Logo
Print this page

«Αυτός είναι ο... θησαυρός»

Πώς βίωσε ο Ηλίας Κυριακίδης το φιλικό προς τιμήν του ανάμεσα στον Ιωνικό και την Παναχαϊκή.

Ένα σεμνό τελετουργικό βραβεύσεων, μία έκπληξη από τα παιδιά της ακαδημίας, τα ειλικρινή χαμόγελα ανθρώπων που τον καθοδήγησαν στο ποδοσφαιρικό του "μπουσούλημα" και το χειροκρότημα αναγνώρισης των απλών φιλάθλων αρκούσαν για να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές του Ηλία Κυριακίδη.

Ο άμεσος συνεργάτης του Σωκράτη Οφρυδόπουλου στην Παναχαϊκή βίωσε το Σάββατο (9/9) συγκινησιακές στιγμές στο προς τιμήν του φιλικό που διεξήχθη στη Νεάπολη μεταξύ των Αχαιών και του Ιωνικού και μίλησε στο FL News για τον... θησαυρό της ψυχής. Για όλα εκείνα που δεν εξαγοράζονται και μένουν αναλοίωτα στο χρόνο. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

-Για την οργάνωση του φιλικού προς τιμήν του:

"Επειδή όλα εξελίχθηκαν γρήγορα με την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση και την ένταξή μου στο τεχνικό τιμ της Παναχαϊκής, ο Ιωνικός θεώρησε ότι δεν ολοκλήρωσα την καρέρα μου ως ποδοσφαιριστής όπως έπρεπε. Μου πρότειναν, λοιπόν, να διεξαχθεί ένα φιλικό προς τιμήν μου. Ένα φιλικό που θα είχε και αγωνιστικό χαρακτήρα για τις δύο ομάδες, ώστε να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά και τιμητικό, επειδή αποσύρθηκα από την ενεργό δράση. Παρότι οργανώθηκε προς το τέλος νομίζω ότι έγινε με όμορφο τρόπο και είχε ρομαντισμό".

-Για τις ξεχωριστές βραβεύσεις:

"Στον Ιωνικό έχουν γίνει ανακατατάξεις στο διοικητικό κομμάτι, αλλά με βράβευσαν άνθρωποι οι οποίοι εκπροσωπούσαν κατά κάποιο τρόπο και τις προηγούμενες διοικήσεις. Έπαιξα, άλλωστε, στην ομάδα στα καλά χρόνια του Νίκου Κανελλάκη. Χάρηκα γιατί με βράβευσαν άνθρωποι που γνώρισα στην ακαδημία του Ιωνικού, όταν πρωτοπήγα πριν από 22 χρόνια. Ο προπονητής, Μηνάς Σταυρίδης -που συμβολίζει πολλά, αφού είχε αγωνιστεί στην πρώτη ενδεκάδα του Ιωνικού το 1965 μετά τη συγχώνευση- ο προπονητής και γυμναστής Θανάσης Αναστασίου, αλλά και ο Αντώνης Ερρίκος, ο οποίος είχε ρόλο συντονιστή στις ακαδημίες επί των ημερών του Νίκου Κανελλάκη.

nikir1

Η δεύτερη βράβευση έγινε από το Σύνδεσμο "Rangers" που εκπροσωπεί τον κόσμο του Ιωνικού. Η τρίτη ήταν έκπληξη. Δεν το ήξερα ότι θα με βράβευαν τα παιδιά της ακαδημίας. Και θέλω να πω μόνο μία κουβέντα σε αυτό το σημείο: προσοχή στα παιδιά. Με ό,τι σημαίνει αυτό..."

-Για τα συναισθήματά του:

"Επαιξα ένα τέταρτο με τη φανέλα του Ιωνικού στο φιλικό και ολοκλήρωσα την καριέρα μου όπως ήθελα. Φόρεσα τη φανέλα της πρώτης μου ομάδας, τον ίδιο αριθμό (14), είχα το περιβραχιόνιο στο χέρι όπως τότε που πήρα μεταγραφή στην ΑΕΚ, έπαιξα στο γήπεδο που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία 9 ετών, είδα τα ίδια πρόσωπα και την ίδια αγάπη για την ομάδα.

Μπορείς να κάνεις ένα καλό συμβόλαιο στην καριέρα σου, αλλά τα χρήματα θα τελειώσουν αν δεν συνεχίσεις να εργάζεσαι. Αν αγωνιστείς με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, μπορεί να χαλάσει κάποιο DVD, να χαθούν οι φωτογραφίες και να μείνουν μόνο οι αναμνήσεις. Το μόνο που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι αυτό που εκπέμπει η ψυχή και η καρδιά των φιλάθλων. Αυτό που δεν εξαγοράζεται είναι η αγάπη που έχει ο κόσμος για σένα. Αν σου συμβεί έστω σε μία ομάδα στην καριέρα σου είναι θησαυρός.

nikki3

Αυτό που οργάνωσε ο Ιωνικός σε συνεννόηση με την Παναχαϊκή δεν είναι είναι κάτι συνηθισμένο. Μεγαλώνει το σεβασμό μου απέναντι στην πρώτη μου ομάδα. Χάρηκα που είδα τα ίδια πρόσωπα -απλώς μεγαλύτερα σε ηλικία και συγκινημένα- να βλέπουν με αγάπη και εμένα και την ομάδα".

-Για τη συμμετοχή του στο φιλικό:

"Επαιξα για ένα τέταρτο και για να αστειευτώ λίγο. Θα έχω να λέω ότι μία ευκαιρία δημιούργησε ο Ιωνικός και αυτή προήλθε από δική μου πάσα. Το λέγαμε χαριτολογώντας στο τέλος".

-Για το νέο του ρόλο στην προπονητική:

"Τα τελευταία τρία - τέσερα χρόνια με εξελέγαν ως αρχηγό της ομάδας. Αυτό δεν είχε σχέση με τις παραστάσεις μου. Πάντα ενδιαφερόμουν για τον συμπαίκτη μου. Προσπαθούσα ανέκαθεν να βάζω θετικό πρόσημο στις σχέσεις μου με συμπαίκτες, αλλά και με ανθρώπους που υποστήριζαν την ομάδα ως υπάλληλοι (μασέρ, φροντιστές και άλλοι). Αυτό, λοιπόν, το αξιολογούσαν οι συμπαίκτες μου και με εξέλεγαν αρχηγό. Οπότε επειδή φρόντιζα να μην ασχολούμαι μόνο με τον εαυτό μου το πέρασμα στο νέο ρόλο δεν ήταν δύσκολο. Ως προπονητής ασχολείσαι με παραπάνω από 30 ανθρώπους. Πρέπει να συνεννοηθείς με πολύ κόσμο -από τους παίκτες μέχρι τον γεωπόνο- και να έχεις καλή συνεργασία.

nikkir2

Αυτό που νιώθω είναι ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο πώς κατασκευάζεις έναν ποδοσφαιριστή. Πώς ξεκλειδώνεις το μυαλό του, πώς αλλάζει η νοοτροπία του για να γίνει καλός παίκτης. Και δεν εννοώ να ασχοληθείς με έτοιμους παίκτες. Με αυτούς δηλαδή που τους προτείνεις δυο - τρεις λύσεις και να σου εμφανίζουν μία τέταρτη. Η δυσκολία είναι να κατασκευάζεις. Συνάμα, όμως αποτελεί και ευχάριστο κίνητρο. Εκεί έχουμε αφοσιωθεί όλοι στην Παναχαϊκή".

-Για τον βαθμό ετοιμότητας της Παναχαϊκής:

"Ως οργανισμός η Παναχαϊκή έχει κάνει πολλά βήματα προόδου τους τελευταίους 12 μήνες και αυτό γιατί το διοικητικό προσωπικό είναι πολύ αξιόλογο. Όλοι τους. Αν προσθέσουμε ότι υπάρχει οικονομική ευρωστία που την εξασφαλίζουν οι μέτοχοι, τότε σε αυτό το κομμάτι -εξωγηπεδικά- υπάρχει συνεχής βελτίωση.

Στο αγωνιστικό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ομάδα είναι κατά 70% η περσινή Παναχαϊκή της Γ' Εθνικής. Οι μεταγραφές που έγιναν είναι ολοι Έλληνες. Έχουμε αμιγώς ελληνικό ρόστερ και είναι συνειδητή επιλογή. Δεν πρέπει να υπάρχει η δικαιολογία που ακούγεται σε ομάδες ότι "δεν παίρνω ευκαιρίες γιατί αποφάσισε η διοίκηση να φέρει 15 ξένους". Πολύ εύκολη δικαιολογία, αλλά στέκει κιόλας". Τώρα σε μας δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία. Προσφέρεται στον Έλληνα ποδοσφαιριστή η ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά του. Μεταφέρεται ένα ποσοστό ευθύνης και στον παίκτη.

Συμπεράσματα βγάζουμε απ' όλα τα φιλικά. Είτε με αντιπάλους ανώτερης είτε με κατώτερης κατηγορίας. Από το πώς αποδίδει ως σύνολο η ομάδα είμαστε ευχαριστημένοι. Είμαστε όμως και βέβαιοι ότι μπορεί να προκύψει βελτίωση και σε ατομικο επιπεδο. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις προπονήσεις, αλλά και μέσα από τις ομιλίες. Μία καλή ομιλία μπορεί ενίοτε να είναι πιο ευεργετική από το να βγει ο παίκτης να τρέξει σε μία διαλειμματική προπόνηση".

-Για τον Ιωνικό:

"Παίρνει πολύ δυναμη από τον κόσμο του, όταν αγωνίζεται εντός έδρας. Πιστεύω ότι θα είναι μια ανταγωνιστική ομάδα. Δεν έχει πάντως και πολλές επιλογές. Ως μεγεθος στη Γ' Εθνική είναι ένα επίπεδο πάνω από τις άλλες ομάδες ιστορικά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός εντός και εκτός έδρας. Ολα τα παιδιά διψούν για διάκριση και αν αγκαλιαστεί η προσπαθεια νομίζω ότι τα πράγματα θα κυλήσουν θετικά".

[googlead][/googlead]

Last modified onΚυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 15:26
Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr