«Έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο κουραστικό»

Για την φετινή πορεία του Αγροτικού Αστέρα και όχι μόνο, μίλησε ο αρχηγός της ομάδας το Ευόσμου, Στέργιος Γιακουμής

Για όλους και για όλα μίλησε ο Στέργιος Γιακουμής στην «Metrosport». Ο αρχηγός του Αγροτικού Αστέρα μίλησε για την παιδική του ηλικία και το ξεκίνημα του στον Ολυμπιακό Κυμίνων, το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ, τον Αγροτικό Αστέρα, την πορεία της ομάδας καθώς και τα όσα ακούστηκαν για το συγκρότημα του Ευόσμου, το τελευταίο διάστημα.

Ο Γιακουμής, όπως παραδέχτηκε, όταν ήταν μικρός ήταν… κολλημένος με το μπάσκετ, όμως το γεγονός πως όλοι στο χωριό του έπαιζαν ποδόσφαιρο, εν τέλει τον έσπρωξε προς την «ασπρόμαυρη» Θεά.

Ο πατέρας του έπαιζε και αυτός τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό Κυμίνων, ομάδα από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος, με τον Γιακουμή, όμως, να ξεκαθαρίζει πως η απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο και δη τερματοφύλακας, ήταν αποκλειστικά δική του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:  «Δεν ήθελε να παίξει κανένας τερματοφύλακας και έτσι έπαιξα εγώ, αλλά έπαιζα και μέσα.  Ημασταν 7 χρονών τότε. Ωστόσο, να ξέρεις έπαιζα και μέσα ως τα 15 μου, ως στόπερ».

Το μυστικό της επιτυχίας του, όπως τονίζει ο ίδιος, δεν είναι άλλο από την οικογένεια του.

Ο πατέρας μου εργαζόταν όλα τα χρόνια. Γενικά, είμαστε ήρεμοι ως οικογένεια, όπως οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Το σημαντικό είναι πώς ήμασταν και είμαστε δεμένοι».

Όσον αφορά το ποιους θεωρεί κορυφαίους τερματοφύλακες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;

«Ο Νικοπολίδης είχε πάντα υπομονή και σταθερότητα. Ο Ατματζίδης ήταν από τους πρώτους τερματοφύλακες, που έπαιξε με την μπάλα κάτω. Ηξεραν ποδόσφαιρο και έπαιζαν λίμπερο. Από το εξωτερικό, Μπουφόν και Νόιερ σίγουρα. Εχει πολλούς καλούς τερματοφύλακες βέβαια, αλλά αυτοί είναι και top κλάσης, σε συνδυασμό με τη διαρκή σταθερότητα υψηλού επιπέδου όλα αυτά τα χρόνια».

Αναλυτικά: 

- Στέργιο, αν δεν ήσουν τερματοφύλακας, σε ποια θέση θα αγωνιζόσουν και γιατί;

«Στόπερ. Πολλοί προπονητές, ιδιαίτερα όταν ήμουν μικρός, μου έλεγαν να παίζω μέσα και όχι τερματοφύλακας. Δεν τους άκουσα. Θέλει τρέξιμο μέσα...».

- Τί πρέπει να διαθέτει ένας τερματοφύλακας;

«Το πρώτο που πρέπει να έχει είναι να του αρέσει η δουλειά. Είναι περισσότερη η δουλειά που κάνεις σε σχέση με τις άλλες θέσεις. Δεν πρέπει να σου λείπει τίποτα. Να είσαι δυνατός, γρήγορος, να ξέρεις ποδόσφαιρο, να βλέπεις γήπεδο».

- Τί σημαίνει να είσαι αρχηγός;

«Είναι τιμή σου να φοράς το περιβραχιόνιο, αλλά αυτό δεν σε κάνει απαραίτητα αρχηγό».

- Τί σε κάνει;

«Είναι πολλά. Είναι συνδυασμός. Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ενδιαφέρεσαι για όλα στην ομάδα. Να προστατεύεις τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή».

- Είναι καλό να έχει πρότυπα ένας νεαρός;

«Μεγάλωσα με το μπάσκετ. Εικόνες από τη δεκαετία του '90 όσον αφορά το ποδόσφαιρο ειλικρινά δεν έχω. Δεν είχα πρότυπα γενικά».

- Κεφάλαιο Αγροτικός Αστέρας... Η ομάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα... Πώς το αντιμετώπισες όλο αυτό; Γιατί συνέβη;

«Επειδή η ομάδα έχει κακό όνομα. Παίζουμε με τους πρώτους, όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι λένε ότι το δίνουμε στον άλλον. Παίζουμε με τους τελευταίους, γίνεται το ίδιο. Οποιος πιστεύει ότι ο Αγροτικός Αστέρας δίνει παιχνίδια είναι βλάκας. Τα ίδια κάθε φορά; Ακόμη και στο Αιγίνιο, μας έλεγαν ότι ήμασταν χαλαροί στο παιχνίδι με τον Αχαρναϊκό».

- Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Για τον Αστέρα είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί και να μην τα καταφέρει ποτέ. Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα λίγοι έχουν τη γνώμη τους, την κρίση τους. Η κρίση τους είναι ότι πουν τα σάιτ, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο... Αρα για μία ομάδα, που δεν είναι τόσο προβεβλημένη, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Η ομάδα πιστεύω πρέπει να οργανωθεί και σε αυτό το κομμάτι».

- Πώς το διαχειρίζεσαι; Είναι κουραστικό;

«Γενικά, το ποδόσφαιρο το έχουν καταντήσει κουραστικό στην Ελλάδα. Δεν άλλαξε κάτι όλα αυτά τα χρόνια και ούτε πρόκειται να αλλάξει».

- Προσωπικά κάποια στιγμή ξέσπασες... Εφτασες στα όρια σου;

«Αναφέρεσαι προφανώς στο παιχνίδι με την Λαμία. Στο πρώτο ημίχρονο μας χειροκροτούσαν. Η Λαμία δεν υπήρχε στο γήπεδο. Και μετά στο δεύτερο δεχθήκαμε το γκολ. Πιέσαμε, ωστόσο δεν βάλαμε γκολ και στο τέλος μας αποδοκίμαζαν. Οταν ένα παιχνίδι είναι στημένο, προκαλώ όποιον θέλει να το δει, φαίνεται ξεκάθαρα από τους πανηγυρισμούς των αντιπάλων στα γκολ. Αλλωστε, το ίδιο έκανε και η Λαμία, έτσι; Εβγαλε ανακοίνωση και είπαν ότι παίξαμε φιλικό με τον Αρη. Ελεος... Τώρα, όσον αφορά την αντίδραση μου. Ηταν φυσιολογική. Κάποια στιγμή θα σκάσεις. Αλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά. Σε κάθε παιχνίδι το ίδιο γίνεται».

- Ζήτησες συγνώμη μετά όμως στη συνέντευξη Τύπου…

«Μπορεί για μένα να ήταν φυσιολογική, αλλά ήταν αντιεπαγγελματική η συμπεριφορά μου. Δεν το έχω κάνει εξάλλου ξανά. Δεν ασχολούμαι με τον κόσμο. Αλλο όμως είναι να σε αποδοκιμάζουν και άλλο να σε λένε στημένο. Εχει τεράστια διαφορά. Οταν είσαι καθαρός, δεν το αντέχεις αυτό το πράγμα».

- Τί δεν πήγε καλά; Τι έφταιξε για την αγωνιστική κοιλιά;

«Είπαμε στην πορεία, με βάση την εικόνα της ομάδας, που τα πήγαινε περίφημα, να κάνουμε πρωταθλητισμό. Μπορεί να μην ήταν η 1η θέση, αλλά είπαμε να διεκδικήσουμε την 3η και 4η θέση. Οταν ήμασταν 3οι-4οι κάναμε ήττες, άλλαξε ο προπονητής. Δείξαμε ως οργανισμός ότι ίσως νωρίς ακόμη και πώς δεν μπήκαν οι βάσεις για να βγάλει η ομάδα ένα 'μέταλλο πρωταθλητισμού'. Πάντως, η χρονιά είναι πετυχημένη. Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε μία καλή ομάδα και αυτό νομίζω το καταφέραμε».

- Εφυγαν οι Νεντίδης και Στολτίδης... Επαιξε ρόλο στην αγωνιστική 'κοιλιά';

«Επηρέασαν οι αποχωρήσεις τους, αλλά δεν έφταιγε μόνο αυτό».

- Πώς αλλάζει τον ρου της μία ομάδα, όπως ο Αγροτικός Αστέρας;

«Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράματα, καλώς για τον Αστέρα, βρέθηκε ένας άνθρωπος, ο Ηλίας Θεοδωρίδης, που την πήρε από τα ερασιτεχνικά, από τα χαμηλά και την έχει κάνει μία από τις πιο δυνατές αγωνιστικά και οικονομικά ομάδες στη Β' εθνική. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τον Ηλία Θεοδωρίδη ο Αγροτικός Αστέρας, αλλά όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες. Χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση και υπομονή από τον πρόεδρο».

- Μπορεί να γίνει το βήμα παραπάνω; Τί βλέπεις για τη νέα σεζόν;

«Σε πολλά εντός έδρας παιχνίδια δεν βλέπαμε κανέναν. Ωστόσο, δεν ξέρω τι θα γίνει του χρόνου. Μακάρι όμως να διατηρηθεί ο κορμός, να έρθουν και άλλοι ποιοτικοί παίκτες, ακόμη καλύτεροι, ώστε τα επόμενα χρόνια πραγματικά ο Αστέρας να διεκδικήσει την άνοδο».

- Θα μείνεις; Τί σκέφτεσαι να κάνεις;

«Δεν αποφάσισα ακόμη. Δεν κάνω σχέδια τόσο μακρινά. Εδώ δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο...».

- Υπάρχει "βρωμιά" στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αν ναι, από που ξεκινάει;

«Υπάρχει... Ξεκινάει από τους παράγοντες, τη νοοτροπία που έχουν πολλοί και γενικά από τις διοικήσεις. Τη συντηρεί ωστόσο και η Πολιτεία».

- Γιατί δεν αλλάζει κάτι; Ποιοι φταίνε τελικά;

«Προφανώς θέλουν να υπάρχει όλο αυτό. Δεν εξηγείται αλλιώς. Τους βολεύει. Γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι όλα αυτά τα χρόνια. Συντηρείται χρόνια αυτή η κατάσταση και συνεχίζει να υπάρχει».

- Τη βία πώς την αντιμετωπίζει ένας ποδοσφαιριστής;

«Πιστεύω, αν ήθελαν οι παράγοντες να προστατεύσουν την ομάδα τους, θα το έκαναν. Αποψη μου είναι ότι φοβούνται αυτούς που προκαλούν τη βία και τα επεισόδια».

- Φάκελος διαιτησία. Ποια είναι η άποψη σου για τους Ελληνες διαιτητές;

«Επειδή υπάρχει αφόρητη πίεση, οι διαιτητές επηρεάζονται. Δεν θα αλλάξει η διαιτησία. Εχουμε καλούς Ελληνες διαιτητές. Οπως και παίκτες έχουμε καλούς, αλλά και προπονητές. Το έχουμε δει διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Υπάρχει ποιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνει πολλές φορές η ποιότητα, γιατί υπάρχει φόβος. Από το κλίμα, που υπάρχει».

- Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα... Μία λέξη;

«Στάσιμο».

- Ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα... Με μία λέξη;

«Απαξιωμένος».

- Πώς το κρίνεις το φετινό Πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Football League;

«Δυο ταχυτήτων... τουλάχιστον. Ακόμη και η Λίγκα έχει προβλήματα. Παίξαμε 20 φιλικά. Καθυστέρησε να ξεκινήσει. Πολλές ομάδες είχαν και έχουν οικονομικά προβλήματα. Δεν είχε ποιότητα. Είναι ωστόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό».

- Γιατί δεν μπόρεσες να μείνεις στον ΠΑΟΚ;

«Πέντε χρόνια ήμουν στον ΠΑΟΚ, ενώ τη μία σεζόν ήμουν δανεικός. Ισως αν έπαιρνα περισσότερες ευκαιρίες να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα. Ισως και να ήμουν έτοιμος. Πέρασαν πολλοί... Δερμιτζάκης, Χάβος, Αγγελος, Μπόλονι, Δώνης, Γεωργιάδης, Στέφενς».

- Πώς το σχολιάζεις αυτό με τις αλλαγές των προπονητών;

«Οταν είμαι σε μία ομάδα, όποιος και να είναι στον πάγκο, από τη στιγμή που τον έχει επιλέξει η διοίκηση, άρα τον πιστεύει, πρέπει να μένει στην ομάδα αρκετά χρόνια, ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα. Ετσι θα καταλάβουν οι παίκτες ότι ο προπονητής θα μείνει και ότι θα φύγουν αυτοί».

- Το σκέφτεσαι, που δεν έμεινες στον ΠΑΟΚ;

«Οχι, το έχω αφήσει πίσω μου».

- Εχεις μετανιώσει για κάτι; Θα άλλαζες κάτι μέχρι τώρα;

«Τίποτα. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Δεν θα άλλαζα κάτι».

- Αν δεν γινόσουν ποδοσφαιριστής; Τί θα ήθελες να γίνεις;

«Ημουν σίγουρος ότι θα γίνω. Δεν το σκέφτηκα ποτέ».

- Το μετά, το σκέφτεσαι;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη»

- Εναν πιτσιρικά τί θα τον συμβούλευες σχετικά με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό;

«Αν του αρέσει το ποδόσφαιρο, γιατί να μην ασχοληθεί; Είναι σημαντικό, όποιο άθλημα κι αν κάνουν, να αθλούνται».

- Στέργιο, τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο;

«Μακάρι τα επόμενα χρόνια, ο Αγροτικός Αστέρας να παίξει στη Super League και ταυτόχρονα να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια που γίνεται»

[googlead][/googlead]

Last modified onΣάββατο, 27 Μάιος 2017 11:52

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep