«Η διαφθορά ζει και βασιλεύει»

Ο δικηγόρος, Νίκος Λαγαρίας (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Τμήματος της FIFPro Γιόνας Μπάερ - Χόφμαν Ο δικηγόρος, Νίκος Λαγαρίας (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Τμήματος της FIFPro Γιόνας Μπάερ - Χόφμαν

Η διεθνής επιτήρηση της ΕΠΟ από την monitoring committee του Χ. Χούμπελ και τον υπερσύμβουλο Πετρ Φούσεκ, που καλά κρατεί, η καταπολέμηση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο (παράνομο στοίχημα, χειραγωγημένοι αγώνες κλπ.), που την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε, η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων με δόλωμα το δημόσιο χρήμα, το πρόβλημα των ανασφάλιστων ποδοσφαιριστών στην Football League, οι εξωπραγματικές αμοιβές των εγχώριων και ξένων εξυγιαντών του ποδοσφαίρου, είναι μερικά από τα θέματα που θίγει με άρθρο του ο έμπειρος δικηγόρος, κ. Νίκος Λαγαρίας.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

Νίκος Λαγαρίας, δικηγόρος

  • Τον Οκτώβριο 2016 διορίστηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ) στην ΕΠΟ προκειμένου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ο διορισμός αυτός δεν έγινε – φαινομενικά - με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά με πρωτοβουλία των FIFA-UEFA.
  • Η αλήθεια όμως δύσκολα κρύβεται. Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παραδέχθηκε δημοσίως (!), κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Φεβρουαρίου 2017, ότι «αυτή η Κυβέρνηση και ο προκάτοχός μου (σ.σ.: ο Σταύρος Κοντονής) ήταν αυτοί που έθεσαν την ατζέντα και προχώρησαν στον ορισμό της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, είτε μας αρέσει, είτε όχι».
  • Ομολόγησε δηλαδή ότι η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα επέβαλε «με το έτσι θέλω» την ΠΔΕ στην ΕΠΟ.
  • Η Κυβέρνηση παρενέβη απροκάλυπτα στα εσωτερικά της ΕΠΟ, που είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, «αδρανοποίησε» τις σχετικές διατάξεις του αθλητικού Νόμου και τις προβλέψεις του καταστατικού της και όρισε την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, χωρίς εκλογές φυσικά.
  • Η «φόρμουλα» που προκρίθηκε για να δοθεί επίφαση νομιμότητας σε αυτόν τον διορισμό ήταν η ψήφιση της διάταξης του άρ. 5 του Ν. 4431/2016, που προβλέπει ότι «σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 του Ν. 2725/1999 (Α' 121), όπως ισχύει, οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας».
  • Η ΠΔΕ ολοκλήρωσε την θητεία της τον Αύγουστο του 2017, αφήνοντας πίσω της την ανάμνηση του θλιβερού τελικού κυπέλλου στον Βόλο, που διοργάνωσε με παταγώδη αποτυχία. Προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση, μετά την διενέργεια εκλογών και την ανάδειξη της διοίκησης Β. Γραμμένου σχεδόν όλα τα μέλη της ΠΔΕ προσλήφθηκαν στην ΕΠΟ σε «θέσεις κλειδιά», με εξωπραγματικούς μισθούς, που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι μεγαλύτεροι και από αυτόν του … πρωθυπουργού!
  • Η αποτυχία της ΠΔΕ να επιτελέσει τον σκοπό της προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία στον διεθνή ποδοσφαιρικό παράγοντα και, τελικά, επιβλήθηκε μια πρωτοφανής διεθνής επιτήρηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο:
  • Μonitoring committee υπό τον αυστριακό δικηγόρο Herbert Hübel, εποπτεία στην διαιτησία από τον πορτογάλο Vítor Manuel Melo Pereira κλπ. Ήδη ανακοινώθηκε και το μεγαλοπρεπές «καπέλωμα» της αιρετής διοίκησης Β. Γραμμένου από τον τσέχο «υπερσύμβουλο» Petr Fousek, που έστειλαν «πεσκέσι» οι UEFA/FIFA στην ΕΠΟ.
  • Κατά τα λοιπά, όμως, οι κυβερνώντες επαίρονται για τον Νόμο Κοντονή, που δήθεν κατάργησε το «αυτοδιοίκητο» των ΕΠΟ/UEFA/FIFA.
  • Επαίρονται βέβαια, σε κάθε ευκαιρία, και για τον διορισμό εν ενεργεία δικαστών σε όλα ανεξαιρέτως (;) τα δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Η υπόθεση ΑΕΚ/Ολυμπιακού/Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου είναι προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, πρόεδρος της οποίας είναι ένας … συνταξιούχος εφέτης που είχε δικάσει, ως αθλητικός δικαστής, την υπόθεση Τσίγκοφ-Λάρισας το … 1988!
  • Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις μεγάλες επιτυχίες της και την εξυγίανση (και) στον τομέα του ποδοσφαίρου.
  • Κάποιοι λένε σκωπτικά ότι οι κυβερνώντες «είδαν το τυρί αλλά δεν είδαν τη φάκα».
  • Οι μεν εγχώριοι εξυγιαντές της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου ανυπομονούν πλέον να μείνουν μόνοι τους, οι δε «ξένοι χαρτογιακάδες» (των FIFA/UEFA), όπως τους αποκαλούν, δεν λένε να φύγουν, για λόγους που αυτοί σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς.
  • Στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο η βία (μέχρι οπλοφορίας) και η διαφθορά (χειραγωγημένα παιχνίδια-παράνομο στοίχημα κλπ.) καλπάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
  • Κατά τα λοιπά ο Υφυπουργός Αθλητισμού δείχνει το χρώμα του (δημόσιου) χρήματος και περιμένει να του κάνουν οι Λίγκες το χατίρι για τις «αναδιαρθρώσεις» των πρωταθλημάτων. Αλλιώς τους εύχεται «καλό καλοκαίρι», λες και έλυσε όλα τα υπόλοιπα τεράστια προβλήματα, όπως αυτά που έχουν οι ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές της Football League!
  • Ελληνικό ποδόσφαιρο περαστικά σου!
Last modified onΤετάρτη, 18 Ιούλιος 2018 14:29

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep