Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

1973 - Η πρώτη άνοδος της Λάρισας

Φωτογραφία από τις εξέδρες του Αλκαζάρ στην αναμέτρηση με την Καλλιθέα, τον Ιούνιο του 1973, όταν η ΑΕΛ πανηγύρισε την πρώτη της άνοδο στην Α' Εθνική. Φωτογραφία από τις εξέδρες του Αλκαζάρ στην αναμέτρηση με την Καλλιθέα, τον Ιούνιο του 1973, όταν η ΑΕΛ πανηγύρισε την πρώτη της άνοδο στην Α' Εθνική.

Η εξασφάλιση της πρώτης θέσης δύο αγωνιστικές πριν το τέλος και οι συμβουλές του εκ των ιδρυτών της ομάδας και πρώτου της προέδρου Κωνσταντίνου Τζοβαρίδη.

Στις 10 Ιουνίου 1973 η Λάρισα επικράτησε με 2-0 στον Βόλο της τοπικής Νίκης και εξασφάλισε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα του βορείου ομίλου της Β’ Εθνικής και μαζί την άνοδο της για πρώτη φορά στην κατηγορία των μεγάλων.

Στις 10 Ιουνίου 1973 η Λάρισα επικράτησε με 2-0 στον Βόλο της τοπικής Νίκης και εξασφάλισε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα του βορείου ομίλου της Β’ Εθνικής και μαζί την άνοδο της για πρώτη φορά στην κατηγορία των μεγάλων. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος απέκτησε την διαφορά ασφαλείας των οκτώ βαθμών από την Αναγέννηση Καρδίτσας που την ακολουθούσε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος μαζί με την Χαλκίδα. Τα γκολ σε εκείνη την αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου είχαν σημειώσει ο Καβάλι με δυνατό σουτ στο 62ο λεπτό και ο Αργυρίου στο 88ο έπειτα από απόκρουση του τερματοφύλακα Βαϊράμογλου σε σουτ του Καβάλι.

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος απέκτησε την διαφορά ασφαλείας των οκτώ βαθμών από την Αναγέννηση Καρδίτσας που την ακολουθούσε σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος μαζί με την Χαλκίδα.

Λίγες ημέρες μετά μίλησε στην «Αθλητική Ηχώ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας, Κωνσταντίνος Τζαβαρίδης.«Δεν αποκρύπτω ότι με την Α.Ε. Λαρίσης θεωρώ τον εαυτό μου πολύ δεμένον. Είτε διότι υπήρξα εκ των πρωτεργατών της συστάσεως, είτε διότι διετέλεσα Πρόεδρος της κατά τα δύο πρώτα έτη και μετά των τότε εν τη Διοικήσει της συμβούλων, τους οποίους πάντοτε με συγκίνησιν ενθυμούμαι, αντιμετωπίσαμε θέματα και αντιξοότητας που η παράθεσις των θα απαιτούσε τόμους ολόκληρους. Ηταν τόσο νωπαί τότε αι διαστάσεις που υπήρχαν και μεταξύ των αθλητών και μεταξύ των φιλάθλων, ως προερχόμενης της ΑΕ Λαρίσης εκ διαφόρων σωματείων, που έπρεπε οπωσδήποτε να αμβλυνθούν οι οξύτητες δια να επιζήσει η ΑΕΛ και εν συνεχεία να προχωρήσει. Εις το πρόβλημα δε αυτό προσετίθετο το ανεπίλυτον οικονομικόν, διότι τότε ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ούτε ο Δήμος, ούτε οι οργανώσεις, ούτε οι φίλαθλοι προσέφεραν τα τεράστια ποσά διέθεσαν τα τελευταία έτη.

«Εάν δε δεν συνέβαιναν αι προ του αγώνος οργανωμένα εναντίον των αθλητών της ΑΕ Λαρίσης επιθέσεις εις το γήπεδο των Μεγάρων θα είμεθα από του 1966 εις την Α’ Εθνική», είπε τότε σε συνέντευξη του ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΛ, Κωνσταντίνος Τζαβαρίδης 

Με την βοήθεια των συμβούλων και των αθλητών αρχικώς και των φιλάθλων εν συνεχεία κατεβλήθη με πολλή εργασία η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί αρχικώς η ΑΕ Λαρίσης και εν συνεχεία να πρωταγωνιστήσει, ως και εγένετο. «Εάν δε δεν συνέβαιναν αι προ του αγώνος οργανωμένα εναντίον των αθλητών της ΑΕ Λαρίσης επιθέσεις εις το γήπεδο των Μεγάρων θα είμεθα από του 1966 εις την Α’ Εθνική».
Η Λάρισα τι χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει στην Α’ Εθνική;
«Θα ήτο βεβαίως πολύ ευχάριστο να πρωταγωνιστήσει η ΑΕΛ εις το πρωτάθλημα της νέας περιόδου. Δεν θα μου άρεσε ποτέ να είμαι χιμαιρικός. Με το σημερινό αθλητικό δυναμικό, μέσα στις γνωστές σε όλους μας δυνατότητες του, δεν πρέπει να το συζητάμε. Η ενίσχυσης εις αθλητάς που ασφαλώς θα γίνει από τον υπεύθυνο της διοίκησης της ΑΕΛ κατά το στάδιο των μεταγραφών, θα πρέπει να κατατείνει βασικώς εις την κατάληψη μιας τιμητικής θέσεως και εν ταύτο εις τον σχηματισμόν της ερασιτεχνικής ομάδος δι’ ικανών νέων αθλητών εκ της περιοχής μας, οίτινες συν το χρόνω θα στελεχώσωσι την επαγγελματική ομάδας, ώστε σε δύο, ή τρεις περιόδους να καταστήσει η ΑΕ Λαρίσης αυτοδύμανος εις αθλητάς και μάλιστα ηυξημένης αγωνιστικότητας και επιδόσεων και εις τους οποίους ο παράγων της εντοπιότητος και του περιβάλλοντος επιδρά εκ συναισθηματικών λόγων εποικοδομητικώς».

Last modified onΤρίτη, 17 Μάιος 2016 03:10

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep