΑΕ Πιερικός»

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην έκθεση της ΕΕΑ για την ομάδα της Κατερίνης.

Την 30ή Ιουνίου, τελευταία ημέρα της αγωνιστικής περιόδου, συζητήθηκε στον αθλητικό δικαστή η έκθεση της ΕΕΑ για «βαρεία» παράβαση της ΠΑΕ Πιερικός. Ο Απόλλων Πόντου είχε καταγγείλει τους Ασπρόμαυρους, γιατί ο εν ενεργεία προπονητής Σωτήρης Ζιώγας ήταν κάτοχος μετοχών της ΠΑΕ (άρθρο 69 παρ.12 Ν.2725/99), με την ομάδα της Κατερίνης να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FL News, ο νομικός του Πιερικού, Βασίλης Γκαγκάτσης υποστήριξε ότι η ομάδα δεν μπορούσε να γνωρίζει τους μικρομετόχους και όταν πληροφορήθηκε για τον συγκεκριμένο, τον κάλεσε αμέσως να μεταβιβάσει. Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του Απόλλωνα Πόντου, Αργύρης Λίβας μίλησε για σαφή ευθύνη της ΠΑΕ. Υπογράμμισε ότι και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και στην υπόθεση των Κοκκινόμαυρων, υπάρχει παραγραφή, όμως επεσήμανε ότι ο Πιερικός δεν είχε υποβάλει σχετικό ισχυρισμό..

Ο Γκαγκάτσης αρχικά αναφέρθηκε στην απουσία της ΠΑΕ από την ΕΕΑ όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις η ομάδα της Πιερίας:

«Κληθήκαμε από την ΕΕΑ μετά από καταγγελία Απόλλωνα Πόντου για έναν μικρομέτοχο. Λόγω προσωπικού κωλύματος είχαμε συνεννοηθεί με τον δικηγόρο του Απόλλωνα για αναβολή. Ζήτησα μία εργάσιμη ημέρα και δεν μου δόθηκε. Δόθηκαν προθεσμίες για υπομνήματα και το δικό μου υπόμνημα δεν ελήφθη υπόψη. Με την ΕΕΑ θα έχουμε και συνέχεια...».

Η πρόεδρος απάντησε ότι η έκθεση δεν είναι δεσμευτική και ο δικηγόρος του Πιερικού συνέχισε:

«Διάβασα την έκθεση και πουθενά δεν είδα αυτό που ο νόμος θεωρεί υποχρεωτική προϋπόθεση, την ευθύνη των οργάνων της ΠΑΕ. Αναφέρει ότι "το ιδιαίτερα μικρό ποσοστό συμμετοχής στο Μ.Κ. δεν θεραπεύει το ασυμβίβαστο και δεν απαλλάσσει την ΠΑΕ από τις συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς. Γιατί δεν υπάρχει αιτιολογία; Βιαστήκαμε να βγάλουμε το πόρισμα;

«Και... έμπορος ναρκωτικών θα μπορούσε να πάρει μετοχές»

Στο άρθρο 69 παρ.1 ορίζεται ποιοι μέτοχοι παίρνουν άδεια από την ΕΕΑ. Πρόκειται γι' αυτούς με ποσοστό άνω του 5%. Τους μετόχους με μικρότερο ποσοστό δεν τους ελέγχει και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής αίτησης στην ΕΕΑ. Ο συγκεκριμένος μικρομέτοχος πήρε μετοχές με δημόσια εγγραφή όταν συστάθηκε η ΠΑΕ, στις 26 Νοεμβρίου 2020. Κι ένας... έμπορος ναρκωτικών με ποινικό μητρώο μπορούσε να πάρει μετοχές. Δεν ισχύει ό,τι αναφέρεται στην έκθεση ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν ο έλεγχος του κάθε μετόχου. Ας πουν στον υπουργό να τροποποιήσει τον νόμο και να ελέγχονται ακόμα και αυτοί που παίρνουν μία μετοχή.

«Δεν έχει πλέον τις μετοχές ο Ζιώγας»

Όταν δεν ελέγχει η ΕΕΑ πώς θα ελέγξουν τους μικρομετόχους τα όργανα της ΠΑΕ. Όταν ο Πιερικός πληροφορήθηκε το γεγονός, αυθημερόν κάλεσε τον κύριο Ζιώγα να μεταβιβάσει τις μετοχές του και υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό στις 31 Μαΐου. Τώρα δεν είναι πλέον μέτοχος, οπότε παύει το έννομο συμφέρον του Απόλλωνα Πόντου. Αυτό εξαρτάται από την έκβαση της προηγούμενης υπόθεσης. Ποια η ευθύνη του Πιερικού; Ο συγκεκριμένος κατέθεσε 1.000 ευρώ και πήρε μετοχές.

Ο νόμος δεν επιβάλλει την ευθύνη ελέγχου στα όργανα της ΠΑΕ. Η ευθύνη αφορά στον ίδιο που γνωρίζει το κώλυμα και παίρνει μετοχές. Όχι όπως ο πρόεδρος του Απόλλωνα Πόντου, ενώ ξέρει ότι δεν έχει δικαίωμα να πάρει μετοχές, πηγαίνει και καταθέτει αίτηση».

Σε ερώτηση αν ο Σωτήρης Ζιώγας είναι εν ενεργεία προπονητής, απάντησε:

«Δεν το ξέρω και δεν το αμφισβητώ. Δεν τον γνωρίζουμε καν. Τον καλέσαμε μόλις μάθαμε για την καταγγελία, μεταβίβασε τις μετοχές του και τελείωσε. Όταν συγκεντρώνεται το Μ.Κ. πηγαίνουν στο ΓΕΜΗ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην ΕΕΑ. Όλα τα έγγραφα από το 2020 έχουν υποβληθεί νομίμως. Η ΠΑΕ δεν έχει ευθύνη. Ο συγκεκριμένος είχε ποσοστό 0,3%

Ο Απόλλων Πόντου αυτοαναιρείται σε σχέση με όσα υποστήριξε στην προηγούμενη υπόθεση. Λέει ότι δεν έχουν μεγάλο ποσοστό οι μέτοχοι, ανεξάρτητα αν είναι άνω του 30% και ότι υπάρχει παραγραφή. Τότε γιατί ασχολούνται; Η κτήση μετοχών το 2020 δεν έχει παραγραφεί, αλλά ασκούμε την καταγγελία και δεν πειράζει που έχει ποσοστό 0,3%. Έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τον προηγούμενο ισχυρισμό τους. Για εμάς δεν υπάρχει παραγραφή. Η έναρξη του χρονικού διαστήματος της παραγραφής είναι από 1/6/22. Δεν υφίσταται ευθύνη της ΠΑΕ. Όχι μόνο δεν το γνωρίζαμε, αλλά μόλις ενημερωθήκαμε έδωσε τις μετοχές του».

«Σαφώς και έχει ευθύνη ο Πιερικός»

Ο Αργύρης Λίβας τόνισε από την πλευρά του:

«Η διάταξη της παραγραφής μπορεί να εφαρμοστεί αν υποβληθεί ισχυρισμός. Από εμάς υποβλήθηκε στην ΕΕΑ και ενώπιόν σας. Από τον Πιερικό δεν υποβλήθηκε. Η απόφαση 12/22 της Εφέσεων λέει ότι η τρίμηνη παραγραφή άρχεται από το γεγονός της κτήσης. Στην υπόθεση του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρχε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο το 2015 και ανακλήθηκε δύο χρόνια μετά. Η Εφέσεων έκρινε ότι η παραγραφή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Εμείς έχουμε ισχυρισμό για παραγραφή, ο Πιερικός όχι. Στην υπόθεση του Πιερικού δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην απόφασή σας η παραγραφή, γιατί δεν προβλήθηκε.

Τον Νοέμβριο του 2020, οπότε πήρε τις μετοχές του Πιερικού ο συγκεκριμένος, το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 30 χιλιάδες ευρώ, όχι 350 χιλιάδες που είναι τώρα. Η ΠΑΕ έχει σαφώς ευθύνη. Είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει. Μιλάμε για μία τοπική κοινωνία και έναν τοπικό προπονητή. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι γνωστό ότι ο Ζιώγας είναι προπονητής και, μάλιστα, πρόσφατα πήγε σε ομάδα. Το εν ενεργεία σημαίνει ότι είσαι στα μητρώα της ΕΠΟ και υπάρχει ταυτότητα τριετίας».

«Κίνδυνος να καταδικαστούμε και οι δύο»

Σε ό,τι αφορά στο έννομο συμφέρον, ο δικηγόρος του Απόλλωνα Πόντου τόνισε:

«Είναι απλά μαθηματικά. Αν είχαμε 30 βαθμούς διαφορά δεν θα ήμασταν εδώ. Υπάρχει απειροελάχιστος κίνδυνος να καταδικαστούμε και οι δύο. Ευχόμαστε να καταδικαστούμε με -5β., αν καταδικαστούμε που δεν το πιστεύουμε, γιατί υπάρχει εκτός της ουσίας και η παραγραφή. Μπορεί να τιμωρηθούμε με αφαίρεση άνω των 5 βαθμών. Ακόμα και αν τιμωρηθούμε μόνο εμείς, υπάρχει το θέμα των βαθμών. Δεν έχω απόφασή σας για απαλλαγή για να μην έχω έννομο συμφέρον. Τώρα, όμως κινδυνεύω με αφαίρεση».

Στη δευτερολογία του ο Γκαγκάτσης συμπλήρωσε:

«Η διαδικασία της παραγραφής λαμβάνεται υπόψη αυτεπαγγέλτως. Ομολογήθηκε ότι δεν υπάρχει ενεστώς, αλλά υπό αίρεση έννομο συμφέρον. Εξαρτάται από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν άκουσα κάτι για την αυτοαναίρεση. Ή υποστηρίζουμε ότι υπάρχει παραγραφή και ο μικρομέτοχος δεν επηρεάζει, άρα η καταγγελία δεν έπρεπε να γίνει, αλλά έγινε και όσα υποστήριξαν στην προηγούμενη είναι έπεα πτερόεντα. Και τα δύο δεν γίνονται».

Ο Λίβας απάντησε:

«Όπως εξαρτάται το δικό μας έννομο συμφέρον από την έκβαση της άλλης υπόθεσης, έτσι εξαρτάται και το έννομο συμφέρον του Πιερικού», με την πρόεδρο να συμπληρώνει: «Το θέμα του έννομου συμφέροντος θα κριθεί για την κάθε υπόθεση χωριστά». Προθεσμία για υπομνήματα δόθηκε ως την Τρίτη (05/07).

Last modified onΠαρασκευή, 01 Ιούλιος 2022 11:19

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep