«Δικαίωμα ανόδου και ο… 6ος»!

Η ερμηνεία της Νίκης Βόλου για το άρθρο 4 παρ. 5 του ΚΑΠ και οι θέσεις λίγκας, ΟΦΙ, Διαγόρα. Όλο το ρεπορτάζ από την εκδίκαση στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Όταν έγινε γνωστό ότι η Νίκη Βόλου προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της διοργανώτριας για προβιβασμό των ΟΦΙ, Διαγόρα πολλοί εξέφρασαν ερώτημα ποιο το έννομο συμφέρον της 5ης της Football League. Ο ΚΑΠ, άλλωστε, είναι σαφής, ότι δικαίωμα αναπλήρωσης κενών έχει έως και ο 4ος της κατάταξης, εφόσον έχει αδειοδοτηθεί.

Η απάντηση, λοιπόν, δόθηκε τη Δευτέρα (05/10) στην ΕΠΟ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ερμηνεία που έδωσε η ομάδα της Μαγνησίας στον ΚΑΠ. Τι υποστήριξε; Ότι δικαίωμα για αναπλήρωση έχει έως και ο 6ος! Όσο για το θέμα της αδειοδότησης; Η Νίκη Βόλου υποστήριξε ότι άλλα κριτήρια πρέπει να ικανοποιούν όσοι ήταν στην κατηγορία ή προβιβάστηκαν αγωνιστικά και άλλα αυτές που αναπληρώνουν τα κενά!

Τελείως διαφορετική ερμηνεία, βέβαια, έχει ο ΚΑΠ σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στην εκδίκαση οι νομικοί των ΟΦΙ, Διαγόρα (έκαναν πρόσθετε παρεμβάσεις) και διοργανώτριας. Όπως υπογράμμισαν, είναι σαφές ότι δικαίωμα αναπλήρωσης έχει ως και ο 4ος της κατάταξης, ενώ είπαν το αυτονόητο, ότι όποιος δεν έχει άδεια, υπόκειται σε περιορισμούς ενίσχυσης και δεν του απαγορεύεται η συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση δε, αν και ο 4ος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δικαίωμα αναπλήρωσης δίνεται στις υποβιβασθείσες Κασσιόπη, Απόλλωνα Πόντου…

Το FL News ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που παρακολούθησε την εκδίκαση και σας παρουσιάζει το αποκλειστικό ρεπορτάζ…

Τη Νίκη Βόλου που είχε ισχυρή παρουσία στην ΕΠΟ εκπροσώπησε ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης. Αρχικά ανέφερε ότι μόλις έγινε γνωστή η μη συμμετοχή των Πλατανιά, Πανιωνίου ζήτησε από το ΔΣ να ενημερωθεί για τη διαδικασία αναπλήρωσης. «Ενημερωθήκαμε, όμως μετά την κλήρωση και έπειτα από εξώδικο. Η εξουσιοδότηση στον πρόεδρο δεν κοινοποιήθηκε, ούτε αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ».

Για το άρθρο 4 παρ.5 του ΚΑΠ που αναφέρει ότι: «Το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες στην βαθμολογική κατάταξη ομάδες της κατώτερης κατηγορίας (με την σειρά κατάταξης) και μέχρι την 4η στην σειρά του πίνακα, εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί κατάλληλα για το πρωτάθλημα αυτό», ο δικηγόρος της Νίκης Βόλου είπε:

«Η έννοια της διάταξης είναι σαφέστατη. Ο νομοθέτης μιλά για τις τέσσερις επόμενες από αυτές που προβιβάζονται. Σε άλλο πρωτάθλημα ανεβαίνουν δύο, σε άλλο τέσσερις. Η λογική είναι ότι δεν πρέπει να δίνεται δικαίωμα ανόδου στον 10ο. Τι θα γίνει του χρόνου που προβιβάζονται τέσσερις; Από ποιον θα γίνει αναπλήρωση;».

«Εμείς φάκελο αδειοδότησης, ο ΟΦΙ όχι»

Για το θέμα της αδειοδότησης, ο Μαυρομάτης υποστήριξε: «Με άλλα κριτήρια αδειοδοτούνται οι ομάδες που απέκτησαν νόμιμα το δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία και με άλλα αυτές που αναπληρώνουν τα κενά». Επεσήμανε ακόμα ότι η απόφαση της 16ης Σεπτεμβρίου της διοργανώτριας κοινοποιήθηκε στη Νίκη Βόλου στις 25/09, δεν ανέφερε την προϋπόθεση αδειοδότησης, γι’ αυτό την προσέβαλε, όπως έκανε και για τη διαδικασία της κλήρωσης. Και συμπλήρωσε:

«Η ΕΠΟ από τον Φεβρουάριο έχει στείλει εγκύκλιο και ζητά από τις ομάδες να καταθέσουν φάκελο. Όφειλαν όλες να το κάνουν. Εμείς το πράξαμε, πιθανότατα και η Καβάλα. Σίγουρα όχι η Ιεράπετρα και επιφυλάσσομαι για τον Διαγόρα. Η διεύθυνση αδειοδότησης μας απάντησε ότι μόνοι φάκελοι που έχει εξετάσει είναι του Απόλλωνα Σμύρνης και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Πρέπει να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για να ανέβει το επίπεδο. Να ακυρωθούν οι ενέργειες της λίγκας και να γίνει αντικατάσταση από ομάδες που έχουν αδειοδοτηθεί. Δικαίωμα αναπλήρωσης έχουν οι δύο πρώτοι από τους Διαγόρα, ΟΦΙ, Νίκη Βόλου, Καβάλα. Αυτό λέει ο ΚΑΠ για το καλό της κατηγορίας».

Βουγίδης: «Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει την Οξφόρδη…»

Στην έλλειψη έννομου συμφέροντος της Νίκης Βόλου στάθηκε ο νομικός σύμβουλος της Super League 2 Αντώνης Βουγίδης. «Δεν χρειάζεται να έχει τελειώσει κανείς την Οξφόρδη για να καταλάβει ότι κενό καλύπτει έως και ο 4ος της κατάταξης», είπε και συνέχισε: «Ο ΚΑΠ πουθενά δεν μιλά για επιλαχούσες ομάδες. Αυτό κάναμε και καλέσαμε τον 3ο και τον 4ο. Ρωτήσαμε την ΕΠΟ αν η ενέργειά μας είναι σύννομη και λάβαμε θετική απάντηση.

Ως σήμερα καμία ΠΑΕ δεν έχει αδειοδοτηθεί, ούτε η αιτούσα. Το δικαίωμά της δεν έχει «γεννηθεί». Η ΕΠΟ στο μέλλον θα εξετάσει τους φακέλους. Εκτός αυτού δεν υπάρχει ποινή απαγόρευσης συμμετοχής, αλλά περιορισμός μεταγραφών. Ο 5ος ποτέ δεν ανεβαίνει. Οι υποβιβασθείσες το αποκτούν αν δεν μπορεί ο 4ος».

«Η μισή αλήθεια, το μεγαλύτερο ψέμα»

Ο δικηγόρος του ΟΦ Ιεράπετρας, Χάρης Γρηγορίου εξέφρασε το ερώτημα στην αγόρευσή του: «Να μην ανέβω εγώ επειδή δεν έχω άδεια. Να ανέβει η Νίκη επειδή έχει; Μα δεν έχει. Δεν έχει τις προδιαγραφές που επικαλείται. Δικαίωμα ανόδου έχει ως και ο 4ος.

Η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Αν μετά την εξάντληση της 4ης θέσης δεν έχει καλυφθεί ο αριθμός, τότε ο Απόλλων Πόντου και η Κασσιόπη καλύπτουν τα κενά. Δεν λέει κάτι γι’ αυτές αν θα έχουν αδειοδοτηθεί ή όχι. Δεν γίνεται εμείς οι δύο ομάδες να έχουμε αυστηρό πλαίσιο και οι άλλες 10 όχι. Η Νίκη Βόλου δεν νομιμοποιείται ενεργητικά. Η Ιεράπετρα έλαβε κλήση από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης για τις 7/10 και θα αναβληθεί, γιατί στις 8/10 θα δοθεί παράταση στις δύο ομάδες που προβιβάστηκαν.

Αν δεν πάρεις άδεια, τότε θα έχεις περιορισμούς για την απόκτηση τριών Ελλήνων άνω των 25 ετών και ξένων κάτω των 23. Πέρυσι επτά ομάδες δεν πήραν άδεια. Ο ΚΑΠ πουθενά δεν αναφέρεται για επιλαχούσες ομάδες. Θα έλεγε ότι ανεβαίνει ως και η 4η μετά τις θέσεις προβιβασμού.

Ποιο το έννομο συμφέρον της; Δεν μπορείς να ανέβεις. Το δικαίωμα μετά τους τέσσερις αποκτούν Κασσιόπη, Απόλλων Πόντου. Ο νομοθέτης δεν ήθελε το κάθε μικρό χωριό να προβιβάζεται. Η προσφυγή της εκτός των άλλων είναι εκπρόθεσμη, γιατί οι αποφάσεις ΔΣ προσβάλλοντα εντός πέντε ημερών».

Καταλήγοντας ο Γρηγορίου είπε: «Οι δηλώσεις συμμετοχής έληξαν 16/09. Στις 17/09 γνωστοποιήθηκε ότι ο Διαγόρας έχει δικαίωμα συμμετοχής και στις 22/09 ότι ο ΟΦΙ θα πάρει τη θέση του Πανιωνίου. Η προθεσμία για τον φάκελο έληγε στις 20/09, γι’ αυτό θα πάρουμε παράταση έως 20/10».

«Η Νίκη Βόλου αμφισβητεί τον ΚΑΠ»

Από πλευράς Διαγόρα η νομικός Χριστιάνα Ανδρινοπούλου στάθηκε στο εκπρόθεσμο της προσφυγής της Νίκης Βόλου και είπε:

«Ως Διαγόρας από τις 4 Σεπτεμβρίου έχουμε καταθέσει παράβολο αδειοδότησης. Μας κάλεσε το πρωτοβάθμιο όργανο αδειοδότησης την Τετάρτη, αλλά έχουμε αιτηθεί παράταση. Εμείς δεν αμφισβητούμε το άρθρο 4 του ΚΑΠ. Η μόνη που το αμφισβητεί είναι η προσφεύγουσα. Η ερμηνεία είναι σαφέστατη. Το έννομο συμφέρον της Νίκης Βόλου δεν έχει γεννηθεί. Πρέπει να είναι και άμεσο και παρόν. Ζητάμε να εκδοθεί μια απόφαση με προϋποθέσεις; Εάν δεν συμβεί αυτό, να συμβεί το άλλο … Δεν υπάρχει ενεργητική, ούτε παθητική νομιμοποίηση».

Απόδαση αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, ώστε να ανοίξει - επιτέλους - ο δρόμος για την κλήρωση του πρωταθλήματος της Football League.

Last modified onΤρίτη, 06 Οκτώβριος 2020 01:26

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep