«Πέντε λόγοι απόρριψης»

Το FL News σας παρουσιάζει το υπόμνημα του Απόλλωνα Πόντου με το οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να απορριφθεί η ένσταση της Δόξας Δράμας.

[googlead][/googlead]

Διαδικασία… express. Ούτε 10 λεπτά δεν διήρκησε η εκδίκαση της ένστασης της Δόξας Δράμας σε βάρος του Απόλλωνα Πόντου για το μεταξύ τους παιχνίδι. Οι Μαυραετοί αιτούνται να πάρουν στα χαρτιά το μεταξύ τους ματς και παράλληλα να αποβληθεί η ομάδα της Καλαμαριάς, γιατί δεν μετέχει στην κεντρική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι ο Απόλλων έχει ασφαλισμένους τους ποδοσφαιριστές του στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και όχι σε ιδιωτική εταιρεία.

Ωστόσο, όπως συνέβη στην περίπτωση των Καλλιθέας – Καραϊσκάκη Άρτας, όπου η Πρωτοδίκης, Μαρίνα Μπόζνου μίλησε ξεκάθαρα για θέμα… αναρμοδιότητας, έτσι και την Πέμπτη (15/02) ο Απόλλων Πόντου έθεσε το ίδιο ζήτημα! Το FL News ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που έδωσε το «παρών» στη διαδικασία και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

«Η μόνη απόλυτα νόμιμη»

Τη Δόξα Δράμας εκπροσώπησε ο νομικός, Παναγιώτης Μπιλίρης και τον Απόλλωνα Πόντου ο δικηγόρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Χατζηιωάννου. Ο πρώτος τόνισε ότι η διάταξη της προκήρυξης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στα ασφάλιστρα, ενώ ο εκπρόσωπος των «κοκκινόμαυρων», ζήτησε την απόρριψή της για τους λόγους που αναφέρει και το υπόμνημα της ΠΑΕ.

«Η αιτούμενη με την υπό κρίση ένσταση ποινή της αποβολής της ΠΑΕ δεν προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ και στον ΚΑΠ και είναι μόνο απόφαση της διοργανώτριας αρχής, ήτοι της Football League»

Επιγραμματικά, λοιπόν, έκανε λόγο για αναρμοδιότητα του οργάνου, για αοριστία (δεν αναφέρεται ποια είναι η παράβαση του ΚΑΠ) και για λόγους απαραδέκτου και έλλειψη βασιμότητας και νομιμότητας της υπό κρίση ένστασης. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Football League για τον ορισμό του επίδικου αγώνα και υπογράμμισε:

«Ίσως είμαστε η μόνη ΠΑΕ που είναι απόλυτα νόμιμη. Την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε ασφαλίσει όλους τους ποδοσφαιριστές και στο ΙΚΑ και για τον κλάδο υγείας. Σε κάθε περίπτωση υπερισχύει το άρθρο 89 του ισχύοντος αθλητικού νόμου Ν.2725/1999 σε συνδυασμό με τον 4326/2015 που λέει ότι οι κανονισμοί της ΕΠΟ πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με το Σύνταγμα». Οι «Μαυραετοί» πήραν προθεσμία για κατάθεση υπομνήματος έως τις 20 Δεκεμβρίου (12:00).

Το FL News εξασφάλισε το περιεχόμενο του υπομνήματος που κατέθεσε η ΠΑΕ Απόλλων Πόντου και σας παρουσιάζει τους πέντε λόγους που προβάλλει για την απόρριψη της ένστασης…

Α) ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣ

«Η υπό κρίση ένσταση θα πρέπει να απορριφθεί, αφού γίνει δεκτή η σχετική ένσταση αναρμοδιότητας την οποία προτείνουμε και προβάλλουμε»

«Η αιτούμενη με την υπό κρίση ένσταση ποινή της αποβολής της ΠΑΕ δεν προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ και στον ΚΑΠ και είναι μόνο απόφαση της διοργανώτριας αρχής, ήτοι της Football League. Αυτή έχει και διαθέτει όλα τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή για τα οποία «δήθεν» ισχυρίζεται η αντίδικη ότι έχουμε υποπέσει σε παραβάσεις και μόνο αυτή θα μπορούσε υποθετικά να επιβάλλει την παραπάνω ποινή.

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, η ποινή αυτή είναι μη νόμιμη και δεν προβλέπεται σε οποιονδήποτε Κανονισμό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αντίδικη ΠΑΕ κατέθεσε την υπό κρίση ένστασή της στο Πειθαρχικό Όργανό σας, αυτή συζητείται ενώπιον αυτού και η ενιστάμενη ΠΑΕ αιτείται να επιβληθεί από αυτό η ποινή της αποβολής της ΠΑΕ. Αυτό, όμως σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπό κρίση ένσταση με το περιεχόμενο με το οποίο φέρεται για συζήτηση αυτή ενώπιόν σας.

Επομένως η υπό κρίση ένσταση για τον ανωτέρο λόγο θα πρέπει να απορριφθεί, αφού γίνει δεκτή η σχετική ένσταση αναρμοδιότητας την οποία προτείνουμε και προβάλλουμε, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα ανωτέρω το Πειθαρχικό Όργανό σας είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπό κρίση ένσταση και να επιβάλλει την απαιτούμενη ποινή.

Β) ΛΟΓΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

Α) Το άρθρο 23 του ΚΑΠ ορίζει τα εξής:

1. Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες που στους μεταξύ τους αγώνες για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους:

Η) Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος τελέστηκε μη νόμιμα κατά παράβαση διάταξης του ΚΑΠ ή εγκεκριμένης προκήρυξης στην οποία διάταξη, όμως θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παραβίασή της συνιστά παράνομη αντικανονική διεξαγωγή του αγώνα.

«Πουθενά και σε καμία διάταξη αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παράβαση αντικανονική διεξαγωγή αγώνα»

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως δεν υπάρχει η απαραίτητη νόμιμη προϋπόθεση δεδομένου ότι ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία δεχθούμε, πράγμα το οποίο καθ’ ολοκληρία αρνούμαστε, ότι υπάρχει παράβαση του ΚΑΠ ή της προκήρυξης και πάλι πουθενά και σε καμία διάταξη αναφέρεται ως κύρωση ότι ενδεχόμενη παράβαση αντικανονική διεξαγωγή αγώνα.

Επομένως η υπό κρίση ένσταση και για τον ανωτέρω λόγο θα πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, αβάσιμη και μη νόμιμη.

Γ) ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

«Η αντίδικη ΠΑΕ δεν αναφέρει ποια είναι η παράβαση του ΚΑΠ, η οποία υποτίθεται ότι έγινε εκ μέρους της ΠΑΕ μας και δεν αναφέρει σαφώς και επακριβώς ποιοι είναι ακριβώς οι τρεις τελευταίοι μήνες για τους οποίους υποτίθεται δεν έχουμε καταβάλει τα ασφάλιστα»

Εκτός τούτων η υπό κρίση ένσταση πρέπει να απορριφθεί και ως αόριστη δεδομένου ότι πρώτον η αντίδικη ΠΑΕ δεν αναφέρει ρητά και ακριβώς σε αυτή, όπως οφείλει και υποχρεούται, ποια είναι η παράβαση του ΚΑΠ, η οποία υποτίθεται ότι έγινε εκ μέρους της ΠΑΕ μας και δεύτερον δεν αναφέρει σαφώς και επακριβώς όπως οφείλει ποιοι είναι ακριβώς οι τρεις τελευταίοι μήνες για τους οποίους υποτίθεται δεν έχουμε καταβάλει τα ασφάλιστα.

Επομένως η υπό κρίση ένσταση για τον ανωτέρω λόγο θα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη.

Δ) ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ FOOTBALL LEAGUE ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εκτός τούτων η υπό κρίση ένσταση πρέπει να απορριφθεί και για τον λόγο ότι με αυτή αιτείται η αντίδικη να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του επίδικου αγώνα. Πέρα από το γεγονός ότι σύμφωνα με πάγια αρχή του αθλητικού δικαίου αποτέλεσμα αγώνα που τελέστηκε δεν ακυρώνεται παρά μόνο όταν ρητά προβλέπουν αυτό οι κείμενοι Κανονισμοί.

«Η απόφαση για τον ορισμό του επίδικου αγώνα είναι πλέον τελεσίδικη, δεδομένου ότι δεν έχει προσβληθεί. Ειδικότερα το μόνο που μπορούσε να πράξει η αντίδικη είναι να προσβάλει την απόφαση για τον ορισμό αγώνα, πράγμα το οποίο φυσικά δεν έκανε»

Στην περίπτωσή μας, η απόφαση για τον ορισμό του επίδικου αγώνα είναι πλέον τελεσίδικη, δεδομένου ότι δεν έχει προσβληθεί. Ειδικότερα το μόνο που μπορούσε να πράξει η αντίδικη είναι να προσβάλει την απόφαση για τον ορισμό αγώνα, πράγμα το οποίο φυσικά δεν έκανε.

Συγκεκριμένα, ο επίδικος αγώνας ορίστηκε με σχετική απόφαση της Football League την 08/01/2018 και σχετικά με αυτό στάλθηκε σε όλες τις ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων φυσικά και στην αντίδικη, το με αριθ. Πρωτοκόλλου 6906/ 08/01/2018 έγγραφο της διοργανώτριας στο οποίο «επί λέξει» αναφέρονται τα εξής: «Σας κοινοποιούμε το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων της 11ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2017-18….. Απόλλων Πόντου – Δόξα Δράμας – Γήπεδο Απόλλων Καλαμαριάς Θεσσαλονίκη – Σάββατο 13/01/2018».

Η απόφαση, όμως αυτή για τον ορισμό του αγώνα δεν προσβλήθηκε από κανέναν και φυσικά ούτε και από την αντίδικη και έχει τελεσιδικήσει πλέον. Η απόφαση για τον ορισμό του επίδικου λήφθηκε από την διοργανώτρια αρχή, η οποία είχε στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία τα οποία υποτίθεται σύμφωνα με την αντίδικη συνιστούν παραβάσεις και παρόλα αυτά όρισε τον επίδικο αγώνα. Επομένως η υπό κρίση ένσταση και για τον ανωτέρω λόγο θα πρέπει να απορριφθεί.

Ε) ΝΟΜΩ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΑΒΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

«Ειδικά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντί για τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ οι αθλητές μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες»

Εκτός των ανωτέρω η υπό κρίση ένσταση πρέπει να απορριφθεί και ως νόμω και ουσία αβάσιμη. Ειδικότερα η αντίδικη ΠΑΕ ισχυρίζεται σε αυτή ότι «δήθεν» δεν έχουμε ασφαλίσει τους ποδοσφαιριστές μας και ως εκ τούτου αυτοί είναι ανασφάλιστοι σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Ο ισχυρισμός αυτός της αντίδικης πρέπει να απορριφθεί ως εντελώς ανακριβής και αναληθής και δη ψευδής και σχετικά επισημαίνουμε τα εξής:

Το άρθρο 89 του ισχύοντος αθλητικού νόμου Ν.2725/1999 προβλέπει ρητά την υποχρέωση όλων των Α.Α.Ε. (και των ΠΑΕ επομένως) να ασφαλίζουν τους επαγγελματίες αθλητές τους στους κλάδους του ΙΚΑ. Ειδικότερα η ανωτέρω διάταξη ορίζει ρητά τα παρακάτω:

«Σε κάθε περίπτωση υπερισχύουν οι διατάξεις των ισχυόντων νόμων από τους όρους μιας προκήρυξης η οποία μπορεί να αναφέρει κάτι διαφορετικό από τον Νόμο»

«Άρθρο 89. Ασφάλιση αθλητών με αμοιβή. Οι αθλητές με αμοιβή και οι επαγγελματίες αθλητές υπάγονται στην ασφάλιση των κλάδων του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ). Οι εισφορές υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των αθλητών. Ειδικά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντί για τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ οι αθλητές μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Δεν απομένει καμία αμφιβολία ότι ισχύουν τα ανωτέρω σχετικά με την ασφάλιση των επαγγελματιών αθλητών στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ δεδομένου ότι σχετικά επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση υπερισχύουν οι διατάξεις των ισχυόντων νόμων από τους όρους μιας προκήρυξης η οποία μπορεί να αναφέρει κάτι διαφορετικό από τον Νόμο.

Σε κάθε περίπτωση υπερισχύει ο Νόμος και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το άρθρο 15 παρ.2 του Ν.4326/2015 το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία».

«Δεν απομένει καμία αμφιβολία ότι οι ΠΑΕ είναι απόλυτα σύννομες όταν ασφαλίζουν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τους σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και αυτό αποδεικνύεται από πλείστα έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει η Football League»

Εκτός τούτων πλην των ανωτέρω αναφερθέντων επισημαίνουμε ότι δεν απομένει καμία αμφιβολία ότι οι ΠΑΕ είναι απόλυτα σύννομες όταν ασφαλίζουν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τους σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και αυτό αποδεικνύεται από πλείστα έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει η Football League ως διοργανώτρια αρχή σε όλες τις ΠΑΕ τα οποία προσκομίζουμε και προσεπικαλούμαστε συνημμένα με το παρόν προς απόδειξη των ανωτέρω ισχυρισμών μας. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τα με αριθμ. πρωτ. 4179/18.09/2017 έγγραφο της Football League στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση της Ένωσής μας με τον ΠΣΑΠ συμφωνήθηκαν από κοινού οι όροι που θα συναφθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στο οποίο είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν όλες οι ΠΑΕ. Όπως γνωρίζετε, δύνανται να εξαιρεθούν μόνο όσες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του κλάδου υγείας του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσες ΠΑΕ έχουν ήδη υπαχθεί στην ασφάλιση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα έως 19/09/2017».

Παρόμοιο είναι και το περιεχόμενο του με αριθμό πρωτοκόλλου 4704/24.10.2017 εγγράφου το οποίο στάλθηκε στην ΠΑΕ μας και σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

«Η ΠΑΕ μας από την πρώτη ημέρα κατά την οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2017-18 έχει ασφαλίσει όλους τους ποδοσφαιριστές της και στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα σχετικά αποδεικτικά μέσα – έγγραφα τα οποία σας προσκομίζουμε»

«Εν όψει των επικείμενων αγώνων Κυπέλλου, αλλά και της έναρξης του πρωταθλήματος για την αγωνιστική περίοδο 2017-18 θα πρέπει να προσκομίσετε έως την Τετάρτη 25/10/2017 βεβαίωση ασφάλισης των ποδοσφαιριστών της ομάδας σας από το ΙΚΑ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Τέλος παρόμοιο έγγραφο στάλθηκε στην ΠΑΕ μας την 19/01/2018 (αριθμ. πρωτ. 7484), δηλαδή μετά τη διεξαγωγή του επίδικου αγώνα που έχει την 13/01/2018. Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω ο Νόμος που υποχρεώνει τις ΠΑΕ να ασφαλίσουν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους βασικά και κύρια στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και δυνητικά (ρητά αναφέρεται στην ανωτέρω διάταξη «οι αθλητές μπορούν» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές Εταιρείες. Η απαλλαγή από την ασφάλιση στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ επέρχεται μόνο από τον χρόνο σύναψης ιδιωτικής ασφάλισης.

«Η Εταιρεία μας από την ασφαλιστική περίοδο 09/2017 και μετά θα ασφαλίζει το σύνολο των αθλητών – ποδοσφαιριστών της και για τον κλάδο υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ»

Η ΠΑΕ μας εφαρμόζοντας απόλυτα τις παραπάνω διατάξεις απόλυτα σύννομα και ορθά από την πρώτη ημέρα κατά την οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2017-18 έχει ασφαλίσει όλους τους ποδοσφαιριστές της και στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα σχετικά αποδεικτικά μέσα – έγγραφα τα οποία σας προσκομίζουμε.

Από αυτά προκύπτει σαφώς ότι έχουμε υποβάλλει σχετική γνωστοποίηση στο ΙΚΑ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης με την οποία γνωστοποιήθηκε σε αυτό ότι η Εταιρεία μας από την ασφαλιστική περίοδο 09/2017 (δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2017) και μετά θα ασφαλίζει το σύνολο των αθλητών – ποδοσφαιριστών της και για τον κλάδο υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ. Και στη συνέχεια όπως αποδεικνύεται από όλα τα σχετικά έγγραφα έχουμε καταβάλει κανονικά όλες τις προβλεπόμενες εισφορές όλων των ποδοσφαιριστών μας μέχρι και σήμερα».

[googlead][/googlead]

Last modified onΠαρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 03:33

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep