Παραγραφή ο μεν, διπλή παράβαση ο δε

Το ρεπορτάζ του FL News από την απολογία του Απόλλωνα Πόντου για τη «βαρεία», σύμφωνα με την ΕΕΑ, παράβαση. Συμφώνησαν με τον Πιερικό οι Κοκκινόμαυροι ότι αν αποδειχτεί παράβαση, πρέπει η ποινή να επιβληθεί στην τρέχουσα σεζόν.

Ενώπιον του πρωτοβάθμιου μονομελούς πειθαρχικού οργάνου της Super League 2 έφτασε το πόρισμα της ΕΕΑ για τον Απόλλωνα Πόντου. Η ομάδα της Καλαμαριάς κατηγορείται για «βαρεία» παράβαση του άρθρου 69 του Ν.2725/1999 το οποίο αναφέρει ότι: «Εν ενεργεία αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παρατηρητές διαιτησίας, διαμεσολαβητές, οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει μαζί τους σύμφωνο συμβίωσης και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν μετoχές Α.Α.Ε. του αθλήματoς στο οποίο δραστηριοποιούνται αθλητικά ή επαγγελματικά».

Έπειτα από μία αναβολή η αθλητική δικαστής συζήτησε την υπόθεση την Πέμπτη (23/06) και το FL News που παρακολούθησε την εκδίκαση σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ...

Τον Απόλλωνα Πόντου εκπροσώπησε ο Αργύρης Λίβας και τον Πιερικό που είχε κάνει καταγγελία ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Η ομάδα της Καλαμαριάς θεωρεί ότι ο νόμος δεν θέλει να υπάρχει πρώτου βαθμού συγγένεια μεταξύ στελεχών διαφορετικών ομάδων. Έκανε λόγο για τρίμηνη παραγραφή, επικαλούμενη την πρόσφατη απόφαση για τον ΠΑΣ Γιάννινα και επικουρικά ζήτησε η όποια ποινή να επιβληθεί στη φετινή σεζόν.

Από την άλλη πλευρά ο Γκαγκάτσης έκανε λόγο για διπλή και πιθανή... τριπλή παράβαση. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, διαφορετικά δεν θα προβλεπόταν και υποτροπή και μίλησε για διαρκές αδίκημα. Ζήτησε, λοιπόν, την αφαίρεση 10 βαθμών και αυτοί να αφαιρεθούν από τη βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος. Όταν, μάλιστα, παρακάλεσε την πρόεδρο να εκδώσει απόφαση πριν τις 30 Ιουνίου, η ίδια του είπε: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ, αλλά σημασία έχει πότε συζητήθηκε η υπόθεση...».

«Μπορεί να απολυθεί ο Καλαϊτζίδης χωρίς την έγκριση του Κάλας»

Ο Λίβας αρχικά υποστήριξε ότι ο Πιερικός δεν έπρεπε να είναι διάδικος και ότι όφειλε, αν ήθελε, να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση. Ακολούθως είπε:

«Ο Απόλλων Πόντου στις 17 Σεπτεμβρίου πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής που δεν έχει ανακληθεί και στις 14 Δεκεμβρίου η ΕΕΑ χορήγησε άδεια σε Άλεξ Κάλας (12,85%), Ειρήνη Πεκλάρη (4,66%). Την ίδια ημέρα ο Πιερικός ήταν στην ΕΕΑ για να δοθεί άδεια για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, άρα είχε γνώση του θέματος. Η διάταξη δεν αμφισβητείται, ούτε η συγγένεια. Ο νομοθέτης, όμως δεν θέλει να είμαι εγώ προπονητής σε μια ομάδα και ο αδερφός μου σε μια άλλη μέτοχος και δη μεγαλομέτοχος για να μη νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Εδώ μιλάμε για την ίδια ομάδα και για μετόχους που δεν έχουν καμία επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί οι υπόλοιποι να συνεδριάσουν και χωρίς την έγκριση των μετόχων να απολύσουν τον προπονητή! Υπάρχει, εξάλλου, η απόφαση 10/2022 της Εφέσεων (ΠΑΣ Γιάννινα) σύμφωνα με την οποία υπάρχει θέμα τρίμηνης παραγραφής. Η απόκτηση των μετοχών με την έννοια της καταβολής έγινε τον Σεπτέμβριο. Υπήρχε η εκκρεμότητα με την άδεια της ΕΕΑ. Και στις 14/12 να ανατρέξουμε, οπότε χορηγήθηκε άδεια, έχει παρέλθει το τρίμηνο».

«Διαρκές το αδίκημα»

Ο Γκαγκάτσης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι ο Πιερικός για να κάνει πρόσθετη παρέμβαση θα έπρεπε να είναι υπέρ κάποιου διαδίκου, αλλά διάδικος δεν υπήρχε και τόνισε:

«Η ΕΕΑ χωρίς να έχει δικαίωμα αναφέρει ότι υφίσταται θέμα παραγραφής, αλλά θα το κρίνετε εσείς. Για ποιο λόγο ήθελαν να προκαταλάβουν την απόφαση; Η παραγραφή έχει την έννοια ότι ένα γεγονός διεκόπη. Την 33η αγωνιστική ο Πιερικός έπαιζε με τον Απόλλωνα και προπονητής ήταν ο Καλαϊτζίδης. Προ ημερών η ΠΑΕ με δελτίο Τύπου λέει ότι παραμένει. Για ποια παραγραφή μιλάμε; Η διάταξη λέει ότι δεν μπορούν να αποκτούν και να διατηρούν μετοχές και ότι αν υπάρξει υποτροπή οι ποινές διπλασιάζονται. Πότε, δηλαδή, υπάρχει υποτροπή; Όταν εκδοθεί απόφαση από τα όργανα και συνεχίσει το ίδιο καθεστώς.

Το αδίκημα είναι διαρκές. Αν ο νόμος ήθελε την τρίμηνη παραγραφή δεν θα μιλούσε για υποτροπή, γιατί οι αποφάσεις δεν εκδίδονται σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ομολογήθηκε από Άλεξ Κάλας, Ειρήνη Πεκλάρη το 2017 ότι όταν ζήτησαν άδεια για τις μετοχές του Άρη το 2015 γνώριζαν ότι απαγορεύεται. Υπάρχει απόλυτη παραδοχή ενώπιον της ΕΕΑ ότι γνώριζαν το κώλυμα και εν γνώση τους παραπλάνησαν την Επιτροπή».

Το έννομο συμφέρον

Και συνέχισε ο δικηγόρος του Πιερικού: «Η ΕΕΑ δεν εξετάζει ποιος είναι προπονητής, γιατί αυτοί συνέχεια αλλάζουν. Μετά την απόφαση της ΕΕΑ η ΠΑΕ δεν έκανε τίποτα. Το έννομο συμφέρον του Πιερικού πρέπει να είναι και άμεσο και ενεστώς. Στις 27/04 το αποκτήσαμε, γιατί πέσαμε κάτω από τη γραμμή υποβιβασμού. Ο Πανσερραϊκός που ανέβηκε πάνω από τη γραμμή, απέσυρε την καταγγελία.

Οι μέτοχοι παραμένουν οι ίδιοι. Το σημείο της υποτροπής δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ξεκινά τώρα και μένει το ίδιο καθεστώς. Θα έχουμε υποτροπή; Ναι. Τι θα πούμε τότε; Ότι υπάρχει παραγραφή; Διακόπτεται μόνο όταν αποχωρήσουν οι μέτοχοι ή ο προπονητής. Από τότε ξεκινά η παραγραφή και όχι από την ημερομηνία που πήραν άδεια.

Δύο ή... τρεις παραβάσεις

«Μιλάμε για δύο παραβάσεις. Αν ερχόταν ο Πανσερραϊκός και έκανε καταγγελία για τον Κάλας και ο Πιερικός έκανε για τη νύφη του προπονητή θα είχαμε δύο αποφάσεις με τουλάχιστον αφαίρεση 5 βαθμών η κάθε μία. Ο Πανσερραϊκός δεν ήξερε για τη δεύτερη παράβαση. Δεν μπορεί να είναι ενιαία. Έχουμε δύο φυσικά πρόσωπα, μην πω και για τρίτο. Δεν βρήκαμε, όμως στοιχεία για τον γαμπρό του προπονητή, Κωνσταντίνο Πεκλάρη. Υπάρχουν δύο παραβάσεις, άρα δύο ποινές».

«Παράβαση αν ο Καλαϊτζίδης ήταν στην Ξάνθη»

Στη δευτερολογία του ο Λίβας είπε:

«Το άρθρο 22 λέει «... να αποκτούν μετοχές ΑΑΕ». Δεν μιλά για κατοχή, αλλά για τη στιγμή της απόκτησης. Αν όχι τον Σεπτέμβριο, αυτό έγινε τον Δεκέμβριο. Εμείς ρωτήσαμε την ΕΕΑ και εκείνη ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει, γιατί επικαλεστήκαμε την απόφαση 10/2022».

Η πρόεδρος της έδρας υπενθύμισε ότι το όργανο δεν δεσμεύεται από το πόρισμα της ΕΕΑ και ο Λίβας απάντησε: «Για εμάς δεν υπάρχει θέμα παράβασης. Υποτροπή υπάρχει όταν διαπιστωθεί μια παράβαση με απόφαση, όχι με μία έκθεση που δεν δεσμεύει κανέναν. Δεν είπαμε... τσαμπουκά ότι κάναμε παράβαση και βλέπουμε. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κάνει. Θα υπήρχε παράβαση αν ο Καλαϊτζίδης ήταν προπονητής στην Ξάνθη. Μπορεί να είναι και λανθασμένο, εσείς θα κρίνετε. Στις 14/12 η ΕΕΑ έδωσε άδεια, έχοντας δει και τη σύμβαση του προπονηήτή».

«Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τη σχέση η ΕΕΑ», είπε η πρόεδρος και ο Λίβας συμπλήρωσε:

«Υπάρχει τρίμηνη παραγραφή από τη διάπραξη. Επικουρικά, τώρα που μιλάμε ο Πιερικός έχει υποβιβαστεί και δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον. Εκκρεμεί η απόφαση του Διαιτητικού. Η εκτελεστή απόφαση που υπάρχει είναι επικύρωση της βαθμολογίας με την ΠΑΕ Πιερικός να έχει υποβιβαστεί κι εμείς να έχουμε μείνει στην κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση αν αποφασίσετε ότι διαπράξαμε παράβαση και δεν υπάρχει παραγραφή, η έκθεση είναι μία, η παράβαση είναι μία, άρα αφαίρεση 5 βαθμών.

Ακόμα και αν απορριφθεί η προσφυγή του Πιερικού και της Καβάλας για την επικύρωση, το άρθρο 20 παρ.2 του ΚΑΠ σας δίνει δικαίωμα να διαμορφώσετε διαφορετικά τη βαθμολογική κατάταξη. Αυτό πρέπει να συμβεί αν υποτεθεί ότι υπάρχει παράβαση».

«Σημασία έχει πότε εκδικάστηκε»

Στη δευτερολογία του ο Γκαγκάτσης επεσήμανε:

«Ενοχλήθηκε ο συνάδελφος που μίλησα για την ΕΕΑ; Όλο το άρθρο 69 και 69Α που μιλά για τους μετόχους των ΑΑΕ, μιλά για την απόκτηση των μετοχών και σαφώς υπονοεί τη διατήρησή τους. Δεν λέει απέκτησα και δεν τις έχω σήμερα. Οι μετοχές σήμερα κατέχονται.

Η παράβαση διεπράχθη το 21-22. Σας δίνουν δικαίωμα οι διατάξεις, αν κρίνετε ότι τελείωσε η περίοδος στις 30 Ιουνίου, να αποφασίσετε ότι αφορά στην τρέχουσα σεζόν. Ανεξαρτήτως της απόφασης του Διαιτητικού. Ακόμα και να απορριφθεί, μπορείτε να αποφασίσετε την εφαρμογή στη φετινή περίοδο, έστω και αν έχει επικυρωθεί ο πίνακας».

Ο δικηγόρος του Πιερικού ζήτησε απόφαση πριν τις 30 Ιουνίου και πήρε απάντηση: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ. Θα βγει σύντομα. Σημασία έχει πότε εκδικάστηκε η υπόθεση». Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπομνήματα ως τη Δευτέρα (27/06, 14.00).

Last modified onΠαρασκευή, 24 Ιούνιος 2022 15:08

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep