Logo
Print this page

Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου

Ο Δρ Κώστας Ιντζόγλου γράφει στο Fl News για τη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στον ποδοσφαιριστή.

Κάθε αθλητής κινδυνεύει απο ρήξη ή κάκωση κάποιου σημαντικού συνδέσμου στο γόνατό του, μία φορά περίπου κάθε 10 χρόνια. Οι σημαντικότεροι σύνδεσμοι στο γόνατο και βασικοί σταθεροποιητές αυτού είναι ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος και ο έσω και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος. Οι τέσσερις αυτοί σύνδεσμοι κινδυνεύουν από τραυματισμό καθένας ξεχωριστά ή και σε διάφορους συνδυασμούς.

Η ρήξη του Έσω Πλαγίου Συνδέσμου είναι μια πολύ σημαντική κάκωση για τον αθλητή. Ο αθλητής σε κάποια στιγμή, που θα χρειαστεί να εκτελέσει κάποια στροφική κίνηση ή αφού δεχτεί κάποιο χτύπημα από κάποιο αντίπαλο, μπορεί να ακούσει κάποιο «κρακ» και να αισθανθεί έντονο πόνο στην περιοχή του έσω πλαγίου. Ο αθλητής πρέπει άμεσα να εξεταστεί από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Αθλητικών Κακώσεων, ο οποίος θα ελέγξει αν υπάρχει υγρό στο γόνατο, και θα εξετάσει τη σταθερότητα του γόνατος, καθώς είναι δυνατό να συνυπάρχει, αστάθεια του πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού ή ακόμα και ρήξεις μηνίσκων. Συνήθως θα χρειαστεί ένας έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και ίσως και απλές ακτινογραφίες.

Εφόσον πρόκειται για μεμονωμένη βλάβη του Έσω Πλαγίου Συνδέσμου και δεν συνυπάρχει ρήξη μηνίσκου - κάτι ιδιαίτερα συχνό – η κάκωση αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμήσει ο ορθοπεδικός την ανατομική περιοχή του έσω πλαγίου, που έχει συμβεί η ρήξη, ώστε να επιλεγεί σωστά ο τρόπος αντιμετώπισής της. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και η επιστροφή στον αθλητισμό υπολογίζεται περίπου μετά από ένα μήνα.

Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Ορθοπεδικός Χειρουργός 
Αθλητικες Κακώσεις
minisco.gr

Copyrights © footballleaguenews.gr - Supported by redpanda.gr