«Τα 3/4 των ΠΑΕ δεν πληρώνουν»

Το ρεπορταζ του FL News από την εκδίκαση της έφεσης της Καλλιθέας για την υπόθεση του αγώνα με τον Καραϊσκάκη Άρτας.

Σε δεύτερο βαθμό έφτασε η υπόθεση του αγώνα Καλλιθέα - Καραϊσκάκης Άρτας (1-1). Η ένσταση που είχε καταθέσει η αθηναϊκή ομάδα απορρίφθηκε από το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη διοργανώτρια για να αποφασίσει αν συντρέχει λόγος αποβολής εξαιτίας της μη συμμετοχής των Αρτινών στην κεντρική ασφάλιση.

Την Τετάρτη (23/05) η Επιτροπή Εφέσεων εκδίκασε της έφεση της Καλλιθέας και το FL News που έδωσε το «παρών» στη διαδικασία σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ...

Την Καλλιθέα εκπροσώπησε ο νομικός, Χάρης Γρηγορίου και τον Καραϊσκάκη Άρτας ο Δημήτρης Τσαούσογλου. Ο δεύτερος προσκόμισε υπόμνημα, με τον Γρηγορίου να ζητά προθεσμία έως την Πέμπτη (24/05, 14:00).

«Δεν σας επείγει αυτό;», ρώτησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εφέσεων, Φώτης Βλάχος. Και ο Γρηγορίου απάντησε: «Όχι, δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη το πρωτάθλημα. Δεν μας πειράζει, δεν έχουμε μπαράζ ή κάτι άλλο. Η Καλλιθέα σήμερα που μιλάμε υποβιβάζεται και ο Καραϊσκάκης υποβιβάζεται».

Αρχικά αγόρευσε ο Γρηγορίου:

«Στο άρθρο 12 της προκήρυξης αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι ομάδες ιδιωτικής ασφάλισης. Η παράβαση τριών μηνιαίων δόσεων δίνει το δικαίωμα σε εμάς και στη διοργανώτρια αποβολής της υπαιτίου από το πρωτάθλημα. Είναι μία αντικανονική περίπτωση αγώνος. Είναι υποχρέωση των μελών.

Δεν αρκεί η ασφάλιση στο ΙΚΑ σύμφωνα με τον ν.2725 όπως υποστηρίζει η αντίδικος πλευρά. Στοχεύει στην υπερασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών. Έτσι ο νομοθέτης ήθελε να ισχύσει στη Football League μία διάταξη του άρθρου 12 με συγκεκριμένη κύρωση. Ο Καραϊσκάκης παρουσίασε στο πρωτοβάθμιο όργανο ασφάλιση στο ΙΚΑ. Κάτι τέτοιο δεν είναι στους όρους του νομοθέτη».

Έδρα: «Έγινε ένας αγώνας;. Να μου πείτε γι' αυτό τον αγώνα, ποιο είναι το πρόβλημα και τι θέλετε».

Γρηγορίου: «Ο αγώνας είναι Καλλιθέα - Καραϊσκάκης. Θέλουμε να απωλέσει το παιχνίδι. Επί τρεις και πλέον μήνες δεν είχε πληρώσει τα ασφάλιστρα του ομαδικού ασφαλιστηρίου. Η πειθαρχική είπε ότι δεν είναι νόμιμη, αλλά διαβίβασε την υπόθεση στο ΔΣ της Football League. Παραπονούμαστε και γι' αυτή την αναφορά, γιατί τις πειθαρχικές κυρώσεις επί ενστάσεων, καταγγελιών και παραβάσεων κανονισμών τις αποφασίζετε εσείς».

«Τα 3/4 των ομάδων δεν πληρώνουν»

Σύντομη ήταν η αγόρευση του Τσαούσογλου, ο οποίος στάθηκε στα δύο σημεία της προκήρυξης που αφήνουν παράθυρο για μη συμμετοχή στην κεντρική ασφάλιση. Υποστήριξε δε, ότι αν γίνει μία έρευνα, τότε θα αποδειχτεί ότι τα 3/4 των ομάδων δεν έχουν πληρώσει σχεδόν τίποτα! Αναλυτικά είπε:

«Ο αγώνας έγινε 21 Δεκεμβρίου 2017, ενώ το πρωτάθλημα άρχισε 27/10/17. Δεν είχε συμπληρωθεί τρίμηνο για να υπάρξει αυτή η ποινή. Ο νόμος 2725 στο άρθρο 89 υποχρεώνει όλες τις ομάδες να ασφαλίζουν τους ποδοσφαιριστές στο ΙΚΑ. Η Football League δεν μπορεί να καταργήσει τον νόμο σύμφωνα με το άρθρο 3 του αστικού κώδικα.

Εμείς τηρήσαμε τον νόμο. Πληρώσαμε το ΙΚΑ κανονικά. Ασφαλίσαμε τους ποδοσφαιριστές ακόμα και για τις τέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει 45.000 ευρώ. Η προκήρυξη σε τρία σημεία δίνει το δικαίωμα στην κάθε ΠΑΕ να μην προσχωρήσει στην ιδιωτική ασφάλιση. Στο άρθρο 3 λέει: «Οι ΠΑΕ που δεν θα συμμετάσχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ασφαλιστική σύμβαση που θα συνάψουν, θα εφαρμόζεται και θα εξοφλείται μέχρι το τέλος της περιόδου 2017-18».

Εμείς ασφαλίσαμε όλους τους ποδοσφαιριστές. Στο άρθρο 4 παρ.2 της προκήρυξης αναφέρεται: «Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής η ΠΑΕ πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 5.000 ευρώ ως προκαταβολή για την ιατρική ασφάλιση των ποδοσφαιριστών για όσες συμμετέχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση πριν την έναρξη του πρωταθλήματος».

Σε ερώτηση της έδρας ποια είναι η κεντρική ασφαλιστική διαχείριση και αν υπάρχει σύμβαση, ο Τσαούσογλου απάντησε:

«Έχει κάνει σύμβαση. Αν το ψάξουμε λίγο σχεδόν τα 3/4 των ομάδων δεν έχουν πληρώσει σχεδόν τίποτα. Εκπροσωπώ και την Παναχαϊκή, στην οποία χρειάστηκε να κάνει μια επέμβαση στον μηνίσκο ένας αθλητής και η ασφάλεια δεν τον κάλυψε. Ο Καραϊσκάκης είναι στο ΙΚΑ πληρώνει κάθε μήνα 7.962 ευρώ. Σας προσκομίζω και αναλυτική κατάσταση».

Για την κύρωση που προβλέπει η προκήρυξη, ο νομικός της ομάδας της Άρτας, είπε:

«Εφόσον δεν καταβληθούν τα ασφάλιστρα των τριών τελευταίων μηνών, τότε συντρέχει λόγος αυτοδίκαιης αποβολής. Ποιων μηνών; Αυτοαναιρείται από τα άλλα άρθρα. Συνεκλήθη το συμβούλιο μετά την απόφαση και αναβλήθηκε.

Η Καλλιθέα αναφέρεται στο άρθρο 23 παρ.1 του ΚΑΠ. Εκεί αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις αντικανονικής διεξαγωγής αγώνος. Εδώ δεν έχουμε αντικανονική διεξαγωγή. Υπάρχει μόνο το άρθρο 12. Για το 23 παρ.9 του ΚΑΠ που ζητά αφαίρεση βαθμών, αναφέρει ότι αυτό γίνεται μόνο στην περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής για παράβαση του ΚΑΠ.

Υπάρχει, επίσης, η απόφαση 12/2018 του Διαιτητικού που λύνει το θέμα όσον αφορά το δεδομένο όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη κύρωση. Η κύρωση εδώ είναι αποβολή, την οποία πρέπει να αποφασίσει το ΔΣ της Football League. Αν την αποφασίσει ποτέ, γιατί εμείς ζητήσαμε να γίνει και το ίδιο το συμβούλιο πήρε αναβολή. Θέλαμε να εκδικαστεί εμείς».

Last modified onΠέμπτη, 24 Μάιος 2018 01:24

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep