Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62

«Κάθαρση τώρα»

Για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες μίλησε ο Νίκος Σαλευρής.

Ο πρόεδρος της Καλλιθέας παραχώρησε συνέντευξη στον «Τύπο της Κυριακής» και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν τινάξει στον αέρα το σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Το σκάνδαλο με τα στημένα έχει συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

«Πραγματικά, δεν μου έκαναν εντύπωση οι εξελίξεις. Να σας πω την αλήθεια, εμείς τα βιώναμε αυτά κάθε Κυριακή. Κάποιους απ‘ αυτούς τους διαιτητές, όπως ο κ. Σφήκας, τους ζήσαμε από κοντά. Γι’ αυτό λέμε πως τώρα που άνοιξε αυτό το απόστημα και η δυσοσμία είναι διάχυτη, έχει έρθει επιτέλους η ώρα των αποφάσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοθεύσει το ποδόσφαιρο. Ήρθαν για να καλύψουν τις παράνομες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Παράλληλα, όμως, δεν λειτούργησαν τα όργανα της ΕΠΟ. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει ευθύνες. Εμείς δεν θα υποκύψουμε ούτε σε απειλές, ούτε σε εκβιασμούς. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς τις αρμόδιες Αρχές και χαιρετίζουμε κάθε ενέργεια που έχει σκοπό την κάθαρση».

Σας έχει προκαλέσει έκπληξη η εμπλοκή κάποιων συγκεκριμένων προσώπων;

«Για ορισμένα άτομα που γνώριζα δεν περίμενα να ακούσω τα ονόματά τους και, μάλιστα, μεταξύ αυτών είναι και δύο προπονητές με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί. Όμως, δεν πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο και πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που τα περίμενα και ειλικρινά η εμπλοκή τους δεν μου έκανε καμία εντύπωση».

Θεωρείτε ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν;

«Οι έρευνες συνεχίζονται και πιστεύω ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας κι άλλες αποκαλύψεις, που ίσως να μας εκπλήξουν ακόμη περισσότερο».

Γίνεται καθημερινά λόγος για κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Νομίζετε ότι αυτή τη φορά το… μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο;

«Αν δούμε τι έχει γίνει στο εξωτερικό, γιατί δεν Ελλάδα δεν είχαμε παρόμοιες εμπειρίες, τότε ο… πέλεκυς θα είναι βαρύς! Και έτσι πρέπει να είναι! Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποβληθούν οριστικά και αμετάκλητα από το ποδόσφαιρο. Περιμένω, επίσης, ποινή υποβιβασμού για όλες τις ομάδες που πλαστογράφησαν. Αυτοί που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις, διαφθορά, πράξεις βίας και παράνομους στοιχηματισμούς πρέπει να εκδιωχθούν. Αν δεν γίνει αυτό, το ποδόσφαιρο θα πάψει να υπάρχει. Όμως να μην την πληρώσουν και κάποιο που δεν πρέπει. Δεν γίνεται μαζί με τα… ξερά να καούν και τα… χλωρά».

Οι αποκαλύψεις δεν αναφέρονται μόνο σε στημένους αγώνες, αλλά και σε κυκλώματα βίας. Εσείς άλλωστε είχατε κι ένα τέτοιο περιστατικό…

«Όταν ξεκίνησα τις καταγγελίες υπήρχαν κάποιοι παράγοντες που με θεώρησαν γραφικό. Αντί να έχω τη συμπαράσταση όλων, με εξαίρεση 2-3 ομάδες από τη Β’ Εθνική, όλοι κώφευαν! Γιατί προφανώς χαλάσαμε την πιάτσα! Αντίθετα, είχα απειλητικά τηλεφωνήματα, εκβιασμούς, με αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα μήνα να δεχθώ επίθεση όταν επέστρεφα με τα πόδια στο σπίτι μου. «Εξυγιαντή, θα πεθάνεις», μου είχε πει τότε ο δράστης. Όπως έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για όλες τις αποκαλύψεις που βλέπουμε τώρα, έτσι έχω και για την επίθεση προς το πρόσωπό μου. Πιστεύω ότι θα συλληφθούν. Όχι μόνοι οι φυσικοί αυτουργοί αλλά και οι ηθικοί. Από εκείνη την ημέρα, πάντως, προβληματίστηκα πολύ, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για την οικογένειά μου».

Το θέμα με τις πλαστές ενημερότητες που ταλανίζει το ποδόσφαιρο ξεκίνησε ύστερα από δική σας πρωτοβουλία. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

«Εδώ και 30 χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο προσπάθησα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Είμαι λάτρης της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης και υπέρμαχος του υγιούς ανταγωνισμού. Παρά τα πολλά συναισθήματα που έχω γευτεί ως παράγοντας, με λύπη βλέπω ότι δεν ισχύει η ισονομία στους παράγοντες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι καταστρατηγούν τους κανόνες λειτουργίας των θεσμών. Το παράδοξο για ορισμένες ομάδες είναι ότι ενώ δεν είχαν φορολογική ενημερότητα και δεν μπορούσαν να σφραγίσουν εισιτήρια, στους αγώνες τους είχαν κανονικά κόσμο! Την ίδια ώρα έκαναν και μεταγραφές, χωρίς κανείς να ερευνά πώς γίνεται αυτό το ακατόρθωτο. Αυτή τη φορά είπα: «Ή θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν το νόμο ή θα πτωχεύσω την ομάδα και θα σηκωθώ να φύγω. Θα τη διαλύσω». Ενημέρωσα, λοιπόν, το ΔΣ της ΕΠΑΕ τι ακριβώς συμβαίνει και παρότρυναν να κάνω καταγγελία. Το έκανα και το αποτέλεσμα ήταν περίπου 20 ομάδες από τη Β’ και Γ’ Εθνική να αποδειχθεί ότι δεν είχαν ενημερότητα. Θέλω να τονίσω ότι δεν έκανα καταγγελία μόνο για Ιωνικό και Εθνικό. Ζήτησα να γίνει έλεγχος στιθς ενημερότητες όλων των ομάδων. Απευθύνθηκα και στον κ. Πιλάβιο. Δεν θα κρίνω εγώ αν υπάρχει δόλος, αλλά πρέπει να πω ότι οι υπηρεσίες της ΕΠΟ έχουν σοβαρές ευθύνες. Ευτυχώς, όμως, οι εξελίξεις μάς εξέπληξαν και σίγουρα πρόκειται για δικαίωση. Αισθανόμαστε ικανοποίηση ότι επιτέλους ζούμε σε μία χώρα που εφαρμόζονται οι νόμοι. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε ίσα δικαιώματα. Δεν μπορεί ορισμένοι να είναι οι ξύπνοι της παρέας».

Πως διαμορφώνεται πλέον ο χάρτης στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Οι αποκαλύψεις ήταν ένα μεγάλο χτύπημα σε όλους αυτούς που την τελευταία δεκαετία λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα είναι μια φωτοβολίδα. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να θέσουμε κανόνες σε υγιείς βάσεις, αλλιώς δεν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ακόμη κι αν χρειαστεί ένας χρόνος για να βρούμε λύση. Ας ξεκινήσει μετά! Πρέπει οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι. Καλώ τον κ. Πιλάβιο να οργανώσει τις υπηρεσίες της ΕΠΟ σε ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως οι υπόλοιπες ομοσπονδίες, για να μη δούμε και πάλι τέτοια… παρατράγουδα. Γενικότερα, όμως, από τη στιγμή που άρχισε η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Εγώ τουλάχιστον είμαι. Αν τελικά ξεκινήσει η σεζόν, νομίζω ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά και ο κόσμος θα επιστρέψει και πάλι στα γήπεδα».

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep