Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

Μια ζωή στο ποδόσφαιρο

Ο Πέτρος Θεοδωρίδης (δεξιά) στην ημέρα της απόκτησης του Σάββα Κωφίδη από τον Ηρακλή, ενώ είχε τον ρόλο του διευθυντή της ΠΑΕ. Ο Πέτρος Θεοδωρίδης (δεξιά) στην ημέρα της απόκτησης του Σάββα Κωφίδη από τον Ηρακλή, ενώ είχε τον ρόλο του διευθυντή της ΠΑΕ.

Ο Πέτρος Θεοδωρίδης ήταν από τους ανθρώπους που συνέδεσαν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του με το ελληνικό ποδόσφαιρο και το υπηρέτησαν με πάθος από όλες τις θέσεις.

Ο Πέτρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1947 στη Θεσσαλονίκη και έφυγε από τη ζωή στις 4 Απριλίου 2013 μετά από δίμηνη μάχη στην εντατική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου από ίωση που εξελίχθηκε σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο και υπηρέτησε για περισσότερα από είκοσι χρόνια τον Ηρακλή, του οποίου υπήρξε οπαδός από πολύ νεαρή ηλικία.

Από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του Επαγγελματικού ποδοσφαίρου το 1979 και μέλος της πρώτης διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής, υπέγραψε τον πρώτο ισολογισμό στην ιστορία της ομάδας με τον τίτλο του διευθύνοντα συμβούλου. Τρία χρόνια αργότερα θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου της ΠΑΕ και θα μείνει σε αυτή τη θέση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000, όταν και μετά από πιέσεις των οπαδών του Γηραιού θα παραδώσει τα κλειδιά του Ηρακλή στον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Αιτία αποτέλεσαν οι συζητήσεις για την πώληση του μετοχικού πακέτου στην Netmed που είχε ήδη την πλειοψηφία στην ΑΕΚ και της πρόθεσης παραχώρησης του Μιχάλη Κωνσταντίνου στην μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου. Η εντός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο εξελίχθηκε σε λαϊκό δικαστήριο για τον Πέτρο Θεοδωρίδη και τον Αλέξη Κούγια που τότε ήταν στη διοίκηση του Γηραιού, παρότι και οι δύο έλειπαν από το γήπεδο.

Με αυτό τον άδοξο τρόπο έκλεισε μια πορεία είκοσι χρόνων στη διοίκηση του Ηρακλή για τον Πέτρο Θεοδωρίδη που δεν συναίνεσε ποτέ στην παραχώρηση του Βασίλη Χατζηπαναγή και το μεγάλο διάστημα της παρουσίας του στον Γηραιό δεν υπήρξαν οικονομικά προβλήματα και η ομάδα λειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα αρμονικά. Ικανός στις διαπραγματεύσεις είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση για την μεταγραφή του Σάββα Κωφίδη, ο οποίος τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό αφού πρωταγωνίστησε ως καυτό όνομα σε αρκετές μεταγραφικές περιόδους. Πριν την ολοκλήρωση της μετακίνησης του στους Ερυθρόλευκους, ο Πέτρος Θεοδωρίδης επικοινώνησε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη που του είχε κάνει επανειλημμένα πρόταση για τον διεθνή μέσο, αλλά όταν του είπε πως ο Γιώργος Κοσκωτάς δίνει 250 εκατομμύρια δραχμές του είπε πως δεν υπάρχει αντιπρόταση σε τόσο τρελό επίπεδο και να τον δώσει ώστε να βγάλει τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην μεγάλη πορεία του ως πρόεδρος, ο Ηρακλής πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα την σεζόν 1983-84, το 1985 κατέκτησε το Βαλκανικό κύπελλο και το 1987 έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος , όπου ηττήθηκε από τον ΟΦΗ με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Γηραιός είχε επίσης και τρεις συμμετοχές στα κύπελλα Ευρώπης, ενώ ανέδειξε μερικούς από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής που οι οπαδοί έφερναν αντιρρήσεις για την παραχώρηση τους (Σάββας Κωφίδης, Χρήστος Κωστής, Γιώργος Ανατολάκης) και αρκετοί σημαντικοί ξένοι (Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Τομ Ζούντμπι) και φυσικά ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Εκτός από τον Ηρακλή, ο Πέτρος Θεοδωρίδης, είχε ενεργή συμμετοχή και στα κοινά του ελληνικού ποδοσφαίρου και υπηρέτησε την ΕΠΑΕ από αρκετές θέσεις, με κορυφαία εκείνη του προέδρου της για διάστημα τριών μηνών. Υπήρξε για πολλές σεζόν αντιπρόεδρος, με πρώτη το 1996-97.

Μετά το κλείσιμο του κύκλου του με τον Ηρακλή έμεινε τέσσερα χρόνια μακριά από τα διοικητικά και το Ιούλιο του 2004 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Πανσερραϊκού από τον Σπύρο Κούτλα και ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει χρέη ύψους 600.000 ευρώ. Δεν υπήρχε κάποια σχέση με την ομάδα των Σερρών, εκτός από το παιχνίδι της μοίρας που τον ήθελε στο πρώτο του παιχνίδι ως πρόεδρος του Ηρακλή τον Σεπτέμβριο του 1982 να είναι αντίπαλος ο Πανσερραϊκός.

Την σεζόν 2008-09 που η ομάδα των Σερρών επέστρεψε μετά από 16 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία με πρόεδρο τον Πέτρο Θεοδωρίδη πρώτος αντίπαλος ήταν ο Ηρακλής στο Καυταντζόγλειο.

Last modified onΠαρασκευή, 05 Απρίλιος 2013 16:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep