Logo
Print this page

Ένα μικρό μάθημα από την Κύπρο

Red Button η τεχνολογία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, εσχάτως και στην Κύπρο, για τον περιορισμό των στημένων αγώνων, αλλά δεν έγινε αποδεκτή στην Ελλάδα. Τη στιγμή που οι παίκτες που αγωνίζονται στα ελληνικά πρωταθλήματα είναι οι πιο φοβισμένοι να καταγγείλουν

Πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο συνελήφθη ένας ποδοσφαιριστής, ο αρχηγός της ομάδας της Καρμιώτισσας, με την υποψία συμμετοχής σε προσυνεννοημένο αγώνα. Ο ποδοσφαιριστής αφέθη ελεύθερος καθώς η αστυνομια αντιλήφθηκε πως είχε προσαγάγει λάθος ποδοσφαιριστή. Το γεγονός αυτό όμως κινητοποίησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ), ο αντίστοιχος του δικού μας ΠΣΑΠ, δηλαδή, να  λάβει μια σημαντική πρωτοβουλία για να προστατεύσει τα μέλη τους, τους ποδοσφαιριστές, αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του αθλήματος. 

Ο ΠΑΣΠ αποφάσισε να κάνει κάτι απλό και συνάμα απολύτως απαραίτητο. Επικοινώνησε με την FifPro, την παγκόσμια Ομοσπονδία των Ποδοσφαιριστών, η οποία έχει αναπτύξει από το 2018 την τεχνολογία του Red Button. Τι ειναι αυτό; Μια εφαρμογή (application) που κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηέφωνο και επιτρέπει σε κάθε ποδοσφαιριστή να ειδοποιεί τις αρχες όταν γίνει μάρτυρας ή αποδέκτης στησίματος αγώνα. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε αρχικά από τους Φιλανδούς απότ ο 2015, οι οποίοι αντιμετώπισαν ένα μεγάλο κύκλωμα στημένων αγώνων και αποφάσισαν να κινηθούν με γρήγορούς ρυθμούς για να περιορίσουν το φαινόμενο του στησίματος των αγώνων, και να μην κινούνται με ρυθμούς koriopolis. Το πρόγραμμα μάλιστα επιδοτήθηκε από την Ε.Ε και τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Η διαδικασία ειναι απλή. Όταν ο παίκτης ακόμη και λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ή ακόμη και στη διάρκεια του ημιχρόνου δεχτεί πρόταση από τον προπονητή του, παρόντες της ομάδας του ή άλλης, ή οποιδήποτε άλλο πρόσωπο να στήσει το παιχνίδι τοτε το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το κόκκινο κουμπί κια μετά αναλαμβάνουν οι αρχές.  

Το παράδειγμα της Φιλανδίας ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, που επίσης είχε σημαντικό πρόβλημα με προσυνεννοημένους αγώνες, ακολούθησαν η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και γενικά χώρες όπου οι ομοσπονδίες τους και οι αντίστοιχες Λίγκες ήθελαν να πατάξουν το στήσιμο των παιχνιδιών και όχι να το υποθάλψουν. Πρόταση φυσικά έγινε και στην ελληνική πλευρά αλλά κανένα ενδιαφέρον.

Στη μοναδική μέχρι στιγμής έρευνα της FifPro οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα είναι οι πιο φοβισμένοι να καταγγείλουν τις περιπτώσεις που έχουν δεχτεί ή γνωρίζουν περιπτώσεις προσυνεννοημένων αγώνων. Το 71% δήλωσαν φόβο για να το καταγγείλουν υποστηρίζοντας πως οι σε βαρος τους συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους ίδιους ή ακόμη και για μέλη της οικογένειας τους. Το αντιστοιχο ποσοστό σε Σκωτία είναι 34% και σε Νορβηγία 44%.

Η κυπριακή πλευρά όταν άρχισαν ποδοσφαιριστές να συλλαμαβάνονται έδρασε άμεσα. Ο ΠΑΣΠ με δικά του χρήματα και χωρίς να περιμένει ατέρμονες συνεδριάσεις με Ομοσπονδίες και Λίγκες προχώρησε στην αγορά του συστήματος και το παραχώρησε σε  όλα του τα μέλη. Ήδη η εφαρμογή του ξεκίνησε στο παιχνίδι Οθέλος Αθηαίνου- Αγία Νάπα, όπου ποδοσφαιριστές του Οθέλλου κατήγγειλαν τον πρόεδρο της Αγίας Νάπας, ο οποίος και έχει προφυλακιστεί μαζί με τον διαιτητή του αγώνα. 

Αυτά σε χώρες όπου τα θεσμικά όργανα έχουν αποφασίσει να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να περιορίσουν τα στημένα και όχι να ξεφτιλίζουν κάθε Κυριακή το άθλημα. Στην Ελλάδα ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, με συνεδριασεις, επιτροπές και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Last modified onΠέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2020 18:14
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr