«Το ποδόσφαιρο δεν βαδίζει και στα καλύτερα μονοπάτια»

Για την επιρροή που έχει ασκήσει η πανδημία στο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, Περικλής Αμανατίδης.

Στην δυσβάσταχτη κατάσταση που βιώνουν οι ομάδες των κατηγοριών που δεν αγωνίζονται εξαιτίας της πανδημίας, στάθηκε ο Περικλής Αμανατίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR και την εκπομπή «90 λεπτά χωρίς καθυστερήσεις». Ο 50χρονος τεχνικός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καριέρα του και την προπονητική. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Περικλής Αμανατίδης:

Ηθοποιός σημαίνει φως… προπονητής τι σημαίνει;

«Η έννοια να ακτινοβολεί και να εμπνέει η παρουσία ενός προπονητή».
 
Πως βιώνει την πανδημία του κορωνοϊού και τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο.
 
«Αυτή την στιγμή ομοψυχία σε αυτούς που έχουνε πληγεί είτε έμμεσα, είτε άμεσα σε αυτούς που έφυγαν σε αυτούς που δίνουνε την μάχη. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μια μεγάλη μάχη. Έχει επηρεαστεί το ποδόσφαιρο. Έχει αλλάξει. Είναι ένα ποδόσφαιρο χωρίς θεατές. Χωρίς ένταση παιχνιδιού. Δεν υπάρχει η ένταση του κόσμου. Δεν υπάρχουν έδρες. Δεν υπάρχει ρυθμός. Έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί. Το άγχος και το στρες είναι μια αιτία. Κάθε πέντε μέρες γίνονται τεστ. Αν βγεις θετικός, αν βγεις αρνητικός. Ένας συμπαίκτης βγαίνει στην προτελευταία προπόνηση. Αλλάζουν οι συσχετισμοί, αλλάζουν τα πλάνα. Είναι δύσκολο αυτό το περιβάλλον. Γίνεται αναγκαστικά ροτέσιον. Θέλει μεγάλο ρόστερ. Είναι πολλά και θέλουν επεξεργασία και δουλειά. Πιστεύω και εύχομαι αυτό να τελειώσει σύντομα γιατί δεν αντέχεται. Βλέπουμε ένα αγώνα σπικάζ στην τηλεόραση και είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό ήταν και μια ευκαιρία για να δούμε ότι η επιτυχία αυτή του αθλήματος που είναι κοινωνικά απλωμένο».
 
Για την Super League 2 και την Football League και αν υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης;
 
«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει δημιουργηθεί σε τόσο έντονο βαθμό. Για μένα η λύση θα ήταν η τήρηση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου όπως γίνεται και στην SL. Ουσιαστικά υπήρχε ένα κόστος οικονομικό. Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση αν συντονιστούν, το κράτος, η διοργανώτρια αρχή, η Ε.Π.Ο. Δυστυχώς δεν ασχολήθηκαν και έγινε αυτό που έγινε. Για παράδειγμα στην πόλη μου, στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν αστικά με κόσμο, υπάρχουν απίστευτες ουρές στις τράπεζες και δεν μπορούν να αθληθούν και να παίξουν ποδόσφαιρο 30 αθλητές σε ένα γήπεδο που είναι 7 στρέμματα. Αυτό είναι θέμα βούλησης και συντονισμού. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη».
 
Πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του και αν θεωρεί άδικο το γεγονός ότι δεν καρπώθηκε την άνοδο με τον ΠΑΣ Λαμία;
 
«Δεν θεωρώ άδικη την στιγμή γιατί αυτά υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Είμαι ευχαριστημένος που δούλεψα στη Λαμία στο ξεκίνημα αυτής της ανοδικής πορείας. Και πραγματικά το κρατάω μέσα στο μυαλό μου. Κορυφαίες στιγμές μου είναι όλες οι πορείες πρωταθλητισμού . Δεν ξεχωρίζω καμία. Ήταν όλες διαφορετικές. Είναι όλα μέσα στο μυαλό μου χαραγμένα. Οι προπονητές βαδίζουν μοναχικούς δρόμους. Άλλος λίγο άλλος πού έχουν να δώσουν αξίες. Το ποδόσφαιρο προχωράει και εξειδικεύεται. Με παράγοντες δείχνει ότι δουλέψαμε καλά και σίγουρα κρατάω όλες τις συνεργασίες».
 
Για το αν έχει κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο με κάποια ομάδα ή πόλη;
 
«Θα πω κάτι πραγματικά επειδή το σκέφτομαι αρκετές φορές. Είχα την τύχη να πάω σε πολλές ομάδες στην επαρχία. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια είναι όλες ξεχωριστές και μοναδικές. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την πορεία και για όλα αυτά τα πράγματα. Αισθάνομαι πραγματικά γεμάτος. Κέρδισα την ζωή που ήθελα να κάνω. Σπούδασα και δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω την αίσθηση ότι είμαι στα μισά. Θέλω να πετύχω άλλα τόσα. Είναι καινούργιο πρόκληση. Δεν μου στέρησε τίποτα. Χρόνο μου στέρησε αλλά χαλάλι».
 
Για την επιλογή Γιαννίκη από τον Χριστοβασίλη σημείωσε:
 
«Υπάρχουν νέοι προπονητές. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η στήριξη. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Τα αποτελέσματα πάντα παίζανε, θα παίζουνε το ρόλο στην πορεία ενός προπονητή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φαίνεται ότι ο προπονητής θα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος και το πιο αναλώσιμο προϊόν».
 
Για τον θάνατο του Μαραντόνα:
 
«Ο Μαραντόνα ήταν φάρος έχει χαρακτηριστεί με αυτό που έκανε και είναι ένας ζωντανός θρύλος».
 
Κλείνοντας τόνισε:
 
«Δεν μπορώ να πω ότι το ποδόσφαιρο μας βαδίζει και στα καλύτερα μονοπάτια». 
 
Last modified onΔευτέρα, 07 Δεκέμβριος 2020 11:20

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep