«Χρήματα για κάτι που δεν έχει αξία;»

Ο Γιώργος Βρέντζος ανέλυσε το πλάνο του για τον Εργοτέλη.

Ο υποψήφιος αγοραστής του Εργοτέλη, Γιώργος Βρέντζος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αthletic Radio 104,2 για τη νέα του επιθυμία να εμπλακεί στην ομάδα του Ηρακλείου. Υποστήριξε ότι ο Μάγκεντ Σάμι θέλει να πουλήσει, καθώς και ότι δεν έχει βάση να ζητάει χρήματα για κάτι που δεν έχει αξία.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Εργοτέλη:
“Εκδήλωσα χτες το ενδιαφέρον μου να επιστρέψω στον Εργοτέλη, από τότε που αποχώρησα υπήρξαν άλλες τρεις: τον Ιανουάριο του 2018, το καλοκαίρι του 2018 και το περσινό καλοκαίρι. Το έκανα χτες με αφορμή την επέτειο 3 χρόνων από την άνοδο από τη Γ’ Εθνική επί θητείας μου. Το ενδιαφέρον μου οφείλεται, πρώτα από όλα, στην αγάπη και “τρέλα” που έχω για τον Εργοτέλη, όπως είναι γνωστό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι γνωστό επίσης ότι δεν ήθελα να αποχωρήσω “άδοξα” αλλά αναγκάστηκα για οικονομικούς λόγους.

Άφησα κάτι στην μέση και δεν θα έλεγα μη επιτυχημένα, η θητεία μου ήταν αναμφισβήτητα επιτυχημένη αγωνιστικά και μη, αλλά λέω “άδοξα” επειδή αποχώρησα χωρίς να προλάβω να ολοκληρώσω τους στόχους και το όνειρο μου για τον Εργοτέλη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις όπου κάποιος να παρέλαβε μια ομάδα σε χαμηλότερη κατηγορία με χρέη εκατομμυρίων ευρώ και να την παρέδωσε σε υψηλότερη κατηγορία σχεδόν χωρίς χρέη, χωρίς να πάρει πίσω από τον επόμενο ούτε ένα ευρώ. Τότε δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσω, τώρα όμως την έχω.”

Για τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες επιστροφής: “Πρέπει προφανώς να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, μπορεί να υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής όμως δεν μπορεί να γίνει η δουλειά αν δεν θέλει και ο πωλητής. Το θέμα είναι – και είναι αδιαμφισβήτητο – ότι ο Μάγκεντ Σάμι θέλει να αποχωρήσει εδώ και καιρό. Αυτά που έχουν πει οι άνθρωποι του και με έχουν προκαλέσει ότι δεν θέλει να πουλήσει και ότι ουδέποτε έχουν γίνει σοβαρές συζητήσεις μαζί μου, καλύτερα να μην τα λένε γιατί έχω στοιχεία και θα τους ξεφτιλίσω. Εκεί που κολλούσε πάντοτε η συμφωνία είναι ότι ο Μάγκεντ Σάμι ζητάει ένα τίμημα που κατά την άποψη μου είναι υπερβολικό γιατί υπάρχουν και σημαντικά χρέη. Όλες τις φορές που επικοινώνησα μαζί του στο παρελθόν, έδειξε ότι θέλει να αποχωρήσει. Φαίνεται άλλωστε από το μη ενδιαφέρον του, πόσο καιρό έχει να εμφανιστεί στο Ηράκλειο;

Στην Αίγυπτο είναι, πολύ κοντά στην Κρήτη. Εδώ βλέπουμε τον Μιχάλη Μπούση να έρχεται συνέχεια από την άλλη άκρη του κόσμου. Φαίνεται επίσης από την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, ειδικά φέτος. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι δεν είναι σοβαρός ή ότι είναι απατεώνας. Έκανε μια επένδυση που δεν του βγήκε, ίσως είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο που φταίει, ίσως ο Εργοτέλης, ίσως οι γενικότερες συνθήκες, ίσως κάτι άλλο. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι θέλει να αποχωρήσει και απλώς θέλει να πάρει πίσω κάποια από τα χρήματα που έχει βάλει, πρέπει όμως να είναι ρεαλιστής και να αντιληφθεί τις συνθήκες που επικρατούν. Το θέμα είναι να μην την “πατήσει” όπως με την Λιρς που χρεοκόπησε τελικά και αυτό φοβάμαι και για τον Εργοτέλη”.

Για το τι δεν πηγαίνει καλά στον Εργοτέλη:
“Εσείς τι βλέπετε να πηγαίνει καλά στον Εργοτέλη; Όχι στον Εργοτέλη της απαξίωσης, της ανυποληψίας και της “καρπαζιάς”. Αλλά στον Εργοτέλη που θέλουμε και ονειρευόμαστε, στον Εργοτέλη που έφτιαξε ο Νίκος Τζώρτζογλου με τον Γιώργο Σουλτάτο, στον Εργοτέλη που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο ο αείμνηστος Απόστολος Παπουτσάκης, στον Εργοτέλη που “ανέστησα” εγώ και οι συνεργάτες μου. Αυτόν τον Εργοτέλη δεν τον βλέπω σήμερα. Το θέμα δεν είναι ότι ο Εργοτέλης δεν βρίσκεται στη SL1. Αν το πάρουμε αντικειμενικά και βάσει δυναμικής, δεν ανήκουμε στους 14 της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι όμως θέμα στόχων και ονείρου του κάθε παράγοντα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Εργοτέλης μικραίνει συνέχεια ως μέγεθος και ως αξία και αυτό φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ακόμα και από τον ίδιο τον κόσμο του.
Υπάρχει φυσικά και το θέμα των χρεών της ΠΑΕ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον ακριβές ποσό, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν υπέγραψα ρήτρα εμπιστευτικότητας που έληγε 31/12/2019, πρέπει να ήταν περίπου 500.000 ευρώ βάσει των μη τεκμηριωμένων και διασταυρωμένων στοιχείων που μου είχαν δώσει οι άνθρωποι της ΠΑΕ. Φαντάζομαι ότι τώρα το χρέος είναι αρκετά μεγαλύτερο γιατί υπάρχουν και οι οφειλές της φετινής περιόδου. Όταν εγώ παρέδωσα την ομάδα, υπήρχε μια οφειλή της τάξης των 100.000 ευρώ η οποία διευθετήθηκε με περίπου 30.000 ευρώ”.

Για την οικονομική του δυνατότητα και τη χρηματοδότηση:
“Θα είμαι απολύτως ειλικρινής όπως και την προηγούμενη φορά. Η οικονομική μου δυνατότητα είναι περιορισμένη και δεν το έπαιξα ποτέ “λεφτάς”. Την προηγούμενη φορά αναγκάστηκα να βάλω τα περισσότερα χρήματα, πολύ περισσότερα από ότι είχα προγραμματίσει, γιατί έκαναν πίσω οι τότε συνχρηματοδότες. Είμαι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ότι πριν τρία χρόνια και μπόρεσα να ανακάμψω μερικώς από το πρόβλημα που μου δημιούργησε η ενασχόληση μου με τον Εργοτέλη, αλλά και πάλι δεν έχω τα χρήματα για να οδηγήσω την ομάδα εκεί που μπορώ και εκεί που ονειρεύονται οι Εργοτελίτες.
Τα χρήματα που θα χρειαστούν θα προέρθουν κυρίως από κάποιους άλλους χρηματοδότες, εγώ θα βάλω ένα μικρό ποσό αλλά θα είμαι εκείνος που θα διαχειριστεί και θα ηγηθεί της προσπάθειας. Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για ερασιτεχνικό σωματείο αλλά για ΠΑΕ οπότε όλα θα γίνουν επίσημα και οι μέτοχοι θα είναι γνωστοί από την πρώτη στιγμή”.

Για τις περαιτέρω ενέργειες του:
“Συνήθως την πρωτοβουλία την παίρνει ο υποψήφιος αγοραστής. Εγώ αυτό που έκανα χθες ήταν να εκδηλώσω το ενδιαφέρον στέλνοντας ένα μήνυμα και απευθύνοντας ένα κάλεσμα προς πολλές πλευρές. Θέλω να δω κάποιες αντιδράσεις προτού επικοινωνήσω προσωπικά με τον Μάγκεντ Σάμι για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν περιμένω φυσικά να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία, αν και πιστεύω ότι μελλοντικά ίσως αναγκαστεί να το κάνει γιατί κάθε μέρα που περνάει πέφτει η αξία της εταιρείας του και οι γενικότερες συνθήκες γίνονται όλο και χειρότερες. Σήμερα η αξία του Εργοτέλη είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν έχει για παράδειγμα να πουλήσει παίκτες με την αξία του Ιατρούδη και του Έφορντ που μένουν ελεύθεροι. Επίσης αν τελικά γίνει αναδιάρθωση δε θα συμφέρει τον Εργοτέλη.
Ο Μάγκεντ Σάμι πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζητάει χρήματα για κάτι που δεν έχει μεγάλη αξία. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει βάλει, τα οποία μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν πάνω από 1 εκ. ευρώ όπως μου είχε πει ο ίδιος και τον πιστεύω, τη στιγμή που τα χρέη είναι σίγουρα πάνω από 500.000 ευρώ. Δεν γίνεται να στοιχίσει ο Εργοτέλης σε κάποιον, μόνο για να τον αποκτήσει, πάνω από 1,5 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα πάνω-κάτω, από ότι ξέρω, στοίχισε αρχικά στον Μιχάλη Μπούση ο ΟΦΗ που όχι μόνο είναι μεγαλύτερο μέγεθος αλλά αγωνίζεται και στη SL1. Ο Μάγκεντ Σάμι δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας, ίσως να φταίει και η λάθος πληροφόρηση και ενημέρωση που ενδεχομένως να έχει από τους συνεργάτες του. Σας ξαναλέω ότι θέλει να αποχωρήσει αλλά οι απαιτήσεις του είναι εξωπραγματικές και εκεί είναι το πρόβλημα”.

Για του στόχους του για τον Εργοτέλη:
“Ο αγωνιστικός στόχος είναι να επιστρέψουμε στην SL1. Δε θα πω το “κλασικό” ότι εκεί ανήκουμε αλλά εκεί ονειρευόμαστε και μπορούμε. Δεν θα είναι βέβαια καθόλου εύκολο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και από τη στιγμή που οι ομάδες στη μεγάλη κατηγορία είναι μόνο 14 και επιπλέον υπάρχει ήδη ανάμεσα τους μια ομάδα του Ηρακλείου, δεν πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα δεχτεί εύκολα μια δεύτερη ομάδα και μάλιστα μη “εμπορική” από μια επαρχιακή πόλη. Θέλω όμως να πιστεύω και ελπίζω ότι με το φίλο και συμπολίτη μας, τον ΟΦΗ, θα ξαναβρεθούμε σύντομα αντίπαλοι στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας. Αυτός είναι ο αγωνιστικός στόχος μου.

Πιο σημαντικό όμως είναι ο Εργοτέλης να ανακτήσει τη δυναμική και το μέγεθος του, δεν θα πω την αξιοπρέπεια του γιατί δεν ισχυρίζομαι ότι την έχασε τα τελευταία 3 χρόνια, πρέπει όμως να αρχίσει να μεγαλώνει και πάλι. Ο ΟΦΗ, ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι μεγαλύτερο μέγεθος, μεγαλώνει συνέχεια τα τελευταία 2 χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε φυσικά να μικρύνει ο ΟΦΗ αλλά παράλληλα να μεγαλώσουμε και εμείς. Δυστυχώς σε επίπεδο ηρακλειώτικου, κρητικού και γενικότερα ελληνικού ποδοσφαίρου ο Εργοτέλης μικραίνει συνέχεια τα τελευταία 3 χρόνια. Θέλω να δώσω ξανά ένα όραμα στους Εργοτελίτες οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα βλέπουν.”

Για την πορεία του Εργοτέλη την τελευταία 3ετία:
“Δεν μπορώ να πω ότι η τελευταία 3ετία ήταν καταστροφική γιατί η ΠΑΕ Εργοτέλης, έστω και με σημαντικά χρέη, υπάρχει ακόμα. Δεν ξεχνάω επίσης ότι αν δεν εμφανιζόταν ο Μάγκεντ Σάμι το καλοκαίρι του 2017 πιθανότατα ο Εργοτέλης να αναγκαζόταν να αγωνιστεί ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα. Επίσης αγωνιστικά δεν ήταν γενικά άσχημη η πορεία του. Πέρυσι είχαμε μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα και μια εξαιρετική πορεία στο κύπελλο όπου μάλιστα αποκλείσαμε τον ΟΦΗ. Γενικά όμως και ειδικά φέτος υπάρχει μια απογοήτευση στον κόσμο του Εργοτέλη που δεν πάει στο γήπεδο. Ο Εργοτέλης μπορεί να μην έχει πολύ κόσμο αλλά όχι και τόσο λίγο όσο πηγαίνει στο γήπεδο και γενικά ασχολείται με την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Οι Εργοτελίτες έχουν “ξενερώσει”, είμαι ένας από αυτούς και ξέρω τη ψυχολογία τους.”

Για συγκεκριμένους λάθος χειρισμούς της τελευταίας 3ετίας:
“Όλες οι διοικήσεις κάνουν λάθη, όπως και εγώ που έκανα πολλά. Αλλά νομίζω ότι η νυν διοίκηση έχει κάνει πάρα πολλά. Το θέμα του Κάιπερς, για παράδειγμα, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ υποστηρίζουν ότι η οφειλή προς την ΑΕΚ έχει διαγραφεί παρά το ότι ο Κάιπερς δεν πήγε τελικά εκεί. Ακόμα και έτσι να είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Εργοτέλης έχασε το ποσοστό μεταπώλησης 10-20% το οποίο έχει μεγάλη αξία. Υπάρχει επίσης ο Έφορντ ο οποίος μπορεί να παίξει άνετα σε μια μικρομεσαία ομάδα της SL1 και από την στιγμή που πέρυσι ούτε πουλήθηκε ούτε του ανανεώθηκε το συμβόλαιο θα χαθεί φέτος τζάμπα.

Και πάμε στο μεγαλύτερο “έγκλημα”, το θέμα του Ιατρούδη. Θα χαθεί το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε το Μαρτινένγκο τα τελευταία χρόνια χωρίς να πάρει ο Εργοτέλης ούτε ευρώ. Πήγαν βλέπετε και έκαναν 3ετές κι όχι 5ετές συμβόλαιο σε ένα νέο και με πολύ μεγάλη προοπτική ποδοσφαιριστή. Και ούτε μπόρεσαν να τον πουλήσουν πέρυσι το καλοκαίρι οπότε τώρα θα μείνει ελεύθερος. Έχουν γίνει και άλλοι λάθος χειρισμοί αλλά δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα. Δεν είμαι γενικά ευχαριστημένος. Θεωρώ ότι ο τωρινός Εργοτέλης είναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων και προοπτικών σε όλα τα επίπεδα. Ονειρεύομαι και οραματίζομαι έναν πολύ διαφορετικό, έναν πολύ μεγαλύτερο και καλύτερο Εργοτέλη…”

Τι εύχεται για το μέλλον:
“Εύχομαι να πάνε όλα καλά τόσο για τον Εργοτέλη όσο για τις άλλες ομάδες του Ηρακλείου και της Κρήτης. Πάνω απ’ όλα να πάνε καλά τα πράγματα με την πανδημία γιατί φυσικά το σημαντικότερο είναι να έχουμε την υγεία μας και με το ποδόσφαιρο θα βρούμε την άκρη.

Last modified onΣάββατο, 23 Μάιος 2020 16:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep