Ενστάσεις κατόπιν εορτής

Γιατί ο Απόλλων Λάρισας έχει ελάχιστες πιθανότητες δικαίωσης στην ένσταση κατά του Αχαρναϊκού. Όλο το ρεπορτάζ της εκδίκασης στο FL News.

Στο… κενό πέφτει η προσπάθεια του Απόλλωνα Λάρισας να πάρει τους βαθμούς της νίκης του αγώνα με τον Αχαρναϊκό στα χαρτιά. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της ένστασης των Θεσσαλών κατά του κύρους του αγώνα της πρεμιέρας. Υπενθυμίζεται ότι μετά το παιχνίδι και όχι όταν αυτό ορίστηκε οι «κυανόλευκοι» κινήθηκαν νομικά, ενώ… 15 ημέρες μετά κατέθεσαν πρόσθετο λόγο ένστασης, υποστηρίζοντας ότι τα δελτία της ομάδας του Αχαρναϊκού εκδόθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες.

Το FL News ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που βρέθηκε στον αθλητικό δικαστή την Τρίτη (21/11) και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

Τη θεσσαλική ΠΑΕ εκπροσώπησε ο νομικός, Χάρης Γρηγορίου, ο οποίος κατέθεσε αίτημα αναβολής που απορρίφθηκε. Όπως εξήγησε: «Βάσει και των πρόσθετων λόγων ενστάσεως που είχαμε καταθέσει, κάναμε δύο αιτήσεις από τις 16 Νοεμβρίου. Στη διοργανώτρια αρχή και στην ΕΕΑ σχετικά με το ΔΣ της ΠΑΕ Αχαρναϊκός και για την ισχύ ή όχι των εν ενεργεία νομίμων εκπροσώπων αυτής. Πήραμε απάντηση από την ΕΕΑ, όμως όχι και από τη Football League. Είναι βασικό, γιατί η διοργανώτρια όρισε το παιχνίδι».

Ωστόσο, η Πρωτοδίκης, Μαρίνα Μπόζνου τόνισε «Δεν έχει σημασία πλέον», δείχνοντας από την αρχή ότι οι πρόσθετοι λόγοι ένστασης κατατέθηκαν… εκπρόθεσμα. «Έχει σημασία για την υποστήριξη των πρόσθετων λόγων», απάντησε ο Γρηγορίου, αλλά η έδρα ανέφερε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για τις ενστάσεις…».

«Ομάδα – φάντασμα»

Ο νομικός του Απόλλωνα Λάρισας παρόλα αυτά σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα – φάντασμα. Δεν υπάρχει ούτε συμβούλιο. Το πώς εκδόθηκαν τα δελτία ας το βρει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Κατέθεσα τους πρόσθετους λόγους ένστασης, γιατί ήταν οψιφανείς οι ισχυρισμοί, όχι οψιγενείς. Εμείς τους γνωρίσαμε τον χρόνο που υποβάλαμε τους πρόσθετους λόγους.

Όπως θα δείτε, υπάρχουν δηλώσεις του νομίμου εκπροσώπου που λέει: «Απορώ ποιος υπέγραψε για την έκδοση των δελτίων». Ας πάρω την απάντηση της Football League. Θεωρώ ότι θα πάρω απάντηση εντός της εβδομάδας. Δεν συμπλέει με το νομικό, αλλά είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δύο διοργανώτριες αποκηρύσσουν την ομάδα του Αχαρναϊκού, αποποιείται και η ομοσπονδία της ευθύνης της έκδοσης δελτίων. Έρχεται ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και λέει ότι απορεί ποιος υπέγραψε.

Έβγαλαν κάποια δελτία, δεν ξέρω πώς, με το αόρατο χέρι κάποιοι που πέρασαν από το γήπεδο του Μενιδίου. Θα γίνει ένας αγώνας, μία συμμετοχή, μία ήττα. Αυτό κανείς δεν το θέλει. Ούτε η διοργανώτρια, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε εμείς. Ψάχνομαι νομικά να βρούμε όλο το θεμέλιο, ώστε να στηριχτεί μία ευόδωση αυτής της ένστασης».

Η Μπόζνου, πάντως, απάντησε ότι η ΠΑΕ αν θέλει μπορεί να υποβάλλει τις καταγγελίες της στα αρμόδια όργανα, δείχνοντας έτσι ότι δεν επρόκειτο να εξετάσει τη νομιμότητα ή μη της έκδοσης των δελτίων.

«ΠΑΕ μόνο κατά την… ετικέτα»

Στην εκδίκαση ακολούθως ο Γρηγορίου επανέλαβε ότι η έκδοση των δελτίων του Αχαρναϊκού πάσχει και είπε: «Από το ΓΕΜΗ προκύπτει ότι από τις 17/1/17 έχει παραιτηθεί όλο το ΔΣ. Δεν υπάρχει κανένα ΔΣ και καμία ομάδα που να εκπροσωπείται νόμιμα. Εκπροσωπήθηκε, όμως ως προς την αίτηση έκδοσης δελτίων, της έκδοσης ενημεροτήτων, ως προς τη νομιμοποίησή τους. Στην ΕΕΑ δεν υπέβαλε καν έγγραφο για να πάρει πιστοποιητικό.

Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Υπό αυτή την έννοια ο Αχαρναϊκός ήταν ΠΑΕ μόνο κατά την ετικέτα, δεν υφίσταται ως ομάδα. Το γιατί και πώς κατέβηκε με τα δικά της τεχνάσματα... Αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι και μετά ακολούθησε η αποβολή και οι -51 βαθμοί και οι δηλώσεις του προέδρου του Ερασιτέχνη, που έχουν ένα ενδιαφέρον… «Δεν ξέρω ποιος υπέγραψε για την έκδοση των δελτίων».

Αγωνιστήκαμε απέναντι σε μια ομάδα που δεν έπρεπε καν να έχει δελτία. Αυτά που είχαν εκδοθεί ήταν παράνομα και το συνομολογούν και οι ίδιοι. Έχουμε συνομολόγηση του προέδρου του Ερασιτέχνη, άρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τον χρόνο που έγινε το παιχνίδι αυτό, υπήρχε μια ανυπόστατη εταιρεία, χωρίς καμία έννοια συμμετοχής. Ό,τι έγινε μετά την έναρξη του αγώνα θα πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενο με την έννοια της ένστασης.

Είναι λίγο άκομψο και αισθανόμαστε αδικημένοι, γιατί θα είμαστε η μόνη ομάδα που θα έχουμε απωλέσει ένα παιχνίδι από μία ομάδα μη νόμιμη και φάντασμα. Προσπαθήσαμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας με την όποια διέξοδο νομική».

Σε εκείνο το σημείο η Μπόζνου αναφέρθηκε στο άρθρο 77 του νόμου 2725 και στις κυρώσεις που προβλέπει για τις ΠΑΕ χωρίς πιστοποιητικό συμμετοχής. Και εκεί, φυσικά, δεν αναφέρεται ότι ο αντίπαλος παίρνει τους βαθμούς της νίκης. «Δεν σας δίνει τους βαθμούς», ανέφερε.

Ο Γρηγορίου τότε απάντησε: «Και πέρυσι ο ΑΟΧ έχασε βαθμούς και αυτούς δεν τους πήρε η ομάδα που τους χρειαζόταν. Τώρα όλοι θα παίρνουν τους τρεις βαθμούς. Με μία τέτοια νομική διέξοδο να το δείτε και με μία φόρμουλα που θα αποκαταστήσει την αδικία. Σε διαφορετική περίπτωση εδώ πρόκειται για μία εξαίρεση από μία ομάδα που έχει οργανωθεί σε πρότυπα ΑΕ. Θα πρέπει να απολογηθούμε σε έναν άνθρωπο που έβαλε τα λεφτά του, έκανε μια επένδυση και χάνει τον αγώνα από μία εταιρεία – φάντασμα που έπαιξε έναν αγώνα σε όλο το πρωτάθλημα».

Ο δικηγόρος του Απόλλωνα πήρε προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα έως τις 27 Νοεμβρίου, οπότε η όποια απόφαση αναμένεται την προσεχή εβδομάδα.

 [googlead][/googlead]

Last modified onΔευτέρα, 15 Ιανουάριος 2018 21:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep