«Νέο πλαίσιο για αδειοδοτήσεις»

Ο Γιώργος Δημητρίου τοποθετήθηκε για το πώς αλλάζει το πλαίσιο στις αδειοδοτήσεις λόγω κορονοϊού.

Ο διευθυντής της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου, ανέλυσε στο «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» τις αποφάσεις της UEFA για την αδειοδότηση και το Financial Fair Play. Αρχικά ανέφερε:

«Η UEFA ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της, πως θα χρειαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί το έργο των ομοσπονδιών και των ομάδων. Ειδικά ως προς τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστούν οι ομοσπονδίες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των συλλόγων. Εκτιμώ λοιπόν, πως τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε μία σχετική επιστολή από την UEFA, που θα μεταθέτει χρονικά την όλη διαδικασία ελέγχου από 31 Μαΐου, πιθανότατα για ένα μήνα. Το ακριβές διάστημα θα το καθορίσει η ίδια η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης για το ποιες ομάδες θα κατέχουν την άδεια για να συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης του χρόνου».

-Αλλάζει ωστόσο και το κομμάτι των μελλοντικών χρηματοοικονομικών στοιχείων, τα οποία για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, βγαίνουν από το... κάδρο.

«Ναι, ισχύει ότι για την αγωνιστική περίοδο 2020/21 αναστέλλεται ο έλεγχος βιωσιμότητας ή "πλάνο βιωσιμότητας" όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Και είναι λογικό από τη στιγμή που ουδείς ειλικρινά μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τι θα αφήσω πίσω της αυτή η "λαίλαπα" του κορονοϊού στα χρηματοοικονομικά στοιχεία των συλλόγων. Είναι αδύνατο να υπάρχει αυτή τη στιγμή μία σταθερή πρόβλεψη για το ποια θα είναι τα έσοδα των ομάδων, ποιες αναπροσαρμογές θα χρειαστεί να γίνουν προς τα κάτω σε συμφωνίες με χορηγούς, πως θα αλλάξουν οι κατηγορίες των εξόδων ή ακόμη και των περικοπών σε συμβόλαια που μελετούν απολύτως λογικά κάποιοι σύλλογοι. Είναι ξεκάθαρο πως όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, καθώς δεν γίνεται καμία ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία σε αυτή τη φάση να καταρτίσει προϋπολογισμό. Και γι' αυτό αποφασίστηκε η αναστολή κατά ένα χρόνο του συγκεκριμένου κριτηρίου».

-Ένα κριτήριο που ήταν ωστόσο και το πλέον καθοριστικό για το «UEFA Licensing» των ομάδων...

«Δεν θα το έλεγα πως είναι το πλέον καθοριστικό. Θα σας έλεγα πως αντίστοιχα καθοριστικό είναι και το θέμα με της ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για τις οποίες υπήρξε ήδη αντίστοιχη, πρόσθετη "βοήθεια" από την UEFA ελέω του κορονοϊού, με την απόφαση να πάει ένα μήνα πιο πίσω -δηλαδή από 31 Μαρτίου, σε 30 Απριλίου 2020- η διορία για την εξόφληση ή διευθέτηση/διακανονισμό κάθε ληξιπρόθεσμης οφειλής των συλλόγων.

Επίσης, εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, υπάρχει και η κυβερνητική πρωτοβουλία για να πάει πίσω η καταβολή ή οι ρυθμίσεις από τις ομάδες του ΕΦΚΑ και της Εφορίας για το μήνα Μάρτιο. Κι επειδή οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, είναι εντός του χρονικού ορίου που εξετάζει η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, αυτό σημαίνει πως οι ομάδες ουσιαστικά θα... γλιτώσουν ένα μήνα Εφορίας και ΕΦΚΑ. Δεν θα είναι δηλαδή "απαιτητός" και ο Μάρτιος στην εξέταση της αδειοδότησης. Όλα όσα σας ανέφερα, περιγράφουν ουσιαστικά και το (νέο) πλαίσιο γύρω από τις αδειοδοτήσεις και το Financial Fair Play.

Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, όλα αλλάζουν καθημερινά. Όλα επανεξετάζονται σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε όλο τον πλανήτη από την πανδημία και παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις, όντες σε "ανοικτή γραμμή" με την UEFA για οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση...».

Last modified onΠέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 19:08

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep