«Έτσι περιόρισαν την πανδημία»

Συνέντευξη του Παναγιώτη Λινάρδου στη LIVE Sport και τον Βρασίδα Ράπτη για το πώς περιορίστηκε η πανδημία στη Σιγκαπούρη.

Ήταν τέλη Δεκεμβρίου όταν ο Πάνος Λινάρδος άφηνε την Παναχαϊκή για να γράψει ιστορία και να αποτελέσει τον πρώτο Έλληνα ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος της Σιγκαπούρης. Αποφασισμένος για νέες προκλήσεις έκανε το μακρύ ταξίδι στην Ασία για χάρη της Geylang International και γνώρισε από κοντά μία κουλτούρα τελείως διαφορετική από τη δική μας.

Βίωσε, παράλληλα, τον πανικό ελέω κορονοϊού, αλλά εξηγεί στη «Live» γιατί είναι ο μόνος Έλληνας, πλην αυτών στην Αυστραλία, που συνεχίζει να παίζει μπάλα.

Ο 28χρονος μέσος εμφανίζεται εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που βλέπουν οι Ασιάτες το ποδόσφαιρο, μιλά για τους… εκατομμυριούχους συμπαίκτες, τον ακριβό τρόπο ζωής και πώς περιορίστηκαν τα κρούσματα των πρώτων ημερών.

-Πώς επηρέασε τη χώρα η πανδημία;
«Πήραν μέτρα άμεσα. Σε κάθε σημείο, σε mall, αθλητικά κέντρα, μετρό, ξενοδοχεία, παντού μετρούσαν τη θερμοκρασία σου με θερμικές κάμερες. Χρησιμοποίησαν τον στρατό για να δημιουργήσουν επαρκή αριθμό μασκών. Καθαρίζουν παντού κάθε ώρα. Αν εξαιρέσεις το πρώτο διάστημα φόβου, οπότε το 50-60% κυκλοφορούσε με μάσκα, τώρα φορούν μόνο οι ξένοι. Οι υπόλοιποι δεν φοβούνται και όποια κρούσματα, προέρχονται από άλλες χώρες και μπαίνουν σε καραντίνα».

-Εδώ εξαφανίστηκαν τα αντισηπτικά και εξαφανίζονται και τα χαρτιά υγείας…
«Αρχικά κι εδώ δεν έβρισκες τίποτα, ουρές παντού. Για αντισηπτικά το καταλαβαίνω, αλλά για χαρτιά υγείας, γιατί; Τις θεωρώ αντιδράσεις πανικού. Κι εδώ στην αρχή δεν υπήρχαν μάσκες. Οι δικοί μου φοβήθηκαν. Μου είπαν να αγοράσω ενεργού άνθρακα και δεν έβρισκα. Έτσι μου έστειλαν από την Ελλάδα! Τώρα τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα».

-Το πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, ωστόσο, συνεχίζεται κανονικά;
«Παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών. Και το κάνουν περισσότερο από σεβασμό στις υπόλοιπες χώρες. Στέλνουν φίλοι μου άρθρα που χαρακτηρίζουν τη Σιγκαπούρη ως παράδειγμα. Είναι τρομεροί… Μας θερμομετρούσαν ακόμα και πριν την προπόνηση, τώρα σπάνια».

-Διατηρείς επαφή με συναδέλφους σου στην Ελλάδα;
«Έχουμε συνεχή επικοινωνία. Τώρα που δεν υπάρχει πρωτάθλημα στην Ελλάδα, μένουν σπίτι και έχουν χρόνο».

-Η ζωή στη Σιγκαπούρη;
«Είναι από τις πλουσιότερες χώρες με απίστευτη αρχιτεκτονική κτιρίων. Η ζωή είναι πολύ ωραία. Εγκλιματίστηκα αμέσως. Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά. Στις 10 το βράδυ τα μαγαζιά κλείνουν. Τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν κλαμπ, μπαράκια. Μετακινούνται όλοι με μετρό. Αριθμεί 5-6 εκατ. κατοίκους, αλλά οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές. Πρόκειται για μία πολύ καλή εμπειρία».

-Το κόστος ζωής;
«Είναι ακριβή χώρα. Τοπικό φαγητό θα φας με 8-10 δολάρια, αλλά αν θες ευρωπαϊκό… Μία πίτσα με έξι κομμάτια μπορεί να κοστίζει 25 ευρώ και το φθηνότερο μπέργκερ 13-14 ευρώ!».

-Πώς είναι μία καθημερινή ημέρα; Έχεις παρέες;
«Μένω σε συγκρότημα με προσωπικό γυμναστήριο, πισίνα. Λόγω ζέστης προπονούμαστε απόγευμα. Μετά θα φάω στο mall και θα γυρίσω σπίτι. Έχω κάνει παρέες, βοηθά η γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί ξένοι, είναι σα να ζεις σε δυτική χώρα. Δεν υπάρχουν τόσο ασιατικές συνήθειες».

-Πώς σε υποδέχτηκαν;
«Μου είπαν ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις… Το κάνουν με τους περισσότερους ξένους. Γενικά social media και επικοινωνία τα δουλεύουν πολύ καλά».

-Βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο;
«Το βλέπουν και το ζουν είναι σα γιορτή. Στην πρεμιέρας η αντίπαλη ομάδα είχε τσιρλίντερς και βεγγαλικά. Υστερούν στα γήπεδα. Δεν θα δεις «Γ. Καραϊσκάκης» ή AEL FC Arena. Το μόνο που με χάλασε είναι ότι από τα εννέα γήπεδα τα έξι είναι με πλαστικό χλοοτάπητα λόγω καιρού».

-Το επίπεδο του πρωταθλήματος;

«Πλην των ξένων και των ταλαντούχων ντόπιων οι υπόλοιποι είναι όπως στη Β’ Ελλάδος. Δεν φαντάζεσαι, όμως πόσο προωθούν το ποδόσφαιρο. Είναι επηρεασμένοι από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το διασκεδάζουν, δεν υπάρχει φανατισμός. Είναι απίστευτο…».

-Η προπόνησή σας πώς είναι;
«Δουλεύουν πάρα πολύ, είναι στην κουλτούρα τους. Όλες οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται και την επομένη ο προπονητής μας την αναλύει. Για να μη σου πω τι ανάλυση αγώνα γίνεται ή του αντιπάλου. Πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος. Δουλεύουν στα κόκκινα. Δεν μπορεί κανείς να κλέψει. Πολλοί, βέβαια, το έχουν σαν χόμπι».

-Τι εννοείς;
«Είναι εκατομμυριούχοι, όπως το 1/6 του πληθυσμού. Χωρίς να υπολογίζεται η ακίνητη περιουσία τους! Υπάρχει, όμως αρκετό ταλέντο».

-Ο ιδιοκτήτης της ομάδας βάζει πολλά χρήματα;
«Ως φέτος γενικά οι πρόεδροι διαχειρίζονταν κυρίως τα χρήματα που έδινε το κράτος. Από φέτος μπορεί κάποιος να βάλει όσα χρήματα θέλει. Ο δικός μας δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι. Γενικά τις ομάδες εδώ τις έχουν περισσότερο για χόμπι».

-Οι στόχοι σας;
«Να είμαστε στην πρώτη τριάδα ή να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ».

-Ήταν τελικά ένα ρίσκο που άξιζε;
«Ήθελα πολύ να αγωνιστώ στο εξωτερικό και αποφάσισα να κυνηγήσω ό,τι ενδιαφέρον και με προοπτική. Στην αρχή δεν ήξερα τίποτα για τη Σιγκαπούρη. Όταν ενημερώθηκα, δεν το σκέφτηκα καν».

TIPS

@ «Η πόλη είναι πεντακάθαρη. Δεν βρίσκεις ούτε σκουπίδι κάτω...».
@ «Το γήπεδό μας βρίσκεται στον δεύτερο όροφο ενός εμπορικού κέντρου...».
@ «Μετά από ένα φιλικό στην Ινδονησία (σ.σ. σκόραρε με εκτέλεση πέναλτι αλά Πανένκα) επικοινώνησαν μαζί μου από γύρω χώρες για να μου εκφράσουν το ενδιαφέρον τους».
@ «Στους αγώνες ο πρόεδρος έρχεται να μας δει με ελικόπτερο ή ιδιωτικό τζετ».
@ «Έχουν ταλέντο οι ποδοσφαιριστές από τη Σιγκαπούρη, αλλά τους φρενάρει ο στρατός. Υποχρεωτικά υπηρετούν δύο χρόνια».
@ «Παρακολουθώ την Παναχαϊκή. Τώρα με τον κύριο Οφρυδόπουλο θα στρώσει. Ήταν μία περίεργη η φετινή χρονιά. Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, βάσεις και να δούμε διαφορετικά το ποδόσφαιρο».

Last modified onΔευτέρα, 23 Μάρτιος 2020 13:57

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep