Ανυποχώρητη για την άνοδο

Το πλάνο του προεδρείου της Football League για πρωτάθλημα 20 ομάδων, οι αντιδράσεις και η παρέμβαση Φωτάκη για συνθετική πρόταση.

Αν και στις 13:00 το μεσημέρι ελάχιστοι εκπρόσωποι ΠΑΕ της Football League είχαν βρεθεί στη Θεμιστοκλέους για το συμβούλιο... αναδιάρθρωσης, εν τέλει αυτό έγινε. Απόντων των ΠΑΕ Αναγέννηση Καρδίτσας, Αιγινιακός, Τρίκαλα, Σπάρτη, Αγροτικός Αστέρας, για περίπου τρεις ώρες κατατέθηκαν προτάσεις, αλλά απόφαση δεν πάρθηκε. Οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται μετά το Πάσχα έπειτα από παρέμβαση του Μανώλη Φωτάκη που πρότεινε συνθετική πρόταση και τάχθηκε κατά του πλάνου των 20 ή 24 ομάδων για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει δεν είναι μόνο ότι η δεύτερη τη τάξει κατηγορία είναι αδιαπραγμάτευτη για τις δύο θέσεις ανόδου, αλλά ότι επιδιώκει και... τρίτη! Υπενθυμίζεται ότι η Super League έχει προτείνει την άνοδο ενός και το δεύτερο εισιτήριο να παιχτεί σε μπαράζ. Το FL News έδωσε το «παρών» στα γραφεία της διοργανώτριας και σας παρουσιάζει το πλήρες ρεπορτάζ...

Η πρόταση των «20»

Το προεδρείο της Football League κατέθεσε την πρόταση των «20», η οποία θα τύχει επεξεργασίας και όπως έγινε γνωστό, ως επί πλείστον συμφώνησαν οι ΠΑΕ. Αυτή αναφέρει, όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, διεξαγωγή πρωταθλήματος τη σεζόν 2018-19 σε δύο ομίλους των 10, με δεδομένο ότι τέσσερις ΠΑΕ από τη Super League θα υποβιβαστούν στη Β' Εθνική και τέσσερις θα προβιβαστούν από τη Γ' Εθνική. Μετά το τέλος της κανονικής σεζόν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-5 των δύο ομίλων, θα συνθέσουν έναν όμιλο πλέι οφ και οι δύο πρώτοι θα προβιβαστούν. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο οι δύο πρώτοι να προβιβαστούν απευθείας και πιθανόν ο 3ος να δώσει μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει 3η από το τέλος στη Super League.

Το σκεπτικό της λίγκας

Η διοργανώτρια αρχή μέσω του προέδου, Λεωνίδα Λεουτσάκου δικαιολόγησε το σκεπτικό του πρωταθλήματος 20 ομάδων, ένα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες από τη Super League. Όπως ειπώθηκε από τον ίδιο: «Δεν μπορείς βιαίως να θέτεις μία ΠΑΕ σε εκκαθάριση, γιατί αν το πρωτάθλημα γίνει 16 ομάδων, θα υποβιβαστούν 8 και αν 14 ομάδων, θα υποβιβαστούν 10. Μία ομάδα που ανέρχεται από τη Γ' Εθνική, πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο 300 χιλιάδες. Για να συντηρηθεί απαιτούνται μίνιμουμ 500 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να τη διαλύεις μετά από ένα χρόνο. Απαιτείται ένα βάθος χρόνου για να επιβιώσουν».

Μείζον θέμα η βιωσιμότητα

Η πρόταση που θα κατατεθεί, βέβαια, θα εμπλουτιστεί με άλλα θέματα οικονομικής φύσεως, αφού προέχει η βιωσιμότητα και πώς θα εξευρεθούν πόροι. Εκφράστηκε η ανάγκη να εισπραχθούν τα solidarity payments από την ΕΠΟ για τους Νέους, ήτοι 200 χιλιάδες ευρώ σε κάθε ομάδα και οικονομική ενίσχυση που θα προκύπτει με σαφήνεια το ποσοστό κάθε ομάδας.

Προτάσεις από 16 έως... 24

Από τις ΠΑΕ που εκπροσωπήθηκαν στο συμβούλιο, προτάσεις κατέθεσαν οι ΠΑΕ Απόλλων, Σμύρνης, Παναιγιάλειος, Κισσαμικός και Καλλιθέα. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» διά του Αντώνη Λεβεντογιάννη πρότεινε πρωτάθλημα 18 ομάδων, ο πρόεδρος της ομάδας του Αιγίου 16 ομάδων, ενώ 16 με μπαράζ πρότεινε ο Άρης Λυχναράς του Κισσαμικού.

Σύμφωνα με τον Λυχναρά, μετά το τέλος της σεζόν ο 1ος θα προβιβάζεται απευθείας και θα γίνονται μπαράζ μεταξύ των ομάδων 1-4, 2-3, όπως στο μπάσκετ. Επίσης, πρότεινε να υποβιβάζονται οι δύο τελευταίοι και οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 11-14 να παίζουν πλέι άουτ.

Σε ό,τι αφορά στον Γιάννη Αβραντίνη της Καλλιθέας, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρωταθλήματος 24 ομάδων σε δύο ομίλους των 12. Τόνισε δε ότι πρέπει να διεκδικηθεί και 3ο εισιτήριο ανόδου, γιατί από τη θέση που είχε «πουλήσει» η Β' Εθνική στη Super League έχει λάβει 600.000 ευρώ από το 1 εκατ. ευρώ.

Η παρέμβαση Φωτάκη για συνθετική πρόταση

Ο ΟΦΗ ήταν από τις ομάδες που τάχθηκαν εναντίον της πρότασης του προεδρείου μαζί με τον Παναιγιάλειο και τον Κισσαμικό. Όπως τόνισε ο Μανώλης Φωτάκης, η Ένωση δεν πρέπει να βιαστεί.

«Να κάνουμε ένα συμβούλιο, όπου θα καταλήξουμε σε μία συνθετική πρόταση και να πάμε στον Υπουργό όπως έκανε και η Super League. Δεν πρέπει να βιαστούμε, γιατί υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε όλες τις προτάσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας του Ηρακλείου. Βρήκε, μάλιστα, σύμμαχο και τον Κωνσταντίνο Νικόλτσιο του Πανσερραϊκού, ο οποίος αρχικά ήταν υπέρ της ψηφοφορίας στο ΔΣ για πρωτάθλημα των 20. Τελικά, αναβλήθηκε η λήψη απόφασης με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της διοργανώτριας, Λεωνίδα Λεουτσάκου. Έτσι θα γίνει νέο ΔΣ μετά το Πάσχα.

«Το 80% στημένα»!

Στην τοποθέτησή του ο Φωτάκης εξήγησε, γιατί ο ΟΦΗ είναι αντίθετος στην αύξηση ομάδων και υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία δεν θα ανακτηθεί με 20 ή 24. Μάλιστα, τόνισε ότι: «Το 80% των αγώνων είναι στημένοι και γίνονται φιλικά»! Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται πρωτάθλημα με τόσες ομάδες. Αναγνωρίζω ότι δεν θέλει κανείς να υποβιβαστεί, συμμπαθείς ομάδες όλες, αλλά πρέπει να γίνει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Να αφήσουμε την οπαδική μας φανέλα έξω και να κοιτάξουμε το ποδόσφαιρο. Αν δεν το κοιτάξουμε, θα έχουμε σε λίγο νεκρό τοπίο. Το 80% των παιχνιδιών είναι στημένα και γίνονται φιλικά. Η αξιοπιστία δεν θα ανακτηθεί, ούτε με 20, ούτε με 24 ομάδες. Πρέπει να γίνει συνθετική πρόταση και να την επεξεργαστούμε».

[googlead][/googlead]

Last modified onΠέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 01:58

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep