Logo
Print this page

«Μόνη αρμόδια η ΕΠΟ»

Η ΕΠΟ διατύπωσε εκ νέου στο Διαιτητικό την απόφαση για κατάργηση της Football League. Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση των προσφυγών.

Ημέρα εκδίκασης προσφυγών ήταν η Δευτέρα (31/08) στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Με αφορμή τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για SL2 18 ομάδων, FL 16 ή ενιαία Β’ Εθνική σε δύο ομίλους (άλλοι μιλούσαν για 32 ομάδες και άλλοι για 34!) 3 ΠΑΕ προσέφυγαν (Χανιά, Κέρκυρα, Απόλλων Πόντου) και άλλες οκτώ έκαναν πρόσθετη παρέμβαση.

Τι προκάλεσε εντύπωση; Η παραδοχή του νομικού της ΕΠΟ, Βασίλη Σαράκη ότι δεν είχε γνώση - λόγω άδειας - για τη διατύπωση της Ε.Ε. σχετικά με το αίτημα στον Αυγενάκη για κατάργηση της Football League και η ατάκα του ότι «Θα έπρεπε στους δύο ομίλους να υπάρχουν λιγότερες ομάδες, κάτι που δεν προέβλεψε η ΕΠΟ, γιατί υπάρχει η φημολογία ότι πολλές ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. Ήθελαν να δουν πόσες ομάδες θα δηλώσουν και μετά να οριστούν οι όμιλοι». Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

«Να ισχύσει η απόφαση για δύο ομίλους»

Η πρώτη προσφυγή που εκδικάστηκε ήταν αυτή του Απόλλωνα Πόντου. Τι ζητά η ομάδα της Καλαμαριάς; Να μην υποβιβαστεί. Συγκεκριμένα, ο νομικός της ΠΑΕ, Χάρης Γρηγορίου χαρακτήρισε διάτρητη την 1η απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ και διάφανη και ξεκάθαρη αυτή των δύο ομίλων. Στάθηκε, μάλιστα, στην απόφαση του ΔΣ της SL2 στις 3/8 για αναδιάρθρωση χωρίς κανέναν υποβιβασμό.

«Η ΕΠΟ παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου Αυγενάκη βάσει των οποίων τα 3/4 του σώματος αποφασίζουν την τροποποίηση του καταστατικού», είπε ο Γρηγορίου και σημείωσε: «Σύμφωνα με τον νόμο αρμόδια είναι η διοργανώτρια και εκείνη αποφάσισε να μην υποβιβαστεί κανείς. Ακόμα και αν ισχύσει η πρώτη απόφαση, δεν πρέπει να υποβιβαστώ χωρίς τη βούληση της διοργανώτριας». Ουσιαστικά, δηλαδή, ζήτησε να μην προβιβαστούν Βέροια και Ολυμπιακός Βόλου και συμπλήρωσε: «Οι μοναδικές ομάδες στον πλανήτη που θα πέσουν θα είναι ο Απόλλων Πόντου και η Κέρκυρα; Ας υποβίβαζε η ΕΠΟ και από τη FL στη Γ’ Εθνική».

«Όχι για έγκριση στον Αυγενάκη»

Ο νομικός της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης είπε μεταξύ άλλων: «Η ΕΠΟ αποτάθηκε στον υφυπουργό για να γίνει η νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προβλέψει ειδικότερους όρους που σχετίζονται με τις ΠΑΕ, όπως το μετοχικό κεφάλαιο. Δηλώθηκε η πρόθεση της ΕΠΟ για ενιαία Β’ Εθνική. Ίσως για να φαίνεται ότι σχετίζεται με την οικονομική κρίση, θα έπρεπε να υπάρχουν λιγότερες ομάδες, κάτι που δεν προέβλεψε! Υπάρχει η φημολογία ότι πολλές ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. Ήθελαν να δουν πόσες ομάδες θα δηλώσουν και μετά να οριστούν οι όμιλοι. Απευθύνθηκε η ΕΠΟ στον Αυγενάκη γιατί η τροπολογία είναι αναγκαία για να ρυθμιστούν κάποια δεύτερα θέματα και όχι για να εγκρίνει την απόφασή της.

Αν δεν δοθεί αυτή η διάταξη του νόμου θα έχουμε πρόβλημα. Τι μετοχικό κεφάλαιο θα έχουν οι ομάδες; Η απόφαση είναι ισχυρή. Για την υλοποίηση χρειάζεται συνεργασία. Δίκαιο είναι, αν η ΕΠΟ προκρίνει την απόφαση για δύο ομίλους, να μην υποβιβαστούν. Τεχνικά δεν υπάρχει πρωτάθλημα χωρίς υποβιβασμό. Η Κέρκυρα και ο Απόλλων Πόντου δεν είχαν μαθηματικές πιθανότητες παραμονής. Η λίγκα έστειλε ένα μικρό κείμενο για SL1 18 ομάδων, SL2 16 ομάδων και FL με 14, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει».

Στην εκδίκαση της προσφυγής των Χανίων (ζητούν να διεξαχθεί το πρωτάθλημα της SL2 με 12 ομάδες) ο δικηγόρος Άρης Λυχναράς επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Την παράβαση διατάξεων του ΚΑΠ, του άρθρου 79 του καταστατικού της ΕΠΟ και του συνταγματικού δικαιώματος της ισότητας και της κοινωνικής υγείας…

«Αύξηση ομάδων, αύξηση κρουσμάτων»!

Ο Λυχναράς αρχικά είπε ότι απαγορεύεται η αυξομείωση ομάδων αν δεν έχει προβλεφθεί από την προκήρυξη του προηγούμενου πρωταθλήματος. Επίσης τόνισε ότι η προκήρυξη προβλέπει 12 ομάδες τη σεζόν 2020-21. Επεσήμανε ακόμα ότι: «Είναι δυνατόν η ΕΠΟ να αποφασίζει κατά το δοκούν; Στις 27/07/20 η ΕΠΟ δεν έκανε αναδιάρθρωση στη SL1 και στις 19/08/20 μας πηγαίνει στις 18, ενώ δεν θέλαμε αναδιάρθρωση. Και οι δύο κατηγορίες έχουν πει όχι στην αναδιάρθρωση. Είναι αυτό σωστό και δίκαιο;

Αν ήθελε η ΕΠΟ να προβίβαζε τέσσερις ομάδες στη SL1. Εμείς ζητήσαμε αναδιάρθρωση τριών επαγγελματικών κατηγοριών, όχι μόνο για εμάς. Είχαμε πει να μην υποβιβαστεί κανείς και η SL2 να γίνει με 16. Αντί αυτού η ΕΠΟ ανέβασε οκτώ ομάδες από τη Γ’ Εθνική αντί τεσσάρων που έλεγε η προκήρυξη, ανέβασε οκτώ από τη FL αντί δύο και άφησε σε εμάς ίδιο αριθμό ανόδου.

Σε πρωτάθλημα 18 ομάδων αυξάνονται τα έξοδα και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Στις 3/8 υπήρξε πρόταση για ενιαίο όμιλο στη Β’ Εθνική, η οποία δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 3/4. Με 18 ομάδες δεν θα έχουμε έσοδα ούτε 80.000 ευρώ. Η πρόταση για 18-16-14 δεν συγκέντρωσε τα 3/4 άρα δεν υπάρχει».

«Η SL1 αρνήθηκε την αναδιάρθρωση, η SL2 όχι»

Το δικαίωμα της αναδιάρθρωσης ανήκει στην ΕΠΟ. Δεν μπορεί ένας υπουργός να παρέμβει. Με το άρθρο 8 του Ν.4684/2020 δίνεται η δυνατότητα να τροποποιήσουν τις προκηρύξεις οι ομοσπονδίες για το ζήτημα της λήξης και περαίωσης των διοργανώσεων που είχαν διακοπεί, όχι για οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

Η πρώτη τη τάξει κατηγορία είπε όχι στην αναδιάρθρωση με ψήφους 13-1. Έτσι, εκφράστηκε ομόφωνα η βούληση. Η ΕΠΟ δεν μπορούσε να επέμβει ερήμην τους και ενάντια στη θέλησή τους. Η δεύτερη κατηγορία εξέφρασε με ψήφους 10-5 τη βούληση να γίνει αναδιάρθρωση και δύο όμιλοι με 16 ομάδες. Η πλειοψηφία ήταν υπέρ της αναδιάρθρωσης. Αφορούσε το μελλοντικό πρωτάθλημα, άρα δεν χρειαζόταν πλειοψηφία 3/4. Με ομόφωνη απόφαση ψήφισαν να γίνει η πρώτη κατηγορία με 18 ομάδες, που δεν μπορούσε να ισχύσει. Ο πρόεδρός της στο τελευταίο ΔΣ είπε: «Είμαστε σε αδιέξοδο».

Για μένα έπρεπε να προβλεφθεί κάποιος υποβιβασμός. Αποφάσισε η Ε.Ε. να περιμένει να ξεσκαρτάρουν μετά τις δηλώσεις συμμετοχής. Η αναδιάρθρωση ισχύει από την επόμενη περίοδο. Φέτος υπήρχαν ακραίες καταστάσεις».

«Αφού δεν ανέβηκα εγώ, να μην ανέβει κανείς»

Για τις παρεμβαίνουσες ΠΑΕ (Βέροια, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Διαγόρας, ΟΦΙ, Απόλλων Λάρισας, Παναχαϊκή, Ιωνικός) παραστάθηκαν οι δικηγόροι Αργύρης Λίβας, Βαγγέλης Χατζηιωάννου, Παναγιώτης Μπιλίρης.

Ο Λίβας στάθηκε στο αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο και είπε: «Η ΕΠΟ είναι η μόνη αρμόδια. Καμία νομοθετική παρέμβαση δεν χρειάζεται για να αλλάξει την οποιαδήποτε κατηγορία ή προβιβασμό. Η SL2 έχει λάβει τρεις αποφάσεις. Με ψήφους 10-5, χωρίς τα 3/4, δεν πήγε στην ΕΠΟ για δύο ομίλους. Στις 3/6 και 3/8 ομόφωνα το ΔΣ αποφάσισε να γίνει αναδιάρθρωση. Στις 3/6 SL1 με 18, SL με 16 και FL με 14. Στις 3/8 αποφάσισε SL2 με 16 ομάδες.

Άρα το ΔΣ, παρουσία και του Κισσαμικού, πρότεινε στην ΕΠΟ να γίνει αναδιάρθρωση. Το πώς θα γίνει, αρμόδια είναι μόνο η ΕΠΟ. Η SL1 είπε ότι δεν θέλει με ψήφους 13-1. Το αίτημα του Κισσαμικού είναι καταχρηστικό, γιατί στις προτάσεις του περιλαμβάνονταν η άνοδος περισσότερων ομάδων στη SL1. Δηλαδή αν ήταν να ανέβει δέχεται την αναδιάρθρωση. Τώρα λέει «αφού δεν ανέβηκα εγώ, να μην ανέβουν ούτε οι από κάτω». Οι αποφάσεις στις 3/6 και 3/8 είναι τελεσίδικες. Έχει προτείνει η λίγκα αναδιάρθρωση. Αν ήθελε ο Κισσαμικός μπορούσε να έχει προσβάλει τις δύο αυτές αποφάσεις. Δεν το έκανε, βέβαια».

Ο Μπιλίρης (Καβάλα, Ολυμπιακός Βόλου) ανέφερε: «Γιατί ο Κισσαμικός δεν προσέβαλε την απόφαση για δύο ομίλους των 16 ομάδων; Με 16 παίζει και δεν παίζει με 18; Αν ήθελε να είναι 12, θα έπρεπε να το έχει κάνει. Μιλάει για απώλεια εσόδων, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα. Τα έσοδα με 18 ομάδες αυξάνονται, δεν μειώνονται. Η πρόταση της λίγκας ήταν SL1 με 18 και ο Κισσαμικός θα επωφελούνταν. Δηλαδή SL1 με 18 θέλω και δεν θέλω SL2 με 18;».

Ο Χατζηιωάννου (Ολυμπιακός Βόλου) χαρακτήρισε εκπρόθεσμο το αίτημα των Χανίων να λάβει τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ και είπε ότι η απόφαση αναδιάρθρωσης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ομοσπονδία. «Η απόφαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται να ληφθεί προ της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για την επόμενη. Πότε λήγει η αγωνιστική περίοδος; Φέτος λήγει 31/08 και η νέα ξεκινάει από 01/09».

«Συντριπτική πλειοψηφία για δύο ομίλους»

Η τελευταία προσφυγή που συζητήθηκε ήταν αυτή της Κέρκυρας, η οποία ζητά ενιαία Β’ Εθνική και κατάργηση του εδαφίου που αναφέρει ότι πρέπει να την εγκρίνει την κατάργηση της FL ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Επανέλαβε τις αποφάσεις της SL2 και τόνισε: «Το ΔΣ αποτελείται από 15. Στο προσυμβούλιο της FL για δύο ομίλους ψήφισαν 12-2. Στο ΔΣ της SL2 οι 15 ήταν οι επτά των 12 συν τους τρεις εκπροσώπους της FL. Πρέπει να προσθέσουμε και τους οκτώ που ανεβαίνουν από τη Γ’ Εθνική. Άρα από τις 34 ομάδες οι 27 επιθυμεί δύο ομίλους. Υπερκαλύπτει, δηλαδή την πλειοψηφία των 3/4».

Η έδρα διάβασε την απόφαση της Ε.Ε. που ανέφερε ότι «θα υποβληθεί αίτημα στον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, προκειμένου να προχωρήσει νομοθετικά σε κατάργηση της Football League», ζητώντας διευκρινήσεις από τον Σαράκη για να διευκολυνθεί το δικαστήριο. Ο νομικός της ΕΠΟ απάντησε ότι απουσίαζε, γιατί ήταν διακοπές και απάντησε: «Η απόφαση είναι έγκυρη και ισχυρή. Για να λειτουργήσει έχει ανάγκη τη νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τους ειδικούς όρους που σχετίζονται με τις ΠΑΕ, όπως το Μ.Κ.».

Last modified onΤρίτη, 01 Σεπτέμβριος 2020 01:05
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr