Ρήξη ΠΧΣ: Για επιστροφή με επιτυχία

Ο Δρ Κώστας Ιντζόγλου γράφει τα μυστικά για μια επιτυχημένη και πλήρη επιστροφή μετά από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Οι πρώτες εβδομάδες μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα πορεία του ασθενή/αθλητή. Παρακάτω αναφέρονται τέσσερις παράγοντες που θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα:

Έλεγχος του πόνου και του οιδήματος

Η ύπαρξη πόνου θα αποτρέψει τον ασθενή από το να κάνει τις ασκήσεις του σωστά και ανελλειπώς. Η συνταγογράφηση παυσίπονων από τον θεράποντα ιατρό κρίνεται απαραίτητη για τον έλεγχο του πόνου, καθώς επίσης και μια σωστή αρθροσκόπηση. Σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό και η σωστή διεγχειρητική διαχείριση του πόνου από την Αναισθησιολογική ομάδα. Διάφορες συσκευές παγοθεραπείας είναι διαθέσιμες στην αγορά, που μπορεί να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι συσκευές αυτές θα μειώσουν επίσης και πιθανό αίμαρθρο («πρήξιμο») μετεγχειρητικά, κάτι που μπορεί να προληφθεί –κατά το δυνατόν- με μια καλή διεγχειρητική αιμόσταση από το χειρουργό.

Πλήρης παθητική κίνηση του γόνατος άμεσα

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της άμεσα μετεγχειρητικής αποκατάστασης είναι η διατήρηση της πλήρους παθητικής κίνησης του γόνατος, και επομένως η πλήρης λειτουργία του θυλάκου του γόνατος. Το σωστό χειρουργείο (δηλ. το σωστά τοποθετημένο και με τη σωστή τάση μόσχευμα) και ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διατήρηση της πλαγιοπλάγιας κίνησης της επιγονατίδας

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο, που μπορεί να καθυστερήσει την αποκατάσταση της ρήξης του ΠΧΣ είναι ο πρόσθιος επιγονατιδομηριαίος πόνος, που προέρχεται από την επιγονατίδα. Η διατήρηση του πλήρους εύρους κίνησης της, θα βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και στη σωστή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Ο φυσικοθεραπευτής θα το πετύχει αυτό με διατάσεις και κινητοποίηση του έσω καθεκτικού συνδέσμου της επιγονατίδας και της λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Ενδυνάμωση του τετρακέφαλου

Ο τετρακέφαλος πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να δυναμώσει στοχεύοντας κυρίως σε ισομετρικές κινήσεις και ασκήσεις του μυός αυτού. Οι ασκήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες! Επίσης για τον ίδιο σκοπό είναι πολύ σημαντικό το σωστό περπάτημα, ο σωστός «κύκλος» βάδισης! Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής, και βέβαια την πρώτη επίδειξη του σωστού τρόπου βάδισης θα την κάνει ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός με την ομάδα του τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν οτι η ρήξη του ΠΧΣ είναι μια πολύ σοβαρή νόσος, η οποία για να αντιμετωπιστεί σωστά ο ασθενής/αθλητής πρέπει να επιλέξει μια Κλινική και έναν Ορθοπεδικό Χειρουργό, που να έχει εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις και να ασχολείται εξειδικευμένα με τον τραυματισμό αυτό! Η σωστή αποκατάσταση ξεκινάει μετά τον τραυματισμό και πριν το χειρουργείο (παγοθεραπεία κ.α.), συνεχίζεται με μια άρτια εκτελεσμένη αρθροσκοπική αποκατάσταση του ΠΧΣ, προχωράει σωστά με μια πλήρη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, ενώ ένας καλός γυμναστής αποκατάστασης θα εξασφαλίσει τη σωστή και σταδιακή επάνοδο του αθλητή στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι του τελικού σταδίου της αποκατάστασης αποτελεί και ο προπονητής του αθλητή, ο οποίος σε συνεργασία με το γυμναστή αποκατάστασης θα μπορέσει να σεβαστεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του αθλητή, που επανέρχεται μετά απο ρήξη ΠΧΣ.

Κωνσταντίνος Ιντζόγλου
Ορθοπεδικός Χειρουργός 
Αθλητικες Κακώσεις
minisco.gr

Last modified onΚυριακή, 20 Σεπτέμβριος 2020 11:18

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

eeep eeep