«Καθαρά έσοδα για τις ΠΑΕ»

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «AFA Management LTD», Στέλιος Βραδέλης μίλησε στο FL News για το Live Streaming στη Football League.

Ο Παναιγιάλειος ήταν η πρώτη ΠΑΕ που ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την εταιρεία «AFA Management LTD». Σε μία πρωτοποριακή κίνηση και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «afastream.com», ο κάθε φίλαθλος θα μπορεί να παρακολουθεί τα εντός έδρας παιχνίδια των «μελανόλευκων» όπου και αν βρίσκεται μέσω τάμπλετ, λαπ τοπ, κινητού ή smart tv.

Οι απορίες, βέβαια, είναι αρκετές σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το εγχείρημα αυτό στη χώρα μας και ποια τα έσοδα των ΠΑΕ. Για τον λόγο αυτό το FL News επικοινώνησε με τον αδειοδοτημένο διαμεσολαβητή μεταγραφών και εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, Στέλιο Βραδέλη, ο οποίος μίλησε για το Live Streaming στη Football League και ξεκαθάρισε ότι «η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι για κάθε έναν οπαδό που πηγαίνει στο γήπεδο, δύο παρακολουθούν το παιχνίδι μέσω της πλατφόρμας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέλιου Βραδέλη στο Fl News:

Για το ερέθισμα που δόθηκε, ώστε να δραστηριοποιηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία στη Football League:
«Από τη στιγμή που υπήρχε δυστοκία εξεύρεσης τηλεοπτικής στέγης στη Football League η εταιρεία ήρθε σε επαφή με ορισμένες ΠΑΕ και προτάθηκε η ιδέα που έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο και απόλυτα πετυχημένο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πρωταθλήματα, όπου ομάδες είχαν αδυναμία να βρουν τηλεοπτικό χορηγό.

«Είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο και απόλυτα πετυχημένο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πρωταθλήματα, όπου ομάδες είχαν αδυναμία να βρουν τηλεοπτικό χορηγό»

Ο φίλαθλος όπου και αν βρίσκεται, μέσα από το κινητό του, το tablet, τη smart TV ή το λαπ τοπ του μπορεί να απολαύσει όποιον αγώνα θελήσει, όποτε το θελήσει. Το Live Streaming λειτουργεί 24 ώρες και μετά υπάρχει υπηρεσία On Demand. Το Live Streaming έχει διάρκεια 24 ωρών, καθώς απευθύνεται και στους ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία, την Αμερική και ενδεχομένως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ώρα διεξαγωγής τις αναμετρήσεις.

Το αντίτιμο ποιο είναι για το παιχνίδι;
«Αυτό καθορίζεται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε ομάδας. Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε στη σκανδιναβική αγορά και το μοντέλο αυτό τηλεθέασης σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Συνήθως προτείνεται στις ομάδες η τιμή του εισιτηρίου, ώστε να μην είναι αποτρεπτικό για τον φίλαθλο που θα πάει στο γήπεδο. Παράλληλα, και αυτός που δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο, δεν θα του κοστίσει παραπάνω να παρακολουθήσει το παιχνίδι μέσω Live Streaming. Είναι θέμα της κάθε ομάδας τι είδους τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθήσει όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Να σημειώσω ότι η εγγραφή είναι δωρεάν στην πλατφόρμα και μέσω αυτής μπορεί κανείς να δει ποια παιχνίδια θα καλυφθούν τηλεοπτικά».

Τα έσοδα των ομάδων ποια είναι;
«Ο φίλαθλος όπου και αν βρίσκεται, μέσα από το κινητό του, το tablet, τη smart TV ή το λαπ τοπ του μπορεί να απολαύσει όποιον αγώνα θελήσει, όποτε το θελήσει. Το Live Streaming λειτουργεί 24 ώρες και μετά υπάρχει υπηρεσία On Demand»

«Το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε εγγραφή παρακολούθησης αγώνα, επιστρέφει στις ομάδες. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και τα έσοδα είναι καθαρά για τις ομάδες. Αρκετές έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντική οικονομική ένεση».

Η κάλυψη των αγώνων θα γίνεται με μία κάμερα;
«Το λογισμικό «σηκώνει» έως 4,5 κάμερες. Εξαρτάται από τις ομάδες τι θα επιλέξουν. Η ποιότητα της εικόνας είναι high definition. Την περιγραφή την αναλαμβάνουν οι ομάδες και ήδη αυτές έχουν απευθυνθεί σε τοπικούς δημοσιογράφους. Είναι ιδιαίτερα ενισχυτικό για την οικονομία των ομάδων, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του εισιτηρίου επιστρέφει σε αυτές. Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς είναι κάτι πολύ θετικό. Ακόμα, οποιοσδήποτε φίλαθλος που βρίσκεται μακριά, σε άλλη χώρα, άλλη Ήπειρο, θα μπορεί να παρακολουθεί όλους τους αγώνες της ομάδας του, όπως και τα event που θα διοργανώνει αυτή.

«Συνήθως προτείνεται στις ομάδες η τιμή του εισιτηρίου, ώστε να μην είναι αποτρεπτικό για τον φίλαθλο που θα πάει στο γήπεδο»

Σε κάθε πλατφόρμα δημιουργείται η σελίδα της ομάδας. Για παράδειγμα, το πρώτο παιχνίδι που θα καλυφθεί από την πλατφόρμα είναι το Παναιγιάλειος - ΑΟ Χανιά. Στο κανάλι της ομάδας η ΠΑΕ θα μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλο επιθυμεί πλην των αγώνων. Δηλαδή, φιλικά παιχνίδια, event, παιχνίδια των Νέων, συνεντεύξεις ή όποιες άλλες δραστηριότητες».

Με 10 ευρώ μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι;
«Για κάθε ομάδα είναι 10 ευρώ, αυτό το ποσό προτείνεται. Όποιος πληρώσει αυτό το ποσό ενημερώνεται για παράδειγμα η σελίδα του Παναιγιαλείου. Αν το ματς παρακολουθήσουν 300 φίλαθλοι, τα έσοδα είναι επί 10. Οι ομάδες, επίσης, μπορούν να ορίσουν μηνιαίο εισιτήριο ή και ετήσιο, όπως κάνουν στο εξωτερικό».

Το κόστος παραγωγής ποιο είναι;
«Στο κανάλι της ομάδας η ΠΑΕ θα μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλο επιθυμεί πλην των αγώνων. Δηλαδή, φιλικά παιχνίδια, event, παιχνίδια των Νέων, συνεντεύξεις ή όποιες άλλες δραστηριότητες»

«Αυτό επιβαρύνει τις ομάδες. Ένας υπολογιστής και μία κάμερα χρειάζεται. Οι περισσότερες βιντεοσκοπούν τα παιχνίδια τους, άρα το κόστος είναι μικρό».

Αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει προ δύο μηνών παιχνίδι μπορεί να το κάνει;
«Αυτό εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της ομάδας και σε τι ποσό θα προσφέρει την υπηρεσία On Demand. Η πλατφόρμα της «afastream» διαθέτει αρχείο και θα μπορεί όποιος επιθυμεί να ανατρέξει στο παρελθόν και να δει όποιο παιχνίδι επιθυμεί. Έχει προγραμματιστεί, επίσης, στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα να μεταδίδονται οι καλύτερες στιγμές του αγώνα, γιατί στο live δεν υπάρχει η δυνατότητα ριπλέι».

Με πόσες ΠΑΕ υπάρχει συμφωνία;
«Είναι αρκετές αυτές που έχουν συμφωνήσει. Χρονικά το παιχνίδι του Παναιγιαλείου είναι αυτό που θα μεταδοθεί πρώτο. Γίνονται συζητήσεις με αρκετές ΠΑΕ. Και αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι στην ιστοσελίδα μας θα περάσουν τα γραφικά όλων των ομάδων.

«Το παιχνίδι του Παναιγιαλείου είναι αυτό που θα μεταδοθεί πρώτο. Γίνονται συζητήσεις με αρκετές ΠΑΕ. Θα υπάρξει κάλυψη και του αγώνα Αναγέννηση Καρδίτσας – Άρης»

Δεν θα συνεργαστούμε μόνο με όσες εμφανίζονται τώρα. Θα μπουν τα σήματα όλων των ομάδων και όποια επιθυμεί, θα έχουμε συνεργασία. Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή, γι' αυτό αναφέρονται μόνο κάποιες ΠΑΕ. Για την πρώτη αγωνιστική, πλην του αγώνα στο Αίγιο θα μεταδοθεί το Αναγέννηση Καρδίτσας - Άρης.

Εάν υπάρξει συμφωνία για κεντρική χορηγία, θα επηρεαστεί η συμφωνία;
«Το θέμα της διαδικτυακής προβολής αγώνων είναι διαφορετικό. Σε πολλές χώρες έχει διαχωριστεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι Live Streaming επί πληρωμή, όχι ελεύθερο, ώστε να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Είναι θέμα της κάθε ομάδα κατά πόσο θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει για το επί πληρωμή Live Streaming, ότι για 1 έναν οπαδό στο γήπεδο, 2 το παρακολουθούν από την πλατφόρμα. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα σε αγορές που είχαν την αντίστοιχη δυσκολία με την ελληνική αγορά. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία μας αποφάσισε να επενδύσει ένα αρκετά σημαντικό κεφάλαιο και να φέρει έτοιμο λογισμικό. Αυτό υποστηρίζει Live Streaming με πολλαπλή κάλυψη από κάμερες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαφημιστικής προβολής μέσω σκρολ, βίντεο και λοιπά. Είναι όπως η κανονική μετάδοση».

Ενδιαφέρον από άλλες ομάδες ή άλλα αθλήματα υπάρχει;
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει για το επί πληρωμή Live Streaming, ότι για 1 έναν οπαδό στο γήπεδο, 2 το παρακολουθούν από την πλατφόρμα»

«Στη Super League είναι δεσμευτικό το συμβόλαιο και δεν έχει γίνει επαφή. Υπάρχουν συζητήσεις με ομάδες της Γ' Εθνικής. Χρονικά θέλαμε να ξεκινήσουμε από τη Β' Εθνική και μετά να δείξουμε και παιχνίδια της Γ' Εθνικής. Υπάρχει, επίσης, ενδιαφέρον και από αθλήματα που δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, αλλά προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μειώνεται έτσι η προσέλευση στο γήπεδο;
«Όχι. Όποιος θέλει να πάει, θα το κάνει. Το σύστημα αυτό δεν απευθύνεται κυρίως στον οπαδό της γηπεδούχου ομάδας. Για παράδειγμα στο Αίγιο, δεν απευθύνεται, τόσο στον κάτοικο Αιγίου, όσο στον Αιγιώτη και τον Χανιώτη που μένουν χιλιόμετρα μακριά ή γενικά σε ομογενείς ή κατοίκους άλλων πόλεων και ηπείρων. Οι ομογενείς έχουν μία φορά το χρόνο ή καμία τη δυνατότητα να βλέπουν την ομάδα τους. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι «καρφωμένος» στην οθόνη του υπολογιστή του. Μπορεί όπου και αν βρίσκεται να παρακολουθήσει το παιχνίδι μέσω τάμπλετ, κινητού, λαπ τοπ ή Smart TV».

Οι τρόποι πληρωμής ποιοι;
«Οι γνωστοί, δηλαδή με πιστωτική κάρτα, pay pal»

Last modified onΠαρασκευή, 28 Οκτώβριος 2016 22:21

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep