Ζήτησε να παίξει με κόσμο

Το ρεπορτάζ του FL News από την εκδίκαση της έφεσης του Ηρακλή Λάρισας για την ποινή που του επιβλήθηκε για το ματς με τον ΠΑΟΚ Β.

Με ποινή κεκλεισμένων των θυρών 2 αγωνιστικές και πρόστιμο 30.000 ευρώ έχει τιμωρηθεί ο Ηρακλής Λάρισας για το ματς με τον ΠΑΟΚ Β. Ωστόσο οι Θεσσαλοί την Τετάρτη (07/06) στην Εφέσεων δεν ζήτησαν μόνο τη μείωση του προστίμου, αλλά και την απαλειφή της τιμωρίας έδρας. Το FL News παρουσιάζει το ρεπορτάζ από την εκδίκαση της έφεσης...

Τους Κυανόλευκους εκπροσώπησε ο νομικός Χάρης Γρηγορίου, ο οποίος ζήτησε την έκδοση απόφασης έως την Πέμπτη (08/06), προκειμένου ο Ηρακλής Λάρισας να παίξει με κόσμο στο παιχνίδι με τον Μακεδονικό. Όπως σημείωσε, ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Λίταινας τιμωρήθηκε με το άρθρο 19 του Π.Κ. (απειλή), ο τραυματιοφορέας Πέτρος Καραναστάσης με τα άρθρα 10-11 (βία) και όχι με το άρθρο 20. «Στην ΠΑΕ επιβλήθηκε ποινή 2 αγωνιστικών και πρόστιμο 30 χιλιάδων», είπε και συμπλήρωσε: «Χρηματική ποινή, όμως στην συνυπαίτια ΠΑΕ δεν υπάρχει. Υπάρχει ποινή αν τιμωρηθεί ο αυτουργός με την πρώτη περίπτωση του άρθρου 20, όμως δεν του επιβλήθηκε τέτοια».

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Ηρακλής Λάρισας έχει... μαξ 30 φιλάθλους. Μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε ένας αναβρασμός, γιατί ο επόπτης πήγε απευθείας στη φυσούνα και όχι στη σέντρα. Ο Καραναστάσης φέρεται ότι τον γρονθοκόπησε, όμως η Αστυνομία λέει ότι έπεσε με πόδια και χέρια πάνω του. Αν τον είχε γρονθοκοπήσει θα είχε συλληφθεί. Ο Λίταινας φέρεται ότι είπε "μας γαμ...σήμερα. Δεν θα φύγετε ζωντανοί από δω". Το πρωτοβάθμιο κάλεσε τον Λίταινα με το άρθρο 19, τον Καραναστάση με το άρθρο 20 και την ΠΑΕ ως συνυπεύθυνη για την πράξη του Καραναστάση.

Κανείς από τους δύο δεν τιμωρήθηκε με το άρθρο 20 το οποίο έχει τρεις περιπτώσεις:

1. Οποιοσδήποτε που εμπίπτει στον παρόντα κώδικα και χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει με βία μία ομάδα ή έναν αξιωματούχο αγώνα ή ένα εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο (όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του παρόντος) για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο πέντε (5), τουλάχιστον, ετών.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία ασκηθεί βία, υπό μορφή σωματικής βλάβης ή τρομοκρατικής ενέργειας κατά διαιτητών ή μελών Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχων εκτός γηπέδου και διαπιστωθεί η συμμετοχή μέλους Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή μετόχου ή εντεταλμένου οργάνου με τη μορφή ηθικού ή φυσικού αυτουργού ή ενός εντεταλμένου εν γένει ποδοσφαιρικού οργάνου (όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του παρόντος), το φυσικό πρόσωπο τιμωρείται με ισόβια απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

3. Ιδιαίτερα σοβαρή και επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, βοηθών παρατηρητών και ιατρών αγώνων εντός του γηπέδου από αξιωματούχους ομάδων, ποδοσφαιριστές ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με εντεταλμένη από την ομάδα υπηρεσία στον χώρο αυτό.

Δεν έχουμε καμία από τις τρεις περιπτώσεις. Η έκθεση του παρατηρητή και της ΕΛ.ΑΣ δεν αναφέρει τραυματισμό. Και ο επόπτης που έκανε μήνυση δεν ανέφερε τραυματισμό του. Το άρθρο 20 παρ.4 του Π.Κ. αναφέρει ότι εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές:

α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές,
β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο,
γ) υποβιβασμός ομάδας.

Να δεχτούμε ότι ο Καραναστάσης διέπραξε την πράξη. Στην ΠΑΕ επιβλήθηκε 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων και πρόστιμο 30 χιλιάδες. Χρηματική ΠΑΕ στη συνυπαίτια ΠΑΕ δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο αν τιμωρηθεί ο αυτουργός με το άρθρο 20παρ.1, αλλά δεν του επέβαλε τέτοια ποινή. Δεν μπορούμε να τιμωρηθούμε με ποινή που δεν υπάρχει.

Ζητάμε να απαλειφθεί η ποινή των 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων. Πού συνευθύνεται η ΠΑΕ; Ο Καραναστάσης δεν τιμωρήθηκε με το άρθρο 20. Πώς θα τιμωρηθούμε εμείς με 2 αγωνιστικές; Ούτως ή άλλως τη μία θα εκτίσουμε. Αν υποβιβαστεί ο Ηρακλής Λάρισας, δεν θα εκτίσει στη Γ' Εθνική και θα κληθεί να πληρώσει το 50% όταν ανέλθει ξανά. Πρέπει να απαλειφθούν και οι 30 χιλιάδες ευρώ.

Αναφέρεται ότι κάποιος έσκισε τη φανέλα του διαιτητή. Αυτό και μόνο του δεν μπορεί να μας εντάξει στο άρθρο 20. Είχαμε μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Εξάλλου, η έκθεση της ΔΕΑΒ αναφέρει ότι με τη λήξη σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο».

Last modified onΠέμπτη, 08 Ιούνιος 2023 13:39

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep