Logo
Print this page

Θέμα… αρμοδιότητας!

Πώς η Πρωτοδίκης, Μαρίνα Μπόζνου έστειλε μήνυμα… αναρμοδιότητας για την ένσταση της Καλλιθέας σε βάρος του Καραϊσκάκη Άρτας. Όλο το ρεπορτάζ της εκδίκασης στο FL News.

[googlead][/googlead]

Ημέρα εκδίκασης… δύο ενστάσεων με θέμα την ασφαλιστική κάλυψη ποδοσφαιριστών ήταν η Τετάρτη (07/02) στη Football League. Το FL News σας ενημέρωσε πρώτο σχετικά με την αναβολή της υπόθεσης Απόλλωνα Πόντου – Δόξα Δράμας, ως το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που έδωσε το «παρών» στη διαδικασία. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και για τη νομική κίνηση της Καλλιθέας σε βάρος του Καραϊσκάκη Άρτας για τον ίδιο λόγο…

Η ένσταση των «κυανόλευκων», αν και η αθηναϊκή ΠΑΕ επεδίωξε την αναβολή, εκδικάστηκε και, μάλιστα, η εγκαλουμένη ΠΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας ήταν αυτή που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, επιδίωξή της ήταν να εκδικαστούν οι δύο ενστάσεις για να μη σέρνεται άλλο το ζήτημα… Ωστόσο, όπως θα φανεί στη συνέχεια του ρεπορτάζ του FL News, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να διαβιβαστεί η υπόθεση στο ΔΣ της Football League, αφού το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο έθεσε θέμα… αρμοδιότητας!

Το ίδιο, μάλιστα, έκανε και στην υπόθεση Απόλλωνα Πόντου – Δόξας Δράμας παρότι αυτή αναβλήθηκε. Ο δικηγόρος, Δημήτρης Καρπετόπουλος μετέφερε αίτημα αναβολής του Παναγιώτη Μπιλίρη (Δόξα Δράμας), ενώ και ο νομικός των «κοκκινόμαυρων», Βαγγέλης Χατζηιώαννου είπε προς την πρόεδρο: «Θα ήθελα κι εγώ αναβολή, γιατί στις 09:30 έχω δικαστήριο στον Άρειο Πάγο».

Σε εκείνο το σημείο η Πρωτοδίκης, Μαρίνα Μπόζνου ρώτησε: «Για ανασφάλιστους ποδοσφαιριστές δεν είναι το αντικείμενο της ένστασης;», με τον Χατζηιωάννου να απαντά: «Φέρονται ως ανασφάλιστοι. Εμείς είμαστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ». Η πρόεδρος της έδρας έστειλε τότε το… πρώτο μήνυμα: «Υπάρχει διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΔΣ».

Παραλίγο… δεύτερη αναβολή

Η πρώτη υπόθεση στο πινάκιο ήταν οι ενστάσεις της Καλλιθέας στο φύλλο αγώνα, δεν συζητήθηκε καν, αφού δεν επρόκειτο για πλαστοπροσωπία. Όταν ήρθε η ώρα της εκδίκασης για την ένσταση σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, ο Καρπετόπουλος μετέφερε στην έδρα: «Αν έχετε την καλοσύνη να την κρατήσετε…», αλλά ορθά κοφτά η Μπόζνου του είπε: «Έχω απολογία και πρέπει να φύγω στις 09:30».

Ο Καρπετόπουλος, τότε, ζήτησε αναβολή, αφού όπως είπε, ο συνάδελφός του, Χάρης Γρηγορίου είχε ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και πάλι πήρε αρνητική απάντηση από τη Μπόζνου: «Όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Εκτός των άλλων θέλουμε χαρτί ότι έχει δικαστήριο». Ο δικηγόρος του Καραϊσκάκη Άρτας, Δημήτρης Τσαούσογλου αντέδρασε και είπε: «Ξύπνησα στις 04:00 το πρωί για να έρθω από την Πάτρα».

«Εγώ ήρθα για να ζητήσω αναβολή που έχει συμφωνηθεί με τον κύριο Χατζηιωάννου εκ μέρους του κυρίου Μπιλίρη», συνέχισε ο Καρπετόπουλος και σημείωσε: «Τουλάχιστον κρατήστε τη και ο συνάδελφος θα έρθει. Έπειτα από μισή ώρα εν τέλει η ένσταση εκδικάστηκε…

«Βεβαίωση της Football League»

Ο νομικός της Καλλιθέας, Χάρης Γρηγορίου ξεκίνησε την αγόρευσή του και στάθηκε στο άρθρο 12 της προκήρυξης. Όπως είπε:

«Σύμφωνα με το άρθρο 12 της προκήρυξης, είναι υποχρεωτική η ομαδική ασφάλιση ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Είναι προαπαιτούμενο, γιατί πέρα από τον τύπο υπάρχει και μία ουσία. Δεν μπορεί να είναι ανασφάλιστο όλο το ρόστερ των ποδοσφαιριστών και να διακυβεύεται η σωματική τους ακεραιότητα».

arth12

Μπόζνου: «Σε ποιο άρθρο προβλέπεται η αρμοδιότητα του παρόντος οργάνου;».

Γρηγορίου: «Στο άρθρο 12 της προκήρυξης. Είναι μία κανονιστική πράξη και παράγει μία διάταξη. Έχουμε παράβαση αυτής της διάταξης με το ΙΚΑ».

Μπόζνου: «Και από πού προκύπτει η αρμοδιότητα του παρόντος οργάνου; Και η κύρωση ποια είναι;».

Γρηγορίου: «Προκύπτει από το άρθρο 12 σε συνδυασμό με τις ενστάσεις. Το ΔΣ που έχει απλά μία ενέργεια διαπιστωτική της παράβασης, με τη χορήγηση της βεβαίωσης όπως βλέπετε, δεν μπορεί να επιβάλει ποινές αγωνιστικού χαρακτήρα. Λέει ότι με την επικύρωση τοποθετεί την ΠΑΕ στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Αν η ΠΑΕ Καραϊσκάκης, σε μία υπόθεση εργασίας, δεν έχει ασφαλίσει τους ποδοσφαιριστές και περιμένει την επικύρωση, τότε θα έχουμε μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θα είναι ανασφάλιστοι και θα παίρνει τα αποτελέσματα…».

Μπόζνου: «Στο υπόμνημά σας να αναφέρεται τη διάταξη που αναφέρει την κύρωση που επιβάλει το παρόν όργανό».

Γρηγορίου: «Σας έχω και μία βεβαίωση της Football League όπου αναφέρεται ότι η ΠΑΕ Καραϊσκάκης δεν μετέχει στο ομαδικό ασφαλιστήριο».

«Ο Νόμος πάνω από την προκήρυξη»

Ακολούθως αγόρευσε ο Τσαούσογλου:

«Η προκήρυξη όντως αναφέρει ότι οι ομάδες υποχρεούνται να ασφαλιστούν σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει επιλέξει η διοργανώτρια αρχή. Η μόνη κύρωση που επιβάλει είναι η αποβολή από το πρωτάθλημα αν παρέλθουν τρεις δόσεις απλήρωτες. Η προκήρυξη είναι μία ιδιωτική σύμβαση, η οποία δεν μπορεί να αντιστρατευτεί των νόμων. Το άρθρο 89 του Ν.2725 επιβάλει υποχρεωτικά την υπαγωγή όλων των ποδοσφαιριστών στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

ikaaa

Η ίδια η προκήρυξη στο άρθρο 3 λέει: «Επίσης, οι ΠΑΕ που δεν θα συμμετάσχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα συνάψουν ασφαλιστική σύμβαση για όλη την περίοδο.

arth3

Στο 4 λέει: «Για όσες συμμετέχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση πρέπει να καταβάλουν 5.000 ευρώ. Σημαίνει ότι η ίδια διοργανώτρια δίνει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να επιλέξουν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ. Ο Καραϊσκάκης, λοιπόν, έγινε ΠΑΕ στις 11/10/2017. Προσκομίζω όλα τα ασφαλιστήρια, όλα τα συμβόλαια, τις πληρωμές Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου στην τράπεζα.

arth4

Όσον αφορά στο αίτημα της Καλλιθέας πέρα από την αποβολή και για αφαίρεση βαθμών, δεν προβλέπεται από το άρθρο 23 του ΚΑΠ. Η ποινή αφαίρεσης βαθμών αφορά σε αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, στην παράβαση του ΚΑΠ και των λοιπών κανονισμών. Δεν αναφέρει παράβαση προκήρυξης ως ποινή για το 3-0».

Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπόμνημα έως τη Δευτέρα (12/02, 12:00), αλλά ο νομικός της ΠΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας το προσκόμισε εκείνη τη στιγμή…

[googlead][/googlead]

Last modified onΠέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 01:09
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr