Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Η αφετηρία της Β’ Εθνικής

Η πρώτη διοργάνωση της δεύτερης κατηγορίας και οι τρεις όμιλοι το 1959-60 που ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Φωτογραφία από την αναμέτρηση Φωστήρας - Αιγάλεω 1-0 που ήταν από τις πρώτες που έγιναν για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.  

Τον Οκτώβριο του 1959 καθιερώθηκε το πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας με τη συμμετοχή 16 ομάδων και ήταν λογικό να μπει στην «αφετηρία» και η Β’ Εθνική. Η πρώτη κατηγορία έγινε για πρώτη φορά με το σύστημα των δύο γύρων και συνολική βαθμολογία.

Το παρθενικό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής ξεκίνησε την Κυριακή 6 Μαρτίου 1960 με 24 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε τρεις ομίλους των οκτώ. Οι πρωταθλητές Βορείου, Νοτίου και Κεντρικού ομίλου πήραν την άνοδο στην Α’ Εθνική χωρίς ενδιάμεσους αγώνες από το μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών με αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας

Το βασικό πρόβλημα που ήταν τα 15 ταξίδια που θα έπρεπε να κάνουν οι ομάδες λύθηκε με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ, ο οποίος ήθελε να στηρίξει το ΠΡΟΠΟ που έκανε τα πρώτα του βήματα. 

Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί και για την Β’ Εθνική που ακολούθησε το σύστημα με το οποίο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδος. Διεξαγωγή τοπικών πρωταθλημάτων στο πρώτο εξάμηνο, από τα οποία οι νικητές έπαιρναν την πρόκριση για την τελική φάση. 

Η καθυστέρηση στην καθιέρωση της Εθνικής κατηγορίας λόγω της ασυμφωνίας των ομάδων για τους εκπροσώπους που θα είχε η κάθε μια από αυτές έφερε αργοπορία και στην Β’ Εθνική. Ουσιαστικά το παρθενικό πρωτάθλημα ξεκίνησε την Κυριακή 6 Μαρτίου 1960 με 24 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε τρεις ομίλους των οκτώ. Οι πρωταθλητές Βορείου, Νοτίου και Κεντρικού ομίλου έπαιρναν την άνοδο στην Α’ Εθνική χωρίς ενδιάμεσους αγώνες. Κάθε όμιλος των οκτώ ομάδων ήταν ένα μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών με αναμετρήσεις εναντίον όλων εντός και εκτός έδρας.

Το σύστημα της πρόκρισης από τα τοπικά πρωταθλήματα διατηρήθηκε μέχρι το 1962, όταν και αποφασίστηκε η αποχώρηση των ομάδων από αυτά και η δημιουργία μιας κατηγορίας με τέσσερις ομίλους από την αρχή της σεζόν.

Το σύστημα ήταν εντελώς απλό και οι νικητές των ομίλων δεν έδιναν αγώνες μεταξύ τους, ενώ οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Α’ Εθνική πήγαιναν απευθείας στα τοπικά τους πρωταθλήματα, όπου θα έπρεπε να διεκδικήσουν από εκεί την είσοδο τους πάλι στην τελική φάση της Β’ Εθνικής της επόμενης περιόδου. 

Ο Φωτήρας από τον Κεντρικό όμιλο, ο Ατρόμητος Πειραιά από τον Νότιο και ο Θερμαϊκός από τον Βόρειο πήραν τα τρία εισιτήρια για την Α’ Εθνική στην οποία αγωνίστηκαν την περίοδο 1960-61. Αυτό το σύστημα διατηρήθηκε μέχρι το 1962, όταν και αποφασίστηκε η αποχώρηση των ομάδων από τα τοπικά πρωταθλήματα και η δημιουργία μιας κατηγορίας με τέσσερις ομίλους από την αρχή της σεζόν. Μετά το τέλος των πρωταθλημάτων στους τέσσερις ομίλους, οι πρώτοι έκαναν ένα μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων για να προκύψουν οι δύο που έπαιρναν την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Last modified onΠαρασκευή, 07 Σεπτέμβριος 2018 01:08

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep